* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
 Temat postu: Cartes du Ciel - pomocy !!
PostWysłany: Sob Gru 27, 2014 3:37 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Mar 31, 2010 9:41 am
Posty: 177
Miejscowość: Sucha Beskidzka
Witam!Proszę o pomoc !! Mam problem z CdC. Podłączyłem EQ6 kablem USB-EQ Direct do laptopa. W programie Cdc wprowadziłem dane lokalizacyjne mojego obserwatorium. Połączyłem CdC z teleskopem ( zmiana indykatora z czerwonego na zielony ).Teleskop nastawiam na Polarną wg programu Polaris Finder ( muszę to robić przy otwarciu każdej sesji , gdyż aby zamknąć dach obserwatorium muszę " złożyć" teleskop do pozycji poziomej).Następnie wybieram sobie np. Capellę , zaznaczam ją kursorem, klikam polecenie : idź do zaznaczonego obiektu. Na mapie CdC kursor wędruje do Capelli ,ale w rzeczywistości teleskop zatrzymuje się gdzieś w 3/4 drogi do Capelli. Polecenie powrotu do Polarnej kończy się niedokładnym powrotem do niej wraz ze zmianą konfiguracji osi RA i DEC głowicy.
Bardzo proszę o pomoc - jak należy to właściwie zrobić , abym mógł cieszyć się rozwiązaniem zdalnego sterowania teleskopem. Pozdrawiam serdecznie !!!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Cartes du Ciel - pomocy !!
PostWysłany: Sob Gru 27, 2014 5:54 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Gru 29, 2006 8:43 pm
Posty: 2543
Miejscowość: małopolska
Czy uprzednio w CdC robisz synchronizuj z daną gwiazdą lub obiektem ?
Proponuje synchronizować się na jasną gwiazdę a potem zrobić test GoTo w CdC. U mnie to działa w 100%.
Ustawianie na polarna i synchronizacji z nią nie przerabiałem nigdy a chodzi mi po głowie że gdzieś czytałem że to mało dokładna metoda.
Inna sprawa że w niskich temperaturach niektóre montaże "gubią" kroki ( tzn jest im ciężko :) ). Wynika to z tego że mechanizm jest regulowany na temperaturę powiedzmy pokojową a takie -20 to już delta 40st. EQ6 nie przerabiałem w tym zakresie zresztą mamy stosunkowo niewielki mrozik...

_________________
Tak,Sbig,AP,SW
http://www.astromarcin.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cartes du Ciel - pomocy !!
PostWysłany: Sob Gru 27, 2014 6:53 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Mar 31, 2010 9:41 am
Posty: 177
Miejscowość: Sucha Beskidzka
Marcin - dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź !!Nie próbowałem z opcją synchronized. W przypadkach " nie trafiania " w cel , polecano mi ręczne przestawianie teleskopu na wybrany obiekt. Czy testowanie GoTo w CdC -to wybranie kolejnego obiektu, z jego następczą synchronizacją , czy też rozszerzona wersja alignementu na 3 gwiazdy ? Próby poczynię gdy będę miał jakieś niebo ( praktycznie od września chmury lub mgły- koszmar ). Pozdrawiam Ciebie serdecznie.Witek


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Cartes du Ciel - pomocy !!
PostWysłany: Sob Gru 27, 2014 7:51 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Gru 29, 2006 8:43 pm
Posty: 2543
Miejscowość: małopolska
Kilka rzeczy po kolei ...

1. Sam montaż powinien być ustawiony na polarną i tego nie robisz programem tylko lunetką biegunową
2. Jak odpalisz wszystko i połączysz CdC z montażem to ustawiasz w lunetce celowniczej albo w kadrze kamerki ( ale to bywa trudne ze wzgledu na FOV) wybrana gwiazdkę która znasz.
3. Jeśli gwiazdka jest w centrum kadru to możesz w CdC uruchomić komendę "synchronizuj z obiektem..." czy jak tam się to nazywa wskazując na ten obiekt - zazwyczaj jasną gwiazdę.
4. Następnie możesz zaznaczyć inny obiekt i uruchomić: idź do zaznaczonego obiektu...

_________________
Tak,Sbig,AP,SW
http://www.astromarcin.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cartes du Ciel - pomocy !!
PostWysłany: Sob Gru 27, 2014 8:20 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Mar 31, 2010 9:41 am
Posty: 177
Miejscowość: Sucha Beskidzka
Punkty 1 do 4 - rozumiem. Po synchronizacji obiektu powinno włączyć się śledzenie obiektu ( slew). Prawdopodobnie będzie niewystarczające ze strony EQ 6 - w odwodzie mam refraktorek z Orion Star Guider i programem PHD.Pozdrawiam - ponowne dzięki.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Cartes du Ciel - pomocy !!
PostWysłany: Sob Gru 27, 2014 8:21 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Witek zadzwoń.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group