* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Mar 27, 2007 6:09 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
IDY :roll: cóż to jest ?
Przydałyby się jakieś parametry, cena i przykłady zastosowania :!:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Mar 28, 2007 8:19 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19344
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
No cóż, jak nie umiesz znaleźć samodzielnie informacji to proszę, oto ryba zamiast wędki:

http://sciencecenter.net/hutech/canon/index.htm

http://www.koenvangorp.be/deepsky/recent.html

(jest też wędka a na przynętę daj przeglądarce "Canon IDAs")

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Mar 31, 2007 3:57 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Janusz_P. napisał(a):
No cóż, jak nie umiesz znaleźć samodzielnie informacji to proszę, oto ryba zamiast wędki:

http://sciencecenter.net/hutech/canon/index.htm

http://www.koenvangorp.be/deepsky/recent.html

(jest też wędka a na przynętę daj przeglądarce "Canon IDAs")


Te strony już kiedyś sam pokazywałem na forum 8)

Znalazłem jeszcze w sieci inne połączenie, np. przy zastosowaniu filtra ATC CL-1, Lumicon DeepSky.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Kwi 15, 2007 8:59 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Dość dawno nic nie napisałem na temat systemu. Prawdę mówiąc chciałem tutaj wstawić troszkę inne zdjęcie niż to poniżej, ale w pospiechu nie sformatowałem nowej karty i około godziny 2.00 cały mój dorobek (kilkadziesiąt zdjęć - po prostu się rozpłynął: pokazał ni się komunikat ERROR CF i No image. Po prostu aparat przestał widzieć kartę :? )

M85 i NGC4394

Image


Co zaś do działania systemu to stwierdziłem, że właściwie przy każdym obiekcie należy troszeczkę inaczej ustawiać system Leszka, a w szczególności intensywność i czas reakcji. Okazało się , że podczas restartu systemu przestawił mi się SETUP :shock: Nagle silniczek w osi RA zaczął szybciej działać stąd wniosek, by przy każdym włączeniu sprawdzać i tu wszystkie ustawienia. Czy to normalne ? Nie wiem, bo nie zwracałem wcześniej na to uwagi, dopiero wczoraj to zauważyłem. Podsumowując wczorajszy dzień, nie wykonałem żadnych zdjęć, ale znowu czegoś się nauczyłem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Kwi 15, 2007 9:08 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3090
Miejscowość: znikam
Moze czytnik kart w komputerze odczyta te dane?

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Kwi 15, 2007 9:15 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
zbyszek napisał(a):
Moze czytnik kart w komputerze odczyta te dane?


Niestety nie posiadam czytnika :? Po za tym zacząłem kombinować i zastanawiać sie co jest nie tak. Wsadziłem stara kartę i okazało się że przecież tej nowej nie sformatowałem i teraz już "po ptokach".
Heh, a taki fajny materiał zebrałem :x


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Kwi 15, 2007 6:30 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 11:01 am
Posty: 369
W dziale Astrofotografia zamieściłem informacje o programie do obróbki logów z programu GuideDog i teraz myślę , że właściwie to jest lepsze miejsce na taką informację ale może choć link do tego opisu w jakiejś części naprawi ten błąd :-(

http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?p=28463#28463

L.J.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Kwi 15, 2007 6:33 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Leszku gdybyś mógł jeszcze napisać o ustawieniach dotyczących napędu w osi Ra i De w Setupie PS.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Kwi 15, 2007 8:51 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 11:01 am
Posty: 369
Procesor sygnału ma własny setup pozwalający na ustalenie podstawowych danych niezbędnych do prawidłowej pracy napędu. Modyfikacja parametrów setup-u możliwa jest wprost z głównego meny PS. Można do tego celu wykorzystać również program PS.exe działający na PC za pomocą kabla szeregowego.
W setup-ie można ustawić następujące parametry:

- miejsce obserwacji czyli szerokość i długość geograficzną miejsca obserwacji,
- moment obserwacji czyli datę i czas obserwacji pamiętając, że czas od[powiada w przybliżeniu czasowi słonecznemu a więc teraz, gdy obowiązuje czas letni w PS powinniśmy mieć czas ustawiony 1 godzinę wstecz,
- typ montażu oznaczony w setup-ie jako Type . Dla montażu paralaktycznego wartość Type to 0 a dla montażu azymutalnego (np. dobson) prawidłowa wartość to 1. Niewłaściwa wartość tego parametru całkowicie dezorganizuje prawidłowe działanie montażu więc trudno nie zauważyć, że coś jest z tym parametrem nie tak,
- parametry dotyczące silników i przekładni dla obu osi montażu ustawione umownie po dwa parametry dla każdej z osi.

Te ostatnie parametry wymagają wyjaśnienia. Otóż układ PS działając z silnikami krokowymi musi wiedzieć o ile zmieni się położenie montażu dla każdej osi po wykonaniu jednego kroku sterowania. Wiedząc skąd i dokąd ma podążyć montaż wystarczy podzielić drogę jaką ma przebyć montaż w każdej osi przez krok jednostkowy aby wiedzieć ile kroków trzeba zrobić aby dotrzeć do celu. To w skrócie zasada działania algorytmu napędu z silnikiem krokowym i funkcji goto. Aby poznać wartość kroku jednostkowego trzeba zrobić odpowiednie wyliczenia na podstawie znajomości cech montażu oraz silnika krokowego napędzającego każdą z osi. Dla przykładu montaż klasy EQ5 ma przekładnie w każdej osi o wartości 1:144 co oznacza, że jeden obrót montazu wymaga 144 obrotów pokrętła tej osi. Dodatkowo każda z osi napędzana jestoryginalnym silnikiem krokowym o kroku 7.5 stopnia oraz o wbudowanej przekładni zębatej o przełożeniu 1:120. W sumie więc przekładnie mechaniczne w montażu EQ5 mają wartość 144*120=17280 razy. Silnik krokowy z krokiem 7.5 stopnia wymaga 360/7.5=48 kroków aby zrobić jeden obrót ale dodatkowo sterownik w moim systemie podwaja przez odpowiednie sterowanie ilość kroków jakie trzeba na wykonanie jednego obrotu silnika więc całkowita ilość kroków na wykonanie jednego obrotu silnika wynosi 96. Łączna przekładnia w montażu EQ5 wynosi więc 17280*96 = 1658880 razy. Pojedynczy krok silnika powoduje więc ruch montażu o 360*60*60 / 1568880 = 0.78125 arcsec. Tak więc aby montaż wykonał pełny obrót potrzeba 1658880 kroków silnika krokowego. Dla PS wystarczy jak dostarczy mu się wiedzę o łącznej przekładni wyliczonej jak wyżej ale wyrażonej w postaci iloczynu umownej przekładni elektrycznej i mechanicznej. Można byłoby więc wstawić dla każdej z osi wyliczone wartości 17280 dla przekładni mechanicznej oraz 96 dla przekładni elektrycznej. Ponieważ jednak liczy się iloczyn tych wartości więc dla PS nie jest istotne, że przekładnia równa 1658880 wyrażona zostanie jako iloczyn innych liczb na przykład 1568880 = 1024 * 1620. Takie właśnie wartości preferuję w ustawieniach dla montażu klasy EQ5. Oczywiście nie jest również istotne czy przekładnia mechaniczna ma wartość 1620 czy też 1024 a przekładnia elektryczna wartości komplementarne, ważne aby para tych wartości obowiązywała dla danej osi.
Wszystkie parametry ustawione w setup-ie (poza czasem i datą oczywiście) zachowują ustawioną wartość na stałe i nie jest możliwa przypadkowa zmiana ich wartości np. podczas włączenia lub wyłączenia urządzenia. Zalecam jednak sprawdzanie co pokazuje wyświetlacz PS podczas procedury włączenia (tzw. POST) choćby po to aby sprawdzić czy ustawienie miejsca obserwacji (długość i szerokość geograficzna) odpowiadają faktycznemu miejscu obserwacji szczególnie gdy wyjechaliśmy na zlot w Bieszczady :-) . Dodam jeszcze, że niewielkie odchylenia od właściwych danych,,choć z pozoru niewidoczne w przeciętnym użyciu systemu mogą utrudnić życie użytkownikowi w bardziej zaawansowanych zastosowaniach (np. astrofotografii).
L.J.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Kwi 16, 2007 9:00 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Leszku dwukrotnie zdarzyło mi się że po zrestartowaniu w setupie zmieniły się ustawienia w pierwszym przypadku miałem 1657, a w drugim 1530. Co mogło być przyczyną zmian. Zbyt wczesne ponowne włączenie do sieci ?


ps. dziękuję w imieniu swoim i wszystkich zainteresowanych za powyższe wyjaśnienia.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Kwi 16, 2007 9:13 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Tak na szybko wrzucam jeszcze zdjęcie z wczorajszej sesji - M 100 i koleżanki

Image


ps. Napisze troszeczkę więcej, ale później , bo teraz nie mam czasu ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Kwi 16, 2007 1:20 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
leszekjed napisał(a):
W dziale Astrofotografia zamieściłem informacje o programie do obróbki logów z programu GuideDog i teraz myślę , że właściwie to jest lepsze miejsce na taką informację ale może choć link do tego opisu w jakiejś części naprawi ten błąd :-(

http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?p=28463#28463

L.J.


Warto zaglądnąć do opisu Leszka, gdyż w bardzo przystępny sposób wszystko zostało opisane.

Dołączam wyniki wczorajszej sesji z M100:

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Kwi 22, 2007 12:17 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 5012
Miejscowość: małopolska
Dołączam wykres kolejnej sesji, tym razem z M57:

Image


Pokuszę się o interpretację wyników:
1. na wykresie widoczna stabilna praca napędu, bez większych wahań
2. napęd poruszał się ze zbyt dużą prędkością i korekty polegały na zwalnianiu jego prędkości

Przykładowe zdjęcie z powyższej sesji znajduje się tutaj

Analizując zdjęcie można dopatrzyć się błędów związanych z ostawieniem montażu na GP. Objawia się to "fasolkowością" gwiazdek. Im bliżej prawego dolnego rogu tym gorzej (czy to jest rotacja pola ? ).

Bardzo proszę o sprawdzenie mojego opisu, czy moje wnioski sa prawidłowe ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Kwi 23, 2007 7:43 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 11:01 am
Posty: 369
Jarku, Twoje wnioski są generalnie słuszne.
Jeśli możesz to zrób zrzut ekranów konfiguracyjnych z programu GD oraz napisz co działa w systemie guide (kamera oraz jaka luneta - ogniskowa).
Dziś powinienes dostać chip z inną wersja działania guide. Liczę, że zrobisz dwie próby obu wersji w możliwie zbliżonych warunkach.
Mam jeszcze radę praktyczną dotyczącą wyboru obiektu do astrofotografii. Najmniej wrażliwe na ustawienie będzie fotografowanie obiektów przechodzących przez lokalny południk. Możesz na próbę zrobić przy jednakowym ustawieniu montażu próbkę naświetlania gwiazdy leżącej w kierunku południowym i dla porównania leżącej na wschodzie lub na zachodzie przy tych samych czasach naświetlania.
Mam też wrażenie, że na Twoich zdjęciach częśc gwiazd wykazuje rozciagnięcie ale sa obszary gdzie gwiazdki są dośc dobrze punktowe co wskazywałoby albo na słabą liniowość pola albo na występującą rotację na kolejnych skłądanych zdjęciach.
L.J.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group