* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
 Temat postu: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 1:53 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 75
Miejscowość: Liverpool
Witam ponownie,

Wiele razy czytałem, że GOTO i inne podobne systemy muszą być wypoziomowane przed obserwacją. A jak to wygląda we współpracy z platformą paralaktyczną? Przejrzałem wiele wątków, ale nie utkwiło mi w pamięci takie pytanie i odpowiedź na nie. Pytam, bo mając własnej konstrukcji napęd i - mam nadzieję, że już niebawem - pozycjonowanie/prowadzenie, chciałbym pokusić się o zrobienie również platformy. Wtedy mój system ograniczyłby się zaledwie do odnalezienia obiektu, a prowadzenie byłoby o niebo lepsze. Czy będę mógł odnaleźć obiekt, kiedy montaż będzie stał na platformie?

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

BM 10" F/5 "kAZik" | 2" ES 25, SP 25, V. SLV 6 | 2" x2 ED | O-III, UV/IR, ND5.0 | Sony a330, MS LifeCam Studio
D.I.Y.: motoDobson+RPi+motofocuser
http://astrovroobel.wordpress.com


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 9:31 am 
Offline

Rejestracja: Pon Sty 24, 2011 3:12 pm
Posty: 1095
No to chyba będziesz pierwszy co to w Polsce przetestuje.
Przyznam że koncepcja orginalna i całkiem ciekawa.
Tylko jak to praktyce będzie działać kiedy pozycja systemu GOTO zmieni się stojąc na platformie EQ? Jakieś korygowanie trzeba by wprowadzić?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 9:37 am 
Offline

Rejestracja: Pon Wrz 12, 2011 4:41 pm
Posty: 66
Vroobel napisał(a):
Witam ponownie,

Wiele razy czytałem, że GOTO i inne podobne systemy muszą być wypoziomowane przed obserwacją. A jak to wygląda we współpracy z platformą paralaktyczną? Przejrzałem wiele wątków, ale nie utkwiło mi w pamięci takie pytanie i odpowiedź na nie. Pytam, bo mając własnej konstrukcji napęd i - mam nadzieję, że już niebawem - pozycjonowanie/prowadzenie, chciałbym pokusić się o zrobienie również platformy. Wtedy mój system ograniczyłby się zaledwie do odnalezienia obiektu, a prowadzenie byłoby o niebo lepsze. Czy będę mógł odnaleźć obiekt, kiedy montaż będzie stał na platformie?


Platforma z założenia ma prowadzenie w jednej osi, GOTO wymaga koordynacji w obu osiach.

Heniek


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 11:42 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 75
Miejscowość: Liverpool
numerus napisał(a):

Platforma z założenia ma prowadzenie w jednej osi, GOTO wymaga koordynacji w obu osiach.


Mam tego świadomość. Mnie chodzi o to, żeby postawić montaż azymutalny z GOTO na platformie, znaleźć obiekt i uruchomić platformę - samo GOTO już wtedy nie prowadzi, a zatem pozycjonowanie z GOTO + dokładne prowadzenie z platformą. Musiałbym zapewne znać kąt początkowego wychylenia platformy względem północy i odchylenie od poziomu w tym samym początkowym położeniu, a następnie uwzględnić te wartości w kalibracji. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Czy też wszyscy posiadacze platformy ustawiają teleskop na obiekt ręcznie?

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

BM 10" F/5 "kAZik" | 2" ES 25, SP 25, V. SLV 6 | 2" x2 ED | O-III, UV/IR, ND5.0 | Sony a330, MS LifeCam Studio
D.I.Y.: motoDobson+RPi+motofocuser
http://astrovroobel.wordpress.com


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 12:10 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Wrz 12, 2011 4:41 pm
Posty: 66
Vroobel napisał(a):
numerus napisał(a):

Platforma z założenia ma prowadzenie w jednej osi, GOTO wymaga koordynacji w obu osiach.


Mam tego świadomość. Mnie chodzi o to, żeby postawić montaż azymutalny z GOTO na platformie, znaleźć obiekt i uruchomić platformę - samo GOTO już wtedy nie prowadzi, a zatem pozycjonowanie z GOTO + dokładne prowadzenie z platformą. Musiałbym zapewne znać kąt początkowego wychylenia platformy względem północy i odchylenie od poziomu w tym samym początkowym położeniu, a następnie uwzględnić te wartości w kalibracji. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Czy też wszyscy posiadacze platformy ustawiają teleskop na obiekt ręcznie?


Montaż AZ z GOTO możesz postawić na czymkolwiek, ale to podłoże musi być nieruchome (jeśli to będzie np platforma, to po jej włączeniu diabli wezmą ustawienia początkowe GOTO). Sądzę, że dwa razem nie pojadą.

Heniek


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 1:58 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Sty 24, 2011 3:12 pm
Posty: 1095
Nie, nie. Właśnie pomysł kolegi jest wyjątkowo ambitny i wart uwagi.
Sam jestem ciekaw co wyjdzie z tego hybrydowego rozwiązania, bo koncepcja bardzo ciekawa.
Tylko zastanawiam się czy niedoskonałości sztywności platform wogóle pozwalają na prowadzenie w EQ z zadowalającą precyzją. Nie lepiej zastosować bardzo dokładne przełożenia i dobre silniki krokowe i jednak z samego śledzenia GOTO korzystać, bo skutek niedokładności i tak będzie prawie taki sam jak z platformą EQ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 3:44 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 1:27 pm
Posty: 560
Miejscowość: Tczew
Nie prościej będzie zastosować normalne DSC na platformie? Programy obsługujące te systemy mają już zaimplementowaną opcję śledzenia na platformie paralaktycznej.

_________________
150mm h-alpha Lunt PT
DayStar Quark
Lunt LS50Tha

Kontakt: 691 355 653 pawel.rojewski(at)astrofaktoria.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2018 4:10 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 75
Miejscowość: Liverpool
Pablito napisał(a):
Nie prościej będzie zastosować normalne DSC na platformie? Programy obsługujące te systemy mają już zaimplementowaną opcję śledzenia na platformie paralaktycznej.


Może i byłoby prościej, gdybym zaczynał od zera. Pracując nad moim skryptem właśnie przed chwilą uzyskałem dokładność interwału pomiędzy impulsami dla silników rzędu co najwyżej kilku dziesięciotysięcznych sekundy (dane zapisuję do pliku i widzę, że najczęściej różnica między wyliczeniem i prawdziwym interwałem spada do rzędu 10e-7s), jest więc progres i tym bardziej nie zrezygnuję z mojego systemu. Tak sobie tylko myślę, że pracując kiedyś nad platformą, mógłbym to jakoś pożenić. Już teraz wiem, że silnik platformy również będzie sterowany tym samym RPi.

No nic, zanim dojdę do tego punktu minie zapewne rok, albo cos koło tego...

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

BM 10" F/5 "kAZik" | 2" ES 25, SP 25, V. SLV 6 | 2" x2 ED | O-III, UV/IR, ND5.0 | Sony a330, MS LifeCam Studio
D.I.Y.: motoDobson+RPi+motofocuser
http://astrovroobel.wordpress.com


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Wto Kwi 10, 2018 8:41 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 18834
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
A ja się zastanawiam czy to ma w ogóle fizyczny sens bo platforma ma ruch kołyski najwyżej +- 15° i jak braknie napędu to trzeba będzie to przestawiać, przesuwać czy jak tam zwał i szlag trafi wszelkie nastawy GoTo...

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Wto Kwi 10, 2018 11:14 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1061
Miejscowość: Zabrze
Wykorzystanie platformy do systemu GOTO, czyli z własnym napędem, jest bez sensu. Szkoda taszczyć dodatkowego dużego sprzętu.
Nawet do krótkoczasowej fotografii DS przy użyciu dużego lustra, pomimo rotacji pola można robić coś w stylu lucky imaging. Widziałem całkiem fajne efekty z wielu kilkusekundowych ekspozycji, zestackowanych z 12" netwona na dobsonie GOTO. Do awikowania planet z takim AZ, to już chyba w ogóle nie ma problemu :)

Do wizuala prowadzenie GOTO-ALTAZ wystarczy bez platformy, nadąży za każdym obiektem.
Platforma jest super z systemem PUSH-TO. Takie programy jak SkySafari Plus/Pro uwzględniają posadowienie telepa AZ na platformie a po zakończeniu przebiegu wystarczy dodać nowy punkt alignacji, co trwa kilka sekund i dla PUSH-TO tyle wystarczy.

Ja osobiście w ogóle nie czuję potrzeby GOTO w dużych dobsonach. Do wizuala platforma mi wystarcza aby obiekty nie uciekały z pola po wskazaniu i nawet lubię sobie szybko przesunąć tubkę we właściwe miejsce (w razie potrzeby czasem korzystając z DSC).

Oczywiście to subiektywna opinia gdyż nie miałem GOTO na dobsonie. Czytałem na forum pozytywne opinie więc można zainwestować w GOTO ale już bez platformy. Wziąłbym jeszcze pod uwagę wzrost wagi dobsona z GOTO. Z drugiej strony nie chciałbym już paralaktyka bez prowadzenia myśląc o zwykłym montażu EQ zamiast platformy.

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, HEQ5, QHY183


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Wto Kwi 10, 2018 11:30 am 
Offline

Rejestracja: Pon Sty 24, 2011 3:12 pm
Posty: 1095
Może lepiej warto byłoby podjąć koncepcję tego kolegi:
http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?f=5&t=48379
+GOTO


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Wto Kwi 10, 2018 9:17 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 75
Miejscowość: Liverpool
Nie kuś, nie kuś! :) O platformie dopiero myślę, mam w planie nietypową konstrukcję, ale to raczej z przekory:
http://dbpeckham.com/EP/Don-EP.htm.
Zastanawiam się, czy to zadziała, a koszt nie byłby zbyt duży. No, ale muszę poczytać o tym montażu podkowiastym, bo mnie to teraz zaintrygowalo...

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

BM 10" F/5 "kAZik" | 2" ES 25, SP 25, V. SLV 6 | 2" x2 ED | O-III, UV/IR, ND5.0 | Sony a330, MS LifeCam Studio
D.I.Y.: motoDobson+RPi+motofocuser
http://astrovroobel.wordpress.com


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna i GOTO
PostWysłany: Wto Kwi 10, 2018 9:27 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 27, 2017 10:49 am
Posty: 75
Miejscowość: Liverpool
A jeśli chodzi o wagę... Cóż, mam duży samochód i wózek pod teleskop, więc mnie to raczej nie przeraża. Mam świetną zabawę, kiedy coś się uda zrobić, choć wszyscy mówią, że się nie da lub nie warto. Ale co się nawk... zanim się uda... ;)

Edit:
Z tym GOTO na platformie to jest tak, że zwykle będę sobie patrzył przez szkiełko na słońce, księżyc i planety, jak wyjadę pod ciemne niebo, to na DS'y, do czego moje GOTO wystarczy. Ale jak mnie najdzie ochota na avikowanie, to zarzucę sobie platwormę, a wtedy GOTO posłuży wyłącznie do namierzenia obiektu, wtedy je wyłączę i pozwolę platformie prowadzić teleskop. To wszystko, taka fantazja...

_________________
Pozdrawiam,
Tomek

BM 10" F/5 "kAZik" | 2" ES 25, SP 25, V. SLV 6 | 2" x2 ED | O-III, UV/IR, ND5.0 | Sony a330, MS LifeCam Studio
D.I.Y.: motoDobson+RPi+motofocuser
http://astrovroobel.wordpress.com


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: daniel24, Google [Bot], jupiter1969, Piotrcb oraz 58 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group