* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Pią Gru 04, 2009 11:28 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
PoleAlignMax - program do szybkiego i dokładnego ustawiania montażu na biegun
Zaletą PAM jest to że po wykonaniu 4 ekspozycji (5-10sek) program uzyskuje niezbędne dane aby jednocześnie dokonać korekty azymutu i elewacji , ustawienie montazu z dokladnoscia do 0,7 arcmin zajelo mi 15 minut (3 pomiary: 5 10 20 stopni) tak wiec jest to dosc szybka i dokladna metoda , a im mniej niepotrzebnych korekt tym lepsze prowadzenie i lepszy detal fotografowanego obiektu

Jak zacząć ?

Musimy mieć zainstalowany MaximDL , oraz PinPoint http://pinpoint.dc3.com/
do PP potrzebna będzie nam baza gwiazd http://gsc.dc3.com/ lub rozszerzona USNO 2.0
ftp://ftp.nofs.navy.mil/pub/outgoing/usnoa/
należy pobrac wszystkie pliki ok. 6 Gb :lol: , niestety to nie żart
załozyć na dysku głównym katalog USNOA2.0 i tam wkleić wszystkie pliki

pobieramy i instalujemy program PoleAlignMax (free)
http://www.cyanogen.com/down/fm.zip
lub http://users.bsdwebsolutions.com/~larry ... wnload.htm

aby program zadziałał poprawnie należy go skonfigurować
wpisujemy zakres "skoku" i czas ekspozycji


wyliczamy parametry naszej optyki i detektora arcsec/pixel , podajemy lokalizacje bazy USNO A2.0 oraz graniczną jasność poszukiwanych gwiazd Mag oraz % rozszerzenia obszaru poszukiwań , spiral search proponuję wyłączyć (jeszcze nigdy nie zadziałało )


podajemy dokładne współrzędne geograficzne oraz wartości "delay" , post exp powinien wynosić minimum 5 sek . nawiązujemy tez połączenie z montażem
Image

Kierujemy nasz montaż na gwiazdę w okolicach równika i meridianu ustalamy czy skoki bedą wykonywane w kierunku wschodnim czy zachodnim - nie należy przekraczać meridianu !!!
Program wysyła polecenie do maxima aby wykonać ekspozycje , następnie wykonuje platesolve'a aby ustalić dokładne współrzędne środka i rotacje kadru
Montaż wykonuje skok goto o 5 stopni w Ra , ekspozycja+platesolve , kolejny skok o 5 stopni w Ra , ekspozycja+platesolve i następuje powrót do pozycji wyjściowej .
Po każdej ekspozycji porównywana różnica pomiędzy współrzędnymi w elektronice montażu a rzeczywistymi . Na tej podstawie program wylicza błąd ustawienia w azymucie i elewacji
Po powrocie do pozycji wyjściowej , w centrum kadru ustawiamy jasna gwiazdkę a PAM wylicza nam zakres korekty "rysując" na ekranie w maximie ścieżkę którą wycentrowana gwiazda powinna się przemieścić do punktu docelowego . Kręcąc śrubami AZ wykonujemy korektę przesuwając gwiazdę po wyrysowanych na ekranie liniach (NIE PILOTEM ! ) , klikamy NEXT gdy gotowe i ponownie centrujemy gwiazdę by potem wykonać korektę kręcąc śrubami ELEWACJI .

Dokładność jaką chcemy uzyskać regulujemy poprzez zwiększanie skoku w RA pomiędzy poszczególnymi klatkami . Zaczynamy od ok 5 stopni i jest to w zasadzie wystarczające aby ustawić z dokładnością do ok. 1-2 arcmin , jednak jeśli chcemy mieć idealnie to należy uruchomić program ponownie ze skokiem o 10-15 stopni - wtedy uzyskamy dokładność poniżej 1 arcmin
stacjonarny montaż w obserwatorium można poddać kilku seriom korekt ze wzrastającym skokiem (nawet do 45 stopni) ale nie należy przekraczać meridianu.

WAŻNE - podstawa montażu musi być wypoziomowana !
Jesli zaniedbamy ten szczegół (mało kto poziomuje podstawę montażu ) to wykonując ruch śrubami w azymucie minimalnie zmieniamy też elewacje i perfekcyjne ustawienie będzie trudne i czasochłonne .
podczas korekty na ekranie mamy wyświetloną "ścieżkę" po której do wyliczonego punktu docelowego powinna przemieszczać się gwiazda gdy kręcimy śrubami .
Wszelkie niedokładności w wypoziomowaniu podstawy montażu powodują że gwiazda schodzi ze ścieżki i nie uzyskamy oczekiwanego efektu za pierwszym razem .
Zawsze poziomuje podstawę gdyż już podczas pierwszej korekty chcę uzyskać odpowiednią dokładność - szkoda marnować czasu na kolejne poprawki.

Należy mieć na uwadze że zarówno PinPoint jak i PoleAlignMax są programami dedykowanymi dla kamer CCD , zatem przystosowanie ich do współpracy z Canonem będzie wymagało nieco trudu . Najbardziej krytycznym elementem układanki jest pinpoint .
12 bitowa dynamika dslr'a nie dostarcza tego co oczekuje program (dedykowany do 16bitów) i czasami program nie pracuje poprawnie .
Niebawem zamieszczę kontynuację wątku gdzie szczegółowo opiszę jak zmusić pinpointa do współpracy z dslr'em

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Ostatnio edytowany przez Max, Nie Kwi 10, 2011 7:20 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Sob Gru 05, 2009 11:26 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
Max, dzięki, właśnie byłem na etapie obczajania PAM, wyjaśniłes mi kilka zagadek...

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Sob Gru 05, 2009 3:19 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 13, 2008 8:07 pm
Posty: 1642
Miejscowość: PSR B1620-26 c Methuselah
Bardzo dobry tutorial wielkie dzięki
Czy wejście na stronę aby pobrać katalog USNO 2.0 jest tak ciężkie nie mogę wejść i pobrać a jak u innych :D

_________________
http://astronomiaamatorska.blogspot.com


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Nie Gru 06, 2009 11:30 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Wrz 15, 2009 10:56 am
Posty: 259
Miejscowość: Warszawa
Ja pobrałem bez problemu.

_________________
EQ6 Pro, GSO 200/1000, Alccd8l(QHY8L), 80/400+Alccd5v(QHY5v), MPCC, UHC-S, GoTo by PierroAstro

foto: http://pawel.foto-zdjecia.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Nie Gru 13, 2009 6:01 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
PinPoint - czyli astrometria z naszym canonem

Tematyka astrometrii pojawiła sie juz przy okazji PoleAlignMaxa wiec pora nieco rozszerzyć ten temat . Dokładne wyliczenie współrzędnych środka oraz rotacji kadru jest niezbędne aby programy PAM oraz AAGautocenter mogły funkcjonować , bardzo przydaje się to również przy współpracy z programami CCDautopilot i CCDcommander gdyż dzięki platesolve'om mogą one bardzo dokładnie trafiać w "cel"

program pobieramy ze strony : http://pinpoint.dc3.com/
linki do bazy USNO A2.0 podane są w poprzednich postach

Tak jak już wcześniej pisałem całe oprogramowanie związane z maximem jest dedykowane do współpracy z detektorami 16bitowymi , zatem przymuszenie ich do współpracy z 12 bitowym canonem wymaga zmiany kilku parametrów
co zrobić aby wykonać platesolve'a ?

1 montaż musi byc dokładnie zalignowany - czyli współrzędne na pilocie odpowiadają rzeczywistym

2 w maximie musimy mieć połączenie z aparatem oraz z montażem poprzez ASCOM

3 w okienku SETTINGS w maximie wpisujemy parametry naszej optyki głównej i guidującej
Image

4 w okienku expose uruchamiamy ekspozycję 10sek ISO 800 lub 1600 (warto w maximie zaznaczyć opcję SIMPLE AUTO DARK)
5 uruchamiamy w maximie pinpoint astrometry
Image

6 sprawdzamy kilka rzeczy:
- czy wartość arcsec/pixel z fits'a jest poprawna
- czy współrzędne Ra i DEC z fits'a są poprawne
- czy prawidłowo wpisaliśmy typ katalogu USNO oraz ścieżkę dostępu
- parametry Mag ustawiamy od -2 do ok 16-17 , rozszerzenie obszaru poszukiwań zawężamy do ok 180-190% , klatka canona jest na tyle duża ze domyślne 255% nie zadziała poprawnie
- spiral search pozostawiamy wyłączone

7 klikamy PROCESS i jeśli w ciągu ok. 20-30 sek nie uzyskamy wyniku to modyfikujemy default'owe parametry w DETECTION SETUP na takie jak widać na obrazku

8 jeśli w kadrze jest bardzo jasna jasna gwiazda to zazwyczaj są problemy dlatego proponuję pobrać plik do testów i na nim przetestowac działanie programu
Arcturus.fit
jeżeli nadal nie działa proponuje je zmienić na 300 , 3.2 , 500

9 gdy platesolving zakończy się sukcesem klikamy w okienko TELESCOPE , SYNC , SOLVED POSITION i uzyskane z pinpointa informacje o współrzędnych RA i DEC wysyłamy do montażu , warto ponownie wrócić do SETTINGS i wpisać tam dokładną ogniskową naszego zestawu

10 przy odrobinie uporu można nawet wykonać platesolve'a z guidującej webkamerki :D aby wyliczyć dokładną ogniskową użytego zestawu (jak widać moje MTO było "przeogniskowane" )
Image

To tyle jeśli chodzi o podstawy , astrometria zazwyczaj wykorzystywana jest do bardziej ambitnych zadań niż synchronizowanie montażu :lol: , dlatego jeśli Ktoś chce poszukiwać supernowych to pinpoint w pełnej wersji moze okazać się pomocny .

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Czw Gru 17, 2009 6:40 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 13, 2008 8:07 pm
Posty: 1642
Miejscowość: PSR B1620-26 c Methuselah
Jak skonfigurować kamerkę Orion Starshoot Autoguider w MaximieDL może ktoś używa tej kamerki w tej konfiguracji MaximDL + Orion Starshoot Autoguider ?

_________________
http://astronomiaamatorska.blogspot.com


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Wto Mar 30, 2010 4:37 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 13, 2008 8:07 pm
Posty: 1642
Miejscowość: PSR B1620-26 c Methuselah
Nie mogę wrzucić więcej plików jak 12 do maxima bo wyświetla komunikat Out of memory. [6]

_________________
http://astronomiaamatorska.blogspot.com


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Czw Kwi 01, 2010 2:14 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
Temat za małej ilości pamiecie jest znany. Dokładniejszych wyjaśnień szukaj na grupie yahoo z MaximDLem http://tech.groups.yahoo.com/group/MaxImDL/ i w helpie a na wstepie kup wiecej RAMU i w opcjach poszukaj czegos na temat "scratch disks" i zacznij obczajac temat stackowania i kalibracji w Maximie bez otwierania obrazków w głównym oknie ( nie mam przy sobie Maxima wiec sorry za brak konkretów - generalnie szukaj "From File" ). Pewnie focisz DLSRem więc obrabianie wiecej niz kilku jednoczesnie otwartych obrazków jest awykonalne... to normalne.

Co do PAM:
Udało mi sie osiągnąć dokładność rzędu ok 2 arcmin ale potem wyniki z PAM zaczynaja skakać we wszystkie strony... mierze na ogniskowej 450mm wiec pewnie to granica rozdzielczości dla PAM jest tu jakimś problemem. Mierzyłem ze skokami 15 stopni w PAM. Ktoś ma inne doświadczenia ?

Co do PinPointa :
W Maximie to odkryłem ostatnio, iż po wykonaniu fotki i plate-solve'ie mozemy przejść do zakładki Telescope ( to okienko gdzie podłącza sie telescope, focuser, dome itp ) i tam jest guzik "sync" gdzie mamy do wybory "Sync from plate-solve" co jest mega użyteczną sprawą - koniec z żmudnym "syncowaniem" ręcznie...

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Czw Kwi 01, 2010 6:52 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
PAM: zauwazylem iz najlepsze efekty osiagalem wykonujac poprawki wg natepujacych zasad:
skok 5 stopni - 100% wyliczonej poprawki
skok 10 stopni - 75%
skok 15 stopni i wiecej - 50%

dzieki temu unikniemy skakania "prawo-lewo"
ta metoda ustawilem z dokladnoscia ok. 0.8 arcmin

sync solved position to podstawa :-)

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Ostatnio edytowany przez Max, Pią Kwi 02, 2010 12:19 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Pią Kwi 02, 2010 8:56 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
A to ciekawe, bo niby im dłuższy skok PAM tym teoretycznie i ponoć dokładność pomiaru powinna być większa, a z Twoich doświadczeń wynika coś zupełnie odwrotnego .... a masz jakąś podstawę prawno-yahoo-grupową czy to zupełnie własne spostrzeżenie ?....... rany...... pare dobrych chwil musiało zająć Ci dojście do takiego wnisoku.
Niemniej dzięki

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Pią Kwi 02, 2010 12:10 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
do wyżej wymienionych wniosków doszedłem empirycznie :lol:

na początku w czasie duzych korekt wszystko działa OK. , ale podczas tzw "fine adjustment" zdarzało sie że wykonujac polecenia programu skakałem "lewo-prawo"
dlatego stwierdziłem że w ostatniej fazie wykonuje 50% zalecanej korekty i jeśli dokładność jest zbliżona do 1 arcmin to tak juz zostawiam (przy stacjonarnym moncie warto jednak jeszcze odrobine powalczyć :D )
dodam także iż tego typu problemy z nadkorektami występuja również w guidemasterze

to raczej logiczne : wykonując pierwszą korekte dajemy skok 5st i jest to raczej duża korekta , potem kolejny pomiar ze skokiem 10st tu juz korekta jest niewielka , ostatecznie dajemy skok 15stopni i wykonujemy bardzo niewielką korekte - w tym przypadku margines błędu rosnie
dlatego wolę zblizyć sie do prawidłowego położenia ale nie przeskoczyć na "drugą" strone

niechcący popełniłem poważny błąd podając docelową dokładność na poziomie 0.8arcsec - miało być 0.8 ARCMIN
na stacjonarnym montażu Tom-cio ustawił z dokładnościa kilku arcsec ale wykonywał pomiary przy skoku ok.40st

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Pią Kwi 02, 2010 2:28 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
No powiem szczerze ze własnie wpadłem w pułapkę lewo-prawo przy skokach 10 stopni i doszedłem do wniosku ze należy zatrzymać sie na etapie 2-3 arcMIN (!).... ale skoro problem jest znany to będe walczył dalej... zejście do 30 arcSEC (czyli 0,5 arcmin) to było by coś... to jest klasa rzędu 10-15 pixeli :roll: ....

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Pią Kwi 02, 2010 2:52 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
A próbował ktoś moze PAMa w wersji PemPro ? tam też jest coś takiego... jakieś wnioski ?

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Pią Kwi 02, 2010 3:50 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 13, 2008 8:07 pm
Posty: 1642
Miejscowość: PSR B1620-26 c Methuselah
A 3 GB Ram-u to za mało ?

_________________
http://astronomiaamatorska.blogspot.com


Ostatnio edytowany przez Alien7101, Sob Kwi 03, 2010 12:08 am, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Pią Kwi 02, 2010 4:09 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
Alien7101 napisał(a):
A 3 GB Ram-u to za mało ?


Jak masz trzy to albo przesiadka na 64 bity i 20 GB ramu :)
albo to :

1. Ustawiasz Temporary Files na jakimś dysku gdzie masz kupę miejsca:
File > Settings
Załącznik:

2. W pliku boot.ini dodajesz na koncu linijki /2GB ( w Twoim przypaku bo masz 3GB ), temat masz opisany na stronie Cyanogen:
http://www.cyanogen.com/help/maximdl/Ac ... Memory.htm
Dzięki temu Win XP rezerwuje dla siebie mniejszą ilość RAMu i wiecej zostaje dla programów.
3. W okienku Process > Stack wybierasz Add Files ( chyba Add Folder tez choć nigdy go nie stosowałem ) zamiast Add Images. Ta opcja pojawiła sie w Maximie 5, w wersji 4 tego nie ma.
Załącznik:

Dzieki temu obrabia/otwiera sie tylko jedno zdjecie jednocześnie choć w efekcie dostajesz stack wszystkich wybranych fotek. Dzięki temu udało mi sie kiedyś zestackować około 30 klatek z eosa 350D. Powyżej 30 zdaje sie, ze też już wyskakiwał błąd braku pamieci i nie wiedziałem jak temu zaradzić.

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Pon Wrz 06, 2010 9:38 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:36 pm
Posty: 316
Miejscowość: Elbląg
Witam.
Albo nigdzie nie ma, albo po prostu nie potrafiłem znaleźć informacji, czy Maxim umożliwia zaprogramowanie sekwencji fotografowania wielu obiektów DSLR-em podczas jednej sesji. Inaczej mówiąc, czy mogę zaprogramować np. 10 obiektów x 60 sekund, wciskam "start" i czekam na efekt :?:

Czy ktoś może wie coś na ten temat? lub potrafi mi wskazać źródło takiej informacji?

Pozdrawiam
Krzysztof K.

_________________
http://astronomica.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Pon Wrz 06, 2010 1:22 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
MaximDL tego nie robi bo od tego są inne programy, wyspecjalizowane do tego celu, współdziałające a raczej kontrolujące Maxima. Są to:
- CCD Commander
- CCD Autopilot
- DC-3 ACP
oraz pewnie kilka innych ale mniej liczących się.

Temat jest szeroki ale wcale nie tak trudny jakby mogło się wydawać.
Proponuje zacząć od CCD.A.P. a potem CCD.C. i na koniec ACP w wersjach testowych... masz spokojnie pół roku pracy i duzo czasu by poznać je na tyle by zadecydować który odpowiada ci najbardziej ( w gruncie rzeczy różnią się znacznie ale jeszcze bardziej w gruncie rzeczy są one identyczne, zalezy od punktu widzenia ), nie mniej efekty dają identyczne... masz kilka obiektów sfotografowanych jednej nocy za pomocą Maxima.

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Pon Wrz 06, 2010 6:01 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:36 pm
Posty: 316
Miejscowość: Elbląg
Uff... ciekawe czy mi wystarczy pół roku na to wszystko :mrgreen:
Wielkie dzięki za wskazanie drogi :!:
Pozdrawiam
KK

_________________
http://astronomica.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Pon Wrz 06, 2010 8:36 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
Na poczatek latwiejszy jest ccdcommander

maxim tez to potrafi jesli tylko masz wystarczajaca wiedze aby napisac odpowiedni skrypt - liste komend znajdziesz w helpie do maxima

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Wto Wrz 07, 2010 11:45 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
Max napisał(a):
Na poczatek latwiejszy jest ccdcommander

maxim tez to potrafi jesli tylko masz wystarczajaca wiedze aby napisac odpowiedni skrypt - liste komend znajdziesz w helpie do maxima


Moim zdaniem jednak lepiej jest zacząć od Autopilota pomimo, że ma nieco trudniejszy interfejs i więcej opcji. Chodzi o to by podejrzeć jaka jest kolejność czynności niezbędnych do sfotografowania obiektu....
Albo inaczej...
Niech będzie łatwiejszy CCDCommander pod warunkiem, że przyjmie się poniższą listę ( ja taką miałem ) działań:

Po wcisnieciu guzika "Play":
1. Park Scope ( ewentualnie tracking off, ponieważ po wcisnieciu Play CCDCommander włącza tracking, przynajmiej w Temmie )
2. Wait until 22:00 ( czyli czekamy aż będzie odpowiednio ciemno, trzeba sobie godzinę samemu wyliczyć )
3. Intelligent Temperature Control ( czyli schładzamy kamerkę do odpowiedniej temperatury - u mnie to trwało zwykle około 10-15min więc brałem na to poprawkę w "wait until" )
4. Unpark scope
5. Goto do jakiejś jasnej gwiazdki w okolicach tego gdzie mielismy zaparkowany teleskop ( zwykle nie dłuzej niż 90s )
6. Plate Solve and Sync ( co by upewnić się, ze FocusMax bedzie wiedział gdzie jest ), ( zwykle 30s )
7. Focus ( ostrzymy za pomocą FocusMaxa z jego algorytmem wybierania gwiazdki AcquireStar, u mnie zawsze powyżej 60 stopni nad horyzontem ), ( zwykle aż 180s, bo ostrze przez filtr Ha z racji braku koła ) - i tu jednocześnie deklaruje, ze chce by ostrzył co 60 min
8. Goto do obiektu który chcemy fotografować
9. Plate Solve and Sync ( co by mieć pewność, że fotografujemy to co chcemy )
10. Take an Image ( czyli fotografujemy to co chcemy w odpowiedniej ilości )
----zmiana obiektu ----
11. Focus
12. Goto do nastepnego obiektu
13. Plate Solve and Sync
14. Take an Image
15. itd
....
....
16. Park Scope

Do tego dochodzi jeszcze obsługa kopuły ( Home Dome + Slave Dome + Open Dome na początku listy i Close Dome + Park Dome na koncu listy), wyłączenie kamery ( przez scrypt w .vbs z poziomu LesveDome czyli sterownika kopuły ), włączanie i wyłączanie grzałek ( takze przez skrypt w LesveDome ) a w najbliższym czasie obsługa pogody o której aktualnie nic jeszcze nie potrafie powiedzieć.

CCDCommander jest fajny bo daje pełną kontrolę na tym co będzie sie działo i do tego można zastopować i potem uruchomić od odpowiedniego miejsca całą sesję ( dzięki ptaszkom przy zadaniach ) jeśli coś pójdzie nie tak ( a takiej funkcji nie ma ani ACP ani CCDAP ). Za to nie przyzwyczaja do pewnego "porządku" działań ( bo mozna robić co się chce ) więc nie wyrabia nawyków oraz nie pokazuje tak jak CCDAP wielu fajnych rzeczy ( np nie wylicza czasu sesji, poczatku i konca ciemnego nieba, offsetów dla RGB, czasu darków itd ).

No nie wiem jak doradzić.
Ja w końcu tymczasowo chyba zdecyduje się na CCD Commandera bo jest tani i lubie tą jego dowolność, CCD Autopilot uwazam ze jest genialny dopiero jak się go stosuje razem z CCD Navigatorem ( mega narzedzie choc początkowo nie doceniałem ).
ACP to klasa sama w sobie, nie tylko przez www, ale jest trudniejszy choć po przebiciu się przez te dziesiątki stron manuala da się z nim pracować mega wygodnie ( popijając winko w knajpie )... jest to "docelowe" rozwiązanie.
Mam nadzieje, że to jakos rozjaśnia obraz tych aplikacji.

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Ostatnio edytowany przez philips, Śro Wrz 08, 2010 12:00 am, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Wto Wrz 07, 2010 11:54 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
Super w CCD Commanderze jest jeszcze to, ze można układać sobie zadania w "katalogi". Jak robiłem mozaikę do Veila 4x2 ( czyli 8 kadrów jednej nocy ) to miałem w sumie jakieś 30 komend na jedną noc.... było by trudno ogarnąć tyle komend wrzucając je do jednej listy... a taka miałem 10 katalogów kolejno :
- Inizjalizacja ( open dome, park, unpark, temperatura , focus, plate solve itd )
- Obrazek 1 ( focus, goto, platesolve, temperatura, focenie )
- Obrazek 2
-...
- Obrazek 8
- Shutdown ( close dome, park, wylaczanie kamery )
i na koniec backup nowych fotek na innego kompa za pomocą SecondCopy.

Jak jednej nocy chciałem dofotografować tylko jeden z osmu kadrów to odptaszkowałem pozostałe katalogi z kadrami i i tyle.... wygodne !
Każdy kadr miał inna temperaturę matrycy ustawianą automatycznie! poprzez dodanie do każdego katalogu z kadrem "Inteligent Tempeature..." ( bo temp spada w ciągu nocy więc warto to wykorzystać ) co nie jest chyba możliwe w CCDAP gdzie temperaturę ustala się jeden jedyny raz i to manualnie.

CCDAP ma chyba też problem z foceniem przy skomplikowanych sesjach do fotometrii gdzie ważne jest ustawienie odpowiednich przerw pomiędzy kolejną klatką ( delay ), chyba ze czegos nie doczytałem...

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: MaxiNom DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Śro Wrz 08, 2010 4:55 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
I jak tu nie polubic ccdcommandera ? :)
istotnym mankamentem tego programu jest brak alertow dzwiekowych oraz brak komendy: calibrate guider
prawdopodobnie mozna to zrealizowac poprzez wywolanie w programie stosownego skryptu (jeszcze nie umiem napisac ) ale w koncu program jest platny i autorzy powinni o tym pomyslec :idea:

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Maxim DL + Canon, szkic tutorialu
PostWysłany: Śro Wrz 08, 2010 6:45 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:36 pm
Posty: 316
Miejscowość: Elbląg
philips napisał(a):
Mam nadzieje, że to jakos rozjaśnia obraz tych aplikacji.


Heh... wręcz przeciwnie :wink: ... jak tak czytam, to zaczynam myśleć że to nie dla mnie. Ale tak na poważnie to mam teraz jakiś obraz jak powinno to wyglądać.
Jak zacznę sam fizycznie to rozpracowywac, to może nie będzie tak źle :)

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
KK

_________________
http://astronomica.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Problem z PAM
PostWysłany: Śro Sie 03, 2011 10:38 am 
Offline

Rejestracja: Pon Paź 19, 2009 4:27 pm
Posty: 5
Witam wszystkich
Wczoraj po raz kolejny straciłem sporo czasu próbując ustawić montaż dokładnie na biegun programem Pole align max.
Niestety znów bezskutecznie.
Mam zainstalowaną bazę gwiazd USNO A2.0 oraz GSC 1.1. Starałem się ustawić wszystko jak w temacie "maxim dl + canon ,szkic tutorialu". Mam montaż eq6 synscan, tubę SW 200/1000 oraz lustrzankę Olympus e-510. Nowa wersja maxima działa z tym aparatem i bez problemu mogę wykonać dowolny rodzaj klatki.

Ustawiłem montaż na biegun za pomocą lunetki biegunowej. Zalignowałem montaż za pomocą stellarium i uruchomiłem maxima i PAM. Problem polega na tym że PAM, w bardzo zbliżonych warunkach, raz wykonuje platesolve a raz nie. Pare razy doszedłem do trzeciego etapu czyli PAM wykonał dwie ekspozycje i dwa platesolvy. Niestety później pojawiał się komunikat "polar align aborted".

Jaka może być przyczyna tego problemu? Podczas expozycji PAM nie wykonuje darka mimo że mam w maximie włączoną opcję "simple auto dark". Czy wystarczy zalignować montaż na 1 gwiazdę i czy powinno się na kilka?

Proszę o pomoc i z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z PAM
PostWysłany: Wto Sie 16, 2011 6:50 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
Powinieneś zalignować na 1 gwiazde , chcesz przeciez dokładnie ustawić montaz i software'owe korekty synscana zaburzą wyliczenia PAM

1 zalignuj na 1 gwiazde
2 wybierz gwiazde (3-5mag) na meridianie i wykonaj tam platesolve'a , dane przeslij do montażu - SYNC TELESCOPE SOLVED POSITION
3 skok ustaw 1-3 stopnie kierunek WEST
4 jeśli wszystko pójdzie ok wykonaj polecenia programu korygująć azymut i elewacje (podstawa montażu musi być wypoziomowana aby korekty były prawidłowe)
5 powróć do punktu 2 dając skok 5stopni potem 10st . osiągniesz coraz większą dokładność korekt

PAM to program darmowy zatem niekoniecznie zawsze musi działać ... u mnie przestał działać na prawie pół roku i znowu zaskoczył - pewnie bardzo ładnie go prosiłem :lol:

ps.
przykład:
robie skok 10st , Pam robi platesolve i kolejny skok a tam sie wywala
zatem daje mu 5st i też wywala się po drugim skoku czyli na odległosci 10stopni gdzie chwile wcześniej prawidłowo robił platesolve'a - brak w tym logiki ale tak już jest


PS2

Janusz przenieś prosze te 2 posty do tutorialu Philipsa

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group