Cześć.
Właśnie zacząłem swoją przygodę z astrofotgrafią planet, no i jak to bywa na początku mam więcej pytań niż odpowiedzi.
Nagrywam Aviki kamerką Bressera, dokładnie taką :
https://www.astrozakupy.pl/okular-pc-do-mikroskopu-2-mp-full-hd/1998/Teleskop to refraktor 6" F8.
Pokażę poniżej moje pierwsze stacki, niestety w ubiegły Piątek trafiłem na tragiczne warunki, Jowisz pływał i się gotował jak na rozgrzanej patelni - wizulanie łąpały się tylko dwa pasy i to niewyraźnie.
Ale do rzeczy.
Żeby złapać jakieś szczegóły tarczy planety na ekranie laptopa, musiałem założyć barlowa GSO ED 2x, oraz przysłonić aperturę do 113mm. Zdjęcie poniżej to wynik takiego właśnie setupu. Jak dobrze liczę taką konfiguracją zrobiłem ogniskową coś koło F20,5. I nadal wydaje mi się, że to mało, bo jak walvetuję w Registaxie to na środku tarczy pojawia się taka plama (jakby przepalenie). To ilę muszę jeszcze wydłużyć ogniskową aby efekty były zadowalające?, i czym to zrobić? przedłużki w wyciągu, czy np. barlow x2,5?.
Załącznik:
02_02_00_g5_ap29.tif
- (394.52 KiB) Jeszcze nie pobierano
Załącznik:
02_02_00_g5_ap29_conv.tif
- (416.54 KiB) Jeszcze nie pobierano
Aha jest jakiś inny program do obróbki?, Registax często mi się wiesza i wyłącza samoczynnie. Jakaś alternatywa?.