* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ] 
 Temat postu: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Sob Lip 21, 2012 10:28 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Maj 04, 2012 9:06 pm
Posty: 53
Miejscowość: zakopane
szukam spisu gwiazd i innych obiektów wraz z ich koordynatami względem środka drogi mlecznej (?), tak aby można je było mapować w dowolnej przestrzeni 3d, np programu graficznego itp i wizualizować w postaci mapy 3d naszej galaktyki, przy mniej lub bardziej uproszczonej skali.

_________________
http://thanedfotografika.tumblr.com
EQ3-2 RA/DEC Drive, ATM refraktor 90/900, tair-s3 4.5/300, tamron 05t, Canon 300D mod


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Pon Lip 23, 2012 3:53 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Wrz 09, 2008 4:25 pm
Posty: 429
Miejscowość: Chrzanów
Bierzesz katalog gwiazd i wykonujesz translację układu współrzędnych ze Słońca do centrum Galaktyki.

_________________
Soligor MT-800 na HEQ5, Orion SkyGlow 2", vixen LV 18mm, Plossle 4, 10 i 25mm, filtr księżycowy, obecnie w Obserwatorium w Sopotni Wielkiej.
http://www.polaris.org.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Pon Lip 23, 2012 6:47 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Maj 04, 2012 9:06 pm
Posty: 53
Miejscowość: zakopane
El Mecánico napisał(a):
Bierzesz katalog gwiazd i wykonujesz translację układu współrzędnych ze Słońca do centrum Galaktyki.


a jakieś bazy danych, w formatach np xls?

_________________
http://thanedfotografika.tumblr.com
EQ3-2 RA/DEC Drive, ATM refraktor 90/900, tair-s3 4.5/300, tamron 05t, Canon 300D mod


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Wto Lip 24, 2012 4:55 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Wrz 09, 2008 4:25 pm
Posty: 429
Miejscowość: Chrzanów
Raczej CSV (lub któraś z odmian) lub formatowanie w stylu Fortran (stricte kolumny). A konkretne przykłady znajdzie google.

_________________
Soligor MT-800 na HEQ5, Orion SkyGlow 2", vixen LV 18mm, Plossle 4, 10 i 25mm, filtr księżycowy, obecnie w Obserwatorium w Sopotni Wielkiej.
http://www.polaris.org.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Wto Lip 24, 2012 8:17 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Maj 04, 2012 9:06 pm
Posty: 53
Miejscowość: zakopane
El Mecánico napisał(a):
Raczej CSV (lub któraś z odmian) lub formatowanie w stylu Fortran (stricte kolumny). A konkretne przykłady znajdzie google.

bardzo to pomocne było :lol:

pierwsze testy ładowania wybiórczego około 40 tysięcy gwiazd z bazy która liczy około 120 tysięcy. są dziwne odstępy bo załadowane są zakresy 1-10000, 50000-60000 i 10000-12000, na razie zastanawiamy się co ile ładować aby wizualizacja była równomierna. z czasem dojdą efekty specjalne jak kolory i inne cuda grafiki, w miarę czasu będziemy także uzupełniali bazę o gwiazdy widoczne na niebie wraz z ich opisami, z zaznaczonymi gwiazdozbiorami, możliwość np przybliżenia się na dowolną inną gwiazdę i przekonania się jak z jej perspektywy wyglądają nasze gwiazdozbiory i tak dalej i tak dalej. docelowo będzie można przemieszczać się po drodze mlecznej niczym statkiem kosmicznym enterprise, robić zbliżenia na mgławice, o nie mam największe obawy czy damy radę je w miarę wiarygodnie z wizualizować dostępnymi systemami cząsteczkowymi. program powstaje na silniku unity3d.

Image

_________________
http://thanedfotografika.tumblr.com
EQ3-2 RA/DEC Drive, ATM refraktor 90/900, tair-s3 4.5/300, tamron 05t, Canon 300D mod


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Wto Lip 24, 2012 9:31 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Maj 04, 2012 9:06 pm
Posty: 53
Miejscowość: zakopane
nadal jednak problem jest baza danych, znaleziona "The HYG Database" co wynika z wizualizacji ograniczona jest do nazwijmy to otoczenia słońca. potrzebowałbym o ile to w ogóle możliwe choćby przybliżone wartości, na podstawie której moglibyśmy zbudować teoretyczny model galaktyki, uzupełniając ją, nawet ręcznie o te gwiazdy i obiekty które są nazwane i lub bardziej poznane.

_________________
http://thanedfotografika.tumblr.com
EQ3-2 RA/DEC Drive, ATM refraktor 90/900, tair-s3 4.5/300, tamron 05t, Canon 300D mod


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Śro Lip 25, 2012 4:00 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Wrz 19, 2011 10:10 am
Posty: 284
Zajrzałem sobie na stronkę bazy HYG - całkiem ciekawe! Tutaj potencjalnie przydatny link (i linki prowadzące dalej): http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_celestial_bodies_by_galactic_coordinate_system

thaned napisał(a):
docelowo będzie można przemieszczać się po drodze mlecznej niczym statkiem kosmicznym enterprise


Ech, na to nie ma co liczyć. Kilkadziesiąt-kilkaset tysięcy gwiazd to przecież jak kropla w morzu. Ciut większą gęstość odwzorowania da misja GAIA (płaszczyzna ogniskowa 100x50 cm, sensory w sumie 937 megapikseli, lustra z węgliku krzemu wyszlifowane do 1/50 λ :o ), pomierzy około miliarda gwiazd.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Śro Lip 25, 2012 7:46 am 
Offline

Rejestracja: Pią Maj 04, 2012 9:06 pm
Posty: 53
Miejscowość: zakopane
WielkiAtraktor napisał(a):
Ech, na to nie ma co liczyć. Kilkadziesiąt-kilkaset tysięcy gwiazd to przecież jak kropla w morzu


fakt nie ma, bo skala jest tak olbrzymia że musieliśmy mocno ograniczyć liczbę wyświetlanych gwiazd, tak czy inaczej te które są nazwane zostaną wprowadzone do systemu, inne zostaną niejako dodane na czuja. efekt nadal będzie piorunujący.

_________________
http://thanedfotografika.tumblr.com
EQ3-2 RA/DEC Drive, ATM refraktor 90/900, tair-s3 4.5/300, tamron 05t, Canon 300D mod


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Śro Lip 25, 2012 2:08 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Mar 22, 2008 4:51 pm
Posty: 543
ściągnij źródła programu celestia, tam mają gotowe współrzędne gwiazd i mają też płynne przejście do całej galaktyki, chociaż pewnie "wymyślone"


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Sob Lip 28, 2012 1:59 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Maj 04, 2012 9:06 pm
Posty: 53
Miejscowość: zakopane
kilka screenów, z załadowanych kilkunastu tysięcy obiektów, dodane kolory. ustawiamy wyświetlanie obiektów maksymalnie do +7m. działa poruszanie się w środowisku. na razie skala obiektów nie trzyma się realiów, wstępnie przyjęliśmy wielkość słońca, z czasem będziemy uzupełniali o szczegółowe dane, kształt także tymczasowo domyślny. póki rozwiązujemy problemy czysto techniczne nie zajmujemy się samymi efektami graficznymi jak shadery, teksturowanie czy też zniekształcenie perspektywy itp. jeżeli macie jakieś pomysły co taka aplikacja mogła by robić chętnie poznam opinię. oczywistymi funkcjonalnościami, być może są jakieś na które nie wpadliśmy.

Image
Image
Image
Image

_________________
http://thanedfotografika.tumblr.com
EQ3-2 RA/DEC Drive, ATM refraktor 90/900, tair-s3 4.5/300, tamron 05t, Canon 300D mod


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Pon Lip 30, 2012 10:00 am 
Offline

Rejestracja: Pią Maj 04, 2012 9:06 pm
Posty: 53
Miejscowość: zakopane
działający prototyp.
http://thaned.com/milkyway.rar

_________________
http://thanedfotografika.tumblr.com
EQ3-2 RA/DEC Drive, ATM refraktor 90/900, tair-s3 4.5/300, tamron 05t, Canon 300D mod


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Pon Lip 30, 2012 12:42 pm 
thaned napisał(a):
na razie skala obiektów nie trzyma się realiów

I całe szczeście! Toż to by samo czarne niebo było i punkciki ledwo widoczne :)
Chyba powinniście, po prostu, sztuczny rozmiar ustalać proporcjonalnie do jasności.
W okolicach Słońca jest już bardzo dokładnie rozrysowana pozycja kilkudziesieciu gwiazd więc te
powinniście - wyjątkowo - potraktować szczególnie starannie {i stąd zaczynać wycieczkę}.

Pozdrawiam
p.s.
Przy okazji (moje hobby) i może dla Was szansa na mega sukces!!!

Znana sprawa. Szuu zna linki.
Tu i tam wyliczono, że gwiazdy dryfują względem siebie, w przypadkowy sposób, około 20 km/sek.
Możliwy byłby zatem inny "pokaz" z predkością czasową np 500 tysięcy lat na sekundę.
Trzeba by nadać losowo - każdej gwieździe - przypadkowy kierunek i wspomnianą prędkość i zobaczyć
co się będzie działo w okolicy Słońca za 50 mln lat 100 mln lat i tak dalej.
W momencie gdy nastąpi zbliżenie na 1 mc świetlny możcie zrobić efektowny "błysk"
{"bliskie spotkanie - czas na kolonizowanie"}.

Taki pokaz mozna by pozwolic "restartować" i po nowym rozlosowaniu kierunków mamy nową symulację.
Ludzie testowali by pasjami!


Ostatnio edytowany przez Ekolog, Pon Lip 30, 2012 12:48 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Pon Lip 30, 2012 12:47 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Maj 04, 2012 9:06 pm
Posty: 53
Miejscowość: zakopane
bazy danych zazwyczaj posiadają wektor ruchu więc nie trzeba nadawać przypadkowego. takie przyspieszenie czasu bierzemy pod uwag, na razie jednak jest pod koniec listy :) model galaktyki jest problematyczny...

_________________
http://thanedfotografika.tumblr.com
EQ3-2 RA/DEC Drive, ATM refraktor 90/900, tair-s3 4.5/300, tamron 05t, Canon 300D mod


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Pon Lip 30, 2012 12:50 pm 
zazwyczaj ;)

Ustalanie wszystkich składowych ruchu jest trudne.
Wy tę większość co ma "nieustalone" moglibyście dolosować.

Pozdrawiam

p.s.
Model Galaktyki jest problemem .... to zróbcie swój!

A wspomniane błyski (o szansach na przesiadki) moglibyście ukazywać (w innej opcji)
nie tylko dla Słońca. Wtedy człowiek miałby rozeznanie jak często w ogóle inne cywilzacje miewają takie szanse.
Oczywiście to możecie zrobić tylko dla naszej okolicy. Np 1000 lat świetlnych.
Bo dalej to będziecie musieli zrezygnować z gwiazd tak miernych(mizernych) jak Słońce.
Wszak biliona gwiazd pecetem nie obsłużycie :wink:

Ostatni problem.
Czy uwzględniacie tak zwane karły? Np brązowe (ale nie tylko). Przynajmniej te znane.
Przy nich też może być życie i jest ich ponoć sporo. A taki brązowy kolor to by niespodzianka była :idea:


Góra
  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Pon Lip 30, 2012 4:55 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Maj 04, 2012 9:06 pm
Posty: 53
Miejscowość: zakopane
Ekolog napisał(a):
zazwyczaj ;)

Ustalanie wszystkich składowych ruchu jest trudne.
Wy tę większość co ma "nieustalone" moglibyście dolosować.

Pozdrawiam

p.s.
Model Galaktyki jest problemem .... to zróbcie swój!

A wspomniane błyski (o szansach na przesiadki) moglibyście ukazywać (w innej opcji)
nie tylko dla Słońca. Wtedy człowiek miałby rozeznanie jak często w ogóle inne cywilzacje miewają takie szanse.
Oczywiście to możecie zrobić tylko dla naszej okolicy. Np 1000 lat świetlnych.
Bo dalej to będziecie musieli zrezygnować z gwiazd tak miernych(mizernych) jak Słońce.
Wszak biliona gwiazd pecetem nie obsłużycie :wink:


celem jest cała droga mleczna, model teoretyczny pewnie uda się zrobić w taki czy inny sposób.
ten fragment bazy który użyliśmy to odległość do 50 parseków z tego co zrozumiałem z opisu, ale siedzę nad spisem który opisuje widzialne gwiazdy na niebie i wszystkie inne obiekty które uda się zlokalizować. bez względu na to czy to brązowe karły, egzoplanety i tak dalej, wszystkie zostaną dodane do bazy. ktoś odnajdzie następną planetę, dodamy ją do spisu jednocześnie umożliwiając udanie się w to miejsce i zobaczenie jak wygląda galaktyka z tamtej perspektywy.

tak jak napisałeś "Ludzie testowali by pasjami!" to jest założeniem :D

na razie system działa w ten sposób że można przemieścić się i odświeżyć gwiazdy "q" co powoduje doładowanie następnych. chcielibyśmy aby jednocześnie na ekranie nie było więcej niż 20 tysięcy, przy czy jakakolwiek zmiana położenia spowoduje doładowanie kolejnych brakujących w ten sposób podróż po drodze mlecznej będzie w miarę płynna i nie potrzeby ładowania milionów obiektów na raz.

dodam że aktualnie siedzę nad systemem który pozwoli zwizualizować dowolny typ widmowy gwiazdy w atrakcyjny sposób

_________________
http://thanedfotografika.tumblr.com
EQ3-2 RA/DEC Drive, ATM refraktor 90/900, tair-s3 4.5/300, tamron 05t, Canon 300D mod


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Pon Lip 30, 2012 8:50 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Wrz 09, 2008 4:25 pm
Posty: 429
Miejscowość: Chrzanów
Całej Galaktyki nie ogarniecie. Wydziały Rensselaer Polytechnic Institute zrobiły do tego projekt pod BOINC'a (MilkyWay@Home) i jeszcze dłuuuuuga droga przed nami (moja maszynka też liczy dla nauki:))

_________________
Soligor MT-800 na HEQ5, Orion SkyGlow 2", vixen LV 18mm, Plossle 4, 10 i 25mm, filtr księżycowy, obecnie w Obserwatorium w Sopotni Wielkiej.
http://www.polaris.org.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Pon Lip 30, 2012 8:53 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Maj 04, 2012 9:06 pm
Posty: 53
Miejscowość: zakopane
nie twierdzę że odwzoruję 400 mld gwiazd...

_________________
http://thanedfotografika.tumblr.com
EQ3-2 RA/DEC Drive, ATM refraktor 90/900, tair-s3 4.5/300, tamron 05t, Canon 300D mod


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Pon Lip 30, 2012 9:27 pm 
ciut się znam na przechowywaniu danych ... zdecydowanie odradzam miliardy rekordów :D

Chyba musicie - im dalej od Słońca - tym mniej (tylko te największe) co znamy dzięki podczerwieni (bo za pyłem) mieć w bazie, a resztę inteligentnie symulować. Czyli jednak "losować" - tym razem z niebytu. Nasycenie gwiazdami na kubik 10ls^3 zależy czyśmy są w ramieniu czy nie. Model to zatem model nasyceń?
A supernowe - to już nie punkt ;)

Aha! Karłów jest 5x wiecej niż zwykłych gwiazd. Więc tam gdzie zasymulujecie to musicie o tym pamiętać.
Tylko, z drugiej strony, karły są bardzo słabo widoczne więc tylko bliski przelot obok powinien je uwidaczniać.


Góra
  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Wto Lip 31, 2012 7:58 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19340
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
W takim programie raczej nie ma szans symulować wszystkich około 200 miliardów gwiazd z ich ruchami wokół jądra Galaktyki bo takie symulacje obecnym superkomputerom zajmują miesiące czasu gdyż aby były one dokładne symuluje się oddziaływanie grawitacje każdego obiektu z każdym a przy bliskich spotkaniach trzeba cały czas dynamicznie zagęszczać czas próbkowania i uwzględniać efekty relatywistyczne bo spotykają się obiekty o masie gwiazd :arrow: :idea:
Można zrobić wielkie uproszczenie i symulować ruch każdej gwiazdy względem środka masy Galaktyki ale to już zwykła fikcja nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością czyli zabawa w programowanie gry komputerowej :arrow: :wink:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Wto Lip 31, 2012 10:38 am 
Zaciekawiła mnie ta symulacja, będę śledził temat, mam parę rad, Ciężko się nad wszystkim skupić, to prawda, jednak wziąłbym pod głębszą uwagę messiery, wszelkie gromady, mgławice planetarne i emisyjne, zrobić taką estetyczną symulację, wkleić takie 3d modele, nie znam się na tym, ale domyślam się, że to sporo pracy zajmie, będzie ciekawiej, jak obejrzę messiera, z każdej strony, ale gratulacje podjęcia się tematu.


Góra
  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Wto Lip 31, 2012 11:05 am 
Offline

Rejestracja: Pią Maj 04, 2012 9:06 pm
Posty: 53
Miejscowość: zakopane
TomoZ28 napisał(a):
będzie ciekawiej, jak obejrzę messiera, z każdej strony, ale gratulacje podjęcia się tematu.


dziękuję. staramy się szczególnie ze względu na konkurencję :)

Janusz_P. napisał(a):
zabawa w programowanie gry komputerowej :arrow: :wink:


nie jesteśmy ośrodkiem naukowym, ale tak w ten sposób można powiedzieć że celestia i kilka innych nie tylko pecetowych programów to baje i gierki...

_________________
http://thanedfotografika.tumblr.com
EQ3-2 RA/DEC Drive, ATM refraktor 90/900, tair-s3 4.5/300, tamron 05t, Canon 300D mod


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Wto Lip 31, 2012 2:11 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19340
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Jak znam życie to nie dysponujemy danymi o położeniach gwiazd w systemie XYZ względem środka Galaktyki dalej niż jakieś 1000 Parseków od Słońca czyli dalsze słabe gwiazdy można dorzucić prawie losowo poza olbrzymami i nadolbrzymami które widzimy z odległości nawet tysięcy lat świetlnych i z ich znanej jasności absolutnej i jasności na niebie możemy wywnioskować o ich przybliżonej odległości od nas :arrow: :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: koordynaty gwiazd
PostWysłany: Śro Gru 19, 2012 10:15 am 
Offline

Rejestracja: Pią Maj 04, 2012 9:06 pm
Posty: 53
Miejscowość: zakopane
Janusz_P. napisał(a):
czyli dalsze słabe gwiazdy można dorzucić prawie losowo


tak właśnie będzie...
niedługo za około 6-8 tygodni rozpoczniemy pierwsze oficjalne beta testy aplikacji. zapraszam także na stronę projektu.
http://jointgalaxysurvey.pl

_________________
http://thanedfotografika.tumblr.com
EQ3-2 RA/DEC Drive, ATM refraktor 90/900, tair-s3 4.5/300, tamron 05t, Canon 300D mod


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group