* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pon Lis 17, 2014 11:07 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Lis 28, 2011 3:28 pm
Posty: 404
Miejscowość: Wrocław
http://pl.wikipedia.org/wiki/Standardow ... nistratora
Pozdrawiam

_________________
12" F/5


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pon Lis 17, 2014 11:33 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 17, 2012 9:21 pm
Posty: 795
Miejscowość: Pólnocna Jura
Jest już stabilna wersja 0.13.1 na win 7 x64 i tymczasem śmiga jak trzeba.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pon Lis 17, 2014 11:34 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Sie 02, 2009 1:15 pm
Posty: 653
Miejscowość: Rzeszów
U mnie podczas ściągania katalogu gwiazd , pasek pobierania doszedł do 82% i znikną .
Próbowałem dwa razy i za każdym razem to samo .

_________________
Equinox 120 ED
LXD-75 GOTO
Soligor Nautical 7x50


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Wto Lis 18, 2014 11:13 am 
Offline

Rejestracja: Pon Lis 28, 2011 3:28 pm
Posty: 404
Miejscowość: Wrocław
Andrzej.Ch63 napisał(a):
U mnie podczas ściągania katalogu gwiazd , pasek pobierania doszedł do 82% i znikną .
Próbowałem dwa razy i za każdym razem to samo .

Skasuj lub przemianuj katalog z ustawieniami w profilu użytkownika, taki jak podałem w poprzednim wpisie, odpal Stellarium i spróbuj ściągnąć katalogi jeszcze raz.
Pozdrawiam

_________________
12" F/5


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Sob Sty 10, 2015 4:23 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Sie 02, 2009 1:15 pm
Posty: 653
Miejscowość: Rzeszów
Cytuj:
Mam problem z aktualizacją o dodatkowe katalogi gwiazd - stellarium pobiera katalog 5 z gwiazdami do 12 mag, ale potem nie widzi, że pobrał ten katalog. Ręcznie wpakowałem do programu, też nie działa. Mam tylko gwiazdy do 10 m z niewielkim ogonkiem. Wersja stellarium 0.12.4. Na informatyce się nie znam. Jak to zrobić, żeby działały katalogi ze słabszymi gwiazdami?


W moim przypadku pomogło zaktualizowanie sterowników karty graficznej i pobranie najnowszej wersji Stellarium (0.13.1). Dodatkowo przed instalacją najnowszej wersji rejestry zostały usunięte CClenerem i ręcznie usunięte foldery Stellarium z poniższych lokalizacji: "C:\Users\%username%\AppData\Roaming\" i "C:\Users\%username%\AppData\Local"
(folder AppData jest defaultowo ukryty).

_________________
Equinox 120 ED
LXD-75 GOTO
Soligor Nautical 7x50


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Sob Sty 10, 2015 6:49 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 02, 2009 2:08 pm
Posty: 2357
Miejscowość: okolice Kalisza i Ostrowa Wlkp.
U mnie w wersji 11.02 fazy planet - Wenus i Merkurego ciągle są bliskie pełni i się nie zmieniają. Mimo zaznaczonej symulacji prędkości światła...

_________________
SW Synta 10" flex
SW ED 100/900
Asiola (Mariola) 63/420
Rodzinka MEADE UWA
(4.7mm, 5.5mm, 8.8mm,14mm, 20mm)
ES 30
Astropozdrowienia :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Sob Sty 10, 2015 7:46 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Sie 02, 2009 1:15 pm
Posty: 653
Miejscowość: Rzeszów
U mnie teraz wszystko działa jak należy , podgoniłem czas do sierpnia br. pokazuje wąziutki sierp Wenus .

A na dzień dzisiejszy po dodaniu komet , pokazuje kometę Lovejoy .

_________________
Equinox 120 ED
LXD-75 GOTO
Soligor Nautical 7x50


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Wto Sty 13, 2015 1:44 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Sty 12, 2014 6:12 pm
Posty: 327
A mi nie pokazuje C/2014 Q2 (Lovejoy) .Komety dodałem kilka miesięcy temu i myślałem,że wszystkie znikły ale inne pokazuję.Nie wyświetla jeszcze dla przykładu komety C/2014 Q1 (PANSTARRS).


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Śro Sty 14, 2015 12:13 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Lis 28, 2011 3:28 pm
Posty: 404
Miejscowość: Wrocław
Damian P. napisał(a):
A mi nie pokazuje C/2014 Q2 (Lovejoy) .Komety dodałem kilka miesięcy temu i myślałem,że wszystkie znikły ale inne pokazuję.Nie wyświetla jeszcze dla przykładu komety C/2014 Q1 (PANSTARRS).

Witam
Wejdź w konfigurację wtyczki "Edytor Układu Słonecznego" i zaktualizuj pliki komet w trybie "Zastąp istniejące obiekty".
Pozdrawiam

_________________
12" F/5


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Śro Sty 14, 2015 3:24 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Sty 12, 2014 6:12 pm
Posty: 327
rokita napisał(a):
Damian P. napisał(a):
A mi nie pokazuje C/2014 Q2 (Lovejoy) .Komety dodałem kilka miesięcy temu i myślałem,że wszystkie znikły ale inne pokazuję.Nie wyświetla jeszcze dla przykładu komety C/2014 Q1 (PANSTARRS).

Witam
Wejdź w konfigurację wtyczki "Edytor Układu Słonecznego" i zaktualizuj pliki komet w trybie "Zastąp istniejące obiekty".
Pozdrawiam



Wchodzę w ''Edytor Układu Słonecznego'' - ''konfiguruj'' i jest trzy opcje,na dole jest pasek ''Zastąp plik Układu Słonecznego''. Gdy to klikam pokazuje się okno windowsa gdzie trzeba wpisać nazwę jakiegoś pliku.Z drugiej strony dla samej Lovejoy może nie będę kombinował na razie bo i tak ją łatwo znalezć :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Śro Sty 14, 2015 3:48 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 17, 2012 9:21 pm
Posty: 795
Miejscowość: Pólnocna Jura
Co może być powodem takiego objawu,zauważyłem to wczoraj.Ktoś już miał taki problem i wie jak z tym sobie poradzić.
Bez względu na wielkość FOV po kliknięciu nocnego trybu zawsze w tym samym miejscu i tej samej wielkości wyskakuje taki czerwony prostokąt,co może być tego powodem.
Z góry dzięki za zainteresowanie,ewentualną pomoc.


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Śro Sty 14, 2015 3:58 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Lis 28, 2011 3:28 pm
Posty: 404
Miejscowość: Wrocław
Damian P. napisał(a):
rokita napisał(a):
Damian P. napisał(a):
A mi nie pokazuje C/2014 Q2 (Lovejoy) .Komety dodałem kilka miesięcy temu i myślałem,że wszystkie znikły ale inne pokazuję.Nie wyświetla jeszcze dla przykładu komety C/2014 Q1 (PANSTARRS).

Witam
Wejdź w konfigurację wtyczki "Edytor Układu Słonecznego" i zaktualizuj pliki komet w trybie "Zastąp istniejące obiekty".
Pozdrawiam



Wchodzę w ''Edytor Układu Słonecznego'' - ''konfiguruj'' i jest trzy opcje,na dole jest pasek ''Zastąp plik Układu Słonecznego''. Gdy to klikam pokazuje się okno windowsa gdzie trzeba wpisać nazwę jakiegoś pliku.Z drugiej strony dla samej Lovejoy może nie będę kombinował na razie bo i tak ją łatwo znalezć :)


OK :) cała operacja zajmuje kilka sekund, jakbyś jednak potrzebował to:
1. Na drugiej zakładce edytora -> Układ Słoneczny - naciskasz przycisk "zaimportuj elementy orbitalne w formacie MPC..."
2. Pojawia się dialog "zaimportuj dane"
a. Wybierz typ -> komety
b. Wybierasz "Pobierz listę z internetu" i z listy rozwijanej wybierasz "MPS's list of observable comets" następnie klikasz w przycisk na samym dole dialogu.
c. Pojawia się nowy dialog - wybierasz "Zastąp istniejące obiekty" a następnie klikasz w przycisk "Dodaj obiekty"
Pozdrawiam

_________________
12" F/5


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Śro Sty 14, 2015 4:21 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Sty 12, 2014 6:12 pm
Posty: 327
Rokita bardzo dziękuje za te rady :) Zapisałem sobie te podpunkty z notatniku w razie czego.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Śro Sty 14, 2015 5:41 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Lis 28, 2011 3:28 pm
Posty: 404
Miejscowość: Wrocław
marianowski napisał(a):
Co może być powodem takiego objawu,zauważyłem to wczoraj.Ktoś już miał taki problem i wie jak z tym sobie poradzić.

Takiego problemu nie miałem :) ale tu jest opisany podobny:
http://sourceforge.net/p/stellarium/dis ... /04d80809/
http://sourceforge.net/p/stellarium/mai ... /31977285/
Jeżeli karta grafiki inna niż Intel to spróbuj zaktualizować sterowniki.

Jaki system operacyjny: wersja i architektura (32/64)?
Jaka karta grafiki?
Wersja Stellarium?

Pozdrawiam

_________________
12" F/5


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Śro Sty 14, 2015 6:43 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 02, 2009 2:08 pm
Posty: 2357
Miejscowość: okolice Kalisza i Ostrowa Wlkp.
A ja chciałbym zapytac jak w wersji 11.2 zapisać linie gwiazdozbiorow aby były domyślne a przede wszystkim co mam zrobić aby w tej wersji Merkury ukazywał fazy a nie był stale w pełni

_________________
SW Synta 10" flex
SW ED 100/900
Asiola (Mariola) 63/420
Rodzinka MEADE UWA
(4.7mm, 5.5mm, 8.8mm,14mm, 20mm)
ES 30
Astropozdrowienia :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Śro Sty 14, 2015 7:23 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Lis 28, 2011 3:28 pm
Posty: 404
Miejscowość: Wrocław
daniel napisał(a):
A ja chciałbym zapytac jak w wersji 11.2 zapisać linie gwiazdozbiorow aby były domyślne a przede wszystkim co mam zrobić aby w tej wersji Merkury ukazywał fazy a nie był stale w pełni

W kwestii Merkurego SOA#1 - u mnie fazę pokazuje od FOV 0.1 stopnia.
Aby "cokolwiek" było "domyślne" w Stellarium należy:
0. Ustawić program w pożądanym stanie - w Twoim przypadku wcisnąć przycisk "Linie gwiazdozbiorów [C]"
1. Kliknąć w przycisk "klucz" na lewym pasku narzędziowym lub nacisnąć klawisz F2
2. W zakładce "Główne" kliknąć w przycisk "Zapisz ustawienia"
UWAGA: Wszystkie bieżące ustawienia zostaną zapisane jako domyślne (azymut, fov, etc )
Pozdrawiam

_________________
12" F/5


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Śro Sty 14, 2015 7:41 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 02, 2009 2:08 pm
Posty: 2357
Miejscowość: okolice Kalisza i Ostrowa Wlkp.
rokita napisał(a):
daniel napisał(a):
A ja chciałbym zapytac jak w wersji 11.2 zapisać linie gwiazdozbiorow aby były domyślne a przede wszystkim co mam zrobić aby w tej wersji Merkury ukazywał fazy a nie był stale w pełni

W kwestii Merkurego SOA#1 - u mnie fazę pokazuje od FOV 0.1 stopnia.
Aby "cokolwiek" było "domyślne" w Stellarium


ALe ze mnie łamaga, przecież mogłem się domyślić :D Ale odnośnie SOA#1 - u mnie fazę pokazuje od FOV 0.1 stopnia to już całkowicie nie rozumiem, bo dla mnie to tylko literki... :twisted: :oops:

_________________
SW Synta 10" flex
SW ED 100/900
Asiola (Mariola) 63/420
Rodzinka MEADE UWA
(4.7mm, 5.5mm, 8.8mm,14mm, 20mm)
ES 30
Astropozdrowienia :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Śro Sty 14, 2015 9:13 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Lis 28, 2011 3:28 pm
Posty: 404
Miejscowość: Wrocław
daniel napisał(a):
Ale odnośnie SOA#1 - u mnie fazę pokazuje od FOV 0.1 stopnia to już całkowicie nie rozumiem, bo dla mnie to tylko literki... :twisted: :oops:

SOA#1 = standardowa odpowiedź administratora nr 1 "u mnie działa :)"
"Powiększ" Merkurego tak, aby parametr FOV (Field Of Viev == Pole widzenia ) był mniejszy równy 0.1 stopnia i sprawdź czy faza jest widoczna.
Pozdrawiam
Edit: aktualny FOV jest widoczny na dolnym pasku narzędziowym.

_________________
12" F/5


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Śro Sty 14, 2015 9:32 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 02, 2009 2:08 pm
Posty: 2357
Miejscowość: okolice Kalisza i Ostrowa Wlkp.
U mnie FOV= 0.0076 i nadal nie ma faz Merkurego :roll:
Mam laptopa HP nc 6000 i w nim działają przyciski na klawiaturze, i można wybrać tylko 2 opcje- raz nacinę i mam np w [przypadku Merkurego FOV 0.0076 lub wcale

_________________
SW Synta 10" flex
SW ED 100/900
Asiola (Mariola) 63/420
Rodzinka MEADE UWA
(4.7mm, 5.5mm, 8.8mm,14mm, 20mm)
ES 30
Astropozdrowienia :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Śro Sty 14, 2015 10:21 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Lis 28, 2011 3:28 pm
Posty: 404
Miejscowość: Wrocław
daniel napisał(a):
U mnie FOV= 0.0076 i nadal nie ma faz Merkurego :roll:
Mam laptopa HP nc 6000 i w nim działają przyciski na klawiaturze, i można wybrać tylko 2 opcje- raz nacinę i mam np w [przypadku Merkurego FOV 0.0076 lub wcale


Jeżeli masz w programie ustawioną prawidłową datę - sprawdź na dolnym pasku programu - to mogę zasugerować tylko podniesienie wersji do najnowszej (0.13.1)
Pozdrawiam

_________________
12" F/5


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Śro Sty 14, 2015 11:07 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 17, 2012 9:21 pm
Posty: 795
Miejscowość: Pólnocna Jura
rokita napisał(a):
Jaki system operacyjny: wersja i architektura (32/64)?

Windows 7 64
rokita napisał(a):
Jaka karta grafiki?

Po otworzeniu właściwości na pulpicie wygląda na to że wszystko śmiga w Intelu,lapek to Asus wyprodukowany w 2009r
rokita napisał(a):
Wersja Stellarium?

0.13.1-win64
rokita napisał(a):
Jeżeli karta grafiki inna niż Intel to spróbuj zaktualizować sterowniki.

Właśnie informatykiem nie jestem i byłem i jestem ciekaw czy podlinkowane przez Ciebie wsparcie coś pomoże,przecież ta wersja jest stabilną stworzoną dla systemu na którym działa mój sprzęt,co ciekawe że dawniej na niestabilnych wersjach tego myku nie było.
Dzięki za szybki odzew. :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Czw Sty 15, 2015 9:40 am 
Offline

Rejestracja: Pon Lis 28, 2011 3:28 pm
Posty: 404
Miejscowość: Wrocław
marianowski napisał(a):
Właśnie informatykiem nie jestem i byłem i jestem ciekaw czy podlinkowane przez Ciebie wsparcie coś pomoże,przecież ta wersja jest stabilną stworzoną dla systemu na którym działa mój sprzęt,co ciekawe że dawniej na niestabilnych wersjach tego myku nie było.


Przepisali pasek z użyciem funkcji OpenGL, których Twoja karta grafiki poprawnie nie obsługuje. Panowie deklarują, że w przyszłości zrezygnują z użycia tych funkcji. Na teraz, jeżeli nie ma aktualizacji sterowników karty grafiki, które by załatwiły problem to wejdź tu: http://sourceforge.net/projects/stellar ... 64/0.13.1/
Pobierz i zainstaluj wersję ANGLE Stellarium, czyli w Twoim przypadku plik:
http://sourceforge.net/projects/stellar ... e/download

Pozdrawiam

_________________
12" F/5


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Czw Sty 15, 2015 1:04 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sie 17, 2012 9:21 pm
Posty: 795
Miejscowość: Pólnocna Jura
Rokita jesteś WIELKI :) Dzięki za poprowadzenie za"rączkę"
Dodam że nic nie grzebałem przy karcie,pobrałem i zainstalowałem ANGLE i odinstalowałem bieżącą wersję z dysku,to wystarczyło i teraz jest jak powinno.
Załącznik:

Dziękuje i pozdrawiam :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pią Sty 19, 2018 11:02 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Maj 19, 2007 4:11 pm
Posty: 120
Miejscowość: Wielkopolska
Witam, zainstalowałem najnowszą wersję Stellarium 0.17.0 - widzę, że nie wszystko jest przetłumaczone, np. nazwy planet. Czy też tak macie, czy tylko ja mam buga? Na wcześniejszej wersji były polskie nazwy :)

_________________
Nikon Action 10x50 EX + Velbon Sherpa 600 RN


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Sob Sty 20, 2018 11:03 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Wrz 17, 2017 4:31 am
Posty: 113
Miejscowość: Łódź
Też mam nazwy planet po angielsku w najnowszej wersji. Na drugim kompie mam starszą wersję i tam jest w porządku.

_________________
Jestem odpadem atomowym.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group