* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
 Temat postu: Platforma paralaktyczna wydaje dziwne dźwięki i nie działa
PostWysłany: Sob Cze 09, 2018 10:25 am 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Sie 08, 2016 10:28 am
Posty: 812
Miejscowość: Wrocław, Dolnośląskie
Witam,
Dzisiaj chciałem poukładać swoje graty i włączyłem platformę paralaktyczną (made by LJ), okazało się że przestała działać, wydaje odgłosy jak modem dial-up z małej puszeczki zamontowanej przed silniczkiem. Wczoraj smigała jeszcze w nocy bez zarzutów.
Tracker wydaje się działać poprawnie, spotkał się ktoś z tym już kiedyś?

_________________
Nikon Action VII 10x50; Gso 10"
C450 na EQ3-2 (50mm;135mm;300mm)
https://www.astrobin.com/users/cwic/


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna wydaje dziwne dźwięki i nie dzia
PostWysłany: Sob Cze 09, 2018 10:37 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1122
Miejscowość: Zabrze
Z czego ją teraz zasilasz?

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, QHY183, HEQ5, SAM


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna wydaje dziwne dźwięki i nie dzia
PostWysłany: Sob Cze 09, 2018 11:47 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19278
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
To możliwe że padła bateria lub akumulator i skrzyneczka wydaje piski czyli polecenia sterujące na fazy silnika ale brakuje jej prądu aby tym silnikiem realnie obrócić :arrow: :mrgreen:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna wydaje dziwne dźwięki i nie dzia
PostWysłany: Sob Cze 09, 2018 2:36 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Sie 08, 2016 10:28 am
Posty: 812
Miejscowość: Wrocław, Dolnośląskie
Tylko że problem w tym że robi tak też pod zasilaczem sieciowym.
Chyba silniczek kaput, bo to jednak od niego te dźwięki dochodzą nie z puszki.

_________________
Nikon Action VII 10x50; Gso 10"
C450 na EQ3-2 (50mm;135mm;300mm)
https://www.astrobin.com/users/cwic/


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna wydaje dziwne dźwięki i nie dzia
PostWysłany: Nie Cze 10, 2018 9:09 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19278
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
A jaki wydolny prądowo jest ten zasilacz prądu stałego, ma choć ze 3A na wyjściu :arrow: :?:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna wydaje dziwne dźwięki i nie dzia
PostWysłany: Nie Cze 10, 2018 4:55 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Sie 08, 2016 10:28 am
Posty: 812
Miejscowość: Wrocław, Dolnośląskie
Zasilacz ma 1,5A i to wystarcza.
Problem rozwiązany, okazało się że sterownik się przeprogramował / rozprogramował i trzeba było wprowadzić od nowa sekwencję sterowania.

_________________
Nikon Action VII 10x50; Gso 10"
C450 na EQ3-2 (50mm;135mm;300mm)
https://www.astrobin.com/users/cwic/


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna wydaje dziwne dźwięki i nie dzia
PostWysłany: Pon Cze 11, 2018 11:29 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19278
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Jak to tak, sam z siebie się przeprogramował :arrow: :roll: :shock:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna wydaje dziwne dźwięki i nie dzia
PostWysłany: Pon Cze 11, 2018 1:33 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Sie 08, 2016 10:28 am
Posty: 812
Miejscowość: Wrocław, Dolnośląskie
Platforma nie ma wyłącznika i bywa że częste wpinanie i wypinanie zasilania spowoduje jakiś błąd , wtedy może nastąpić przeprogramowanie. Przyznam że nie zwaracałem uwagi na to czy platforma chodzi i nie wrzucałem pauzy trybu działania przed wypięciem zasilania, mogło to spowodować jakieś błędy. Pocieszające jest to że, ponowne zaprogramowanie zajmuje 2 minutki.

_________________
Nikon Action VII 10x50; Gso 10"
C450 na EQ3-2 (50mm;135mm;300mm)
https://www.astrobin.com/users/cwic/


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Platforma paralaktyczna wydaje dziwne dźwięki i nie dzia
PostWysłany: Pon Cze 11, 2018 2:58 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19278
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Najważniejsze że problem rozwiązany a jakiś wyłącznik to trzeba bedzie tam zdecydowanie zamontować bo wcześniej czy później dojdzie do jej elektronicznej awarii :arrow: :roll: :oops:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 35 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group