* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 150 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Sob Lut 15, 2014 4:12 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1541
MateuszW napisał(a):
-Najlepiej zrobić możliwość podania wielkości ekranu w calach i na tej podstawie program by wyświetlał optymalną odległość, z której należy obserwować.


rewelacyjny pomysł.

Co do jasnosci ksieżyca itd..idealnie nigdy nie będzie. Z własnego doswiadczenia wiem jak bardzo jasność może się różnic dla tego samego obiektu z tym samym okularem i teleskopem. Wynika to z zwykłej czułości oka.
Dla jednego będzie wypalać dla drugiego jeszcze będzie ok. Zauwazyłem to gdy kiedyś spojrzałem drugim okiem w okular i byłem w szoku..od tego momentu nie walczę tak z pomysłem, ktory kiedyś wydawał mi sie durny..tj gdy ktoś proponuje kupienia polara dla już 6" lustra ; )


Ostatnio edytowany przez •Fish3r•, Sob Lut 15, 2014 4:15 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Sob Lut 15, 2014 4:14 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lut 05, 2012 8:25 pm
Posty: 1098
Miejscowość: 10km na południe od Krakowa
MateuszW napisał(a):
-Mam nadzieję, że symulacja seengu to na razie beta :)


Jeśli naprawdę najgorszy seeing wyglądał by tak ,że obraz raz się pogarsza ,a raz jest idealnie ostry to byłby raj na ziemi :mrgreen:


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Sob Lut 15, 2014 7:01 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Gru 27, 2013 4:59 pm
Posty: 8
•Fish3r• napisał(a):
MateuszW napisał(a):
-Najlepiej zrobić możliwość podania wielkości ekranu w calach i na tej podstawie program by wyświetlał optymalną odległość, z której należy obserwować.


rewelacyjny pomysł.

Co do jasnosci ksieżyca itd..idealnie nigdy nie będzie. Z własnego doswiadczenia wiem jak bardzo jasność może się różnic dla tego samego obiektu z tym samym okularem i teleskopem. Wynika to z zwykłej czułości oka.
Dla jednego będzie wypalać dla drugiego jeszcze będzie ok. Zauwazyłem to gdy kiedyś spojrzałem drugim okiem w okular i byłem w szoku..od tego momentu nie walczę tak z pomysłem, ktory kiedyś wydawał mi sie durny..tj gdy ktoś proponuje kupienia polara dla już 6" lustra ; )



Nie trzeba podawac, obecne jezyki programowania (client-side) potrafią wykrywać aktualną rozdzielczość ekranu - kwestia implementacji kodu. :)

_________________
Refraktor 70/900 (EQ) SW LE 9mm, K20mm
Tento 7x35
Luneta Tourist 20x30
Carl Zeiss Jena 8x30


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Sob Lut 15, 2014 8:14 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 3346
Miejscowość: Wieliczka
adammm napisał(a):
Nie trzeba podawac, obecne jezyki programowania (client-side) potrafią wykrywać aktualną rozdzielczość ekranu - kwestia implementacji kodu. :)

Ale rozdzielczość nie mówi nic o wielkości ekranu :) Rozmiar pojedynczego piksela jest różny w monitorach (np w laptopie full HD ekran jest mniejszy, niż zwykły monitor full HD). Nie wydaje mi się, żeby program mógł poznać wymiary ekrany, ale kto wie?

Przy okazji uświadomiłem sobie jeden problem, którego się niestety nie przejdzie. Niestety współczesne monitory mają o wiele za małą rozdzielczość, żeby wiernie oddać obraz z teleskopu. Nie zapewnią tak szczegółowego obrazu. Co prawda można by patrzeć z większej odległości, żeby piksele były odpowiednio małe, ale wtedy pole widzenia zapewnione przez monitor będzie za małe. Obliczyłem to dla swojego monitora. Dla dłuższego boku (ok 52 cm, 1920 pix) wychodzi, że aby piksel miał 1', to musimy patrzeć z odległości 93 cm, a wtedy cały ekran zapewnia kąt widzenia tylko 31°. Aby zapewnić kąt np 80°, trzeba patrzeć z odległości 31 cm.

_________________
SW 200/800, TSAPO65Q, NEQ6, CEM25EC, Atik 383L+, ASI1600MMC, ASI174MM, PG Chameleon3, MPCC, IDAS LPS P2, Nagler 9mm, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D80, Nikon D7500, Action VII 12x50 CF, Samyang 135
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Sob Lut 15, 2014 8:31 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1541
MateuszW napisał(a):
adammm napisał(a):

Przy okazji uświadomiłem sobie jeden problem, którego się niestety nie przejdzie. Niestety współczesne monitory mają o wiele za małą rozdzielczość, żeby wiernie oddać obraz z teleskopu. Nie zapewnią tak szczegółowego obrazu. Co prawda można by patrzeć z większej odległości, żeby piksele były odpowiednio małe, ale wtedy pole widzenia zapewnione przez monitor będzie za małe. Obliczyłem to dla swojego monitora. Dla dłuższego boku (ok 52 cm, 1920 pix) wychodzi, że aby piksel miał 1', to musimy patrzeć z odległości 93 cm, a wtedy cały ekran zapewnia kąt widzenia tylko 31°. Aby zapewnić kąt np 80°, trzeba patrzeć z odległości 31 cm.


no nie wiem..ale coś tu nie tak.
300dpi na fotografiach jest własnie dlatego 300dpi (patrząc z bliska) bo więcej oko ludzkie i tak nie wychwyci. Dlatego na monitorach wystarczają współczesne około 100dpi patrząc z odległości około 1metra. (dokładnie to chyba 0.7 z groszem)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Sob Lut 15, 2014 9:10 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Mar 22, 2008 4:51 pm
Posty: 619
MateuszW napisał(a):
Nie wydaje mi się, żeby program mógł poznać wymiary ekrany, ale kto wie?

tak, może poznać :)
http://www.infobyip.com/detectdisplaysize.php


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Sob Lut 15, 2014 9:14 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1541
szuu napisał(a):


zawsze mówiłem że oni wiedza wszystko juz o nas..nawet to że poszedłem zrobić herbatę :mrgreen:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Sob Lut 15, 2014 9:35 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Sty 18, 2013 8:33 pm
Posty: 910
Miejscowość: Krosno/Kraków
•Fish3r• napisał(a):
no nie wiem..ale coś tu nie tak.
300dpi na fotografiach jest własnie dlatego 300dpi (patrząc z bliska) bo więcej oko ludzkie i tak nie wychwyci. Dlatego na monitorach wystarczają współczesne około 100dpi patrząc z odległości około 1metra. (dokładnie to chyba 0.7 z groszem)


Co jest nie tak? Przecież to co Ty piszesz, to praktycznie to samo, co napisał MateuszW - trzeba patrzeć na monitor z odległości rzędu 1 metra, żeby oko nie wychwyciło "ziarnistości" obrazu.

_________________
Taurus 13", Nikon Action 10x50EX


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Sob Lut 15, 2014 10:03 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lut 05, 2012 8:25 pm
Posty: 1098
Miejscowość: 10km na południe od Krakowa
szuu napisał(a):
http://www.infobyip.com/detectdisplaysize.php


pokazuje nie prawdę :) pokazało 22.9'' a jest 21.5''


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Sob Lut 15, 2014 11:33 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 20, 2008 2:57 pm
Posty: 71
Miejscowość: Silesia
jjanusz89 napisał(a):
MateuszW napisał(a):
-Mam nadzieję, że symulacja seengu to na razie beta :)


Jeśli naprawdę najgorszy seeing wyglądał by tak ,że obraz raz się pogarsza ,a raz jest idealnie ostry to byłby raj na ziemi :mrgreen:


Image

Coś takiego byłoby idealne :wink:

_________________
Synta 12" powered by Lacerta Microfocuser, Scopos 35mm, SW UWA 17mm, SW UWA 13mm, SW UWA 8mm, Baader Genuine Ortho 7mm, GSO ED 2x2", Neodymium Moon & Skyglow, Lumicon OIII, Zhumell VPF, Skylux 70/700 :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 12:27 am 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1541
piotrekguzik napisał(a):

Co jest nie tak? Przecież to co Ty piszesz, to praktycznie to samo, co napisał MateuszW - trzeba patrzeć na monitor z odległości rzędu 1 metra, żeby oko nie wychwyciło "ziarnistości" obrazu.


Tak wiem, chodziło mi o zdanie "Niestety współczesne monitory mają o wiele za małą rozdzielczość, żeby wiernie oddać obraz z teleskopu."a resztę jedynie "przebiegłem" wzrokiem..sory.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 1:26 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 3346
Miejscowość: Wieliczka
szuu napisał(a):
MateuszW napisał(a):
Nie wydaje mi się, żeby program mógł poznać wymiary ekrany, ale kto wie?

tak, może poznać :)
http://www.infobyip.com/detectdisplaysize.php

A właśnie, że nie :P Oszukałem ją. Ta stronka wyznacza rozmiar ekranu na podstawie rozdzielczości. Przez to podaje wielkość ekranu, który ma taką rozdzielczość przy jakiejś tam popularnej gęstości pikseli. Wystarczy zmienić rozdzielczość, a strona głupieje. Również na domyślnej rozdzielczości nie podaje dokładnie (23,6" zamiast 24" u mnie). A najbardziej ją oszukałem laptopem :) Mam laptopa 14", o większej, niż standardowo rozdzielczości 1600x900 (standardowo dla 14" robią 1333x768) i zamiast 14" ekran urósł do 19" :)
Także myślę, że jednak trzeba zmusić użytkownika do wpisania ręcznie przekątnej.

•Fish3r• napisał(a):
Tak wiem, chodziło mi o zdanie "Niestety współczesne monitory mają o wiele za małą rozdzielczość, żeby wiernie oddać obraz z teleskopu."a resztę jedynie "przebiegłem" wzrokiem..sory.

Czyli już rozumiesz? :) W skrócie: monitor może albo oddać poprawnie pole widzenia (patrząc na niego z bliska), albo szczegółowość obrazu (patrząc z daleka), ale nie jest w stanie pokazać tych dwóch rzeczy na raz.

_________________
SW 200/800, TSAPO65Q, NEQ6, CEM25EC, Atik 383L+, ASI1600MMC, ASI174MM, PG Chameleon3, MPCC, IDAS LPS P2, Nagler 9mm, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D80, Nikon D7500, Action VII 12x50 CF, Samyang 135
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 10:58 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Mar 22, 2008 4:51 pm
Posty: 619
o, faktycznie ten sposób sprawdzania wielkości ekranu jest niewiele wart.
i nawet gdyby działało to nie odległość od monitora pozostaje nieznana...

może zamiast tego program powinien mieć funkcję "kalibracji", która pokazywałaby na ekranie pięść :) z podpowiedzią, że trzeba patrzeć na ekran z takiej odległości żeby zgadzał się rozmiar naszej własnej pięści z odległości wyprostowanej ręki
Załącznik:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 11:13 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Znam lepszy i niezawodny a prosty zarazem sposób który zadziała na każdym ekranie bo skaluje go bezwzględnie:
Aby skala odwzorowania była poprawna najprościej ustawić pole 60* i oglądać obraz z odległości równej średnicy pola widzenia na ekranie i po zmianie pola widzenia już nie oddalać ani nie przybliżać głowy od ekranu :arrow: :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 1:43 pm 
Offline

Rejestracja: Sob Lut 08, 2014 2:56 pm
Posty: 20
Miejscowość: Tarnów
robert_sz napisał(a):
No i przydałaby się opcja refraktor/reflektor/mak żeby pokazać różnice w kontraście


A mnie się bardzo podoba.
Poza wszystkimi słusznymi i konstruktywnymi uwagami, wyszczególnił bym najbardziej tą tutaj cytowaną.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 2:00 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Mar 03, 2013 2:20 pm
Posty: 59
Fajne ale nie ma opcji wybrania ogniskowej <500 mm a ja mam teleskop 80/400 mm, chciałem porównać obrazy i klops ... :roll:


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 2:03 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
To akurat da się szybko dopisać do programu ogniskowe typu 300 i 400mm :arrow: 8)

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 2:08 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lis 10, 2013 2:57 pm
Posty: 88
Ogniskowa 650 jest nieobecna i równie popularna 900 mm . Zamiast 5 -6000mm można je dodać.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 2:20 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Dobrze, wrzucimy więcej ogniskowych albo damy możliwość ich samodzielnego wpisywania :arrow: :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 2:23 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lis 10, 2013 2:57 pm
Posty: 88
Janusz_P. napisał(a):
Dobrze, wrzucimy więcej ogniskowych albo damy możliwość ich samodzielnego wpisywania :arrow: :idea:


Super!
No to było by jak w bajce ....


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 3:53 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1541
Janusz_P. napisał(a):
Dobrze, wrzucimy więcej ogniskowych albo damy możliwość ich samodzielnego wpisywania :arrow: :idea:


na wszystkie mumie i klątwy świata , jeśli coś poprawiać to dobrze, a nie rozszerzać prowizorkę :idea:

Normalnie jest tak, że w tego typu projektach istnieje silna interakcja między programistą/twórcą a końcowymi userami. Pojawia się pomysł wprowadzenia zmian/poprawek a programista/twórca stara się dać odpowiedź na każde z nich..tak/nie jesli nie to dlaczego nie i się wywiązuje dyskusja nad pojedyńczą funkcjonalnością bądź innymi tak długo aż temat staje się wyczerpany. Jest to optymalny proces rozwijania softu.

Tutaj tego nie ma.. ludzie proponują to czy tamto, ale kompletnie zero informacji zwrotnej i nie wiadomo co dalej i w jakim kierunku zmierza/ ma zmierzać program vs nasze propozycje. Słabe to.

Jak już dochodzi do odpowiedzi jak wyżej to wychodzi na to, że lepiej przeciekający dach zarzucić słomą niż porządnie wykonać "remont" + znowu brak informacji jak by to miało wyglądać. Marnowanie czasu programistów -za chwilę znowu będą przerabiać to samo - gwarantuję.

Jak dokleicie na prowizorkę te durne kolejne xxxxx wierszy z ogniskowymi (bo tak najprościej) , na równie bez sensu rozplanowanym layoucie (np. myszką lata sie z jednego końca ekranu na drugi by zmienić konieczny parametr nie mowiac o reszcie) to nie zabieram już wiecej głosu.. .


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 5:15 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1541
proponuje przeniesienie wszystkich 4 regulacji sprzętu na lewą kolumnę (ergonomia i przejrzystość) i zrobienie sliderów na kształt coś takiego (5 minut w PSie więc niewypieszczone).
Będzie o niebo lepiej czy nie ? W Javasripcie dla sprawnego programisty taki slider to także chwila moment.
ps. na dole slidera dodałbym jeszcze małe niebieskie ikonki które zapamiętują do 3 pozycji wybranych poprzednio.

Załącznik:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 5:33 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19432
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Z programistą który jest zajętym człowiekiem i mam zamiar szanować jego cenny czas porozmawiam koło wtorku a teraz zbieram uwagi do potrzebnych poprawek :arrow: :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 6:05 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Lis 18, 2013 10:27 pm
Posty: 56
Robert41 napisał(a):
Jeśli wybór apertury i ogniskowej ma być skokowy nie płynnie definiowany przez użytkownika powinny się tam znaleźć parametry częste w sprzętach dla początkujących, bo w końcu dużej mierze oni będą z tego korzystali. Czyli np. ogniskowa 400 mm, 900 mm , apertura 114 mm, 130 mm. Choć lepszym rozwiązaniem byłaby możliwość płynnego definiowania, w końcu sprzętu jest wiele i parametrów też.


Też uważam, że ten program powinien pozwalać początkującym na pokazanie różnic obserwacji w zależności od posiadanego sprzętu. I tu powinny na pierwszym miejscu być wybierane typowe zestawy reflektorów, refraktorów, MAK z ich Kit-owym osprzętem, podzielił bym to na dwie grupy np:do 1000zł, powyżej 1000zł.
Widzę to tak, otwieramy stronę "TELESKOP" i tam 2 przyciski "początkujący", "zaawansowany" w każdej tej grupie "Reflektor"/"?",
"Refraktor"/"?", "MAK"/"?" ( 1 pozycja to przycisk typ teleskopu/ dryga przycisk(znak zapytania) to podstawowe info. o wybranym sprzęcie. Wybieramy np: refraktor -> wybór do 1tys./powyżej tys. -> rozwijane okno z kitowymi zestawami.
Może też jakaś opcja z lornetkami.
Płynne definowanie w opcji dla "zaawansowanych" - ale zacznijmy od "początkujących", zaawansowani maniacy astronomii i tak wiedzą czego chcą.
Może być z na początek działająca prowizorka - " prowizorki są najtrwalsze", bowiem mają najlepszy stosunek ceny do swoich walorów użytkowych.

_________________
"LIDLETKA" (Auriol BaK-4); statyw foto


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: SYMULATOR TELESKOPU online
PostWysłany: Nie Lut 16, 2014 6:31 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Lip 15, 2012 12:40 pm
Posty: 1541
vlodarc napisał(a):
I tu powinny na pierwszym miejscu być wybierane typowe zestawy reflektorów, refraktorów, MAK z ich Kit-owym osprzętem, podzielił bym to na dwie grupy np:do 1000zł, powyżej 1000zł.Widzę to tak....


Ludziska..to ma byc prosty edukacyjny programik do wizualizacji (mniej wiecej) tego co widać w telepie a nie przewodnik dla początkujących i jaki teleskop powinni wybrać.
Poza tym twój projekt tworzy masę niejasności ..co to znaczy początkujący ? a kto to zaawansowany ? co to znaczy typowe zestawy ? kto to będzie uaktualniał i ceny też ? itd itp..znając życie taki delikwent kupi sprzet jedynie własnie taki jaki tam by był wymieniony a jeszcze będzie mieć pretensje czemu nie wyglada w telepie idealnie tak jak w programie..przeciez program pokazywał że....
osobiście nie , nie popieram tego pomysłu na żadnym etapie.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 150 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group