* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
 Temat postu: INDI
PostWysłany: Nie Lut 10, 2013 11:12 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 3160
Miejscowość: Wieliczka
Mam pytanie o Wasze opinie na temat tego oprogramowania: http://indilib.org/. Czy ktoś go kiedyś używał? Z tego co wiem jest to taki linuksowy odpowiednik ASCOMa. Czy jest lepszy od ASCOMa? Czy nadaje się do pełnego zautomatyzowania obserwatorium?
Wszelkie opinie mile widziane :wink: .

_________________
SW 200/800, TSAPO65Q, NEQ6, CEM25EC, Atik 383L+, ASI1600MMC, ASI174MM, PG Chameleon3, MPCC, IDAS LPS P2, Nagler 26, 9mm, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D80, Nikon D7500, Action VII 12x50 CF, Samyang 135
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: INDI
PostWysłany: Pon Lut 11, 2013 12:06 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Paź 28, 2009 7:10 pm
Posty: 3564
Miejscowość: Warszawa
INDI niestety nie jest zbyt aktywnie rozwijane, jak i nie posiada takiego wsparcia aplikacji jak ASCOM. Pod Linuksem już lepiej odpalić ASCOMa (da się dla zawziętych) niż próbować użyć tego ;) Zależy też co chcesz automatyzować.

_________________
* Zestaw: Coś * TSAPO65Q * ASI120MM * Atik 314L+ *
* www.nauka.rk.edu.pl - Fotografia planetarna i nie tylko ;)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: INDI
PostWysłany: Sob Lis 11, 2017 11:49 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Gru 11, 2016 2:13 pm
Posty: 17
Miejscowość: Śrem
To się podepnę i odświeżę temat.
Mam RaspberryPi i kombinuję jak by do maliny zaprzęgnąć HEQ5.
Czemu?
- bo to maleństwo
- można zdalnie używać z laptopa (VNC) przez wifi
Pytanie mam, czy ktoś przebrnął przez ten temat?

_________________
SW 150/750; R80/400; EQ3-2; HEQ5 ; Canon EOS 50D/350D


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: INDI
PostWysłany: Nie Lis 12, 2017 12:16 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Gru 08, 2014 8:16 pm
Posty: 859
Cześć
Ja używam na raspberry pi 2. A co dokładnie chcielibyście wiedzieć? Jedyny problem jaki mam to padające karty SD w raspberry. Jak najbardziej ludzie używają tego do sterowania całym obserwatorium, u mnie niestety maks jaki na raz używałem to póki co montaż, gps, kamery (dwie), koło filtrowe i focuser. Ostatnio też podłączałem skysafari.

_________________
pozdrawiam
Krzysztof


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: INDI
PostWysłany: Nie Lis 12, 2017 1:20 am 
Offline

Rejestracja: Nie Gru 11, 2016 2:13 pm
Posty: 17
Miejscowość: Śrem
Właściwie, to nie wiem nic.
ściągnąłem INDISTARTER, zainstalowałem, ale jak chcę uruchomić, to dostaję komunikat : Cannot find INDI drivers.xml file. Please give the file location using the --drivers= option.
Szkoda, że nie mogę znaleźć opisu jak skonfigurować "malinę". A temat wydaje mi się bardzo ciekawy.

_________________
SW 150/750; R80/400; EQ3-2; HEQ5 ; Canon EOS 50D/350D


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: INDI
PostWysłany: Wto Lis 14, 2017 6:51 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Cze 30, 2014 9:00 pm
Posty: 1
Miejscowość: Radziszów
Dzień dobry wszystkim.

Popatrzcie sobie na to:
http://www.indilib.org/forum/general/21 ... 16419.html
https://github.com/rkaczorek/astroberry-server


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: INDI
PostWysłany: Pią Lis 17, 2017 10:14 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Gru 11, 2016 2:13 pm
Posty: 17
Miejscowość: Śrem
Zainstalowałem AstroberryServer na mojej RP3 i jakoś to działa, chociaż nie jestem jeszcze przekonany czy prawidłowo. Kstars robi mi psikusy pod tytułem "trafiam gdzie mi się podoba". Możliwe, że to kwestia ustawień, ale lekko nie jest. Wychodzi brak znajomości linuxa. Zaletą jest to, że można tym obsługiwać montaż zdalnie i bezprzewodowo (zasięg wifi). Na razie działam tylko z montażem.

_________________
SW 150/750; R80/400; EQ3-2; HEQ5 ; Canon EOS 50D/350D


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: INDI
PostWysłany: Czw Mar 22, 2018 4:00 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Lis 12, 2010 5:05 pm
Posty: 942
Miejscowość: Wrocław / Warszawa
Ja też bez problemów focę z kstars + indi + Fedora 26 + rasperry pi 3! Dużo wygodniej niż pod windowsem, ale fakt że mam dość standardowy sprzęt (HEQ5, EQMOD/ASCOM, kamera Atika i TIS itd itd)

_________________
http://flickr.com/photos/gronki
TS65Q, Atik 414EX, HEQ5 belt mod, TAŁ 100 RS, DMK 21.618
Fedora Linux + RPi3


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group