* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ] 
 Temat postu: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Śro Sty 04, 2017 5:53 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 10, 2016 1:51 pm
Posty: 54
Witam

Mam troche problemów z połączeniem montażu do lapka i PC. Podłączyłem z montazu ten czarny kabel do pilota, a potem tern biały z RJ-11/RS232 do PC i ogólnie to normalnie cos tam poruszam z PC całym teleskopem. Ale kupiłem przejściowke z RS232/USB i nawet jesli ją wepne do PC czy lapka i dodam do teo białego kabla. To go nawet nie wykrywa. Wyczytałem że trzeba miec jakis konwerter. np z linku https://astronomiaamatorska.blogspot.com/2010/05/konwerter-do-komunikacji-montazu-neq6-z.html mozna tez kupic na http://www.store.shoestringastronomy.com/products_eq.htm rozumiem z tego że musze miec podpięty jako montaż-czarny kabel-pilot-bialy kabel-konverter(lub z przejsciowką jak usb lapka)-pc. Albo montaz-konverter-i od razu pod lapka lub pc jak wczesniej. Czy się myle? Może cos mam kupic z tego sklepu z linku 2 czy samemu zrobić? Wczoraj siedziałem przez 11h nad tym i prawie mnie szlak trafił:D Pomożcie koledzy bo chyba za tępy jestem na to :D

_________________
NEQ6 Pro SynScan, SW OTAW DS 200/1000, Canon EOS 350D + mod.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Śro Sty 04, 2017 7:51 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 3043
Miejscowość: Wieliczka
Zapraszam do zapoznania się z: viewtopic.php?f=1&t=38765
:)

_________________
SW CFP 200/800, NEQ6 Pro SynScan, Atik 383L+, PG Chameleon3, MPCC Mk3, IDAS LPS P2, Nagler 26, 9, 3.5mm, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D80, Nikon Action VII 12x50 CF
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 04, 2017 10:20 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 10, 2016 1:51 pm
Posty: 54
Patrzyłem go ale ciężko mi go ogarnąć.. Ten konwerter to trzeba kupić z linku 2 lub zrobić samemu z linku 1 tak? I nie mogę zrobić upgrade softu pilota.. Nie wykrywa mi go a jak podłączania eqascom to wykrywa normalnie teleskop...

Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka

_________________
NEQ6 Pro SynScan, SW OTAW DS 200/1000, Canon EOS 350D + mod.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Czw Sty 05, 2017 12:23 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lut 11, 2014 12:05 pm
Posty: 518
Miejscowość: Radom
Dlaczego nie opcja nr 3? W zasadzie od niej zacząłem i przy tym pozostałem :)

_________________
"Roztacza się przede mną niezbadany ocean prawdy." - Sir Isaac Newton
Photo: NEQ6 Pro SynScan, N150/750+mod + SW80/400+Orion SSAG, MPCC MkIII, Canon EOS 350D unmod.
Visual: SW MAK 180, SW 120/600 AZ4, Baader Scopos 30 mm, WO SWAN 20


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Czw Sty 05, 2017 1:07 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Sie 05, 2012 9:13 pm
Posty: 139
Pewnie Windows, wiec sprawdz w managerze urzadzen, czy konwerter USB-RS232 jest wykrywany poprawnie. Wiele produktow na rynku to podrobki chipow FTDI czy Prolific, a sterowniki od "oryginalnego" producenta skutecznie je blokuja.

Mozesz tez zewrzec ze soba piny RX i TX we wtyczce i sprawdzic, czy konwerter dziala. Bodajze PuTTy potrafi pisac po porcie szeregowym w Windowsie. Po zwarciu tych pinow powinienes dostac "echo" tego, co przed chwila wpisales.

_________________
Pozdrawiam
Radoslaw Ziomber
www.astrofizyka.info


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Czw Sty 05, 2017 2:16 am 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Lis 03, 2007 7:38 pm
Posty: 710
Miejscowość: Wołomin
Pewnie brak sterowników do konwertera rs232-usb. Normalne.

Ja zawsze będę polecał do NEQ6 łączenie po BT. Oczywiście zakładam że masz w lapie BT. Zawsze to 1 kabel mniej.
Ewentualnie można dokupić BT na usb do kompa.
Uzywajac BT pilota możesz puścić na giełdę a kilka stowek na inne graty ;-)

Jak coś to pisz na PW. Ja również mam NEQ6 i go rozpracowalem w zadowalający mnie sposób.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Czw Sty 05, 2017 3:28 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Sie 05, 2012 9:13 pm
Posty: 139
tayson.82 napisał(a):
Pewnie brak sterowników do konwertera rs232-usb.
Czasem tez... zbyt nowa wersja sterownika (problem, jesli mamy podrobke). Oryginalne powinny byc produkty marek Digitus i Unitek. Najlepiej na FTDI.
http://grylewicz.pl/kabel-usb-rs232-pro ... ad-kod-10/
http://hackaday.com/2014/10/22/watch-th ... ake-chips/

_________________
Pozdrawiam
Radoslaw Ziomber
www.astrofizyka.info


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 05, 2017 9:15 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 10, 2016 1:51 pm
Posty: 54
Sterowniki zainstalowane. Ale powiem mi ktoś czy musi być ten konwerter z linku 1 lub 2? Czy sama przejściówka USB rs232?

Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka

_________________
NEQ6 Pro SynScan, SW OTAW DS 200/1000, Canon EOS 350D + mod.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re:
PostWysłany: Czw Sty 05, 2017 10:27 am 
Offline

Rejestracja: Wto Gru 08, 2015 2:24 pm
Posty: 107
Miejscowość: Ozorowice
Przejściówka USB rs232, to właśnie ten konwerter USB/RS232 (+-12V). Musi być zrobiona z układem FTDI albo Prolific. Do tego właściwe sterowniki i powinno ruszyć. Tym nie mniej polecam raczej sposób 3, przynajmniej do fotografowania, jest najmniej kłopotliwy.

_________________
NEQ6, TS APO 107/700, SW 200/1000, CANON EOS 550D, QHY8Pro
SW 80/400 ASI120MC
AstroHub 3.0


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 05, 2017 10:35 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 10, 2016 1:51 pm
Posty: 54
To zobacz link 1 i czemu tam gościu ma ten układ i ta przejściówkę?

Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka

_________________
NEQ6 Pro SynScan, SW OTAW DS 200/1000, Canon EOS 350D + mod.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re:
PostWysłany: Czw Sty 05, 2017 10:39 am 
Offline

Rejestracja: Wto Gru 08, 2015 2:24 pm
Posty: 107
Miejscowość: Ozorowice
mentos416 napisał(a):
To zobacz link 1 i czemu tam gościu ma ten układ i ta przejściówkę?

Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka


Przepraszam, że się odezwałem - zachowałem się jak gówniarz, to już się więcej nie powtórzy proszę Pana.

_________________
NEQ6, TS APO 107/700, SW 200/1000, CANON EOS 550D, QHY8Pro
SW 80/400 ASI120MC
AstroHub 3.0


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 05, 2017 12:02 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 10, 2016 1:51 pm
Posty: 54
Nie no ok. Ale tylko pytam czemu tamten gość ma obie. To mnie zastanawia :-/

Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka

_________________
NEQ6 Pro SynScan, SW OTAW DS 200/1000, Canon EOS 350D + mod.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Czw Sty 05, 2017 1:25 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Gru 08, 2015 2:24 pm
Posty: 107
Miejscowość: Ozorowice
wrócę do domu, zrobię zdjęcie jak miałem (1,2) i jak mam (3). Każdy przypadek działał.

To był dokładnie ten konwerter (1,2), który podłączyłem kabla od pilota i dalej do PC:
http://tnij.org/e03kvh5

Tu jest najtańsza przejściówka z pominięciem pilota, jaką znalazłem:
http://instein.eu/eqdirneq6_en.htm

_________________
NEQ6, TS APO 107/700, SW 200/1000, CANON EOS 550D, QHY8Pro
SW 80/400 ASI120MC
AstroHub 3.0


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Czw Sty 05, 2017 6:04 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 13, 2008 8:07 pm
Posty: 1671
Miejscowość: PSR B1620-26 c Methuselah
I masz jeden kabelek. Prosty do polutowania.
http://www.forumastronomiczne.pl/index. ... e-do-neq6/

_________________
http://astronomiaamatorska.blogspot.com


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re:
PostWysłany: Czw Sty 05, 2017 6:10 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 13, 2008 8:07 pm
Posty: 1671
Miejscowość: PSR B1620-26 c Methuselah
mentos416 napisał(a):
Nie no ok. Ale tylko pytam czemu tamten gość ma obie. To mnie zastanawia :-/

Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka


Z pominięciem pilota sam konwerter nie wystarczy więc i było czarne pudełko które zastępowało pilota. W poście powyżej jest opis jednego kabelka montaż-PC na chpsecie FTDI.

Tu np jest co potrzebujemy aby połączyć montaż z PC za pomocą pilota.
https://astronomiaamatorska.blogspot.co ... n-pod.html

_________________
http://astronomiaamatorska.blogspot.com


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Pią Sty 06, 2017 7:18 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 10, 2016 1:51 pm
Posty: 54
Zywis napisał(a):
wrócę do domu, zrobię zdjęcie jak miałem (1,2) i jak mam (3). Każdy przypadek działał.

To był dokładnie ten konwerter (1,2), który podłączyłem kabla od pilota i dalej do PC:
http://tnij.org/e03kvh5

Tu jest najtańsza przejściówka z pominięciem pilota, jaką znalazłem:
http://instein.eu/eqdirneq6_en.htm

I jak z tymi.zdjęciami? :-P

Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka

_________________
NEQ6 Pro SynScan, SW OTAW DS 200/1000, Canon EOS 350D + mod.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Pią Sty 06, 2017 7:46 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Wrz 09, 2008 4:25 pm
Posty: 427
Miejscowość: Chrzanów
Zywis napisał(a):
Tu jest najtańsza przejściówka z pominięciem pilota, jaką znalazłem:
http://instein.eu/eqdirneq6_en.htm


Łoo, ja robię z modułem za 37PLN, wtyczka grosze, kabel jakieś 1,70zł/m... A zrobiłem da astromaniaków tego trochę.

_________________
Soligor MT-800 na HEQ5, Orion SkyGlow 2", vixen LV 18mm, Plossle 4, 10 i 25mm, filtr księżycowy, obecnie w Obserwatorium w Sopotni Wielkiej.
http://www.polaris.org.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Pią Sty 06, 2017 8:02 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 30, 2013 4:56 pm
Posty: 361
Miejscowość: Jasienica
El Mecánico napisał(a):
Zywis napisał(a):
Tu jest najtańsza przejściówka z pominięciem pilota, jaką znalazłem:
http://instein.eu/eqdirneq6_en.htm


Łoo, ja robię z modułem za 37PLN, wtyczka grosze, kabel jakieś 1,70zł/m... A zrobiłem da astromaniaków tego trochę.


Potwierdzam. Mam kabelek zrobiony przez kolegę, działa bez problemu. Tak więc polecam.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Pią Sty 06, 2017 9:08 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Gru 08, 2015 2:24 pm
Posty: 107
Miejscowość: Ozorowice
Zywis napisał(a):
wrócę do domu, zrobię zdjęcie jak miałem (1,2) i jak mam (3). Każdy przypadek działał.

To był dokładnie ten konwerter (1,2), który podłączyłem kabla od pilota i dalej do PC:
http://tnij.org/e03kvh5

Tu jest najtańsza przejściówka z pominięciem pilota, jaką znalazłem:
http://instein.eu/eqdirneq6_en.htm

I jak z tymi.zdjęciami? :-P

Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka[/quote]

Ale na zdjęciach będzie to samo co w tych linkach:
Załącznik:
[quote="mentos416"]

_________________
NEQ6, TS APO 107/700, SW 200/1000, CANON EOS 550D, QHY8Pro
SW 80/400 ASI120MC
AstroHub 3.0


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Pią Sty 06, 2017 9:27 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Gru 08, 2015 2:24 pm
Posty: 107
Miejscowość: Ozorowice
El Mecánico napisał(a):
Zywis napisał(a):
Tu jest najtańsza przejściówka z pominięciem pilota, jaką znalazłem:
http://instein.eu/eqdirneq6_en.htm


Łoo, ja robię z modułem za 37PLN, wtyczka grosze, kabel jakieś 1,70zł/m... A zrobiłem da astromaniaków tego trochę.


I co w związku z tym? Sam sobie nie zrobię, a jak szukałem to nie widziałem ogłoszenia Kolegi.

_________________
NEQ6, TS APO 107/700, SW 200/1000, CANON EOS 550D, QHY8Pro
SW 80/400 ASI120MC
AstroHub 3.0


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Sob Sty 07, 2017 11:31 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 10, 2016 1:51 pm
Posty: 54
@Edit:
Który konverter kupic ? ten na FTDI czy PROLIFIC ?
http://allegro.pl/konwerter-adapter-usb ... 90315.html
http://allegro.pl/konwerter-usb2-0-rs23 ... 96543.html

_________________
NEQ6 Pro SynScan, SW OTAW DS 200/1000, Canon EOS 350D + mod.


Ostatnio edytowany przez mentos416, Nie Sty 08, 2017 3:29 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Nie Sty 08, 2017 1:45 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 10, 2016 1:51 pm
Posty: 54
El Mecánico napisał(a):
Zywis napisał(a):
Tu jest najtańsza przejściówka z pominięciem pilota, jaką znalazłem:
http://instein.eu/eqdirneq6_en.htm


Łoo, ja robię z modułem za 37PLN, wtyczka grosze, kabel jakieś 1,70zł/m... A zrobiłem da astromaniaków tego trochę.


Na jakim układzie robiłes ten konverter? na MAX232ACPE+ czy MAX232AEPE+ ? Mam zamiar sam taki zrobić ale nie wiem który układ mam kupic..

_________________
NEQ6 Pro SynScan, SW OTAW DS 200/1000, Canon EOS 350D + mod.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Śro Sty 11, 2017 7:43 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Wrz 09, 2008 4:25 pm
Posty: 427
Miejscowość: Chrzanów
Żadnego MAX'a tam nie trzeba ładować, bo moduł po stronie UART ma już TTL 5V, więc lutuję tylko kabelki pod Tx, Rx i GND a na drugim końcu daję wtyczkę adekwatną do montażu. Oczywiście pilota chowamy wtedy do szuflady (czy gdzie tam koledzy wolą).

_________________
Soligor MT-800 na HEQ5, Orion SkyGlow 2", vixen LV 18mm, Plossle 4, 10 i 25mm, filtr księżycowy, obecnie w Obserwatorium w Sopotni Wielkiej.
http://www.polaris.org.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Czw Sty 19, 2017 4:26 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 10, 2016 1:51 pm
Posty: 54
Nie rozumiem. Na schemacie jest MAX. Ale masz na myśli że konwerter FTDI wystarczy podłączyć kablem to montazu i wystarczy?

_________________
NEQ6 Pro SynScan, SW OTAW DS 200/1000, Canon EOS 350D + mod.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: NEQ6 Pro SS a laptop
PostWysłany: Czw Sty 19, 2017 8:42 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Wrz 09, 2008 4:25 pm
Posty: 427
Miejscowość: Chrzanów
http://eq-mod.sourceforge.net/reqindex.html akapit EQDIRECT-USB. W artykule jest wspomniany produkt FTDI w postaci gotowego modułu USB/UART z kablem, do którego dodali odpowiednią do monta wtyczkę. Mój pierwszy kabel też tak zrobiłem. To co jest w tym artykule ale przed tym akapitem, dotyczy podłączenia do fizycznego COM w komputerze, wtedy MAX się należy. Natomiast sam montaż z pilotem komunikuje się po zwykłym UART na TTL 5V, co moduł USB/UART już nam daje. Dlatego eliminując z setup'u pilota wystarczy wspomniany moduł FTDI. Trzeba tylko dopilnować przy zakupie, żeby miał ustawione napięcia na 5V a nie na 3.3V.
Jeśli jednak chcemy zostawić pilota, to mamy tak na prawdę dwa wyjścia:
1. Rozbieramy pilota, wywalamy z niego MAX'a (tak, pilot w środku chodzi na 5V, MAX jest tylko pod tego nieszczęsnego COM'a) i przerzucamy linie Tx i Rx nad miejscem gdzie MAX był,
2. Do spółki z FTDI dajemy MAX'a, a najlepiej, to kupujemy gotową płytkę, gdzie mamy z jednej strony złącze USB i FTDI, a z drugiej MAX'a i D-SUB z sygnałami jak w starożytnym COM'ie.

_________________
Soligor MT-800 na HEQ5, Orion SkyGlow 2", vixen LV 18mm, Plossle 4, 10 i 25mm, filtr księżycowy, obecnie w Obserwatorium w Sopotni Wielkiej.
http://www.polaris.org.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: defaa, JOKER, kurp, pmczarny, Poszukiwacz15, Tomasz Obserwator, towerfox oraz 56 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group