Mareg napisał(a):No teraz zrozumiałem o co Ci chodziło i z tym oczywiście się zgadzam.
Poprzednia wypowiedź sugerowała (przynajmniej) mi, że TIR jest w ogóle możliwy przy większej różnicy współczynników załamania dwóch ośrodków, a Tobie chodziło, że wtedy TIR > 45* i wystarcza do kątówki pryzmatycznej działającej tylko na zasadzie całkowitego odbicia.
astrorys napisał(a):Nie wydaje mi się, żeby dodanie warstw antyodblaskowych zmieniało jakkolwiek zakres kątów, dla jakich zachodzi całkowite wewnętrzne odbicie, co nie oznacza, że nie mają one negatywnego wpływu.
Najprawdopodobniej niewielka część światła odbije się od granicy szkło-powłoka. Większość przejdzie przez tę granicę załamując się zgodnie z prawem Snella i zajdzie całkowite wewnętrzne odbicie od granicy powłoka-powietrze (uproszczony model dla powłoki jednowarstwowej), następnie znowu przejdzie przez granicę powłoka-szkło (ponownie nie w 100%) i załamie się.
W efekcie dostajemy promień główny i słabszy, nieznacznie przesunięty, równoległy do niego promień odbity od granicy szkło-powłoka.
Marek_N napisał(a):Ale światło (jako fala) nie traktuje warstwy AR jako całości. Pierwsza z warstw dielektryka jest nowym ośrodkiem, w którym się ona rozchodzi. Pod jakim katem zacznie zachodzić w tym przypadku TIR zależy od Indexu przylegających materiałów. Zresztą co do zasady warstwy AR są projektowane do pracy z promieniami prostopadłymi, a nie taimi TIR'owskimi
montaż Skytee2 + ONSTEPX zmotoryzowany
Sprzedam M@rek, 2025.06.19Para nikon nav sw 5mm, nikon nav sw 10mm
Sprzedam KORSARZ, 2023.11.10Nasadka kątowa GSO 2 " dielektryczna
Sprzedam Orion 1967, 2025.05.18[s] Filtry SVBony CLS 1,25" / 2" [nowe]
Sprzedam Marek_N, 2025.06.04ZWO ASI 183 MM Pro - bad column
Sprzedam jolo, 2025.06.17Soczewka Baader Hyperion Zoom 2,25x
Sprzedam Juki89, 2025.06.02