lolak89 napisał(a):
Waty, jeśli to nie tajemnica to jak przebiega dalsza reklamacja? Wiadomo już coś?
Pozdrawiam
Łukasz
Reklamacja przebiega raczej kiepsko.
Odesłałem teleskop i po kilku dniach dostałem maila z informacją, że nie zdążyłem oddać im teleskopu w ciągu 14 dni od jego otrzymania. Ich rozumienie 14 dniowego okresu zwrotu jest jak widać inne niż obowiązujące w całej Unii w tym w Wielkiej Brytanii. Powiedzmy, że tym się nie przejmuję bo ewidentnie nie mają racji. Przykre, że idą w zaparte i próbują wciskać kit. Wg mnie to tylko potwierdza, że Orion Optics UK jest firmą kompletnie nie godną zaufania.
Druga sprawa, znacznie poważniejsza - twierdzą, że lustro wtórne odczepiło się w transporcie i spadło na lustro główne. Oba są zniszczone i nie nadają się do niczego. Trudno mi w to uwierzyć. Przykręciłem śrubę mocującą nieco głębiej niż była i śruby kolimacyjne dokręciłem do mocowania lustra. Niestety w żaden sposób chyba nie jestem w stanie udowodnić, że zamocowałem lustro prawidłowo. Ta historia dziwnie przypomina inną, którą już tu przytaczałem i w której zwracający miał podobny problem ze zwrotem (lustro okazało się uszkodzone):
http://interferometrie.blogspot.com/201 ... story.htmlNie wiem co o tym myśleć i co z tym dalej robić. Ktoś ma jakiś pomysł?
Przesyłka była ubezpieczona i obecnie próbuję to ubezpieczenie wyegzekwować. Niestety tu też idzie jak po grudzie. OO nie wezwało kuriera w celu spisania protokołu szkody. Uważają, że to nie ich problem bo nie zwróciłem teleskopu w terminie więc on jest mój. Mam go odebrać w ciągu 10 dni albo naliczą opłatę za przechowywanie.
Próby zorganizowania kuriera za pośrednictwem brokera na razie skończyły się tym, że kilkukrotnie był już wysyłany kurier do OO ale nie został wyposażony w żadne informacje po co tam jedzie, nie miał mojego nazwiska ani numeru przesyłki. W związku z tym OO nie wydało mu żadnej paczki bo skoro kurier nie wie po co przyjechał to czemu oni mają wiedzieć.
Dobrze, że przynajmniej pogoda u mnie nie dopisuje bo mniej mi żal ze świadomością, że i tak nie mógłbym teleskopu używać

Ale to raczej marne pocieszenie...