* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 139 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
 Temat postu: System GG L.J + EQ5
PostWysłany: Nie Lis 05, 2006 1:41 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Dotarł do mnie system Guid + GoTo Leszka Jędrzejewskiego.
Będzie on wspólpracował z montażem klasy CG5/EQ5

Wygląda tak:

Image

Właściwie wszystko już zamontowałem i zainstalowałem. W tej chwili zaczynam nauke posługiwania się oprogramowaniem.
Dużą pomoca okazała się recenzja Gregorego i samego Leszka.
Pewne szczegóły, których nie uchwycił lub nie wyniknęły u Gregorego, będę chciał uzupełnić w tym wątku. Mam też nadzieję, że pogoda wkrótce się poprawi i będę mógł przetestować sprzęt w terenie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 05, 2006 3:08 pm 
Jaki koszt całości?


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 05, 2006 5:49 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
qbanos napisał(a):
Jaki koszt całości?


Najlepiej zapytać samego Leszka.
Lub poszukać ceny komponentów na jego stronie, gdzie znajdują się również inne ciekawe informacje. Ja jednak nie poradziłbym sobie z samodzielnym wykonaniem, dlatego dostałem już wszystko w stanie jak na zdjęciu. Mało tego system Guide został skonfigurowany na położenie georgr. mojej miejscowości.

Sprawdziłem działanie systemu GoTo, na tyle ile pozwala przetestowanie go w warunkach domowych. Całość działa bardzo płynnie i szybko zmierza do wytyczonego celu.

W najbliższym czasie musze jeszcze zakupić kabel typu RJ45/RJ45, który zastosuje jako przedłużacz, gdyz nie dysponuję Laptopem i będę korzystał z komputera mojej córki, który to jest bliżej miejsca opbserwacji. Lub spróbuję podziałać przez sieć.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 05, 2006 5:59 pm 
No ale co to znaczy że nic Cię to nie kosztowało? :)


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 05, 2006 6:01 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
qbanos napisał(a):
No ale co to znaczy że nic Cię to nie kosztowało? :)

HeHeHe
Co prawda zbliża się św. Mikołaj i Leszek kiedyś miał brodę ;) (nie wiem jak teraz), ale tak dobrze nie jest. :lol:

Jeżeli Leszek uzna za stosowne, to na pewno odpowie na Twój post.

Po za tym nie sprecyzowałeś co rozumiesz pod pojęciem całości :roll:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 05, 2006 6:04 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 11:01 am
Posty: 367
System jaki ma Jale jest niemal identyczny z tym jaki w wątku o astrografie opisuje Grzegorz:

http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?t=841

a zbudowany jest z elementów jak na załączonym rysunku :

Image

Procedura guide wbudowana jest już w procesor sygnału goto więc konfiguracja jest najprostsza z możliwych. Pod adresem:

http://www.lx-net.prv.pl/sz/zs1.htm

zamieściłem opisy każdego z elementów tego systemu, które można samodzielnie zmontować kupując również samodzielnie wszystkie elementy. Pod tym adresem znaleźć można oczywiście wykaz niezbędnych elementów a także wykaz przeciętnych kosztów ich zakupu.

Poprosiłem Jarka o sprawdzenie jak system będzie działał z jego montażem więc stąd te aluzje o Mikołaju ;-)

L.J.


Ostatnio edytowany przez leszekjed, Nie Lis 05, 2006 6:07 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 05, 2006 6:07 pm 
Gratuluje Jale nowego wyposazenia. :) Z zainteresowaniem bede sledzil Twoje zmagania z tym sprzetem, jak tez z ciekawoscia przeczytam cos na wzor opini, osobistych refleksji i spostrzezen.

Ze swojej strony mam jeszcze kilka spraw w zanadrzu, i pewnie rozpisze sie dodatkowo w tym temacie, bo to swoista studnia bez dna. ;-)

Pozdrawiam,
Gregory


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 06, 2006 9:04 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 8:40 pm
Posty: 1035
Miejscowość: Kraków - W-wa
Jarek,

Gratuluję zakupu ! Czekamy z niecierpliwością na pierwsze efekty pracy z nowym sprzęciorem !

Pozdro
Paweł


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 5:34 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Tak wygląda astrograf przygotowany do działania:

Image

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 5:46 pm 
JaLe ty masz tam aluminowy statyw????? Bój sie Boga :lol:


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 6:21 pm 
Online

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3067
Miejscowość: znikam
Do tego zestawu wystarczy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 7:10 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
qbanos napisał(a):
JaLe ty masz tam aluminowy statyw????? Bój sie Boga :lol:


Widzisz, to tak jak u Ciebie z tym Naglerem. Po co przepłacać ;)
Skoro ma się to samo za mniejsze pieniądze.

A tak na serio to przy takim lekkim sprzecie, który ma na sobie to ma jeszcze jakieś 500% bezpieczeństwa.
Zastanawiałem się czy wymianić na drewniany, ale po tych kilku miesiącach zbierania doświadczeń - naprawde nie widzę takiej potrzeby.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 7:13 pm 
JaLe napisał(a):

Widzisz, to tak jak u Ciebie z tym Naglerem. Po co przepłacać ;)
Skoro ma się to samo za mniejsze pieniądze.

A tak na serio to przy takim lekkim sprzecie, który ma na sobie to ma jeszcze jakieś 500% bezpieczeństwa.
Zastanawiałem się czy wymianić na drewniany, ale po tych kilku miesiącach zbierania doświadczeń - naprawde nie widzę takiej potrzeby.


W sumie racja, sprzet dość lekki. Na pewno w przyszłości bedziesz chciał coś wiekszego powiesić ale to by się wiązało ze zmianą głowicy. Tymczasem czekam na pierwsze fotki z czasami powyżej 10 minut :)


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lis 10, 2006 7:15 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
qbanos napisał(a):
JaLe napisał(a):

Widzisz, to tak jak u Ciebie z tym Naglerem. Po co przepłacać ;)
Skoro ma się to samo za mniejsze pieniądze.

A tak na serio to przy takim lekkim sprzecie, który ma na sobie to ma jeszcze jakieś 500% bezpieczeństwa.
Zastanawiałem się czy wymianić na drewniany, ale po tych kilku miesiącach zbierania doświadczeń - naprawde nie widzę takiej potrzeby.


W sumie racja, sprzet dość lekki. Na pewno w przyszłości bedziesz chciał coś wiekszego powiesić ale to by się wiązało ze zmianą głowicy. Tymczasem czekam na pierwsze fotki z czasami powyżej 10 minut :)


A ja czekam na odpowiednią pogodę 8)

Po za tym interesuje mnie raczej szersze pole, a to zapewnia krótka ogniskowa. Być może w przyszłości przejdę na ogniskową 500 mm i tyle.
Po prostu staram się mierzyć siły na zamiary.
Ten naprawdę głęboki kosmos zostawiam dla ludzi majętnych 8)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Lis 11, 2006 7:59 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 8:40 pm
Posty: 1035
Miejscowość: Kraków - W-wa
Jarek,

Proponuję aparat przestawić na głowiće a montażem celować w gwiazdę prowadzenia. Mam wrażenie, że będzie Ci ciężko operować całą glowicą przy szukaniu gwiazdy na małym chipie vesty. To tylko takie moje przemyslenia :D

Pozdro
Paweł


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Lis 11, 2006 8:01 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 8:40 pm
Posty: 1035
Miejscowość: Kraków - W-wa
JaLe napisał(a):
qbanos napisał(a):
JaLe napisał(a):

Widzisz, to tak jak u Ciebie z tym Naglerem. Po co przepłacać ;)
Skoro ma się to samo za mniejsze pieniądze.

A tak na serio to przy takim lekkim sprzecie, który ma na sobie to ma jeszcze jakieś 500% bezpieczeństwa.
Zastanawiałem się czy wymianić na drewniany, ale po tych kilku miesiącach zbierania doświadczeń - naprawde nie widzę takiej potrzeby.


W sumie racja, sprzet dość lekki. Na pewno w przyszłości bedziesz chciał coś wiekszego powiesić ale to by się wiązało ze zmianą głowicy. Tymczasem czekam na pierwsze fotki z czasami powyżej 10 minut :)


A ja czekam na odpowiednią pogodę 8)

Po za tym interesuje mnie raczej szersze pole, a to zapewnia krótka ogniskowa. Być może w przyszłości przejdę na ogniskową 500 mm i tyle.
Po prostu staram się mierzyć siły na zamiary.
Ten naprawdę głęboki kosmos zostawiam dla ludzi majętnych 8)



Apetyt rosnie w miare jedzenia ! Pogadamy za rok :lol:


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 19, 2006 12:25 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
W sprawie przeróbki Vesty na długie czasy informacje można uzyskać wysyłając maila na poniżej prezentowany adres:

sstankie@elka.pw.edu.pl.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Gru 02, 2006 7:46 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Kolejna rozwojowa wersja astrografu wygląda tak:

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 03, 2006 1:01 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Sie 13, 2005 9:05 pm
Posty: 195
Miejscowość: Świdnica
Trza Ci tylko Foto Reducer/Flattener


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 03, 2006 1:20 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Lotar napisał(a):
Trza Ci tylko Foto Reducer/Flattener


Bez niego też się obejdzie ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 03, 2006 1:27 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19278
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Do flattenera trzeba dojrzeć i opanować najpierw warsztat astrofoto na tyle aby bardziej zauważalna była krzywizna pola od błędów prowadzenia czy niedostatecznego ogniskowania, czyli wszystko zapewne w swoim czasie :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 03, 2006 2:20 pm 
Online

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3067
Miejscowość: znikam
Czemu 80 ED ? Moze tanszy bylby jakis obiektyw foto - MTO?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 03, 2006 2:32 pm 
zbyszek napisał(a):
Czemu 80 ED ? Moze tanszy bylby jakis obiektyw foto - MTO?


Tu sie liczy światłosiła a to nie jest mocną stroną MTO. JaLe pisał już że bedzie focił ogniskowymi do 500mm.


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 03, 2006 2:43 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
qbanos napisał(a):
zbyszek napisał(a):
Czemu 80 ED ? Moze tanszy bylby jakis obiektyw foto - MTO?


Tu sie liczy światłosiła a to nie jest mocną stroną MTO. JaLe pisał już że bedzie focił ogniskowymi do 500mm.


Qbanos dokładnie wie w czym rzecz.
Być może pokuszę się o eksperyment i zamienię, Edka z Rubinarem. Tzn. Ed będzie lunetą guidującą, a Rubinar obiektywem fotografującym.
Rubinar posiada zamontowany telekonwerter, tak że ogniskowa obu sprzętów jest taka sama.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 12, 2006 9:59 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
W temacie założonym przez Gregorego zadałem pytanie, co sprawia największą trudność w systemie. Odpowiedź Gregorego była bardzo oględna.
Ja natomiast nie mam zamiaru przedstawiać wszystkiego w różowych kolorach tylko tak jak to wygląda na prawdę.

Stwierdziłem, że system GoTo działa jak na razie całkiem dobrze (pomijając specyfikę, moich wolnych silników krokowych).
Wszystkie obiekty mieszczą się w polu widzenia 80 ED (po wykonanym skoku).


W tej chwili kluczowe znaczenie ma dla mnie ustawienie kamerki i "zgranie " jej z softem.

Przy okazji testuję też program Guidemaster.

Okazało się że niektóre moje ustawienia różnią się od ustawień Gregorego. Bez zmian pozostaje wgranie platformy Ascom i zmiana "," na "." w ustawieniach regionalnych.

Ponieważ moja kamerka została przerobiona na długie czasy panel sterowania wygląda tak:

Image



Kluczowe ustawienia znajdują się tutaj:

Image

i tutaj:

Image


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 139 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group