* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
 Temat postu: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Kwi 21, 2018 10:05 am 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
WItam. Czy jest tutaj na forum ktoś kto pomoże rozwiązać mój problem? Kamerka i montaż zakupiony u Pana Janusza, używany sporadycznie. Tak naprawdę z kamerką bawię się 2 miesiąc. Montaż śledzi na 3minutach przy 420mm bez problemu. Problem pojawia się jak próbuję uruchomić guiding. Najpierw próbowałem odpalić guiding na RPI za pomocą iastrohuba, później (a dokładniej dzisiaj w nocy) próbowałem odpalić na phd za pomocą laptopa. W obydwu wypadkach wynik jest ten sam (zdjęcie poniżej. Klatka 10min) Dodam, że phd skonfigurowałem (podstawowe parametry) za pomocą tutoriala (https://www.youtube.com/watch?v=PRY2jN3xTBQ). Do tego wkleje błąd jaki phd mi wyrzuca, którego kompletnie nie rozumiem. Jeżeli potrzeba więcej danych to powiedzcie jakich. Jestem można mowiedzieć, lekko załamany. Nie wiem czy to wina montażu czy co...

PS. dodam, że przy RPI montaż działał za pomocą pilota GOTO. Przy phd podłączyłem już pod moduł TrekFi i sterownika ASCOM.


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Kwi 21, 2018 12:37 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1117
Miejscowość: Zabrze
Znany problem.
Musisz przeprowadzić kalibrację guidera na gwieździe w okolicy przecięcia południka z równikiem niebieskim (niebo południowe).
Załącznik:

Jeśli próbujesz to robić np. w okolicy bieguna, to błąd przesunięcia gwiazdy jest zbyt mały i guider nie potrafi się skalibrować.
Po ukończeniu kalibracji zatrzymujesz guiding i robisz obrót w okolicę gdzie chcesz focić :)
Następnie wybierasz gwiazdkę i już bez shifta włączasz tracking.

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, HEQ5, QHY183


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Kwi 21, 2018 6:10 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
Dzięki za odpowiedź. Nie rozumiem tylko dlaczego taki sam wynik daje mi iastrohub... Tam nie ma czego takiego o czym piszesz... Tym bardziej, że koledze na rpi działa tak prosto jak budowa cepa. Włącza guiding i już działa. Zdziwiłem się że phd dał mi taki sam wynik.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Kwi 21, 2018 6:12 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1117
Miejscowość: Zabrze
Nie mam pojęcia. Znam tylko programy pod windę.
Phd wymaga wstępnej kalibracji.
Zwiększ jeszcze czas naświetlania np. do 3s.

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, HEQ5, QHY183


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Kwi 21, 2018 6:20 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
Dzięki. Przetestuję.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Kwi 21, 2018 10:43 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3067
Miejscowość: znikam
Ciekawa informacja, postaram się zapamiętać, choć niepraktykujący jestem .

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Nie Kwi 22, 2018 9:17 am 
Offline

Rejestracja: Czw Kwi 12, 2012 11:19 am
Posty: 171
A czasem nie powinniśmy przeprowadzać kalibracji w tym miejscu gdzie zamierzamy focić?
U mnie ostatnio wyskoczył podobny komunikat jak ustawiłem na M81 (blisko bieguna) i przeprowadzając kalibrację montaż prowadził idealnie.
To zdjęcie wygląda jak by PHD było w trakcie przeprowadzania kalibracji (tylko nie wiem czy czasem w takim przypadku nie powinny być punkty zamiast kresek). Gwiazda pojechana raz w kierunku RA, a drugi DEC.
Pokaż zdjęcie zestawu może tam jest problem.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Pon Kwi 23, 2018 7:06 am 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
pablo12311 napisał(a):
A czasem nie powinniśmy przeprowadzać kalibracji w tym miejscu gdzie zamierzamy focić?
U mnie ostatnio wyskoczył podobny komunikat jak ustawiłem na M81 (blisko bieguna) i przeprowadzając kalibrację montaż prowadził idealnie.
To zdjęcie wygląda jak by PHD było w trakcie przeprowadzania kalibracji (tylko nie wiem czy czasem w takim przypadku nie powinny być punkty zamiast kresek). Gwiazda pojechana raz w kierunku RA, a drugi DEC.
Pokaż zdjęcie zestawu może tam jest problem.


Przypominam, że takie samo zdjęcie uzyskuję na iastrohubie! Także osobiście wykluczam błąd kalibracji w phd2. Niemniej jednak, sprawdzę wskazówkę kolegi wyżej. CO masz na myśli zdjęcie zestawu? Mam złożyć montaż i zrobić fotkę? Czy rozbić tutaj na poszczególne elementy?

PS. Dla niewtajemniczonych. iastrohub jest projektem opartym na rasberry pi. Jest to system który jest zainstalowany na tym mini komputerku, dzięki czemu rezygnujemy z laptopa w terenie.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Pon Kwi 23, 2018 7:15 am 
Offline

Rejestracja: Czw Kwi 12, 2012 11:19 am
Posty: 171
Janou napisał(a):
pablo12311 napisał(a):
A czasem nie powinniśmy przeprowadzać kalibracji w tym miejscu gdzie zamierzamy focić?
U mnie ostatnio wyskoczył podobny komunikat jak ustawiłem na M81 (blisko bieguna) i przeprowadzając kalibrację montaż prowadził idealnie.
To zdjęcie wygląda jak by PHD było w trakcie przeprowadzania kalibracji (tylko nie wiem czy czasem w takim przypadku nie powinny być punkty zamiast kresek). Gwiazda pojechana raz w kierunku RA, a drugi DEC.
Pokaż zdjęcie zestawu może tam jest problem.


Przypominam, że takie samo zdjęcie uzyskuję na iastrohubie! Także osobiście wykluczam błąd kalibracji w phd2. Niemniej jednak, sprawdzę wskazówkę kolegi wyżej. CO masz na myśli zdjęcie zestawu? Mam złożyć montaż i zrobić fotkę? Czy rozbić tutaj na poszczególne elementy?

PS. Dla niewtajemniczonych. iastrohub jest projektem opartym na rasberry pi. Jest to system który jest zainstalowany na tym mini komputerku, dzięki czemu rezygnujemy z laptopa w terenie.


Zdjęcie zestawu sprzętowego tak jak robisz zdjęcia.
Gdyby guiding źle prowadził miałbyś fasolki, a tu wyraźnie widać korekty gwiazd raz w osi RA, a drugi w DEC. Myślę że pokazane zdjęcie jest z przeprowadzonej kalibracji w programie PHD.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Pon Kwi 23, 2018 8:36 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1117
Miejscowość: Zabrze
Też mi to tak wygląda. Po uruchomieniu trackingu w PHD2 po raz pierwszy, uruchamia się (z automatu) kalibracja. Trwa ona domyślnie dość długo. Ta fotka wygląda jakby naświetlanie zostało uruchomione jeszcze w trakcie tej kalibracji.
Owszem, kalibracja w innym obszarze nieba również jako tako się wykona jednak oficjalny tutorial PHD2 zaleca kalibrowanie guidera tak jak napisałem, tj. w okolicy przecięcia równika niebieskiego z południkiem. Nie wspomnę o treści komunikatu PHD2 z pierwszego posta.
W okolicy bieguna kalibracja się na pewno nie powiedzie. To żaden problem wykonać obrót na południe, skalibrować guider i wrócić do interesującej części nieba.

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, HEQ5, QHY183


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Pon Kwi 23, 2018 1:24 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
Dzieki za odpowiedzi. Na chwile obecna mam kociol w robocie. Postaram sie wyslac fotki jutro wieczorem albo w srode.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Śro Kwi 25, 2018 11:39 am 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
Cześć Wszystkim. Wysyłam zdjęcia mojego setupu.


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Śro Kwi 25, 2018 8:32 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3067
Miejscowość: znikam
Znam osobę co podobnie ale tylko w osi Dec miała, bez guide montaż płynnie prowadził, z guide w Dec pływało, inna osoba u siebie zestaw sprawdzała i ok było. Coś jakby laptop za to odpowiadał . Nie przeskoczył tego .
Może spróbuj na innym kompie ?
To mocowanie lunetki jest stabilne ? Nie ma możliwości drgań, rezonansu ? Nie ma za dużej ogniskowej ?

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Czw Kwi 26, 2018 9:23 am 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
zbyszek napisał(a):
Znam osobę co podobnie ale tylko w osi Dec miała, bez guide montaż płynnie prowadził, z guide w Dec pływało, inna osoba u siebie zestaw sprawdzała i ok było. Coś jakby laptop za to odpowiadał . Nie przeskoczył tego .
Może spróbuj na innym kompie ?
To mocowanie lunetki jest stabilne ? Nie ma możliwości drgań, rezonansu ? Nie ma za dużej ogniskowej ?


Guding byl testowany na win7 i na rasberry pi. Mocowanie jest stabilne. Ogniskowa tez- na live view w ph2 mam punkciki


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Wto Maj 08, 2018 7:38 am 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
Informacje dla potomnych. Powyższa kamerka nie współpracuje z heq5. Nie wiem czy to wada wszystkich kamerek, montaży czy tylko ja mam taki problem. W każdym razie kamerkę testowałem na Star Adventurer i dobrze sobie poradziła. Phd2 tym razem nie wywalał żadnych błędów i działał dobrze. Wyniki poniżej. Klatka z punktowymi gwiazdami jest bez guidingu. Druga z guidingiem. Uwaga! Heq5 pociągnął mi bez poruszenia na 420mm ponad 4min! Jakiś sukces osobisty. Temat do zamknięcia, ponieważ nie mam już żadnych pomysłów.


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Maj 26, 2018 3:19 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Lis 03, 2007 7:38 pm
Posty: 918
Miejscowość: Wołomin
Nie chce Cie dolowac, ale na górnej fotce nie ma ostrosci i w związku z tym pojechanie gwiazdek jest ale mało widoczne. Gdybyś trafił z focusem w punkt to byłoby to bardziej widoczne.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Maj 26, 2018 5:01 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Maj 22, 2008 11:34 am
Posty: 744
Miejscowość: Katowice-Janów
chavez1976 napisał(a):
Znany problem.
Musisz przeprowadzić kalibrację guidera na gwieździe w okolicy przecięcia południka z równikiem niebieskim (niebo południowe).
Załącznik:
EA7AECFB-6275-45A7-9F34-E62D873A213A.png

Jeśli próbujesz to robić np. w okolicy bieguna, to błąd przesunięcia gwiazdy jest zbyt mały i guider nie potrafi się skalibrować.
Po ukończeniu kalibracji zatrzymujesz guiding i robisz obrót w okolicę gdzie chcesz focić :)
Następnie wybierasz gwiazdkę i już bez shifta włączasz tracking.
Hmmmmm, PHD dawno nie używałem i nie wiem jak mają nowsze wersję ale w tej co ja używałem to po zmianie obiektu, który fociłem kalibrację trzeba było robić za każdym razem w okolicach obiektu bo inaczej **** blada, Jak by kolega guidował w maximie ( co polecam ) to wystarczy skalibrować na jakiejś gwieździe w okolicach zerowej deklinacji i można za każdym razem włączać tylko tracking.

_________________
BKP150/750 ,SW 80/400 ,HEQ5 PRO SynScan ,MEADE DSI I, SBIG ST2000XCM,
BAADER COMA CORRECTOR (MPCC),IDAS LPS P2, UHC-s
MOJE FOTKI


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Maj 26, 2018 6:53 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
Grzegorz Czernecki napisał(a):
chavez1976 napisał(a):
Znany problem.
Musisz przeprowadzić kalibrację guidera na gwieździe w okolicy przecięcia południka z równikiem niebieskim (niebo południowe).
Załącznik:
EA7AECFB-6275-45A7-9F34-E62D873A213A.png

Jeśli próbujesz to robić np. w okolicy bieguna, to błąd przesunięcia gwiazdy jest zbyt mały i guider nie potrafi się skalibrować.
Po ukończeniu kalibracji zatrzymujesz guiding i robisz obrót w okolicę gdzie chcesz focić :)
Następnie wybierasz gwiazdkę i już bez shifta włączasz tracking.
Hmmmmm, PHD dawno nie używałem i nie wiem jak mają nowsze wersję ale w tej co ja używałem to po zmianie obiektu, który fociłem kalibrację trzeba było robić za każdym razem w okolicach obiektu bo inaczej **** blada, Jak by kolega guidował w maximie ( co polecam ) to wystarczy skalibrować na jakiejś gwieździe w okolicach zerowej deklinacji i można za każdym razem włączać tylko tracking.



Chętnie bym spróbował ten program, ale nie widzę póki co sensu pakować się w laptopa w terenie. Wolę rasberry pi i sterowanie telefonem. Problem w tym, że ani phd, ani iastrohub nie działają z heq5. Gdzie kolega potrafi robić klatki po 20min na iastrohubie na neq6. Drugi kumpel bez problemu uzywa iastrohuba na swoim star adventurer. Ba, phd pociągnął mi klatkę 10 minutową na star adventurer na takim samym setupie co z heq5. Mało tego! Kamerka kolegi firmy ZWO też nie daje rady z moim heq5! Powiem jeszcze więcej! Kamerka kolegi ZWO ciągnie koledze klatki po 20min na iastrohubie + neq6! Ustawienia, kalibracja- wszystko wydaje mi się, że ustawiam tak jak powinno być. Przy iastrohubie dostaje błąd przy czymś takim jak "DEC running back". Tak jakby był problem z osią dec. Żeby tego było mało, inny "kolega" z innego forum, używa bez problemu setup heq5 + iastrohub. Podsumowując: montaż jest "zepsuty"? A przynajmniej komunikacja związana z guidingiem? Nie mam już siły. Od pół roku testuję i nic nie potrafię ogarnąć.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Maj 26, 2018 6:59 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3067
Miejscowość: znikam
Sprawdź może, czy kręcąc osią ślimaka w Dec w prawo, lewo, musisz przekręcić z połowę obrotu osi ślimaka czy więcej nim oś Dec drgnie .

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Maj 26, 2018 7:46 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
zbyszek napisał(a):
Sprawdź może, czy kręcąc osią ślimaka w Dec w prawo, lewo, musisz przekręcić z połowę obrotu osi ślimaka czy więcej nim oś Dec drgnie .


Nie za bardzo wiem o co chodzi. Nie wiem co to znaczy "musisz przekręcić z połowę obrotu osi ślimaka czy więcej nim oś Dec drgnie"


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Maj 26, 2018 8:21 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3067
Miejscowość: znikam
Możesz pilotem np. w lewo pokręcić, tak by oś Dec trochę przekręciło. Potem patrząc na oś ślimaka w prawo pokręcić i określ o ile oś ślimaka w Dec luźno się kręci, nim załapie o zęby ślimacznicy i w Dec ruch będzie .
Spotkałem się, ale w NEQ6, że ośka ślimaka z pół obrotu luzem robiła, przez to kalibracja siadała . Klasyczny luz oś Dec-ślimak był minimalny, ale od strony osi ślimaka te pół obrotu musiało być . Nie przeskoczyłem tego , wymiana samego ślimaka nie pomogła , tak jakby zęby w mosiężnej ślimacznicy za "ostre" były . To moje przypuszczenia.

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Maj 26, 2018 9:59 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2865
Miejscowość: Internet
O ile się orientuję, komunikacja z montażem działa w tego typu montażach poprzez pilota. Odłączając pilota i podłączając ten moduł TrekFi mogłeś dezaktywować niektóre funkcje komunikacyjne. Nie słyszałem jeszcze o prawidłowym guidowaniu bez laptopa, jeśli już to dedykowanymi rozwiązaniami "stand alone". Dodatkowo nie wiem czy wiesz, że są dwa rodzaje kabli RJ11 do podłączenia kamery do montażu (1:1 i X crossed) i trzeba mieć odpowiedni dla danej kamerki guidującej. Dodatkowo te kable są dość delikatne i potrafi się jedna z żył przełamać i kabel może nie kontaktować. Prawidłowa kalibracja powinna zakończyć się nakreśleniem "L" przez gwiazdę użytą do kalibracji. Jeśli kalibracja nie zakreśli tego L to może być uszkodzony kabel lub zbyt duży backlashem w deklinacji lub zbyt krótki czas na kalibrację.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Sob Maj 26, 2018 10:46 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1117
Miejscowość: Zabrze
Korzystam z heq5 połączonego przez TrekFi, guidowany przez asi120 i na windzie z phd2 nie ma żadnego problemu.
Nie mam pojęcia nt. platformy pod Linuxy ale żeby ustalić przyczynę podłącz jakąkolwiek windę - będzie prościej :)
Żeby powyższy setup działał musi być pod eqmodem „pulse guiding” włączony a TrekFi uruchomione pod wirtualnym comem, np. przez apkę usr-vcom:
https://www.usriot.com/support/download ... tware.html

Jeśli nie używasz pulse guide, to może faktycznie masz kabel ST4 trefny ale pod windą jest on zbędny.
Poszukaj, czy pod linuxem jest opcja pulse guide. Rozumiem, że tam jest jakiś odpowiednik platformy ascom i eqmoda? Mógłbyś napisać coś więcej albo wystawić system przez TeamViewera żeby dało się coś zobaczyć.

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, HEQ5, QHY183


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Nie Maj 27, 2018 8:46 am 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
Dzięki za odpowiedzi! Kabel mam oryginalny od kamerki. Z początku myślałem, że może być trefny, ale to nie zadziałałby z phd na star adventurer. Tak naprawdę to nie mam do końca pojęcia jak działa phd i jego kalibracja. Ale bez kalibracji guiding by nie zadziałał, więc chyba dobrze ją wykonuje. A dokładniej algorytmy, ponieważ po wciśnięciu kalibracji użytkownik nie musi nic robić. Używałem mojego heq5 z TrekFI za pomocą eqmoda i "mostu" portu com z aplikacji usr-vcom. Dalej uważam, że wina leży po stronie montażu, chyba że faktycznie jest coś nie tak z kablem. Są jakieś specjalne połączenia pod dany montaż? Czy kable w środku wszystkie są tak samo ułożone? Dlaczego pod SA działa a pod heq5 już nie? Chętnie wykonam taki kabel ale musiałbym znać "schemat" i nazwę tych wtyczek żeby je kupić. Bardzo chętnie wrzucę poradnik w którym widać odpowiednie opcje linuxowego guidingu- dla zainteresowanych. Nie chce poruszać do końca tematu iastrohuba ponieważ jest on mało znany. Ustawiam tak jak mój kolega który ciągnie na nim klatki 20 minutowe. Wracając jeszcze do kalibracji w phd2. Kalibracja nic nie robi u mnie. Nie zakreśla litery L. Po wciśnięciu tego kółeczka z krzyżykiem w środku + shift, guiding po prostu zaczyna chodzić a wykres rysować.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Nie Maj 27, 2018 9:20 am 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2865
Miejscowość: Internet
Punkt 27 jest z opisem kabla RJ12 do guidowania:

http://www.astro-electronic.de/faq.htm#27


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: GrzesiekB oraz 38 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group