* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Nie Maj 27, 2018 9:56 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1133
Miejscowość: Zabrze
Ja bym zaczął od odinstalowania sterownika ascom od Adventurera a potem bym jeszcze puścił na heq5 guiding bez kabla ST4, ustawiając w eqmodzie pulse guiding.
Skoro z SA po kablu wszystko jest OK, to może to jest jakiś konflikt sterowników albo używanych przez oba urządzenia (tych samych) portów?
Phd2 nawet z domyślnymi ustawieniami kalibracji, agresywności itd nie będzie skutkował takimi problemami.
No chyba, że faktycznie mont jest niesprawny to może robić różne głupoty podczas kalibracji ale to byś już widział po działaniu goto, że coś jest nie tak...

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, QHY183, HEQ5, SAM


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Nie Maj 27, 2018 10:27 am 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
za głupi jestem na tą stronę:(


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Nie Maj 27, 2018 10:30 am 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
chavez1976 napisał(a):
Ja bym zaczął od odinstalowania sterownika ascom od Adventurera a potem bym jeszcze puścił na heq5 guiding bez kabla ST4, ustawiając w eqmodzie pulse guiding.
Skoro z SA po kablu wszystko jest OK, to może to jest jakiś konflikt sterowników albo używanych przez oba urządzenia (tych samych) portów?
Phd2 nawet z domyślnymi ustawieniami kalibracji, agresywności itd nie będzie skutkował takimi problemami.
No chyba, że faktycznie mont jest niesprawny to może robić różne głupoty podczas kalibracji ale to byś już widział po działaniu goto, że coś jest nie tak...


Z gtego co wiem to nie ma sterowników do montaży:O windows nic mi nie instalował. To raczej phd ma w sobie. Zapomniałem dodać że testowałem guiding bez kabla st4 (ale bez opcji pulse guiding w eqmod). Efekt był ten sam. Dodam, że przy linuxie też są wgrane standardowe sterowniki które bez problemu prowadzą kolegi neq6.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Nie Maj 27, 2018 11:05 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1133
Miejscowość: Zabrze
Jak to a eqmod (eqascom) to co to jest jak nie ascomowy sterownik heq5/eq6?
Nie wiem jakie narzędzie software'owe ma SA bo go nie mam ale jakieś musi mieć.
Prosiłeś o pomysły to podpowiadam.
Phd2 nie ma sam z siebie sterowników, ani kamer, ani montów. Daje do wyboru natywne albo ascomowe ale z tych wcześniej zainstalowanych. Do heq5/eq6 tylko eqascom trzeaba doinstalować.
Bez kabla jak chcesz guiding próbować to musi pulse guiding być wybrany w setupie eqmoda bo inaczej nie ma szans.
Ja nigdy nie używałem kabla ST4 i wszystko śmiga po jedynym kablu eqdir albo bezprzewodowo przez trekfi.
Przełącz w eqmodzie na pulseguiding i spróbuj wykonać kalibrację na południowym niebie.
Sprawdź, czy na pewno masz wybrany i odpalony właściwy sterownik monta w Phd2.

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, QHY183, HEQ5, SAM


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Heq5, ALccd 5-II mono. Problem z guidingiem.
PostWysłany: Nie Maj 27, 2018 2:22 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Kwi 10, 2016 3:48 pm
Posty: 158
Dzieki. Chociaz wiem juz jak nastepnym razem testowac. Z tymi sterownikami tez popatrze.


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], kompas1951, Lukacz, yacho oraz 31 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group