* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
 Temat postu: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Sob Lis 14, 2015 5:27 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lis 18, 2007 10:16 am
Posty: 106
Miejscowość: Julianów
Witam.
Moje Stellarium się zbuntowało i nie chce wystartować. Pojawia się taki komunikat (foto z monitora). Pomoże mi ktoś z kolegów?

Jurek


Załączniki:
Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Sob Lis 14, 2015 5:45 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1453
Musisz zapewne zakupić nową kartę graficzną. Na "oko" to pewnie masz jakąś b. przestarzałą kartę z starym OpenGl.

Wyjściem z sytuacji bedzie zainstalowanie starszej wersji stellarium bodajże 12.4, która to jeszcze nie ma takich wymagań.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Sob Lis 14, 2015 5:51 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lis 18, 2007 10:16 am
Posty: 106
Miejscowość: Julianów
Karty nie zmienię, korzystam z laptopa. Ale zainstalowana wersja, pracowała mi przez parę dni, trochę dziwne.
Tak czy inaczej, szukam 0.12.4 - zobaczymy...

Jurek


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Sob Lis 14, 2015 5:57 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1453
acha no jesli już działała.. i przestało to ..nie mam pojęcia. Nowe stellarium potrzebuje nowej wersji OpenGl (tam jest gdzieś to napisane) a starsze karty jej nie obsługują - mozesz sprawdzić jaką Twoja karta obsługuje wersje OpenGl ? Wtedy bedzie jasność i można dalej kombinować.

Tak czy siak, dokładnie taki sam komunikat miałem gdy probowałem zainstalować najnowsze stellarium na takim starociu jak radeon x1300. Dopiero ruszyła wersja bodajże 12.4 o której wspomniałem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Sob Lis 14, 2015 7:22 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lis 18, 2007 10:16 am
Posty: 106
Miejscowość: Julianów
Nie znalazłem 12.4, ale mam 10.6.1. Działa, ale za to nie mogę aktualizować komet ani uzupełnić gwiazd.

Jurek


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Sob Lis 14, 2015 7:34 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1453
słabo szukałeś

64bit - > http://sourceforge.net/projects/stellar ... ium-win64/
32 bit -> http://sourceforge.net/projects/stellar ... ium-win32/

nie wiem czy ma to czego szukasz, ale na pewno lepsza taka niż 10.x

Wymagania dla nowszych min :
3D graphics card which supports OpenGL 3.0 and GLSL 1.3
sprawdź swoją grafę jaki obsługuje -starsze coś koło 2.x


ps. gwiazdy możesz uzupełnić także ręcznie - wystarczy ściągnąć katalogi.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Sob Lis 14, 2015 8:27 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lis 18, 2007 10:16 am
Posty: 106
Miejscowość: Julianów
Byłem na tych stronach, ale nic nie mogłem ściągnąć (i nadal nie mogę). Mam od paru dni nowy system i wygląda, że coś się spaprało.

Jurek


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Sob Lis 14, 2015 10:50 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 17258
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
No to wygląda na to że jesteś kolejnym użytkownikiem któremu Win10 rozwalił dobry program astronomiczny :arrow: :roll: :oops:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Sob Lis 14, 2015 11:53 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1453
Izonix napisał(a):
Byłem na tych stronach, ale nic nie mogłem ściągnąć (i nadal nie mogę). Mam od paru dni nowy system i wygląda, że coś się spaprało.

Jurek


W sumie nie podajesz żadnych danych, nie wiadomo wciaz jaka karta, jaki nowy system i że w ogóle jakiś jest nowy itd.
Jeśli jest tak jak pisze Janusz to zrób świeżą instalkę 10 a nie tylko upgrade. Zwróć tylko uwagę że tak jak win7 chodził mi na tej x1300 tak windows 10 (bo probowałem) pisał już że ta karta jest niekompatybilna i mi upgrade nie zrobi. Być może masz własnie taką sytuację ze brak sterowników do win 10 - pytanie czy w ogóle są. Ale tak gdybać sobie można - nie podałeś szczegółów.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Nie Lis 15, 2015 10:39 am 
Offline

Rejestracja: Nie Lis 18, 2007 10:16 am
Posty: 106
Miejscowość: Julianów
Mam starego Della D830 i Win XP prof (3sp). Win 7 już by spowalniał pracę, więc co mówić o nowszych wersjach.
Znalazłem trojana "InstallCore 1..", zneutralizowałem go i zabieram się za próby...

Jurek


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Nie Lis 15, 2015 11:25 am 
Offline

Rejestracja: Nie Lis 18, 2007 10:16 am
Posty: 106
Miejscowość: Julianów
Coś drgnęło... :D . Udało się zaktualizować komety. ale z gwiazdami nadal jest coś nie tak. Chciałem dodać jeden katalog (do 12m), niby wszystko idzie dobrze - pojawia się wskaźnik pobierania, dochodzi do końca, ale gwiazdek nie ma.

Jurek


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Nie Lis 15, 2015 2:45 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1453
Jeśli chodzi o Twój lap to wystarczy abyś dokupił 2GB RAMU (zależnie od rodzaju używka na allegro to około 30-40zł)
Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie abys zainstalował i bez tego - z tym ze jak wspomniałes będzie trochę mulił.
Polecam się przesiąsć bo win 7 to spory skok naprzód (przy 4GB to musi być 64bit oczywiście)

Patrząc na specyfikację Twojej karty to obsługuje ona tylko OpenGL 2.0 - czyli nie będzie się uruchamiał najnowszy stellarium (bodajże od wersji już 13.x) - http://www.notebookcheck.pl/Intel-Graph ... 949.0.html

Jednak skoro wspomniałeś że działał taki właśnie Tobie wcześniej na takim właśnie sprzęcie - to już nic nie wiem i nie rozumiem tego.

pozdro!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Nie Lis 15, 2015 3:20 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lis 18, 2007 10:16 am
Posty: 106
Miejscowość: Julianów
Mam 1.5GB RAMU, sugerujesz żeby dołożyć jeszcze 2GB? Zauważyłem (w menedżerze zadań), że zapotrzebowanie na pamięć nie przekracza 700MB. Ja nazywa się plik z katalogiem gwiazd do 12m? Wydawało mi się, że ściągnął się prawidłowo, ale program nie widzi go.

"Jednak skoro wspomniałeś że działał taki właśnie Tobie wcześniej na takim właśnie sprzęcie - to już nic nie wiem i nie rozumiem tego".
Cztery lata temu, zaraz po poprzedniej reinstalacji, zdarzyło się coś podobnego. Stellarium było chyba pierwszą aplikacją jaką zainstalowałem, po paru dniach i wielu nowych zainstalowanych aplikacjach, musiałem wrócić do starszej wersji

Jurek


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Nie Lis 15, 2015 3:45 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1453
Izonix napisał(a):
Mam 1.5GB RAMU, sugerujesz żeby dołożyć jeszcze 2GB? Zauważyłem (w menedżerze zadań), że zapotrzebowanie na pamięć nie przekracza 700MB. Ja nazywa się plik z katalogiem gwiazd do 12m? Wydawało mi się, że ściągnął się prawidłowo, ale program nie widzi go.

"Jednak skoro wspomniałeś że działał taki właśnie Tobie wcześniej na takim właśnie sprzęcie - to już nic nie wiem i nie rozumiem tego".
Cztery lata temu, zaraz po poprzedniej reinstalacji, zdarzyło się coś podobnego. Stellarium było chyba pierwszą aplikacją jaką zainstalowałem, po paru dniach i wielu nowych zainstalowanych aplikacjach, musiałem wrócić do starszej wersji

Jurek


Bo w XP zapotrzebowanie na pamięc jest dużo mniejsze -1.5 GB starczy, choć to pewnie wynik jakiegos współdzielenia z grafą. Z dołożeniem to zdecydowanie do win7 i wyżej.

Z tym ściąganiem to nie wiem jak sobie ustawiłeś - powinieneś orientować się gdzie Tobie ściąga pliku z netu (IE, chrome etc) i tam poszukać.

Generalnie jest tak, że XP to system do bani i powinno się go reinstalować po około roku od nowa (choć reguł oczywiście nie ma, zależy indywidualnie), nie mówiąc o jego b. słabym systemie zabezpieczeń.
Tak czy siak, wdł mnie na tym sprzęcie będziesz już skazany na wersje stellarium < 13.x z powodu starej wersji opengl i to chyba tyle w temacie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Nie Lis 15, 2015 6:33 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 14, 2013 2:38 pm
Posty: 326
Witam pliki z katalogami gwiazd które trzeba ściągnąć zaczynają swoja numeracje od 4 do 8 i można je znaleźć tutaj:
http://downloads.sourceforge.net/projec ... _1v0_1.cat zakres 10.5 do 12 : 17 MB
http://downloads.sourceforge.net/projec ... _2v0_1.cat zakres 12 do 13.5 : 41 MB
http://downloads.sourceforge.net/projec ... _2v0_1.cat zakres 13.5 do 15 : 142 MB
http://downloads.sourceforge.net/projec ... _2v0_1.cat zakres 15 do 16.5 : 292 MB
http://downloads.sourceforge.net/projec ... _2v0_1.cat zakres 16.5 do 18 : 534 MB

dodanie plików do Stellarium po ręcznym ściągnięciu wymaga edycji pliku starsConfig.json który można znaleźć w ktalogu
C:\Users\NazwaUżytkownika\AppData\Roaming\Stellarium\stars\default
w tym samym katalogu trzeba umieścić ściągnięte ręcznie katalogi gwiazd.
ale w windows xp może być to trochę inna ścieżka. Generalnie trzeba zacząć szukanie od folderu AppData gdzie on jest można czasami sprawdzić wpisując do wiersza poleceń CMD %AppData% i eneter.
W załączniku spakowany plik starsConfig.json z wszystkimi katalogami ściągnietymi


Załączniki:
starsConfig.zip
Rozpakować i edytowąć np w notatniku
(806 Bajty) Ściągnięto 37 razy

_________________
Pozdrawiam
Łukasz
-----------------------------------------------------------
gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo
hominis est errare, insipientis in errore perseverare
feci, quod potui, faciant meliora potentes
per aspera ad astra
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Nie Lis 15, 2015 6:53 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lis 18, 2007 10:16 am
Posty: 106
Miejscowość: Julianów
Dzięki wszystkim za pomoc. Łukaszu jutro zabieram się za ściąganie i lokowanie katalogów w/g Twojej instrukcji, teraz idę do pracy (muszę w końcu odpocząć :D ).

pozdrawiam

Jurek


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Nie Lis 15, 2015 10:05 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 2926
Miejscowość: Wieliczka
•Fish3r• napisał(a):
to obsługuje ona tylko OpenGL 2.0 - czyli nie będzie się uruchamiał najnowszy stellarium (bodajże od wersji już 13.x) - http://www.notebookcheck.pl/Intel-Graph ... 949.0.html

Jednak skoro wspomniałeś że działał taki właśnie Tobie wcześniej na takim właśnie sprzęcie - to już nic nie wiem i nie rozumiem tego.

Skoro tego nie możesz zrozumieć, to co powiesz na to, że na moim lapku z OpenGL 1.0 działało stellarium 13.2.97? :) To było na Win7 i choć był problemy (co któreś uruchomienie wywalało błąd, ale po kilku próbach ruszało), to jak się odpaliło, to było dobrze. Niestety po zaktualizowaniu do Win10 przestało działać :( Teraz od razu wywala komunikat, że trzeba OpenGL2.
Załącznik:

Może komuś udało się coś z tym zrobić? To mesa wydaje się potencjalnym rozwiązaniem, jednak nie umiem znaleźć czegoś, co da się po ludzku zainstalować na windowsie. Znalazłem też taką stronę: http://www.stellarium.org/wiki/index.ph ... quirements. Niestety:
- "(under Windows) using menu icon Stellarium (no OpenGL2)" - w nowszym stellarium nie znalazłem tej ikony
- "placing use_qpaintenginegl2 = false in section [main] of the config.ini file" - to nic nie daje

Ktoś ma pomysł, co z tym zrobić? Skoro kiedyś Stellarium działało, to znaczy, że jest możliwe jego przywrócenie do działania. A jak nie, to skąd mam wytrzasnąć, która starsza wersja będzie działać?

_________________
SW CFP 200/800, NEQ6 Pro SynScan, Atik 383L+, PG Chameleon3, MPCC Mk3, IDAS LPS P2, Nagler 26, 9, 3.5mm, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D80, Nikon Action VII 12x50 CF
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Nie Lis 15, 2015 10:34 pm 
Offline

Rejestracja: Sob Gru 28, 2013 8:46 pm
Posty: 254
Miejscowość: delokalizacja...
Wg. mnie to : do nowego windowsa nikt nie będzie pisał/poprawiał sterowników do starych lapków, bo jak się użytkownik podenerwuje trochę to kupi nowego lapka, a panowie od stellarium, jak spora część programistów z ruchu open source, programy piszą pod siebie i też się zbytnio nie przejmują użytkownikami/posiadaczami starego sprzętu.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Nie Lis 15, 2015 10:37 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 14, 2013 2:38 pm
Posty: 326
nie mam windows 10 i nie jest dla mnie jasne czy jest tam MESA mode w menu (wymaga instalacji OpenGL z dodatkiem MESA) czy też nie działa. Można też spróbować ANGEL mode.
Czasami pomaga skopiowanie opengl32.dll z wcześniejszej wersji do folderu Stellarium 0.14 i zmiana nazwy na opengl32sw.dll. ale to niestety nie zawsze działa.
orginalna informacja:
MESA mode
It appears that on some hardware even the MESA version which should emulate a proper GPU fails. It is very unclear at the moment what we could do here. Software rendering is also available via ANGLE, so maybe try the ANGLE version with environment variable QT_ANGLE_PLATFORM=warp and please report with your logfile if this helps. Alternatively, please copy the file opengl32.dll from an earlier version into the Stellarium 0.14 program folder and rename it to opengl32sw.dll. This worked in one case, but not in another.

Wszystkie wersje archiwalne Stellarium można ściągnąć z poniższego linku:
http://sourceforge.net/projects/stellarium/files/
instalacja zajmuje kilka minut. łatwo znaleźć te ostatnia działająca wybierając na przemian starszą i nowszą.
dla lubiących czytac najwięcej informacji o wersjach można znaleźć na stronach
https://launchpad.net/stellarium/0.14
https://launchpad.net/stellarium/0.13
https://launchpad.net/stellarium/0.12
https://launchpad.net/stellarium/0.11

_________________
Pozdrawiam
Łukasz
-----------------------------------------------------------
gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo
hominis est errare, insipientis in errore perseverare
feci, quod potui, faciant meliora potentes
per aspera ad astra


Ostatnio edytowany przez Łukasz_M, Nie Lis 15, 2015 11:08 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Nie Lis 15, 2015 11:05 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 2926
Miejscowość: Wieliczka
Hmm, przeinstalowałem sterownik grafiki (co ciekawe, najnowsza wersja na stronie producenta jest starsza, niż ta, którą miałem zainstalowaną :shock: ) i prawie nie dostając zawału (w czasie instalacji ekran całkowicie przestał działać i odzyskał życie dopiero po kilku resetach; już się bałem, że straciłem system) udało mi się przywrócić sprawę do poprzedniego "etapu". Tzn, jest tak, jak wcześniej w Win7, czyli program uruchamia się (choć nie zawsze), nie wywala już tego błędu, co pokazałem wcześniej. Co ciekawe, teraz mam OpenGL 2.1. Czyli z tego by wynikało, że upgrade do Win10 zepsuł sterownik i OpenGL. Tak więc zapewne wcześniej Stellarium u mnie działało, bo miałem OpenGL 21 :)
Poszedłem dalej i zaktualizowałem stellarium do najnowszej wersji 14. Dalej działa! A wiec jestem uratowany.

Pozostaje tylko ta "stara" kwestia. Tak, jak dawniej na Win7, tak i teraz przy uruchamianiu 4/5 prób się nie udaje. Tzn wywala, że program przestał działać. Ale gdzieś co 5 próba się udaje i się odpala normalnie. Tu też jest problem z OpenGL, tak wykryłem w dzienniku zdarzeń. Ale co się dokładnie dzieje, to nie mam pojęcia. Ktoś ma jakiś pomysł?

Łukasz, a jak zainstalować OpenGL z dodatkiem mesa lub jak sprawdzić, czy to mam?

mkowalik napisał(a):
Wg. mnie to : do nowego windowsa nikt nie będzie pisał/poprawiał sterowników do starych lapków, bo jak się użytkownik podenerwuje trochę to kupi nowego lapka, a panowie od stellarium, jak spora część programistów z ruchu open source, programy piszą pod siebie i też się zbytnio nie przejmują użytkownikami/posiadaczami starego sprzętu.

Na mojego lapka to nie jestem pewien, czy są sterowniki na Win7, to się chyba zatrzymało na WinXP :) A niestety, nowego nie kupię, bo nowszy model z mojej serii kosztuje 20k i mnie nie stać :P
A panowie od Stellarium mogliby się bardziej postarać, bo ciągle ludzie mają jakieś problemy z tym, nawet na nowych kompach. A jest to bardzo popularny i ważny program i często jest używany na starszym sprzęcie.

_________________
SW CFP 200/800, NEQ6 Pro SynScan, Atik 383L+, PG Chameleon3, MPCC Mk3, IDAS LPS P2, Nagler 26, 9, 3.5mm, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D80, Nikon Action VII 12x50 CF
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Nie Lis 15, 2015 11:25 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 14, 2013 2:38 pm
Posty: 326
Niestety MESA to nie taka prosta sprawa bo trzeba ją sobie często samemu skompilować
Tutaj jest strona projektu
http://mesa3d.sourceforge.net/install.html

Może rozwiązaniem było by zainstalowanie linuxa choćby w maszynie wirtualnej.

Skoro nie działa na starszej wersji laptopa a nowy kosztuje 20k to kup taki za 1500 na którym działa ;)
Problemem jest nie brak sterowników tylko przestarzała karta graficzna.

_________________
Pozdrawiam
Łukasz
-----------------------------------------------------------
gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo
hominis est errare, insipientis in errore perseverare
feci, quod potui, faciant meliora potentes
per aspera ad astra


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Nie Lis 15, 2015 11:36 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1453
MESA to implementacja OpenGl dla Linuxa, więc to takie pod górkę...

Nie wiem czy na wirtualu to jest obejście- przecież to będzie i tak z karty korzystać. Wersje czy na linuxa czy na win i tak będą wymagały opengl 3.x która to karta nie ma. Na dodatek te starsze lapki jak wspomniany z 1,5/2 GB na wirtualu będą chodzić już ogóle jak w majonezie. Jedną z fajnych cech stellarium jest jego szybkie odpalanie a tu ... no i jestem ciekaw framerate..jak będzie z 7 czy 10 to będzie chyba sukces (gdyby akcja się udała)

Za to Starry Night w wersjach 6.x odpalał mi się na tych starociach jak talala. Może warto przemyśleć zakup. Nie podoba mi się polityka twórców stellarium - choć wreszcie po wielu nawoływaniach na ich forum widzę postęp chociażby w implementacji wyboru katalogów - co wcześniej kłocił się ze mną dev że to nie możliwe i że nikt tego nie potrzebuje i że jak chcę to mam sobie wtyczkę sam napisać - ale to tak na marginesie.


ps. przypomniało mi się coś..O ile pamiętam win7 (i pewnie późniejsze) ma coś takiego jak emulację XP (całego środowiska) to działa podobnie jak wirtual ale dużo prościej - tzn jest to nie widoczne dla usera (bawiłem się tym kiedyś) Pomijając fakt czy opengl będzie ok czy nie to warto spróbować.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Pon Lis 16, 2015 12:12 am 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 2926
Miejscowość: Wieliczka
Wirtualka z Linuxem to chyba przesada. Tak, jak pisze Fish3r będzie się to długo odpalać i nie będzie zbyt wygodne. Chyba jednak szybciej jest zrobić 4 nieudane próby uruchomienia i za 5 odpalić, niż uruchamiać system i dopiero program.
No tak, na stronce podają, że ninimum to OpenGL3, ja mam 2.1 i jakoś to pracuje. Nie rozumiem, czemu nie mogą się postarać i zapewnić pełną zgodność ze starszymi wersjami. Zapewne wielu ludziom by to pomogło.
Co do emulacji WinXP, to wiele razy z tego korzystałem, ale tu akurat nic nie daje. I nie jest to też taki złoty środek, bo wiele aplikacji napisanych pod WinXP jednak na trybie zgodności z XP nie działa. Nie zastępuje to prawdziwego systemu, ale często wystarcza.
•Fish3r• napisał(a):
MESA to implementacja OpenGl dla Linuxa, więc to takie pod górkę...

No to chyba nie ma co instalować tego na Windowsie...
•Fish3r• napisał(a):
Nie podoba mi się polityka twórców stellarium - choć wreszcie po wielu nawoływaniach na ich forum widzę postęp chociażby w implementacji wyboru katalogów - co wcześniej kłocił się ze mną dev że to nie możliwe i że nikt tego nie potrzebuje i że jak chcę to mam sobie wtyczkę sam napisać - ale to tak na marginesie.

Tak, tak, nikt nie potrzebuje, a sam znam co najmniej kilka osób (w tym mnie), których te nowe katalogi tak wnerwiały, że nie mogły wytrzymać :) Skoro musiałeś się z nimi wykłócać o to, to faktycznie coś jest z nimi nie tak. Chyba większości osób przeszkadzały te LDNy i inne tego typu.

_________________
SW CFP 200/800, NEQ6 Pro SynScan, Atik 383L+, PG Chameleon3, MPCC Mk3, IDAS LPS P2, Nagler 26, 9, 3.5mm, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D80, Nikon Action VII 12x50 CF
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Pon Lis 16, 2015 12:44 am 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1453
MateuszW napisał(a):
Co do emulacji WinXP, to wiele razy z tego korzystałem, ale tu akurat nic nie daje. I nie jest to też taki złoty środek, bo wiele aplikacji napisanych pod WinXP jednak na trybie zgodności z XP nie działa. Nie zastępuje to prawdziwego systemu, ale często wystarcza.


Nie wiem czy się zrozumieliśmy - nie chodzi o tryb zgodności z XP ale emulację systemu. Jest dodatek do ściągnięcia (za free) instalujesz i masz jakby XP pod win7. Tzn to działało jak maszyna wirtualna ale tak że jej nie "widziałeś" - po prostu mogłeś dać sobie skrót na pulpicie do programu od XP klikasz i pach..uruchamia ci się pod środowiskiem XP bez żadnego wcześniejszego uruchamiania maszyny wirt itd.. extra..ta możliwość była zrobiona dla tych co przesiadali się na win7 i musieli uruchomić apke która działała tylko pod XP.
To się nazywało "tryb XP mode" poszukaj na necie..gdyby Cię to interesowało, a zresztą... http://windows.microsoft.com/pl-pl/wind ... -windows-7


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Stellarium mi zastrajkowało
PostWysłany: Pon Lis 16, 2015 9:13 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 14, 2013 2:38 pm
Posty: 326
Narzędzie Windows XP Mode umożliwia uruchamianie programów przeznaczonych dla systemu Windows XP na komputerach z systemem Windows 7 Professional, Enterprise lub Ultimate. Na innych wersjach Windowsa np Home nie działa w tym wypadku pozostaje Maszyna Wirtualna np.: VMware Player który działa bardzo dobrze.
Samo Windows XP Mode działa nie najlepiej wiele programów i tak odmawia posłuszeństwa.
MESA może być kompilowana pod Windows zresztą sama instalacja Stellarium pod Windows ma możliwość włączenia MESA mode (MESA jako wtyczka/dodatek). Jedyny problem to konieczność samodzielnej kompilacji co wielu przerasta na samym początku. W linuxie jest to znacznie prostsze bo tam masz wymóg MESA a nie OpenGL3. Sama MESA w linuxie np w Ubuntu zainstaluje się bez problemu.

http://www.mesa3d.org/systems.html
http://www.mesa3d.org/install.html#scons
Samych programistów z projektu Stellarium bym się nie czepiał jako że Stellarium pierwotnie było zaprojektowane na Linuxa a Windows został dodany. Dla osób z niekompatybilnym /starym sprzętem są dostępne starsze wersje pod linkiem który podałem. Projekt Stellarium nie ograniczy funkcjonalności lub wydajności na nowych komputerach programu tylko po to żeby bez problemu program działał na zabytkach. Nowe biblioteki są wydajniejsze przez co są naturalną koleją rzeczy.
Warto też zauważyć że najnowsza wersja oficjalnie wymaga Windows 7 i wyższych. Nikt nie sprzedaje komputerów z nowym Windowsem i dosyć starymi kartami graficznymi bo praktycznie co roku wychodzą na rynek tanie karty graficzne (lub ich rewizje sprzętowe) do tanich komputerów spełniających wszystkie wymagania nowych sterowników i bibliotek.
W tej sytuacji ładowanie w nowy sprzęt starych i raczej już nie produkowanych kart z przed 3 czy 5 lat raczej nie ma sensu a raczej racji bytu bo tych kart po prostu nie ma na rynku masowym.
Jak napisałem Mateusz kup sobie taniego laptopa za 1000-1500 i wszystko będzie hulać lepiej niż na tym wypasionym laptopie sprzed lat.

A tak na marginesie ja w laptopie mam Nvidia GeForce GTS 250M której obsługa kończy się na OpenGL 2.1 na Windows 7 i jeszcze nigdy nie miałem takich problemów jak wasze pomimo tego ze wymagane jest OpenGL 3.0 . Stellarium zawsze startuje bez problemu. Może macie jakieś kiepskie sterowniki swoich kart? albo jakiś inny program w jakiś sposób koliduje np podmieniając biblioteki podczas instalacji.

_________________
Pozdrawiam
Łukasz
-----------------------------------------------------------
gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo
hominis est errare, insipientis in errore perseverare
feci, quod potui, faciant meliora potentes
per aspera ad astra


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group