* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 04, 2006 1:18 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 8:40 pm
Posty: 975
Miejscowość: Kraków - W-wa
No to kolejne testy montażu. Tym razem Bresser-Messier (EQ5). Test wykonaliśmy z Januszem vestą oraz refraktorem Skywatcher 70/500+barlow 2x.

Fotka montażu.
Image

Wyniki testu.
Image


Pozdr
Paweł

_________________
iTeleskop.org
https://www.facebook.com/brightcomets/posts/
Tel. 727 486 109


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 04, 2006 1:43 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 8:40 pm
Posty: 975
Miejscowość: Kraków - W-wa
I na koniec LXD75. Zastosowaliśmy ten sam zestaw co dla BressMess.

Fotka montażu.
Image

Wyniki testu.
Image


Pozdro
Paweł

_________________
iTeleskop.org
https://www.facebook.com/brightcomets/posts/
Tel. 727 486 109


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 04, 2006 3:59 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Lis 09, 2005 10:26 am
Posty: 279
Miejscowość: Kraków
No tak, LXD już nieźle huśta. Na pocieszenie można przypomnieć, że Autostar po aktualizacji softu powinien mieć możliwość zbudowania i przechwania tabel PEC (150 sektorów / obrót ślimaka). Ciekawe ile lepiej by wtedy było ...

Piotr.K

_________________
SCT8, SiTech:GEM_ATM, Pyxis6M


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 04, 2006 4:19 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 8:40 pm
Posty: 975
Miejscowość: Kraków - W-wa
Lesioq napisał(a):
No tak, LXD już nieźle huśta. Na pocieszenie można przypomnieć, że Autostar po aktualizacji softu powinien mieć możliwość zbudowania i przechwania tabel PEC (150 sektorów / obrót ślimaka). Ciekawe ile lepiej by wtedy było ...

Piotr.K


Zapewne byłoby dużo lepiej. To dobry pomysł na nastepne testy :D

Pozdr
Paweł

_________________
iTeleskop.org
https://www.facebook.com/brightcomets/posts/
Tel. 727 486 109


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 04, 2006 7:50 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 11:01 am
Posty: 367
Pawle !
Dziekuję za odpowiedź, sądziłem, że korekty guide wykonywane są rzadziej, choćby dlatego, że np. luzy w napędzie mogą dochodzić nawet do 0.5 sek. ruchu na głównych zębatkach więc korekta co 0.2 sek i tak nie będzie skuteczna. Jak znajdziecie chwilę czasu przy testach proszę o kawałek wykresu kiedy korekty wykonywane są co 1 a nawet 2 sek. Przypuszczam, że ze względu na szybkość narastania głównego składnika PE korygowanie może odbywać się nawet co kilka sekund.
L.J.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 04, 2006 9:35 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 8:40 pm
Posty: 975
Miejscowość: Kraków - W-wa
Leszek,

Mówisz - masz :D . Tak jak pisał Janusz, ostatnio testowaliśmy EM200 z różnymi parametrami ustawień ST4. Między innymi wzięliśmy pod uwagę czasy wprowadzania poprawek 1s oraz 3s.
Nie wiem na ile te pomiary moga byc interesujące dla forumowiczów, ponieważ dotyczą wyłącznie EM200 oraz ST4, ale skoro juz pytasz :D
Oto szczegóły:

Gwiazda guidowania oraz pomiarowa to Gomeisa CMi (dek +8st 17’ ; 2,85mag).
Ustawienia montażu: Pilot – prędkość guidowania 0,5x.

Próba 1
Ustawienia ST4: EA-1s, SA-5, C1-10, C2-12. Pozostałe ustawienia bez zmian. Kalibracja RA-8, Dek-12. wartość value-55. ST4 wprowadza korektę co 1s (parametr EA).
Błąd PE +1,42; -0,99 (+/-2,41”). Wartości w okresie pierwszych 100s są wyższe i związane są raczej z uczeniem się ST4 (zbyt szybko rozpoczęty pomiar). Prawdopodobnie wartości utrzymałyby się na poziomie +1”;-0,8” – okres 100-200s, a być może nawet mniejszym ze względu na tendencje do obniżania się wartości PE wraz z upływem czasu.
Image

Próba 2
Ustawienia ST4: EA-3s, SA-5, C1-10, C2-12. Pozostałe ustawienia bez zmian. Kalibracja RA-7, Dek-14. wartość value-55. ST4 wprowadza korektę co 3s (parametr EA).
Błąd PE +1,64; -3,09 (+/- 4,73”) jest gorszym wynikiem od guidowania z parametrem EA 1s. Tu również wartości w okresie w przedziale 100-200s są dużo lepsze, w okolicach +/- 2,5”. Wydaje się jednak, że parametr EA=1s jest skuteczniejszy w guidowaniu tego montażu.
Image

Próba 3
Ustawienia ST4: EA-0,3s, SA-5, C1-10, C2-12. Pozostałe ustawienia bez zmian. Kalibracja RA-6, Dek-12. wartość value-18. ST4 wprowadza korektę co 0,3s (parametr EA).
Błąd PE +1,79; -1,69 (+/- 3,48”) jest również gorszym wynikiem od guidowania z parametrem EA 1s. Na guidowanie z taką wartością parametru EA prawdopodobnie ma wpływ jakość seeingu. Im gorszy seeing tym większe PE..
Image

Próba 4
Ustawienia ST4: EA-0,2s, SA-5, C1-10, C2-12, AA-5. Pozostałe ustawienia bez zmian. Kalibracja RA-6, Dek-11. wartość value-15. Pomimo, iż EA wynosi 0,2s, ST4 uśrednia 5 ekspozycji co 0,2 s i wprowadza korektę po 1s (parametr AA-5).
Błąd PE +1,72; -1,98 (+/- 3,7”) jest gorszym wynikiem od guidowania z parametrem EA 1s bez wprowadzonego parametru AA.
Image

Próba 5
Ustawienia ST4: EA-1s, SA-5, C1-10, C2-12, AA-5. Pozostałe ustawienia bez zmian. Kalibracja RA-6, Dek-14. wartość value-54. ST4 uśrednia 5 ekspozycji co 1 s i wprowadza korektę po 5s (parametr AA-5).
Błąd PE +2,65; -2,66 (+/- 5,31”) jest gorszym wynikiem od guidowania z parametrem EA 1s bez wprowadzonego parametru AA. Parametr AA nie wpływa pozytywnie na jakość guidowania i zapewne nie będzie więcej stosowany.
Image

W przyszłości chciałbym jeszcze przeprowadzic testy na słabej gwieździe, której jasnośc w odczycie przez st4 będzie na poziomie value w przedziale 10-15. Poza tym Dominik obiecał mi użyczenie STV, więc będzie okazja do porównania go z pracą ST4 na tym samym montażu.

Powyżej podałem swoje spotrzeżenia. Bedę Ci wdzięczny za Twoje fachowe opinie.

Pozdrawiam
Paweł

_________________
iTeleskop.org
https://www.facebook.com/brightcomets/posts/
Tel. 727 486 109


Ostatnio edytowany przez TUR, Pon Gru 04, 2006 11:52 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 04, 2006 9:54 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2373
Miejscowość: Łomianki /k Warszawy
Pawle,

Odsyłam to kilu linków dotyczących ustawieć ST-4 aby optymalnie guidować:

http://www.abmedia.com/astro/articles/st4.html
http://www.astrocruise.com/st4tips.htm
http://home.earthlink.net/~dreyna14/tipsntricks.htm

Zwrócę też uwagę na kilka rzeczy.

Po pierwsze chodzi o EA - proponuję ekspozycje do guidowania co najmniej 2-3 sekundy lub dłużej (długość ekspozycji oraz korekta co 2-3 sek). Takie ustawienie pozwoli na uniknęcie guidowania seeingu.

Po drugie bardzo ważne jest idealne ustawienie osi kamery oraz ostrość i jasność dla gwiazdy (gwiazda 3 mag będzie za jasna gdyż nie pozwoli na używanie EA - 2-3 sek).

Po trzecie C1 i C2 (czasy dla kalibracji w osiach) powinny być takie same i dla ogniskowej guidera ok 500mm powinny wynosić co najmniej 20-25 sekund.

Pozdrawiam,
Dominik

_________________
www.astrofotografia.eu


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 04, 2006 10:01 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 8:40 pm
Posty: 975
Miejscowość: Kraków - W-wa
Domek napisał(a):
Pawle,

Odsyłam to kilu linków dotyczących ustawieć ST-4 aby optymalnie guidować:

http://www.abmedia.com/astro/articles/st4.html
http://www.astrocruise.com/st4tips.htm
http://home.earthlink.net/~dreyna14/tipsntricks.htm

Zwrócę też uwagę na kilka rzeczy.

Po pierwsze chodzi o EA - proponuję ekspozycje do guidowania co najmniej 2-3 sekundy lub dłużej (długość ekspozycji oraz korekta co 2-3 sek). Takie ustawienie pozwoli na uniknęcie guidowania seeingu.

Po drugie bardzo ważne jest idealne ustawienie osi kamery oraz ostrość i jasność dla gwiazdy (gwiazda 3 mag będzie za jasna gdyż nie pozwoli na używanie EA - 2-3 sek).

Po trzecie C1 i C2 (czasy dla kalibracji w osiach) powinny być takie same i dla ogniskowej guidera ok 500mm powinny wynosić co najmniej 20-25 sekund.

Pozdrawiam,
Dominik


Dzięki Dominik!
Pierwsze dwa linki już zgłębiłem. Trzeciego jeszcze nie widziałem, a wydaje się bardzo ciekawy :D Osie kamerki oraz ostrość ustawiałem poprawnie, a paramtery C1, C2 stosowałem max do 15.
Dlaczego według Ciebie powinny one wynosić 20-25 ?

Pozdro
Paweł

_________________
iTeleskop.org
https://www.facebook.com/brightcomets/posts/
Tel. 727 486 109


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 04, 2006 10:29 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2373
Miejscowość: Łomianki /k Warszawy
TUR napisał(a):
Dzięki Dominik!
Pierwsze dwa linki już zgłębiłem. Trzeciego jeszcze nie widziałem, a wydaje się bardzo ciekawy :D Osie kamerki oraz ostrość ustawiałem poprawnie, a paramtery C1, C2 stosowałem max do 15.
Dlaczego według Ciebie powinny one wynosić 20-25 ?

Pozdro
Paweł


Pawle te 20-25 sekund wynika raczej z twojej ogniskowej dla teleskopu guidującego (500mm). Ja z ST-4 używałem guiderscopa o ogniskowej 900 mm i z tego co pamiętam kalibrowałem na 15 sekundach. Od odpowiednich parametrów kalibracji zależy potem dokładność guidowania.

Pozdrawiam,
Dominik

_________________
www.astrofotografia.eu


Ostatnio edytowany przez Domek, Pon Gru 04, 2006 10:49 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 04, 2006 10:47 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 8:40 pm
Posty: 975
Miejscowość: Kraków - W-wa
Następnym razem wypróbuję 20-25 sek zobaczymy :D

_________________
iTeleskop.org
https://www.facebook.com/brightcomets/posts/
Tel. 727 486 109


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 12:07 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 8:40 pm
Posty: 975
Miejscowość: Kraków - W-wa
Mam jeszcze jedno pytanie. Analizując przebieg wykresu PE mojego montażu zuważyłem że najwyższe skoki PE w okresie 1 sekundy czasowej są na poziomie ok.1" kątowej. Obrazuje to poniższy wykresik.
Image

Czy oznacza to, że zakładając częstotliwość guidowania co 1sekundę mogę osiągnąć max dobre PE na poziomie +1";-1" ? Czy dobrze rozumuję ?

Pozdrawiam
Paweł

_________________
iTeleskop.org
https://www.facebook.com/brightcomets/posts/
Tel. 727 486 109


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 12:36 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 05, 2006 9:39 pm
Posty: 742
Miejscowość: Warszawa - Wesoła
Fajne testy , a czy była by możliwość przetestowania tą metodą EQ-3 Soligora z oryginalnym napędem w jednej osi ?

_________________
EQ6 , DK 12" , ASI 120 MM , obserwatorium
http://domdzieckawesola.blogspot.com/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 9:09 am 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2373
Miejscowość: Łomianki /k Warszawy
Pawle,

Najprawdopodobniej wygląda to tak, że ST-4 zauważa błąd i daje impuls dla korekty ale jest on zbyt "agresywny" i za chwilę jest sygnał o korekcie w drugą stronę i sytuacja tak się powtarza (pojawiają się niewielkie oscylacje). Inną przyczyną mogą być jakieś luzy w mocowaniu teleskopu guidującego/kamery do montażu lub kiepski seeing na niewielkiej wysokości nad horyzontem, który miota sobie gwiazdką guidującą.

Dłuższe ekspozycje dla guidowania (ekspozycja i korekta z czasami 3-5 sek) jak gdyby uśredniają te niewielkie błędy, które normalnie mogłyby powodować oscylacje.

Pozdrawiam,
Dominik

_________________
www.astrofotografia.eu


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 9:52 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 8:40 pm
Posty: 975
Miejscowość: Kraków - W-wa
Domek napisał(a):
Pawle,

Najprawdopodobniej wygląda to tak, że ST-4 zauważa błąd i daje impuls dla korekty ale jest on zbyt "agresywny" i za chwilę jest sygnał o korekcie w drugą stronę i sytuacja tak się powtarza (pojawiają się niewielkie oscylacje). Inną przyczyną mogą być jakieś luzy w mocowaniu teleskopu guidującego/kamery do montażu lub kiepski seeing na niewielkiej wysokości nad horyzontem, który miota sobie gwiazdką guidującą.

Dłuższe ekspozycje dla guidowania (ekspozycja i korekta z czasami 3-5 sek) jak gdyby uśredniają te niewielkie błędy, które normalnie mogłyby powodować oscylacje.

Pozdrawiam,
Dominik


Dominik,

Ten wycinek krzywej PE jest wykonany bez użycia ST4 -goły montaż.
Sam montaż ma skoki 1" w ciągu jednej sekundy czasowej.
PS. Nie wiem czy dłuższe czasy guidowania, rzędu 3s, będą lepsze niż 1s. Dotychczasowe opróby pokazały cos innego. Spróbuje oczywiście jeszcze dłuższych zcasów na słabszej gwieździe i C1,C2 na poziomie 20-25.

Pozdr
Paweł

_________________
iTeleskop.org
https://www.facebook.com/brightcomets/posts/
Tel. 727 486 109


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 10:18 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 11:01 am
Posty: 367
Pawle !
Z podanych danych wynika, że dla Twojego montażu optymalne jest guide-owanie co 1 sek. Na ten wynik składają się wszystkie złożone zależności o jakich pisał już Domek a więc, 'agresywność' guide (czyli nie znany nam algorytm sterowania silnikiem), luzy w montażu i na przekładniach, nieliniowości elementów napędu, fluktuacje prądu na pixel-ach kamery prowadzącej a nawet nieistotne z pozoru powiewy wiatru, drgania budynku (podczas chodzenia obok) oraz oczywiście seeing. Warto zdawać sobie sprawę, że 1 arcsec na przekładni głównej o średnicy 200mm to ok. 0.0005mm a więc ok. 150 razy mniej niż grubość ludzkiego włosa. Nawet słaby powiew wiatru może chyba wywołać taki znikomy ruch skrętny trójnoga montażu. A wracając do wyboru sposobu guide proponuję kierować się tu wykresem FFT. Jeśli nie widać wyraźnie składowych o okresie kilkudziesięciu i więcej sekund a tylko poszarpane igły w zakresie kilku lub kilkunastu sek. to montaż dobrze koryguje PE głównej przekładni i zespołu głównych kół zębatych. Nie sądzę aby (nie tylko dla tego montażu) udało się zejść poniżej +-1arcsec ze względu na szum błędu wynikający z opisanych wcześniej niekontrolowanych zjawisk mających wpływ na sterowanie i ruch montażu.
L.J.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 10:20 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 8:40 pm
Posty: 975
Miejscowość: Kraków - W-wa
astrokosmo napisał(a):
Fajne testy , a czy była by możliwość przetestowania tą metodą EQ-3 Soligora z oryginalnym napędem w jednej osi ?


Niestety nie dysponuję montażem, więc chyba będzie trudno.

Pozdr
Paweł

_________________
iTeleskop.org
https://www.facebook.com/brightcomets/posts/
Tel. 727 486 109


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 12:50 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Lis 09, 2005 10:26 am
Posty: 279
Miejscowość: Kraków
Ech, jakbym miał już gniazdo autoguidera do AS#497 (czyli Meade#909) to bym się chętnie przyłączył do Waszych testów z moim Seben EM-10 (EQ-5?). Byłoby to super doświadczenie przed łączeniem guidera Pictor 201XT (ile gorzej wypadnie :)

Piotr.K

_________________
SCT8, SiTech:GEM_ATM, Pyxis6M


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 1:23 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 2847
Miejscowość: znikam
Wydaje mi sie, ze autostar 497 Made ma gniazdo do guidera .
Z dolu ma 2 gniazda .


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 1:27 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Lis 09, 2005 10:26 am
Posty: 279
Miejscowość: Kraków
Nie, na spodzie ma tylko RS232. Gniazdo CCD (autoguider) robione jest elektronicznie z sygnałów AUX.

Piotr.K

_________________
SCT8, SiTech:GEM_ATM, Pyxis6M


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 5:36 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 2847
Miejscowość: znikam
Moze nowsze wersje maja 2 gniazda?
http://tadeoho.ovh.org/soligor/1/pilot.jpg zdjecie z http://astro4u.net/yabbse/index.php?topic=6717.100 .


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 6:46 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Lis 09, 2005 10:26 am
Posty: 279
Miejscowość: Kraków
Tam jest właśnie gniazdo RS232 4pinowe. Gniazdo CCD jest 6pinowe.
Piotr.K

_________________
SCT8, SiTech:GEM_ATM, Pyxis6M


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 8:02 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2373
Miejscowość: Łomianki /k Warszawy
Pawle,

Jeśli testy robiłeś bez guidowania to musiał być dość przeciętny seeing ale w miarę normalny - na poziomie 2 arc sec.

Program PEAS po zaznaczeniu opcji "Smooth data" doszukuje się jakiegoś okresu i wygładza dane. Co dokładnie robi ten program to jednak trudno jest zrozumieć. :wink:

Zauważ, że zazwyczaj podczas pomiaru na jasnej gwieździe wpływ seeing widać w dwóch postaciach. Po pierwsze są to drobne ruchy gwiazdki na matrycy a po drugie jest to zmieniająca się wielkość gwiazdki. Przypuszczam, że nakładanie się dwóch tych efektów pokazuje poszarpany wykres PE.

Wydaje mi sie również, że do pomiaru PE stosowanie standardowej procedury z kamerką internetową działającą z predkością 5 kl/s nie jest optymalne. Wystarczyłby zapis co 1 sek lub nawet co 5 sek gdyż mierzy się PE a nie drobne błędy prowadzenia i seeing. :wink:

Jeśli chodzi o parametry guidowania to zalecam częstotliwośc korekt na ok. 3 sek co nie będzie powodować "nadkorekcji prowadzenia" i niepotrzebnych oscylacji.

Jeśli natomiast upieramy się przy bardzo częstym wprowadzaniu korekt to może warto byłoby prędkość dla guidowania ustawić na 0,25x (montaż zwalnia do 75% prędkości gwiazdowej lub przyspiesza do 125% - guiduje bardziej łagodnie).

Podsumowując - dobór odpowiednich parametrów guidowania nie jest zazwyczaj łatwy ale warto posprawdzać różne warianty i wybrać ten optymalny. W efekcie powinna być możliwość robienia kilkuminutowych zdjęć z idealnie punktowymi gwiazdkami.

Pozdrawiam,
Dominik

_________________
www.astrofotografia.eu


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 8:20 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 8:40 pm
Posty: 975
Miejscowość: Kraków - W-wa
Dzięki Dominik za cenne rady! Przy nastepnej okazji wypróbuję kolejne warianty guidowania. W końcu uda się znaleźć optimum :D

Pozdr
Paweł

_________________
iTeleskop.org
https://www.facebook.com/brightcomets/posts/
Tel. 727 486 109


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 9:51 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 05, 2006 9:39 pm
Posty: 742
Miejscowość: Warszawa - Wesoła
Dominiku , jeśli znalazł byś kiedyś chwilkę czasu , to chętnie przetestował bym mojego EQ-3 Soligora-pozdr Janusz.

_________________
EQ6 , DK 12" , ASI 120 MM , obserwatorium
http://domdzieckawesola.blogspot.com/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 05, 2006 10:07 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2373
Miejscowość: Łomianki /k Warszawy
astrokosmo napisał(a):
Dominiku , jeśli znalazł byś kiedyś chwilkę czasu , to chętnie przetestował bym mojego EQ-3 Soligora-pozdr Janusz.


Januszu - dla przyjaciół zawsze mam czas. :D Jeśli będzie pogoda to możemy umówić się na testy. :D Będzie mi niezmiernie miło. :D

Pozdrawiam,
Dominik

_________________
www.astrofotografia.eu


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 92 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: defaa, Google [Bot] oraz 32 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group