* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
 Temat postu: Zasilanie syn scan + laptop
PostWysłany: Śro Maj 16, 2018 7:00 am 
Offline

Rejestracja: Śro Paź 15, 2014 5:57 pm
Posty: 166
Miejscowość: Puławy
Witajcie, mam pytanie odnośnie zasilania montażu GOTO z laptopem. Czy mogę taki zestaw zasilać wolno stojącym akumulatorem samochodowym około 55ah, czy może trzeba zastosować jakiś (konkretny) model/rodzaj akumulatora?
Dzięki i pozdrawiam.

_________________
SCT C8, BM 102x460(ED) EQ5 GOTO
Bino SW
Nikon Action EX 8x40, DO 10x50, SM 15x70


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Zasilanie syn scan + laptop
PostWysłany: Śro Maj 16, 2018 1:12 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2861
Miejscowość: Internet
michal-500 napisał(a):
Witajcie, mam pytanie odnośnie zasilania montażu GOTO z laptopem. Czy mogę taki zestaw zasilać wolno stojącym akumulatorem samochodowym około 55ah, czy może trzeba zastosować jakiś (konkretny) model/rodzaj akumulatora?
Dzięki i pozdrawiam.


Samochodowy jak najbardziej się nada, ale trzeba uważać aby za głęboko go nie rozładować. Przydatne byłyby dwie rzeczy:

1) miernik napięcia:

Załącznik:


Załącznik:


2) zasilacz do laptopa z 12V, podobny do tego:

Załącznik:


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Zasilanie syn scan + laptop
PostWysłany: Śro Maj 23, 2018 9:15 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Paź 15, 2014 5:57 pm
Posty: 166
Miejscowość: Puławy
Mam jeszcze dwa pytania. Do jakiej wartości może spaść napięcie na akumulatorze żeby montaż nadal funkcjonował? I czy przy zbyt niskim napięciu SYNSCAN daje znać że ma za mało prądu?

_________________
SCT C8, BM 102x460(ED) EQ5 GOTO
Bino SW
Nikon Action EX 8x40, DO 10x50, SM 15x70


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Zasilanie syn scan + laptop
PostWysłany: Śro Maj 23, 2018 9:45 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 3172
Miejscowość: Wieliczka
michal-500 napisał(a):
Mam jeszcze dwa pytania. Do jakiej wartości może spaść napięcie na akumulatorze żeby montaż nadal funkcjonował? I czy przy zbyt niskim napięciu SYNSCAN daje znać że ma za mało prądu?

Niskie napięcie sygnalizuje dioda na montażu poprzez mruganie. Nie wiem, jakie minimalne napięcie będzie powodować problemy, ale raczej wcześniej stanie się ono szkodliwe dla samego akumulatora, więc problemu niejako nie ma.

_________________
SW 200/800, TSAPO65Q, NEQ6, CEM25EC, Atik 383L+, ASI1600MMC, ASI174MM, PG Chameleon3, MPCC, IDAS LPS P2, Nagler 26, 9mm, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D80, Nikon D7500, Action VII 12x50 CF, Samyang 135
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Zasilanie syn scan + laptop
PostWysłany: Śro Maj 23, 2018 9:48 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2861
Miejscowość: Internet
michal-500 napisał(a):
Mam jeszcze dwa pytania. Do jakiej wartości może spaść napięcie na akumulatorze żeby montaż nadal funkcjonował? I czy przy zbyt niskim napięciu SYNSCAN daje znać że ma za mało prądu?


Nie masz instrukcji obsługi? Zazwyczaj informacje odnośnie minimalnego i maksymalnego napięcia zasilania są tam zawarte.

Pewnie będzie to 11-16V, co ciekawe napięcie zasilania możesz sobie w Synscanie sprawdzić w pilocie.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Zasilanie syn scan + laptop
PostWysłany: Czw Maj 24, 2018 5:49 am 
Offline

Rejestracja: Śro Paź 15, 2014 5:57 pm
Posty: 166
Miejscowość: Puławy
Niestety instrukcji nie mam bo montaż kupiłem używany. A w którym miejscu w menu Synscana mogę sprawdzić napięcie?

_________________
SCT C8, BM 102x460(ED) EQ5 GOTO
Bino SW
Nikon Action EX 8x40, DO 10x50, SM 15x70


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Zasilanie syn scan + laptop
PostWysłany: Czw Maj 24, 2018 4:28 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 3172
Miejscowość: Wieliczka
michal-500 napisał(a):
Niestety instrukcji nie mam bo montaż kupiłem używany. A w którym miejscu w menu Synscana mogę sprawdzić napięcie?

Instrukcję masz na stronie SW. Napięcie sprawdzasz w UTILITY FUNCTION \ Show Information \ Power Voltage.
Nie znalazłem tam natomiast info o min napięciu zasilania. Ale przy 11V na pewno będzie działać, a dla aku żelowego nie zaleca się schodzić poniżej 11,4V.

_________________
SW 200/800, TSAPO65Q, NEQ6, CEM25EC, Atik 383L+, ASI1600MMC, ASI174MM, PG Chameleon3, MPCC, IDAS LPS P2, Nagler 26, 9mm, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D80, Nikon D7500, Action VII 12x50 CF, Samyang 135
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Zasilanie syn scan + laptop
PostWysłany: Czw Maj 24, 2018 7:35 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Paź 15, 2014 5:57 pm
Posty: 166
Miejscowość: Puławy
OK, dzięki za rozwianie moich wątpliwości :D .

_________________
SCT C8, BM 102x460(ED) EQ5 GOTO
Bino SW
Nikon Action EX 8x40, DO 10x50, SM 15x70


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: JOKER, Waty oraz 44 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group