fizyk5 napisał(a):
Czy ktoś ze szczęśliwych posiadaczy AR-102XS, 102/460
podzielilby się opinią na jego temat? Pogoda ostatnio
kiepska, ale może jakieś zdjęcie tym sprzętem udało się zrobić?
Zdjęć zrobionych sprzętem nie mam, za to załączam dwa przykładowe zdjęcia samego sprzętu. Jedno dla porównania wielkości z drugim refraktorem BM 127/1200, drugie lekko rozbudowanego już rzeczonego refraktora.
Póki co miałem możliwość jedynie dwóch obserwacji ponieważ noce w Warszawie nieprzychylne. Orion oraz Plejady coś pięknego do tego bardzo szerokie pole widzenia po prostu mniam. Sprzęt jest bardzo podręczny. W moim wypadku ładnie się uzupełnia z drugą tubą, planet nim nie oglądałem. Ma służyć na wyjazdy i do przeglądu nieba. Pozostaje go uzupełnić jedynie o odpowiednio podręczny montaż i jakiś mam już na uwadze.
Wyposażenie dodatkowe tuby (szukacz, kątówka) traktowałbym jak zabawki

, równie dobrze mogli to sobie odpuścić. Z drugiej strony przy zestawie jak na zdjęciu szukacz w ogóle nie jest potrzebny, natomiast w kątówkę warto zainwestować. Wyciąg bardzo solidny, niestety ew. rozbudowa o microfocuser powoduje gwałtowne rozchwianie jego "budżetowości".
Warto zwrócić uwagę, że poza stroną internetową i informacjami tam zawartymi, że użyte szkło jest ED, to nigdzie, ale to nigdzie, na opakowaniu, tubie, instrukcji, gwarancji itp. nie można znaleźć informacji jakie ostatecznie zastosowano szkło w optyce. Myślę że jeżeli byłoby to faktycznie ED to by się tym gdzieś pochwalili. W każdym razie powłoki mają inny kolor niż w BM 127L.
Polecam jako podręczny i w miarę budżetowy sprzęt do przeglądu nieba, ale dodam że nie jestem specjalnym purystą jeżeli chodzi o różne aberracje optyki. Gdyby ktoś miał konkretne pytania na które będę znał odpowiedź to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam i dziękuję P. Januszowi za dostawę towaru i przemiły kontakt!
Artur