* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 91 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
 Temat postu: EQ 6 SynTrek
PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 10:06 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Niedawno stałem sie posiadaczem montażu paralaktycznego firmy Sky-Watcher EQ-6 SynTrek wersja bez GoTo. Niektóre dane producenta można znaleźć na stronie DO
W kolejnych odsłonach postaram się przedstawić efekty moich spostrzeżeń dotyczących tego sprzętu do astrofotografii. Ponieważ byłem w posiadaniu montażu EQ5 (również firmy SW), więc pokuszę się też o małe porównanie.

Image

Moje pierwsze spostrzeżenia dotyczą wagi montażu, o ile EQ 5 może stanowić przykład świetnego montażu, który będzie szczycił się swoją mobilnością to w przypadku EQ6 sprawa staje się już kontrowersyjna.
Bestia waży sporo, ale jest też całkiem stabilna i wydaje mi się, że spełni moje oczekiwania dotyczące sprzętu stacjonarnego w małym przydomowym obserwatorium. Póki co muszę jednak przyłożyć się i dźwigać te ciężary do miejsca obserwacji ;)

Image

c.d.n


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Maj 21, 2007 9:34 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Ciąg dalszy recenzji.

1. Transport - wliczony w cenę teleskopu firmą kurierską, paczki dostarczono w ciągu 24 h, oczywiście można sprawdzić zawartość i rozliczyć się na miejscu z dostawcą :)

Montaż dostarczono w dwóch paczkach, osobno trójnóg i głowicę.

2. Wyposażenie:
- podświetlana lunetka biegunowa (bardzo wyraźna z zaznaczonymi okolicami GP, dzięki czemu można bez znajomości godziny i daty ustawić montaż na Gwiazdę Polarną )

Image


Image

- instrukcja obsługi montażu i instrukcja obsługi pilota
- dovetail
- obciążniki do przeciwwagi 2x 5 kg
- kabelek zasilający z końcówką umożliwiająca podłączenie do wy zapalniczki w samochodzie
- kabelek umożliwiający połączenie z guiderem
- podświetlany pilot manualny:

Image

i tutaj pojawia się pewien problem z kombinacją klawiszy, gdyż w instrukcji nie opisano np trybu przechodzenia do prędkości X 800, nie jest to wina sklepu, gdyż brak również takiego opisu w oryginalnej angielskiej wersji co prawda udało mi się uruchomić tę czynność, ale jak do tej pory nie jestem pewien co do kombinacji klawiszy, gdyż nie zawsze wypróbowana prze ze mnie działa :?

c.d.n


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Maj 23, 2007 7:24 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Kilka uwag na temat poszczególnych części:

1. mocowanie dovetaila wykonane na dwie śruby - przygotowane pod spore obciążenie, wykonane zostało tak, że można sam montaż przeprowadzić sprawnie i precyzyjnie

Image

2. pręt przeciwwagi - o mniejszym przekroju niż ten w EQ5, spowodowane jest to praktyczną funkcją chowania go we wnętrzu wału De, przystosowany do obciążenie 10 kg. Czy podoła umieszczeniu na nim guidera ? Na pewno sprawdzę 8)

Image

3. półeczka na okulary, jednocześnie stanowiąca usztywnienie trójnogu (raczej spełnia tę pierwszą funkcję 8) ) powinna pomieścić 5 okularów 1.25" i 2 okulary 2"

Image


4. nogi montażu - wykonane ze stali nierdzewnej - sprawiają wrażenie bardzo solidnych. Bardzo podoba mi się widoczna na zdjęciu blokada, działa naprawdę dobrze (mocna i praktyczna w użyciu) :D

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 6:53 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Ponieważ trafiłem na zdjęcie qubanosa ostanowiłem porównać zamocowanie silniczków krokowych w montażach HEQ5 i EQ 6.

W HEQ5 wygląda to tak:

Image

Jak widać dostęp jest stosunkowo prosty, widać też przekładnie.

W EQ6 ze względu na obudowę, szczegóły można dojrzeć tylko od strony wewnętrznej.

Image

Biorąc jednak pod uwagę ułożenie, wnioskuję że tak samo rozwiązano sposób przeniesienia napędu, a zarazem konstrukcji przekładni. Na zdjęciu widać też, iż przewidziano możliwość kasacji luzów na przekładni, dzięki możliwości przesunięcia/dosunięcia silnika.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 8:47 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 2717
Miejscowość: znikam
Jak chcesz uzywac ten montaz do astrofoto to nie wieszaj na nim wiecej niz na poprzednim. Jak czytalem przekladnia glowna ma zebatke z AL .
Nie wiem czy dobrze zabki policzylem, zebatki maja 9, 35 i 47 zebow ?
Z tego srodkowa tylko posredniczy i przelozenie jest 9:47 ?

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 9:29 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Widać że nie są z aluminium ;)

Co do danych producenta to:

silniki krokowy 1,8*, rozdzielczość 0,144 arc sec (lub 9,0240,000 steps/rev.)

Przełożenie 705


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 9:55 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 2717
Miejscowość: znikam
Male sa mosiezne, ale ta najwazniejsza 144 zebowa jest aluminiowa - tak czytalem .

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 10:04 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
zbyszek napisał(a):
Male sa mosiezne, ale ta najwazniejsza 144 zebowa jest aluminiowa - tak czytalem .


To proszę podaj źródło informacji, jakieś zdjęcia.

Co zaś do tego z czego jest wykonana ślimacznica, bo ją pewne Zbyszku masz na myśli to ważne jest zrównoważenie, gdyż to może mieć wpływ na zużycie, natomiast przy odpowiednim zrównoważeniu i po dotarciu (bardzo ważne ! ) nie powinna się w znaczący sposób zużywać - jeżeli nie jest przeciążona po za granice wyznaczone przez producenta :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 3:18 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
zbyszek napisał(a):
Jak chcesz uzywac ten montaz do astrofoto to nie wieszaj na nim wiecej niz na poprzednim. Jak czytalem przekladnia glowna ma zebatke z AL .
Nie wiem czy dobrze zabki policzylem, zebatki maja 9, 35 i 47 zebow ?
Z tego srodkowa tylko posredniczy i przelozenie jest 9:47 ?


Poszukałem i znalazłem jak to wygląda w EQ 6 :

Image Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 3:38 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
JaLe napisał(a):
zbyszek napisał(a):
Jak chcesz uzywac ten montaz do astrofoto to nie wieszaj na nim wiecej niz na poprzednim. Jak czytalem przekladnia glowna ma zebatke z AL .
Nie wiem czy dobrze zabki policzylem, zebatki maja 9, 35 i 47 zebow ?
Z tego srodkowa tylko posredniczy i przelozenie jest 9:47 ?


Poszukałem i znalazłem jak to wygląda w EQ 6 :

Image Image


gdzieś czytałem, że ma nie 144, ale 180 zębów.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 7:36 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 2717
Miejscowość: znikam
Pieknie wygladaja, chetnie bym kupil :D

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 8:23 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:36 pm
Posty: 315
Miejscowość: Elbląg
Witam.
Zainteresował mnie ten wątek, ponieważ sam szukam czegoś na czym można by zawiesić Newtona 250/1320. Docelowo może coś nieco większego. No i moja uwaga skoncentrowała się właśnie na Sky-Watcher EQ-6 SynTrek. Z parametrów podanych na stronach DO wynika, że udźwig tego montażu wynosi około 25 kg. :shock: Jak uważacie, czy przy takim obciążeniu montaż będzie się zachowywał stabilnie? :?:
Nie znalazłem jednak póki co niczego bardziej rozsądnego. Nie interesuje mnie mobilność sprzętu, lecz raczej jego precyzja i stabilność. Będzie to sprzęt stacjonarny, w pawilonie przed domem, służący przede wszystkim do obserwacji i fotografii słabych DSów. Czy w ocenie bardziej doświadczonych kolegów taki wybór wydawałby się słuszny?
:)

_________________
http://astronomica.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 7:05 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Krzysztofie jeżeli chodzi o udźwig czy też nośność to bardzo ostrożnie podchodzę do tych 25 kg.
Jeżeli uzbroisz się w cierpliwość i poczekasz około 5 - 6 tygodni to postaram się przedstawić testy wykonane na EQ6 z lekkim 10 kg trusowym Newtonem 270/1500 oraz lunetą guidującą którą będzie 80 mm APO Oriona.
Przy czym, by ciężar zestawu był jak najmniejszy planuję 80 ED zamocować na przeciwwadze. Tym samym wraz z przeciwwagami planuje, iż ciężar całości nie powinien przekroczyć 18 kg.
Czy mi się to uda? Zobaczymy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 10:26 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Sie 27, 2006 4:29 pm
Posty: 2511
Miejscowość: Pabianice
Krzysztof- EQ6 może być za słaby do astrofoto takim dużym Newtonem. No ale to tylko takie moje kalkulacje- nie poparte doświadczeniem.
Jeśli szukasz sprzętu stacjonarnego, może sprawdź tą ofertę:
http://www.volny.cz/modr1/polsky/montaze.html
Przeprowadziłem "wywiad" w Czechach odnośnie tej firmy- wszyscy chwalą, poza niemal obowiązkowym dodatkiem, że robią sprzęt "pancerny" (np. cytat: "aż za solidnie") ;)
Te montaże wymagają wybetonowanego stanowiska. Jest możliwość zamówienia do nich GoTo - czeskiego systemu "Navigator".

Moim marzeniem jest taki montaż pod Newtona 400 i Cassegraina 250-300, do obserwatorium, które organizuję u siebie. No ale na razie to przyszłość :)

_________________
Różne Newtony od 4.25 do 12", ozdoba kolekcji : Mak-Newton 5", parę małych refraktorków, jakieś lornetki, ładnych parę kilo okularków i filteruf... i różne takie inne :) Wszystko pod wizual.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 11:07 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 17123
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
JaLe napisał(a):
JaLe napisał(a):
zbyszek napisał(a):
Jak chcesz używać ten montaż do astrofoto to nie wieszaj na nim więcej niż na poprzednim. Jak czytałem przekładnia główna ma zębatkę z AL .
Nie wiem czy dobrze ząbki policzyłem, zębatki maja 9, 35 i 47 zębów ?
Z tego środkowa tylko pośredniczy i przełożenie jest 9:47 ?


Poszukałem i znalazłem jak to wygląda w EQ 6 :

Image Image


gdzieś czytałem, że ma nie 144, ale 180 zębów.


To co pokazujesz to jest nowa ślimacznica i nowy ślimak po... daleko idącym tuningu autora a oryginalna z rozbiórki wygląda tak jak poniżej i jest.... aluminiowa :?
Image

Nie ma letko :wink: to jest jednak nadal chińszczyzna ze średniej półki a nie topowe Takahashi, tak więc Zbyszek ma tym razem rację :lol:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 11:26 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:36 pm
Posty: 315
Miejscowość: Elbląg
JaLe, ja właśnie bardzo ostrożnie podchodzę do tych danych, stąd moje pytania. Oczywiście że poczekam na Twoje testy, byłyby mi bardzo pomocne, a sprawa nie jest tak pilna i mam dużo czasu. Wszystko muszę dokładnie rozważyć. :roll:
Bardzo interesująca wydała mi się też oferta, do której link podał saywiehu. Szczerze mówiąc początkowo myślałem o samodzielnej konstrukcji bardzo podobnego montażu widłowego i poczyniłem w tym kierunku nawet pierwsze kroki, ... ale z czasem doszedłem do wniosku, że to chyba ponad moje możliwości. Najwięcej wątpliwości mam co do samodzielnego zbudowania odpowiednio precyzyjnego napędu. :?
W wolniejszym czasie przyjrzę się tej „czeskiej” propozycji. A może znajdę jeszcze inne rozwiązanie. W każdym razie dziękuję za rady. Będę śledził ten wątek. :)

_________________
http://astronomica.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 11:27 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Już Januszu rozebrałeś swój EQ 6 :lol:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 11:41 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 2717
Miejscowość: znikam
JaLe napisał(a):
Już Januszu rozebrałeś swój EQ 6 :lol:


Sadze, ze to podstawowy warunek poprawnej pracy montazu.
Rozebrac, sprawdzic czy nie ma opilkow i jest smar . Moze go nie byc . :shock:
Bardzo delikatnie skrecaj szczegolnie slimaki . Troche dokrec, sprawdz czy nadal sie kreca itd.

Gdzie mozna kupic mosiezna zebatke niestety tylko do EQ5 ?

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 11:51 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Na razie nie spieszy mi się z takim przeglądem. czy te zaznaczone prze ze mnie śrubki to miejsca w których smarujemy montaż ?

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 11:52 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 17123
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
JaLe napisał(a):
Już Januszu rozebrałeś swój EQ 6 :lol:

Oczywiście, bo trzeba go było dotrzeć i przesmarować ponownie przekładnie smarem molibdenowym.
Też myślę w przyszłości o wymianie ślimacznic na brązowe ale na dotartych aluminiowych mam teraz gladkie PE na poziomie +-8" co w zupełności wystarcza do moich obecnych potrzeb i najpierw pobawię się PEC-em a potem jak nie wyjdzie zlecę wykonanie nowych brązowych ślimacznic i nierdzewnego, szlifowanego ślimaka do kompletu 8)

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 11:59 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
zbyszek napisał(a):
JaLe napisał(a):
Już Januszu rozebrałeś swój EQ 6 :lol:


Sadze, ze to podstawowy warunek poprawnej pracy montazu.
Rozebrac, sprawdzic czy nie ma opilkow i jest smar . Moze go nie byc . :shock:
Bardzo delikatnie skrecaj szczegolnie slimaki . Troche dokrec, sprawdz czy nadal sie kreca itd.

Gdzie mozna kupic mosiezna zebatke niestety tylko do EQ5 ?


Problem jest z wykonawstwem ślimacznic. Ja dosyć długo szukałem do montażu, który miałem zrobić ( i pewnie prędzej czy później go wykonam )

Tutaj Zbyszku masz cennik do EQ6: http://www.gierlinger.cc/schnecke.htm


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 12:11 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 17123
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Przeglądnąłem ten projekt:
Image
i już na pierwszy rzut oka ze skali obrazka widzę ze trzeba oś alfa zrobić 3x grubszą a oś delta spokojnie 2x grubszą aby to utrzymało i uprowadziło 50cm działko :roll:
Życzę powodzenia, szacuję budżet budowy takiego kompletnego montażu pod teleskop klasy 50cm na około 20-30 tyś zł, oczywiście w polskich warunkach bo na zachodzie to wyjdzie sporo więcej bo tam jednostkowe usługi są potwornie drogie :?

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 12:19 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Oj nie tak Januszu! Nie 50 cm, bo w tedy samo lustro byłoby prawie tak ciężkie tylko max 15" z oporządzeniem właśnie około 50 kg.

Niestety nie za bardzo widzisz proporcje, bo oś jest odpowiedniej grubości (policzyłem ;) i jest nawet pewien zapas) .


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 1:41 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 17123
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Rob jak uważsz ale ja dałbym z mety osie stożkowe i stopniowane, grubsza alfa 40/80 i cieńsza delta 30/60mm pod łożyska stożkowe.

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Maj 29, 2007 10:05 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Nie miałem zbyt wielu okazji do przetestowania montażu, ale jedne z pierwszych pomiarów PE wygladają tak:

Image

Czarny wykres jest oryginalnym zapisem.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 91 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: MSNbot Media oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group