* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
 Temat postu: Parametr "Longitude GRS" w programach planetariach
PostWysłany: Sob Kwi 16, 2016 5:46 pm 
Offline

Rejestracja: Sob Maj 14, 2011 2:49 pm
Posty: 276
Poszukuję źródła aby ustalić parametr "Longitude GRS" w programach planetariach. Chodzi o pozycję Wielkiej Czerwonej Plamy (GRS). Potrzebne do Cartes du Ciel 2.76 i StarryNightPro 4.5. Ten parametr jest zmienny i mało kto o nim wie. Jednak jeśli ta wartość nie bedzie poprawna to planetarium będzie pokazywać zła pozycję WCP.

Pomoże ktoś?

Kiedyś to było gdzieś w Necie. Teraz tego nie mogę znaleźć.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Parametr "Longitude GRS" w programach planetariach
PostWysłany: Sob Kwi 16, 2016 8:18 pm 
Offline

Rejestracja: Sob Maj 14, 2011 2:49 pm
Posty: 276
Eksperymentalnie udało mi się ustalić te wartość na 232.
Nie wiem czy jest prawidłowa, ale raczej tak.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Parametr "Longitude GRS" w programach planetariach
PostWysłany: Śro Paź 26, 2016 4:39 pm 
Offline

Rejestracja: Sob Maj 14, 2011 2:49 pm
Posty: 276
Trzeba wejść tu:
http://www.calsky.com/?Jupiter=&sub=8
Zaznaczyć Options also show invisible events for the selected site i klinąć GO

i sczytać zmienny z czasem parametr "Jovian System II Longitude"
tą wartość trzeba wpisać do SNP lub CdC.

P.S.
W SNP ver.4.5 trzeba dodać do tej wartości +5 żeby dokładnie odwzorować pozycję GRS w symulacji zgodną z Calsky.com. Nie wiem, to chyba jakaś niedokładność programowa starego SNP. :?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Parametr "Longitude GRS" w programach planetariach
PostWysłany: Sob Sty 27, 2018 12:05 pm 
Offline

Rejestracja: Sob Maj 14, 2011 2:49 pm
Posty: 276
Nadchodzi nowy sezon na Jowisza. :idea: Przypominam o obowiązku aktualizacji parametru GRS longitude w waszych planetariach. :arrow: Aktualnie ta wartość wynosi Longitude=286° :wink:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Parametr "Longitude GRS" w programach planetariach
PostWysłany: Sob Sty 27, 2018 12:12 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1122
Miejscowość: Zabrze
Używam pod Andkiem SkySafari Plus i Jupiter Widget (pokazuje w tej chwili GRS: 05:10, CM: 72st).
SS aktualizuje zmienne US przy każdym połączeniu z netem. Aktualne dane:
Załącznik:

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, QHY183, HEQ5, SAM


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Parametr "Longitude GRS" w programach planetariach
PostWysłany: Sob Sty 27, 2018 3:46 pm 
Offline

Rejestracja: Sob Maj 14, 2011 2:49 pm
Posty: 276
No Calsky podaje inne dane. Dziś GRS transit ma być według niego o 18:13 czasu lokalnego. Calsky jest aktualnie dokładny czy już nie?
Ja podaje te konieczność aktualizacji GRS longitude dla posiadaczy starszych wersji oprogramowania jak m.in. całkiem inny CdC 2.75 czy SNP 4.5 które są niezwykle lekkie dla urządzenia.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group