Dziękuję bardzo za wpisy i proszę o kolejne; powoli jestem naprowadzany na odpowiednie tory.
Z własnego doświadczenia z innych hobby zgadzam się w pełni z Januszem, że bez kontaktu osobistego, na podstawie recenzji, nie można polecać sprzętu. Chyba, że chce się w ten sposób wypożyczyć od świeżo upieczonego nabywcy sprzęt, którego nie zamierza się kupić, a tylko sprawdzić

Mam też takie doświadczenia, że korelacja pomiędzy parametrami, a wrażeniami użytkowymi nie zachodzi, choć nie wiem jak ta rzecz wygląda z lornetkami. Szary napisał kiedyś na forum, że lornetki uniwersalne 10x50 są do wszystkiego i zarazem do niczego. I bazując na wspomnianych doświadczeniach z innej bajki myślę, że tak właśnie jest. Tyle dygresji, wracam do meritum.
Wydaje mi się, że Nikon SE 12x50 będzie miał trochę za słabe powiększenie, choć jakość obrazu prawdopodobnie jest lepsza niż DO Extreme 15x70. Jedynie to '12x50' mi się w tym Nikonie nie podoba. Budżet jest nieco elastyczny, ponieważ uważam, że taniej jest jednak kupić dobrze niż tanio. Stąd 'dobra lornetka' w tytule tematu. Z Waszych wpisów odnoszę wrażenie, iż balansuję na granicy konieczności używania statywu. Stojąc nad tą przepaścią wypada zrobić krok naprzód. Proszę o przyjęcie założenia, że lornetka będzie używana ze statywem. Powiększenie raczej od 15x wzwyż, statyw i centralna regulacja ostrości. Zwierzyna to głównie sarny, jelenie, dziki, zające, bażanty, bieliki, błotniaki, wilki jakieś... Ogólnie stworzenia większe gabarytowo, w miarę statyczne w stanie niespłoszonym. Idealnie byłoby mieć w okularach rzeczywisty obraz przeniesiony z punktu obserwacyjnego blisko obiektów

Z tym, że raczej bliżej niż dalej, bo bliżej mi do analityka niż impresjonisty. Pora obserwacji świt-zmierzch, oczy mam OK jak na 30 dychy na karku

Tyle, że jak tak zacząłem myśleć nad lornetką to coraz mocniej do głosu dochodzi również możliwość obserwacji obiektów na nocnym niebie. O parę kroków od siebie mam kopułkę jakiegoś Schmidta-Cassegraina nominał 3,2m, więc jeżeli lornetka wciągnie to będzie przez co obserwować w jeszcze lepszej jakości.
Proszę o dalsze propozycje najlepszych lornetek do moich celów w okolicach 1500 zł (+/- 500 zł). I niekoniecznie to musza być modele dostępne 'od ręki'. Na razie lista jest krótka:
Nikon SE 12x50
DO Extreme 15x70