* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 6:10 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 901
Miejscowość: Jaworzno
kamerka to SC2 , MTO 1000mm
mam mozliwość zmiany położenia oraz szukania w "okolicy"
lecz z tym ostatnim mam największy problem bo kamerka+ogniskowa 1000mm powodują że bardzo trudno utrzymać stabilny obraz

tu przydałaby się chyba głowica z mikroruchami
zaraz wyruszam na dalsze testy....

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 9:50 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Max napisał(a):
kamerka to SC2 , MTO 1000mm
mam mozliwość zmiany położenia oraz szukania w "okolicy"
lecz z tym ostatnim mam największy problem bo kamerka+ogniskowa 1000mm powodują że bardzo trudno utrzymać stabilny obraz

tu przydałaby się chyba głowica z mikroruchami
zaraz wyruszam na dalsze testy....


Moim zdaniem dobrze byłoby zmienić lunetkę guidującą na jaśniejszą.
Ja poszedłem w ślady tych co stosują Rubinara do prowadzenia i jest dobrze.
Muszę jeszcze popracować nad luzami w uchwycie ją mocującym, bo to jest chyba w tej chwili najsłabszy punkt tego układu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lut 19, 2007 11:41 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 901
Miejscowość: Jaworzno
co do jaśniejszej lunetki to muszę się z Toba zgodzić , chyba tu tkwi problem
u mnie były luzy na mocowaniu z prętem przeciwwagi SVP
próbowałem podłożyć skrawek papieru - za gruby!
ostatecznie luzy skasowałem kładąc 2 warstwy lakieru wewnątrz tulei mocujacej :wink:

jak obiecałem przesyłam fotki
M35 , 17 luty g. 21:30 60st nad południowym horyzontem
fotka (3x30sek na szybko bez darków) bez guidowania z przyczyn które wcześniej wymieniłem
Image

jak widać elementy głowicy znajdują się w znacznej odległości od nożek montażu
Image

jak tylko czas i pogoda pozwolą zrobię dalsze testy na obiektach które mi podałeś
wczoraj walczyłem z M42 , udało mi się uruchomic guide :lol:

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lut 19, 2007 11:49 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Jak uruchomisz guid do końca to dopiero dasz czadu, teraz to dopiero przedsmak.

Niestety MTO jest ciemnym obiektywem i ja z premedytacją zrezygnowałem właśnie z niego na korzyść Rubinarka f/4.5, który w połączeniu z vestą sc1 dobrze współpracuje.

Zobacz jeszcze na stronę Heńka


Chyba jeszcze jakieś Skyluxy nadają się na lunetki prowadzące.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lut 19, 2007 12:07 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 901
Miejscowość: Jaworzno
wydawało mi się że jesli fotografuję z ogniskową 800mm to do guidowania 1000mm bedzie doskonałe
tylko nie wziąłem pod uwage swiatłosiły :(
a ty Jale z jaką ogniskowa guidujesz ?
jaką ogniskową ma obiektyw i jakiego barlowa używasz?

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lut 19, 2007 1:29 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Do guidu stosuję ogniskową 300mm, powiem więcej sprzedałem telekonwerter, który zastępował mi Barlowa x2.

W necie jest sporo opinii na temat wyboru lunetki guidującej, ja opierałem się na tej, by ta ogniskowa nie przekraczała 600mm.
Fotografuję natomiast z ogniskową 600mm i taka konfiguracja, jak widać skutkuje.
Mam zamiar jednak "przesiąść się" na większą ogniskową (1000 do 1500 mm ) i wtedy do guidingu chcę stosować ogniskową 600 mm (nie większą).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lut 19, 2007 1:51 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3068
Miejscowość: znikam
skylux ma 70/700 obiektyw.

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lut 19, 2007 7:50 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
zbyszek napisał(a):
skylux ma 70/700 obiektyw.


Czyli f/10, też ciemny :?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lut 19, 2007 8:24 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3068
Miejscowość: znikam
To musi byc jasny ? Szkielka z lornetki maja mniej niz F5.
Mam 80 F5,8 - bedzie dobry?

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lut 19, 2007 8:27 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
zbyszek napisał(a):
To musi byc jasny ? Szkielka z lornetki maja mniej niz F5.
Mam 80 F5,8 - bedzie dobry?


Z tego co zaobserwowałem to ludzie stosują takie do f/7.5, ciemniejszych nie spotkałem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Lut 20, 2007 8:51 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
W szerszym ujęciu załapała się też NGC 3077 (niestety na skraju kadru):

Image

Parametry zdjęcia : j/w.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Lut 20, 2007 8:29 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Ponieważ rozmawiamy też o ustawieniach w Dssie, więc to próba zastąpienia mediany ustawieniami typu: Median Kappa-Sigma clipping:

Image

Na pewno trochę gorzej są złożone gwiazdki, czy jest jakaś po za tym różnica osądźcie sami :roll:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 21, 2007 12:24 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 901
Miejscowość: Jaworzno
M42 składałem właśnie Kappa-Sigma , wyglada tak
http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?t=2115

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 28, 2007 1:42 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 901
Miejscowość: Jaworzno
JaLe napisał(a):
Moim zdaniem dobrze byłoby zmienić lunetkę guidującą na jaśniejszą.
Ja poszedłem w ślady tych co stosują Rubinara do prowadzenia i jest dobrze.
Muszę jeszcze popracować nad luzami w uchwycie ją mocującym, bo to jest chyba w tej chwili najsłabszy punkt tego układu.


zapaliło się swiatełko w tunelu , moja kamera tak jak mi zasugerował Janusz nie obsługiwała długich czasów ekspozycji

po 4 godzinach frustracji spowodowanej próbami skonfigurowania kamery
otworzyłem wtyczki od kamery i systemu GG
okazało się że we wtyczce od GG jeden kabelek jest odlutowany :evil:
po kilku minutach kamera odpaliła z długimi czasami i pokazały się prześwietlone ekspozycje

tak więc jeszcze jest nadzieja na guidowanie przy pomocy MTO
niestety pogoda nie sprzyja testom systemu :(

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 28, 2007 7:55 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Dobrze, że znalazłeś przyczynę. Ja miałem podobnie tylko, że awaria była poważniejsza gdyż coś było źle zlutowane we wnętrzu kamerki, ale serwis gwarancyjny załatwił wszystko :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 28, 2007 8:56 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 901
Miejscowość: Jaworzno
taki obraz był przed
Image

a taki po włączeniu długich czasów (2sek)
Image

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 7:33 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Maxie nie pozostaje Ci nic innego jak wypróbować sprzęt w warunkach poligonowych, czyli na gwiazdkach ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Mar 25, 2007 7:18 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Detektor: Canon 350D unmodified
Teleskop: Orion 80ED
Montaż: SW EQ-5
Ekspozycja: 10x240,6x300,2x360/800
Światłosiła: 7.5
Ogniskowa: 600

Niestety wysokie chmurki i Księżyc skutecznie utrudniały zbieranie materiału :(
M51 kiepsko widać :? , ale coś trzeba robić.

Image


I jeszcze jeden crop:

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Mar 25, 2007 3:48 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 901
Miejscowość: Jaworzno
fajna fotka :)

wczoraj wieczorem pomimo silnego wiatru rozstawiłem sprzet i ogladałem gromady otwarte , Księżyc już znacznie przeszkadzał w obserwacjach więc goto było badzo przydatne , namierzanie kolejnych obiektów odbywało się poprawnie do momentu gdy przestawiłem tubę na tzw "zachodnią" strone montażu
goto zupełnie zwariowało , na szczęście stepper driver ma przełącznik dla osi DEC i wszystko wróciło do normy
taki mały lecz bardzo przydatny drobiazg :)

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 26, 2007 10:41 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Tak wygląda crop z centrum klatki 420" zdjęcia, wykonanego przy 50%fazie Księżyca:

Image

w celu ukazania szczegółów podciągnąłem nieznacznie kontrast.

A tak wygląda M101 po złożeniu 24 klatek z czasem naświetlania od 240 do 420 sekund. Na pewno tym samym sprzętem i pod ciemnym niebem można byłoby uzyskać znacznie lepszy efekt.

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 26, 2007 5:44 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 11:01 am
Posty: 367
Obie galaktyki są godne podziwu w tych warunkach realizacji ale patrząc na surową klatkę M51 i efekt końcowy trudno uwierzyć, że to w ogóle było możliwe ;-)
L.J.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Mar 26, 2007 5:56 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
leszekjed napisał(a):
Obie galaktyki są godne podziwu w tych warunkach realizacji ale patrząc na surową klatkę M51 i efekt końcowy trudno uwierzyć, że to w ogóle było możliwe ;-)
L.J.

Dzięki Twojemu systemowi Leszku - tak to możliwe :)

Dodam, że M51 guidowałem z ogniskową 300mm, M101 z ogniskową 600mm.
W przypadku dłuższej ogniskowej trudniej jest znaleźć odpowiednia gwiazdkę prowadzącą, po za tym układ jest niesamowicie czuły (musiałem chodzić wokół montażu na paluszkach ;) , ale też prowadzenie jest bardziej dokładne )


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 27, 2007 8:23 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19280
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Widzę ze dzięki leszkowemu systemowi Guidingu możesz juz zbierać długo eksponowany materiał czyli hardware masz już opanowane 8)
Myślę a nawet jestem pewien że czas już na dobry, firmowy soft zamiast dydaktycznych zabawek freeware i efekt będzie od razu o klasę lepszy czyli odpowiednie konwertowanie rawów do tiffów, Darki, flaty i cały czas praca na 16 bitowym materiale da znaczne zmniejszenie szumów co pozwoli lepiej wyciągnąć sygnał z tak bogatego minutowo materiału.
Osobna kwestia to niestety miejsce obserwacji, z podwórka zaświetlonego sodówkami i przy kwadrze dużo więcej nie wyciągniesz nawet jakimś super programem bo sygnał jest słaby i dusi go wysokie tło czyli do otrzymania bardzo dobrych fotek niezbędne jest też bardzo dobre niebo dostępne np w Roztokach czy już w coraz mniejszym stopniu na Kudłaczach :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 27, 2007 9:10 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Niestety to prawda, niebo mamy co raz bardziej zaświetlone. Cóż trzeba się męczyć w przydomowej dostrzegalni, bo do Roztok nie wiem kiedy się wybiorę :roll:
Może pewnym lekarstwem w moim przypadku okaże się większa apertura i światłosiła w połączeniu z jakimś filtrem LP ? Tylko że póki co, takiego - który by mi odpowiadał nie namierzyłem :?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 27, 2007 12:09 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19280
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Bo do galaktyk świecących głównie widmem ciągłym miliardów gwiazd takowego nie ma, i żaden filtr tu w 100% nie pomoże jak w przypadku mgławic emisyjnych gdzie będzie skutecznie podnosił kontrast pomiędzy mgławicą a zaświetlonym tłem nieba które pięknie wytnie 8)
Filtr IDY byłby tu najlepszym jak sądzę rozwiązaniem, jest nawet taka wersja montowana bezpośrednio w body aparatu :lol:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group