Parametry kątówek

benek1815 | 27 Maj 2025, 19:31

do Marek_N
co do Twojego wpisu
<Kilka dni wcześniej zwyklą katowke lustrzaną (taka z lustrem) Celestrona, sprzedawaną na giełdzie nazwales "pryzmatyczna">

MOGĘ PROSIĆ O JAKĄ KĄTÓWKĘ CHODZI ?
achromaty Sky Watcher 150/1200 , Meade 80/400 , Dai Ichi Kogaku 60/910 + lornetka Bresser Saturn 15x60
Awatar użytkownika

Miejscowość: KRAKÓW

benek1815 | 27 Maj 2025, 19:57

jeśli masz tę kątówkę na myśli (przytaczam link -ale sprzedający na pewno wyraziłby dla mnie zgodę :D )

viewtopic.php?f=31&t=76079

to proszę :roll:

NIE KOMPROMITUJ SIĘ JESZCZE BARDZIEJ
to jest PRYZMAT PROSTY
miałem taki w przeszłości -sprzedałem po kupnie baadera
i znowu kupiłem do szukacza baader vario 60 mm

masz tu fotkę tego co miałem -
chyba że kątówki lustrzane wg Ciebie mają zielone powłoki ....
z resztą posiadacze mogą potwierdzić ,co to ...
Załączniki
Parametry kątówek: P1050599.JPG.931506731d6123f1f5667bfe147ed659.JPG
Parametry kątówek: P1050590.JPG
Parametry kątówek: P1050592.JPG
achromaty Sky Watcher 150/1200 , Meade 80/400 , Dai Ichi Kogaku 60/910 + lornetka Bresser Saturn 15x60
Awatar użytkownika

Miejscowość: KRAKÓW

Marek_N | 29 Maj 2025, 18:55

Mareg napisał(a):No teraz zrozumiałem o co Ci chodziło i z tym oczywiście się zgadzam.

Poprzednia wypowiedź sugerowała (przynajmniej) mi, że TIR jest w ogóle możliwy przy większej różnicy współczynników załamania dwóch ośrodków, a Tobie chodziło, że wtedy TIR > 45* i wystarcza do kątówki pryzmatycznej działającej tylko na zasadzie całkowitego odbicia.

Fakt, napisałem bardzo ogólnikowo - skupiłem się za bardzo na tych 45 stopniach :)

astrorys napisał(a):Nie wydaje mi się, żeby dodanie warstw antyodblaskowych zmieniało jakkolwiek zakres kątów, dla jakich zachodzi całkowite wewnętrzne odbicie, co nie oznacza, że nie mają one negatywnego wpływu.
Najprawdopodobniej niewielka część światła odbije się od granicy szkło-powłoka. Większość przejdzie przez tę granicę załamując się zgodnie z prawem Snella i zajdzie całkowite wewnętrzne odbicie od granicy powłoka-powietrze (uproszczony model dla powłoki jednowarstwowej), następnie znowu przejdzie przez granicę powłoka-szkło (ponownie nie w 100%) i załamie się.
W efekcie dostajemy promień główny i słabszy, nieznacznie przesunięty, równoległy do niego promień odbity od granicy szkło-powłoka.

Ale światło (jako fala) nie traktuje warstwy AR jako całości. Pierwsza z warstw dielektryka jest nowym ośrodkiem, w którym się ona rozchodzi. Pod jakim katem zacznie zachodzić w tym przypadku TIR zależy od Indexu przylegających materiałów. Zresztą co do zasady warstwy AR są projektowane do pracy z promieniami prostopadłymi, a nie taimi TIR'owskimi ;)

Jest jeszcze coś takiego jak zjawisko naskórkowości - w tym przypadku fala EM wnika na pewną głębokość do kolejnego materiału (nie traktując go w ogóle jako nowy ośrodek) - na tej zasadzie działa np. folia mylarowa albo beam splitter (dzielnik wiązki). Ale to zjawisko działa tylko w przypadku przewodników, a nie dielektryków.
Taurus 270 + platforma | SW 80/400 2" + AZ4 | 20T5 | 13T6 | 8E | ES 4.7 | UHC, OIII 2" | AstroTrac TT320X-AG
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

astrorys | 29 Maj 2025, 20:36

Marek_N napisał(a):Ale światło (jako fala) nie traktuje warstwy AR jako całości. Pierwsza z warstw dielektryka jest nowym ośrodkiem, w którym się ona rozchodzi. Pod jakim katem zacznie zachodzić w tym przypadku TIR zależy od Indexu przylegających materiałów. Zresztą co do zasady warstwy AR są projektowane do pracy z promieniami prostopadłymi, a nie taimi TIR'owskimi ;)

Cały dowcip polega na tym, że na zajście całkowitego wewnętrznego odbicia współczynnik załamania światła warstwy antyodblaskowej nie ma wpływu. Może być to zaskakujące dla niektórych, ale tak jest.
Polecam rozpisać sobie prawo Snella i warunek granicznego kąta całkowitego wewnętrznego odbicia i zobaczyć co wychodzi.
Co ciekawe dokładnie to samo będzie jeśli będzie to powłoka jednowarstwowa, wielowarstwowa, ciągły gradient współczynnika załamania lub jeśli między powłokę a szkło pryzmatu damy warstwę o większym współczynniku załamania. We wszystkich przypadkach kąt graniczny w pierwszym ośrodku (szkło pryzmatu) będzie taki sam (pomijając sytuacje, w których jakaś warstwa ma współczynnik załamania mniejszy od powietrza, ale to to mało realne).
Jedyny warunek, to że współczynnik załamania nie może zmieniać się w kierunku równoległym to powierzchni odbijającej :idea:
3 rozmontowane teleskopy, Luneta 100 ED i kilka lornetek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Józefów

jinx | 03 Cze 2025, 15:44

Ło jezu faktycznie: indeks refrakcji pośrednich warstw sie skraca bo wchodzi za pierwszym razem w mianowniku w kącie załamania,
a za chwilę w liczniku w kącie padania.
Biorac indeksik 1 dla szkła, a indeksik 2 dla pierwszej warstwy pośredniej (antyrefleksyjnej) mamy:
n1 sintheta1 = n2 sintheta2

ale w kolejnej warstwie posredniej (antyrefleksyjnej), o indeksiku 3, mamy:

n2 sintheta2 = n3 sintheta3

co po podstawieniu sintheta2 staje się

n2 (n1/n2) sintheta1 = n3 sintheta3

skąd dostajemy

n1 sintheta1 = n3 sintheta3

tak jakby ta posrednia warstwa (z indeksem 2) w ogóle nie istniała...

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie