* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 156 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 11:35 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Gru 11, 2006 5:27 pm
Posty: 749
Miejscowość: Leeds
Dzięki, akurat chodziło mi o Syriusza.

_________________
WO Megrez 110, SW 8", EQ6, Atik 314L


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lut 03, 2008 9:07 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Sie 24, 2007 3:49 pm
Posty: 8
Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu, podepnę się pod ten. Noszę się z zamiarem zakupu EQ-6, ale.. Ma to być mój pierwszy montaż i co gorsza do pierwszego telepa. Spotkalem się kilka razy ze stwierdzeniem, że osoba początkująca zwykle psuje montaż paralaktyczny. Czy tak jest faktycznie, czy mam kupić najpierw słabszy/ tańszy treningowy? Czy może usłyszę jakieś rady jak uniknąć typowych błędów i uszkodzenia sprzętu? Czekam na opinie- Pzdr. Rysiek


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lut 04, 2008 9:56 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 17130
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Jeśli nie będziesz szarpał za osie przy zablokowanej ślimacznicy, nie zostawisz go na deszczu i w lodzie to raczej nic tam nie uszkodzisz normalną eksploatacją, to solidne urządzenia mechaniczne z dość odporną na użytkowanie elektroniką która można spalić tylko podłączeniem odwrotnej polaryzacji lub prądem zmiennym o czym trzeba zawsze pamiętać i nie używać badziewnych zasilaczy z przełącznikiem biegunów :roll:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Lut 05, 2008 2:46 pm 
Offline
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Wrz 05, 2007 8:41 pm
Posty: 1096
Miejscowość: Kraków
Mam pytanko, czy do astrofoto tubą 150/750 i EOS'em lepszy byłby HEQ5 czy CG-5 GoTo? ps. Na EQ6 raczej pozwolić sobie nie będę mógł ;)

I jeszcze pytanie do p.Janusza, czemu w ofercie astrokraka nie ma HEQ5?

_________________
SW 150/750, HEQ5, EOS350Dmod, ST2000XCM
Moja galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Lut 05, 2008 5:08 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 17130
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Ofertę montaży Sky Watchera niebawem uzupełnimy.
Lepiej się spisze zapewne H-EQ-5 bo jest dużo solidniejszy i o wiele lepiej wykonany oraz ma większą nośność :lol:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Lut 05, 2008 5:46 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Gru 29, 2006 8:43 pm
Posty: 2351
Miejscowość: małopolska
Bokonon napisał(a):
Mam pytanko, czy do astrofoto tubą 150/750 i EOS'em lepszy byłby HEQ5 czy CG-5 GoTo? ps. Na EQ6 raczej pozwolić sobie nie będę mógł ;)



HEQ5 to nowsza lepsza konstrukcja m.in. schowane silniki i większa nośność (tylko trochę większa). Niestety w cenie podstawowej zbliżonej do CG5GT nie ma GoTo w pilocie, wiec jak ci na tym zależy to z jest opcja "dorobienia" GoTo używajac komputera/laptopa.

_________________
Tak,Sbig,AP,SW
http://www.astromarcin.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Lut 07, 2008 9:01 pm 
Offline
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Wrz 05, 2007 8:41 pm
Posty: 1096
Miejscowość: Kraków
A jak to jest z tymi wersjami HEQ5? Bo widzę, że są 3 różne ;) Czy np wersje standard da się "ulepszać" poprzez dokupywanie komponentów do tych droższych, czy nie? Czy jest sens kupować Syn Scan do astrofoto 150/750, czy wersja Standard wystarczy?

Ps. MaPa - to GoTo w laptopie to do wersji standard, czy syn scan?

_________________
SW 150/750, HEQ5, EOS350Dmod, ST2000XCM
Moja galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 2:13 pm 
Offline
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Wrz 05, 2007 8:41 pm
Posty: 1096
Miejscowość: Kraków
już trochę się dowiedziałem szukając po necie, ten pilot syn scan ponoć można zastąpić zwykły laptopem - więc można go sobie odpuścić :roll: ale nadal nie wiem czy przejście z wersji standard do syn trek jest możliwe drogą dokupienia brakujących elementów czy jest to inna konstrukcja - skazana na brak GoTo i Guidingu ? I oczywiście jaka jest cena takiego ew. przejścia?

_________________
SW 150/750, HEQ5, EOS350Dmod, ST2000XCM
Moja galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 18, 2008 9:20 pm 
Offline
Site Admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Wrz 05, 2007 8:41 pm
Posty: 1096
Miejscowość: Kraków
ponowię swoje pytanie, bo być może w perspektywie jakiś 1-2 miesięcy będę sprzedawał swoje EQ3-2 i przesiadał się na droższy sprzęt. Studencki budżet powoduje że będzie to najprawdopodobniej HEQ-5. I nadal nie wiem jaka jest faktyczna różnica między tym czarnym, starym HEQ-5 a tym nowszym białym? Czy warto dokładać te 800 zł na nowszą elektronikę, czy lepiej kupić starą wersję i ew.sprawić sobie np. rodzimą elektronikę Leszka z drugiej ręki ?

Chodzi mi o zastosowanie tego montażu w astrofotografii ogniskową 750 mm i zależy mi głównie na samej jakości prowadzenia i stabilności. Wygoda, automatyczne wyszukiwanie obiektów itp mają dużo mniejsze znaczenie ;) Póki co guidować nie będę (bo nie mam czym) ale byłoby fajnie gdyby zakup montażu nie zabierał mi na zawsze tej możliwości - tzn. żeby dało się go z czasem rozbudować do wersji guide ;)

Sorki, że tak zawracam cztery litery ale dla mnie to wielki wydatek i chcę kupić z głową ;)

pozdrawiam

_________________
SW 150/750, HEQ5, EOS350Dmod, ST2000XCM
Moja galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 18, 2008 9:56 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 884
Miejscowość: Jaworzno
zdecydowanie powinieneś wybrać nowszą białą wersje HEQ5 , możesz do niej podłączyć kabelek EQMOD lub pilot SkyScan
szczegóły w wątku :
http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?t=3787

co prawda opisywany tam jest EQ6 ale sterowanie jest identyczne jak w HEQ5

_________________
FS128 , FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8 = 105kg astro rupieci


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Mar 19, 2008 8:17 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lut 22, 2007 12:27 pm
Posty: 79
Miejscowość: Kraków
Mam pytanie dot. montażu Orion Sirius... Mniej więcej jaką ma sprawość w astrofoto i z jakim powszechnie używanym w Polsce montażem można go porównywać? Jaka jest zdatność tego montażu do guidingu i goto?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Mar 20, 2008 11:14 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 17130
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Montaż Sirius Oriona jest bliźniaczo podobny do H-EQ-5 i takie też ma parametry trakcyjne, zawiera w sobie nową elektronikę i nowe, silniejsze motory gotowe do podjęcia pracy z pilotem GoTo 8)

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Montaże do amatorskiej astrofotografii.
PostWysłany: Pią Sie 01, 2008 10:12 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Kwi 07, 2008 8:26 pm
Posty: 11
Miejscowość: Świdnik
Mam pytanie może głupie ale czy do montażu soligora EQ3 pasuje tylko napęd do montaży soligor czy można w nim stosować też jakiś inny napęd np do EQ3-2?

_________________
SKMAK102sp, SKP150/750, EQ3, kit KE25 i 10, pl 32mm, ortho 6mm.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaże do amatorskiej astrofotografii.
PostWysłany: Sob Sie 02, 2008 12:08 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 17130
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Baz przeróbek mocowania do montażu Soligora pasuje tylko fabryczny napęd Soligora 8)

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Montaże do amatorskiej astrofotografii.
PostWysłany: Pią Lut 27, 2009 12:08 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lut 26, 2009 11:56 pm
Posty: 6
Witam,

Jestem zainteresowany astrofotografią jako urozmaicenie swojego hobby - od czasu do czasu popstrykam niebo szerokim kątem coby droge mleczną uchwycić, itp. Jednak chciałem troszkę poważniej podejść do tematu.

Obecny sprzęt to Canon 50D i obiektyw 70-200 f/2.8 IS - w planach zakup jakiejś manualnej 500-tki lub 800-tki (może nawet z 2x konwerterem) - nie chciałbym lustrzanego 1300mm raczej ze względu na stałą przysłonę. Raczej ten byłby największym szkłem jakie bym kupił: http://www.allegro.pl/item564930568_sam ... d_40d.html
Wymiary do 60cm, waga 2kg.

Czyli wagowo nie przekroczę 3-3.5kg.

Szukam montażu z napędem, który umożliwi mi sensownie długie ekspozycje - im dłuższe tym lepsze. Stacking oczywiście wchodzi w grę w razie czego. Ma być na tyle dokładny, żeby warto było wydawać na to pieniądze - wydać np. 500PLN i nie mieć z tego ani jednego zdjęcia mija się z celem. Chciałbym też, abym poradził sobie z ustawianiem całego ustrojstwa oraz jego obsługą - astronom ze mnie żaden - oraz żeby podążął automatycznie za niebem (chyba, że są jakieś ręczne systemy z którymi sobie poradzę).

Czy możecie mi coś polecić?
Czy ma być z napędem?

Nie ukrywam, że zależy mi na cenie, ale nie kosztem zdjęć - powiedzmy, że chciałbym mieć przynajmniej 50% udanych.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Montaże do amatorskiej astrofotografii.
PostWysłany: Pią Lut 27, 2009 12:20 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Sty 15, 2008 11:09 pm
Posty: 1301
Moridin napisał(a):
(...)
Ma być na tyle dokładny, żeby warto było wydawać na to pieniądze - wydać np. 500PLN i nie mieć z tego ani jednego zdjęcia mija się z celem
(...)


Przepraszam, ale zacznij od tego viewtopic.php?p=6582#p6582
a potem zweryfikuj koszty, które podałeś ;) i zapytaj ponownie.
Pozdrawiam

_________________
EX10x50 WOStar71 SCT8EHD LS35THaD EOS700 ATIK383L+ ASI178MMC ASI290MM AZ-EQ5 StarAdventurer ...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaże do amatorskiej astrofotografii.
PostWysłany: Pią Lut 27, 2009 10:44 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lut 26, 2009 11:56 pm
Posty: 6
_RobMarK_ napisał(a):
Moridin napisał(a):
(...)
Ma być na tyle dokładny, żeby warto było wydawać na to pieniądze - wydać np. 500PLN i nie mieć z tego ani jednego zdjęcia mija się z celem
(...)


Przepraszam, ale zacznij od tego viewtopic.php?p=6582#p6582
a potem zweryfikuj koszty, które podałeś ;) i zapytaj ponownie.
Pozdrawiam


Przed kwotą było słowo np. czyli nie podałem nic konkretnego, a tamte kwoty są z 2006 roku - trochę się zapewne zmieniło.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Montaże do amatorskiej astrofotografii.
PostWysłany: Pią Lut 27, 2009 10:54 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Cze 23, 2007 8:02 pm
Posty: 373
Miejscowość: Prusy
Za taką kwotę to zmieścisz sie z używką eq3-2 ale bez sensownego statywu.Z napedami i lunetka pociagnie ci do ogniskowe 200mm i niezbyt długie czasy.

_________________
Sporo szkła, aparaty, mikroskop, ATM refraktorek, lornetki...
...łepetyna pełna pomysłów..
Zapraszam na http://noxili.digart.pl/digarty/ - trochę moich fotek -nie astro


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaże do amatorskiej astrofotografii.
PostWysłany: Pią Lut 27, 2009 10:58 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lut 26, 2009 11:56 pm
Posty: 6
noxili napisał(a):
Za taką kwotę to zmieścisz sie z używką eq3-2 ale bez sensownego statywu.Z napedami i lunetka pociagnie ci do ogniskowe 200mm i niezbyt długie czasy.


Da się zaadoptować statyw Manfrotto 055-NAT3PRO?

Nie wiem nawet co do końca potrzebuję ...
1. Statyw
2. Napęd
3. Montaż
4. Lunetka ?

Czy EQ-2 nie wystarczy? Wagowo jak pisałem będzie ok. 3kg.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Montaże do amatorskiej astrofotografii.
PostWysłany: Pią Lut 27, 2009 11:07 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Cze 23, 2007 8:02 pm
Posty: 373
Miejscowość: Prusy
Może inaczej zaczniemy . Do określenia co potrzebujesz powiedz co zamierzasz fotografować.
Ksieżyc planety, słońce, DSO( i tu rozróżnienie rozległe czy mniesze, jasne czy równiez te ciemniejsze)
MManfrotto 055-NAT3PRO jest zdecydowanie za delikatny. Statywy do astrofoto to minimum teodolitowe statywy, jakieś tam statywy z nogami o fi 2 cale. albo słupy- przenośne albo wbetonowane . W kazdym razie wymagania raczej kojazące sie z zastosowaniami militarnymi czy filmami typu "JACKAL" ALBO "007" :D

_________________
Sporo szkła, aparaty, mikroskop, ATM refraktorek, lornetki...
...łepetyna pełna pomysłów..
Zapraszam na http://noxili.digart.pl/digarty/ - trochę moich fotek -nie astro


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaże do amatorskiej astrofotografii.
PostWysłany: Pią Lut 27, 2009 11:12 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lut 26, 2009 11:56 pm
Posty: 6
noxili napisał(a):
Może inaczej zaczniemy . Do określenia co potrzebujesz powiedz co zamierzasz fotografować.
Ksieżyc planety, słońce, DSO( i tu rozróżnienie rozległe czy mniesze, jasne czy równiez te ciemniejsze)
MManfrotto 055-NAT3PRO jest zdecydowanie za delikatny. Statywy do astrofoto to minimum teodolitowe statywy, jakieś tam statywy z nogami o fi 2 cale. albo słupy- przenośne albo wbetonowane . W kazdym razie wymagania raczej kojazące sie z zastosowaniami militarnymi czy filmami typu "JACKAL" ALBO "007" :D


No więc kiedyś chciałbym sfotografować M42. :-)

Na początek zapewne zadowolę się czymś prostszym - po prostu chciałbym zacząć temat astrofotografii.

Nie chciałbym na to wydać dużo pieniędzy, używany sprzęt jak najbardziej - tak jak pisałem wcześniej, robię to dla przyjemności, a jak się przy okazji czegoś nauczę to też będzie dobrze. Ale też nie chcę dwa razy wydawać pieniędzy, tzn. kupować teraz sprzęt i wymieniać go za pół roku.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Montaże do amatorskiej astrofotografii.
PostWysłany: Pią Lut 27, 2009 11:38 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Cze 23, 2007 8:02 pm
Posty: 373
Miejscowość: Prusy
Jeżeli chcesz coś taniego to jak w moim poście . Ale jeżeli chcesz jak napisałeś ...Ale też nie chcę dwa razy wydawać pieniędzy, tzn. kupować teraz sprzęt i wymieniać go za pół roku... to myślę że optimum to coś klasy heq5 z lunetka i napedami. Do tego z czasem będziesz dokupywał kolejne "klocki lego" - ale od poczatku zestaw( mont ze statywem , napędami i lunetką) ma swoja dość dużą funkcjonalność. W zasięgu od razu na pewno bedzie M42 ( no i np M31 , i wszystkie wieksze emki i ngceki) Dołożenie dodatkowego osprzętu drastycznie zwiekszy zasieg.
Jedyny problem to wysokie ceny zdecydowanie wyższe niz 500 zł .Uzywek w tej chwili jest raczej mało (za to sa ogłoszenia o poszukiwaniach).
Samą M42 to sfocisz eq3 -2 . ale to nie jest sprzęt rozwojowy.
Moje fotki eq3-2:
Image

Image

Image

Image
JAk widać nie jest to jakaś rewelacja ale jest.

Kolega z forum kiedyś zawziął sie i pstrykał na eq2 ale fotki te w starciu nawet z tymi z eq3-2 to nie to.
EQ3 jest najlepsze z powodu jakość/cena i "tak do nauki" . Nastepny skok jakościowy jest niestety wielokrotnie droższy( ale warto :D )

_________________
Sporo szkła, aparaty, mikroskop, ATM refraktorek, lornetki...
...łepetyna pełna pomysłów..
Zapraszam na http://noxili.digart.pl/digarty/ - trochę moich fotek -nie astro


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaże do amatorskiej astrofotografii.
PostWysłany: Pią Lut 27, 2009 11:51 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lut 26, 2009 11:56 pm
Posty: 6
Dzięki za info - jakim sprzętem robiłeś te fotki?

Czy byłbyś jeszcze tak dobry i skompilował mi sensowną konfigurację ze wskazaniem na tanią (marka - model) dla HEQ5?

Dzięki z góry


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Montaże do amatorskiej astrofotografii.
PostWysłany: Pią Lut 27, 2009 12:12 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Cze 23, 2007 8:02 pm
Posty: 373
Miejscowość: Prusy
A robione to było czyms takim :
Image

Czyli Sonnar 2,8/180 (stara zebra amatorsko przerobiona na M42) - (wbrew pozorom bardzo udana konstrukcja do astrofoto) z Canonem 10D (nieprzerobionym do astrofoto) na Soligorze eq3 z napedem na 1 oś (w chińskiej notacji to właśnie jest EQ3-2 :D ) i jedna fotka z tele takumara 6,3/300. Czyli zestaw naprawdę bardzo tani jezeli chodzi o astrofoto.

Jak ja sie zastanawiałem nad modernizacją sprzetu to brałem pod uwagę np :
http://deltaoptical.pl/montaz-paralaktyczny-sky-watcher-heq5-pro-synscan,d794.html
http://deltaoptical.pl/montaz-paralaktyczny-sky-watcher-heq5-syntrek,d895.html
ostatecznie kupiłem uzywke Vixena GPD2 w doskonałym stanie z dobrym osprzętem i świetnej cenie.
Teraz masz duzo gorzej bo niekorzystny kurs złotówki wywindował ceny sprzętu.

_________________
Sporo szkła, aparaty, mikroskop, ATM refraktorek, lornetki...
...łepetyna pełna pomysłów..
Zapraszam na http://noxili.digart.pl/digarty/ - trochę moich fotek -nie astro


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaże do amatorskiej astrofotografii.
PostWysłany: Wto Mar 31, 2009 6:38 pm 
Offline

Rejestracja: Sob Mar 21, 2009 1:00 pm
Posty: 858
Podepnę się pod temat, jesli można, z banalnym pytaniem:
-jakie zalety ma dobson ?
Bo zastanawiam się, czy z braku $$$ na docelowy montaż z napędem, nie zrobić sobie na jeden sezon tego typu montażu ?
Siedziała by na nim tubka 130/650 i raczej do wizuala (foto bez prowadzenia).
Tyle że nie znalazłem tematu opisującego dokładnie wady i zalety... Zwłaszcza jak sobie poradzić z napędem (tylko dwie osie i skomplikowane prowadzenie pewnie ?) bo przy paralaktyku (chyba dobrze nazwałem) wystarczy od biedy jedna oś ?

_________________
...braki umiejętności nadrabiam entuzjazmem...


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 156 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bandros, Google [Bot], Hub, Janou, pmczarny, rezi1 oraz 44 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group