* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
 Temat postu: Stellarium -problem
PostWysłany: Sob Mar 31, 2012 11:44 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 02, 2009 2:08 pm
Posty: 2341
Miejscowość: okolice Kalisza i Ostrowa Wlkp.
Witam, Stellarium 11 nie pokazuje fazz Merkurego a fazy Wenus są o co najmniej miesiąc opóźnione. Z czasem jest wszystko ok. Nie pomogło usunięcie i instalowanie od nowa. Ba nawet wcześniej ustawienia się zachowały podczas uruchamiania ponownie ściągniętego stellarium. Ciekawe, że stellarium 10 to dopiero katastrofa. Jest tylko migające ciemne tło... Proszę o rady. W szkole działało jak nalkezy. Pobierane bylo z "dobreprogramy" :twisted:

_________________
SW Synta 10" flex
SW ED 100/900
Asiola (Mariola) 63/420
Rodzinka MEADE UWA
(4.7mm, 5.5mm, 8.8mm,14mm, 20mm)
ES 30
Astropozdrowienia :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pon Kwi 02, 2012 11:19 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 3116
Miejscowość: Wieliczka
Po pierwsze bezpieczniej jest pobierać z oficjalnej strony stellarium. Najnowsza wersja to 11.2. Na Merkurego nic nie poradzę, bo u mnie też nie pokazuje poprawnie(faza zmienia się, ale nie do końca, a co jakiś czas zmienia nawet kształt :roll: ). Wersja 10 działała mi stabilnie.

_________________
SW CFP 200/800, NEQ6 SynScan, Atik 383L+, ASI1600MMC, ASI174MM, PG Chameleon3, MPCC Mk3, IDAS LPS P2, Nagler 26,9, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D7500, Nikon D80, Nikon Action VII 12x50 CF, Samyang 135
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Czw Kwi 05, 2012 8:17 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Paź 12, 2010 9:11 pm
Posty: 64
Podłączę się pod temat. Mi natomiast stellarium zawiesza się po kilki-kilkunastu sekundach. Obojętnie jaka wersja, zaczęło się od reinstalacji visty do stanu z zaraz po kupnie laptopa.

_________________
SW 80/400, AZ3, Meade 10x50.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Czw Kwi 05, 2012 8:41 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 02, 2009 2:08 pm
Posty: 2341
Miejscowość: okolice Kalisza i Ostrowa Wlkp.
ale ciekawe dlaczego ta sama wersja dziala w szkole bez zarzutu a u mnie nie pokazuje faz Merkurego a fazy wenus opóźnia. Merkury jest stale w fazie bliskiej pełni.

_________________
SW Synta 10" flex
SW ED 100/900
Asiola (Mariola) 63/420
Rodzinka MEADE UWA
(4.7mm, 5.5mm, 8.8mm,14mm, 20mm)
ES 30
Astropozdrowienia :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Czw Kwi 05, 2012 8:48 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lut 05, 2012 8:25 pm
Posty: 1098
Miejscowość: 10km na południe od Krakowa
A aktualizuje się? Może zapora sieciowa blokuje dostęp do neta?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Czw Kwi 05, 2012 8:52 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 02, 2009 2:08 pm
Posty: 2341
Miejscowość: okolice Kalisza i Ostrowa Wlkp.
nic z tych rzeczy- nie wiem co mu jest...

_________________
SW Synta 10" flex
SW ED 100/900
Asiola (Mariola) 63/420
Rodzinka MEADE UWA
(4.7mm, 5.5mm, 8.8mm,14mm, 20mm)
ES 30
Astropozdrowienia :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Czw Kwi 05, 2012 9:11 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Cze 30, 2011 4:06 pm
Posty: 131
Miejscowość: Chrzanów
budrys napisał(a):
Podłączę się pod temat. Mi natomiast stellarium zawiesza się po kilki-kilkunastu sekundach. Obojętnie jaka wersja, zaczęło się od reinstalacji visty do stanu z zaraz po kupnie laptopa.


Miałem to samo. Przeinstalowałem Stellarium, usunąłem stare wpisy z rejestru, przywróciłem domyślne ustawienia i hula aż miło :D Potem można oczywiście poustawiać wszystko jak się chce.

_________________
Synta 8" 200/1200, Okulary: 25m, Meade 5000 9mm, SW SWA 5mm

"Lies run sprints but the truth runs marathons."


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pią Kwi 06, 2012 10:05 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 3116
Miejscowość: Wieliczka
Mi się też zawiesza. Nie jestem pewien, ale to może być kwestia firewalla. Program wiesza się prawdopodobnie, jak chce wczytać katalog(z dysku!). Jak wyłączyłem firewalla, to śmiga. Ten problem pojawił się, jak zainstalowałem wersję 11.

_________________
SW CFP 200/800, NEQ6 SynScan, Atik 383L+, ASI1600MMC, ASI174MM, PG Chameleon3, MPCC Mk3, IDAS LPS P2, Nagler 26,9, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D7500, Nikon D80, Nikon Action VII 12x50 CF, Samyang 135
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Nie Kwi 08, 2012 5:27 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Paź 12, 2010 9:11 pm
Posty: 64
MoonCatcher napisał(a):
budrys napisał(a):
Podłączę się pod temat. Mi natomiast stellarium zawiesza się po kilki-kilkunastu sekundach. Obojętnie jaka wersja, zaczęło się od reinstalacji visty do stanu z zaraz po kupnie laptopa.


Miałem to samo. Przeinstalowałem Stellarium, usunąłem stare wpisy z rejestru, przywróciłem domyślne ustawienia i hula aż miło :D Potem można oczywiście poustawiać wszystko jak się chce.

Wyczyszczenie pozostałości po stellarium i wył. zapory nic nie daje. Stell zawiesza się jak chce. Uruchomienie programu jako admin lub w open gl nic nie daje.

_________________
SW 80/400, AZ3, Meade 10x50.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Czw Kwi 19, 2012 8:05 am 
Offline

Rejestracja: Wto Wrz 06, 2011 11:35 am
Posty: 4
Podłącze się z moim problemem.
Zrobiłem formata i zainstalowałem nowego windowsa (7 professional). Stellarium instaluje się ok tyle, że w programie Słońce wschodzi o godzinie 22 a zachodzi o 9. Kombinowałem ze zmianą daty/czasu systemowego ale to nic nie pomagało...


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Czw Kwi 19, 2012 8:34 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Paź 28, 2009 7:10 pm
Posty: 3558
Miejscowość: Warszawa
Ustaw miejsce obserwacji.

_________________
* Zestaw: Coś * TSAPO65Q * ASI120MM * Atik 314L+ *
* www.nauka.rk.edu.pl - Fotografia planetarna i nie tylko ;)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Czw Kwi 19, 2012 4:31 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Wrz 06, 2011 11:35 am
Posty: 4
Ustawiałem miejsce obserwacji wcześniej i teraz ponownie ale to nic nie daje...


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Czw Kwi 19, 2012 5:25 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 3116
Miejscowość: Wieliczka
Z tym stellarium dzieje się coś niedobrego :cry: . Jak zainstalowałem wersję 11, to wieszało się zawsze po pewnym czasie działania(różnym). Zainstalowałem wersję 10, która wcześniej działała i też się teraz wiesza. Jak potrzebuję coś sprawdzić, to używam laptopa, gdzie jest nieruszona wersja 10, która działa. Jest jakiś sposób, żeby wreszcie działało poprawnie(oprócz reinstalacji Windowsa :roll: )?

_________________
SW CFP 200/800, NEQ6 SynScan, Atik 383L+, ASI1600MMC, ASI174MM, PG Chameleon3, MPCC Mk3, IDAS LPS P2, Nagler 26,9, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D7500, Nikon D80, Nikon Action VII 12x50 CF, Samyang 135
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Czw Kwi 19, 2012 5:31 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lip 13, 2008 8:07 pm
Posty: 1700
Miejscowość: PSR B1620-26 c Methuselah
Mam zainstalowaną najnowsza wersję Stellarium na Windows 7 Pro. 32bit tez dziwnie chodziła pomogło zaktualizowanie sterowników od karty graficznej.

_________________
http://astronomiaamatorska.blogspot.com


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pon Maj 21, 2012 7:11 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Paź 12, 2010 9:11 pm
Posty: 64
MateuszW napisał(a):
Z tym stellarium dzieje się coś niedobrego :cry: . Jak zainstalowałem wersję 11, to wieszało się zawsze po pewnym czasie działania(różnym). Zainstalowałem wersję 10, która wcześniej działała i też się teraz wiesza. Jak potrzebuję coś sprawdzić, to używam laptopa, gdzie jest nieruszona wersja 10, która działa. Jest jakiś sposób, żeby wreszcie działało poprawnie(oprócz reinstalacji Windowsa :roll: )?

Mam dokładnie ten sam problem. Nie mam pojęcia co może być nie tak, sterowniki mam przeinstalowane, żadnych nowych programów.

_________________
SW 80/400, AZ3, Meade 10x50.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pią Maj 25, 2012 12:18 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Paź 12, 2010 9:11 pm
Posty: 64
Nie macie pojęcia nadal co może być przyczyną zawieszania się stellarium ?

_________________
SW 80/400, AZ3, Meade 10x50.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pią Maj 25, 2012 5:01 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 18978
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Niestety to darmowy program i pełno w nim błędów, ostatnia dobrze u mnie działająca wersja to 10,0 nowsze ciągle się wieszały lub walały jakiś błąd czy krytyczny wyjątek :arrow: :oops:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pią Maj 25, 2012 8:12 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 3116
Miejscowość: Wieliczka
A najdziwniejsze jest to, że poprzednia wersja dobrze mi działała, nowa się wieszała, a jak zainstalowałem z powrotem starszą, to też zaczęła się wieszać. :roll: Teraz już nic nie działa. Na szczęście na laptopie nie zainstalowałem najnowszej i starsza dalej działa ok.

_________________
SW CFP 200/800, NEQ6 SynScan, Atik 383L+, ASI1600MMC, ASI174MM, PG Chameleon3, MPCC Mk3, IDAS LPS P2, Nagler 26,9, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D7500, Nikon D80, Nikon Action VII 12x50 CF, Samyang 135
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pią Maj 25, 2012 9:13 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Wrz 09, 2008 4:25 pm
Posty: 429
Miejscowość: Chrzanów
Po odinstalowaniu niedziałającej wersji trzeba przelecieć kompa, a zwłaszcza rejestry systemu, programem czyszczącym. Pełno tego w sieci, trudno powiedzieć, który lepszy. Dopiero po czyszczeniu zainstalować sprawną wersję.

_________________
Soligor MT-800 na HEQ5, Orion SkyGlow 2", vixen LV 18mm, Plossle 4, 10 i 25mm, filtr księżycowy, obecnie w Obserwatorium w Sopotni Wielkiej.
http://www.polaris.org.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pią Maj 25, 2012 9:36 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 3116
Miejscowość: Wieliczka
El Mecánico napisał(a):
Po odinstalowaniu niedziałającej wersji trzeba przelecieć kompa, a zwłaszcza rejestry systemu, programem czyszczącym. Pełno tego w sieci, trudno powiedzieć, który lepszy. Dopiero po czyszczeniu zainstalować sprawną wersję.

Dobrze napisany program sam powinien wszystko wyczyścić przy odinstalowywaniu, niestety Stellarium do nich nie należy :cry: . Spróbuję czegoś poszukać.

_________________
SW CFP 200/800, NEQ6 SynScan, Atik 383L+, ASI1600MMC, ASI174MM, PG Chameleon3, MPCC Mk3, IDAS LPS P2, Nagler 26,9, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D7500, Nikon D80, Nikon Action VII 12x50 CF, Samyang 135
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pon Lis 17, 2014 9:14 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Cze 09, 2013 7:01 pm
Posty: 627
Miejscowość: Mielec
Mam problem z aktualizacją o dodatkowe katalogi gwiazd - stellarium pobiera katalog 5 z gwiazdami do 12 mag, ale potem nie widzi, że pobrał ten katalog. Ręcznie wpakowałem do programu, też nie działa. Mam tylko gwiazdy do 10 m z niewielkim ogonkiem. Wersja stellarium 0.12.4. Na informatyce się nie znam. Jak to zrobić, żeby działały katalogi ze słabszymi gwiazdami?

_________________
APM APO Triplet 107/700 na AZ4 / AZ-EQ5, Meade LX200 ACF 8",
Nikon Action 10x50 EX
Delos 4.5, 8, 14, ES 24 68*, Lumicon UHC 2".


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pon Lis 17, 2014 9:58 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Lis 28, 2011 3:28 pm
Posty: 404
Miejscowość: Wrocław
bajastro napisał(a):
Mam problem z aktualizacją o dodatkowe katalogi gwiazd - stellarium pobiera katalog 5 z gwiazdami do 12 mag, ale potem nie widzi, że pobrał ten katalog. Ręcznie wpakowałem do programu, też nie działa. Mam tylko gwiazdy do 10 m z niewielkim ogonkiem. Wersja stellarium 0.12.4. Na informatyce się nie znam. Jak to zrobić, żeby działały katalogi ze słabszymi gwiazdami?

Potrafisz znaleźć w profilu użytkownika ukryty katalog z konfiguracją Stellarium? Aby windows pokazał ukryte katalogi musisz to skonfigurować.
Jaki system operacyjny jeżeli W7 to C:\Users\%username%\AppData\Roaming\Stellarium\ , %username% <--- Twój login
http://www.stellarium.org/wiki/index.ph ... se#Windows
Masz tam plik stars\default\starsConfig.json podeślij go oraz sprawdź czy w tym katalogu są pliki - jeżeli tak to podłącz screen z zawartością.
Pozdrawiam

_________________
12" F/5


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pon Lis 17, 2014 10:41 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Cze 09, 2013 7:01 pm
Posty: 627
Miejscowość: Mielec
Zrobiłem podobnym sposobem. Ale czemu nie działa to z automatu, tylko trzeba grzebać po plikach systemowych i ręcznie wklejać stare wersje katalogów z folderu pobrane. Modyfikacji wymagał jeszcze ten wspomniany plik stars\default\starsConfig.json Niedorobione to stellarium, ale już działa.

_________________
APM APO Triplet 107/700 na AZ4 / AZ-EQ5, Meade LX200 ACF 8",
Nikon Action 10x50 EX
Delos 4.5, 8, 14, ES 24 68*, Lumicon UHC 2".


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pon Lis 17, 2014 10:48 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Lis 28, 2011 3:28 pm
Posty: 404
Miejscowość: Wrocław
SOA #1 Dziwne u mnie działa :lol:
Pozdrawiam

_________________
12" F/5


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium -problem
PostWysłany: Pon Lis 17, 2014 10:56 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Sty 12, 2014 6:12 pm
Posty: 327
Też mam wersję 0.12.4 i u mnie pobierało wszystko samo bez żadnego problemu.Mam pobrany aktualnie katalog 8/9 z gwiazdami do 16.5mag.


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 51 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group