lolak89 napisał(a):
Nie z obliczeń a z przeczytanej tutaj na forum informacji, teraz nie znajdę ale.....korektor odsuwa ognisko o jakieś 60-70 mm (albo 80-85, nie pamiętam dokładnie gdzie to czytałem) a bino ma drogę optyczną około 100 mm bądź trochę ponad. Tak więc power i tak rośnie. Gdyby ten korektor odsuwał ognisko przy krotności 1.6x o długość 100 mm, czyli długość toru optycznego bino to ostrzył by bez problemu w każdym sprzęcie a tak nie jest niestety o czym nie raz się przekonali użytkownicy Newtonów czy refraktorów z krótkim backfocusem.
Zresztą mam też naoczne porównanie. Wkładając barlowa 1.6x z okularami 18 mm powinienem mieć ekwiwalent okularu 11,25 mm a tak nie jest bo power jest spory, bliższy 8 mm jak 12 mm które mam w posiadaniu.
Może nie jest to dokładnie 2x ale powiedziałbym, że w tych okolicach.
Wolałbym, żeby to było 1.6x jak mówisz ale jestem przekonany, że tak nie jest bo jak sam wiesz im dalej od barlowa tym krotność rośnie.
Prawdopodobnie 2x wersja tego barlowa od WO wysuwa ognisko o całą długość nasadki.
Zobacz opisy tych barlowów na TS

niby to samo ale w specyfikacji technicznej w tym od 1.6x pisze, że kompensuje "znaczną część" potrzebnej drogi optycznej a w 2x, że "potrzebną" część.
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... ector.htmlhttps://www.teleskop-express.de/shop/pr ... ector.htmlTo jeszcze dopiszę. 12 mm w bino mam Księżyc cały z jeszcze sporym zapasem w 60 stopniach pola.
Wkładam 18 mm z barlowem i Łysy nie mieści się w polu widzenia i to sporo

Czasami jeszcze trochę wysuwam okular wyżej (kilka mm) bo mam tulejki z rowkami ale nie zmienia to faktu, że z pewnością 1.6x w połączeniu z bino to to nie jest.
Barlow tak nie działa.
Proszę narysowac stożek główny światła na papierze milimetrowym.Średnica stożka = średnica wiązki głównej,na wyjsciu soczewki wewnętrznej obiektywu.
W odległości ~133mm przed ogniskiem,jest umieszczony barlow kitowy 1,6x(~100 +23 +10mm).
Znaczymy nowe ognisko w odległosci ~55mm,dalej od poprzedniego.
Prowadzimy długie linie od nowego ogniska,przez punkty umieszczenia barlowa w wiązce głównej.
Wiązka wyjdzie przed obiektyw,bo będzie miała mniejszy kąt.
W tym miejscu,gdzie stożek będzie miał taką samą średnicę ,jak miała wiązka główna,rysujemy linię .
Od tego miejsca,do nowego ogniska mierzymy ogniskową z barlowem.

Nie dotyczy katadioptryków.