* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 91 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Maj 29, 2007 10:43 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
Jale to jest tylko 50 sekund
daj przynajmniej 1200 :idea:

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Maj 29, 2007 10:45 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4990
Miejscowość: małopolska
Max napisał(a):
Jale to jest tylko 50 sekund
daj przynajmniej 1200 :idea:

No to jeden z pierwszych pomiarów, nie miałem okazji, by wykonać kilkunastominutowe pomiary :(


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Maj 29, 2007 10:55 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
za to teraz masz idealne warunki , z fotografowaniem DS'ów trzeba poczekać kilkanaście dni , czasu na testy masz pod dostatkiem... :wink:

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Maj 29, 2007 11:23 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4990
Miejscowość: małopolska
Max napisał(a):
za to teraz masz idealne warunki , z fotografowaniem DS'ów trzeba poczekać kilkanaście dni , czasu na testy masz pod dostatkiem... :wink:


Oj, niestety nie mam ;) , ale to osobny temat :lol:

ps. oczywiście akwizycja danych trwała zbyt krótko i mój pomiar PE nie jest do końca miarodajny.

Do pomiarów użyłem danych zebranych w GuidDogu a postępowałem wg opisu


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Cze 10, 2007 8:25 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4990
Miejscowość: małopolska
Dwa dni temu udało mi się uruchomić guiding, dzięki kabelkowi od Leszka Jedrzęjewskiego ( thx :) )

Wykonałem też testy pomiaru PE:
1. Bez guidingu:

Image

2. z guidingiem opartym o Veste i laptopa:

Image


Wydaje się że te okresowe wahnięcia co 400" są spowodowane wyzwalaniem migawki, może być też inna przyczyna, ale do tego by coś więcej powiedzieć na ten temat muszę wykonać więcej prób


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Cze 10, 2007 2:26 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
Jale , wykres ładny ale bez RAW DATA nic nie wnosi
pokaż to tak :
Image

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Cze 16, 2007 8:50 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4990
Miejscowość: małopolska
Czuję sie w obowiązku dopisać kolejny fragment recenzji, otóż dzięki wykonanej przez Leszka Jędrzejewskiego przejściówce - udało mi się uruchomić GoTo sterowane z laptopa. Co dzięki temu zyskujemy ? Pełne dowodzenie montażem i brak pilota GoTo oraz Guid bez np ST4 (tego muszę się jeszcze nauczyć ;) )

Wczoraj przeprowadziłem pierwsze poligonowe testy, które wypadły naprawdę bardzo zadowalająco :lol:

Nie rozwinięty panel konfiguracyjny z mapą CdC wygląda tak:

Image

Strzałką zaznaczyłem suwaki do płynnej regulacji prędkości przemieszczania się głowicy.

Właściwie prędkość x 800 jest zbyteczna, ja ustawiałem x 300 i to z kilku powodów, jednym z nich jest to, że nie chcę przemęczać ślimaka :)

Co do samego GoTo to jest jak ma być - trafia idealnie w obiekt, który po prostu zaznaczmy w CdC :lol:

Co więcej w wydaniu komputerowym mamy jeszcze następujące możliwości takie jak:

GOTO/SLEW at 0.144 resolution (depending on the accuracy of the planetarium database)

- SYNC (via ASCOM / Planetarium Software)

- PARK TO HOME/PARK TO CURRENT/UNPARK

- 1 STAR ALIGNMENT (2-STAR, N - STAR to follow)

- PULSEGUIDE (at variable speed rates and with 'duration' parameter support and duration overide)

Other Functions include;

- SIDEREAL, LUNAR, SOLAR TRACKING

- AUTOGUIDER PORT SPEED RATE SETTING (RA and DEC speeds can be set independently)

- VARIABLE SLEW SPEEDS which can be set from x1 to x800 of the sidereal rate

- NORTH and SOUTH Hemisphere support

- EQMOD SLEWPAD - Interface that allows a three button mouse as a SLEW HAND PADDLE
- GPS SUPPORT (using NMEA streams)

- PEC TRAINING (via hand control or PULSEGUIDE sequence) AND PLAYBACK (encoder position accurate)

- BACKLASH COMPENSATION (current not active since most of the EQ designs does not require backlash )

- USER PROGRAMMABLE TRACKING RATES (both on DEC and RA)


c.d.n


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 10:21 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4990
Miejscowość: małopolska
Ponieważ już kilka osób dopytywało się mnie o działanie sterowania z komputera, pokaże pełny panel kontrolny:

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 3:46 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4990
Miejscowość: małopolska
Oczywiście część tajemnicy kryje się w konwerterze (widocznym na zdjęciu), bo właśnie dzięki niemu komputer komunikuje się z montażem :)

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sie 02, 2007 10:08 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4990
Miejscowość: małopolska
W zeszłym tygodniu zrobiłem pomiar PE i wyszło coś takiego:

Image

Zastanawia mnie dlaczego zawsze piknięcie w każdej sesji (pomimo tego samego obiektu są troszkę inne), po za tym wkurzają mnie te skoki ponad 5arcsec, nie wiem czy można z tym coś zrobić ? Nie jestem jeszcze pewien czy pulsguid w ogóle działa, bo pomimo korekty ostawień nic się nie zmienia.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sie 02, 2007 5:28 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
JaLe napisał(a):
W zeszłym tygodniu zrobiłem pomiar PE i wyszło coś takiego:

Image

Zastanawia mnie dlaczego zawsze piknięcie w każdej sesji (pomimo tego samego obiektu są troszkę inne), po za tym wkurzają mnie te skoki ponad 5arcsec, nie wiem czy można z tym coś zrobić ? Nie jestem jeszcze pewien czy pulsguid w ogóle działa, bo pomimo korekty ostawień nic się nie zmienia.


Hmmm.... to ja mam własnie takie PE w moim guidowanym EQ5 aktualnie.... niemal identyczne.... i jestem z tego powodu bardzo niezadowolony. Coś mi sie wydaje, że z tego EQ6 da sie więcej wycisnąć. Wydaje mi się, ze coś masz albo źle wyważony montaż albo agrressivness za mocno ustawiony bo wyraźnie guiding musi hamować ( albo przysmieszać ) montaż ( wykres jest zdecydowanie pod osią X ) - u mnie tak sie dzieje z tego powodu, że każdy jeden puls hamujący powoduje znaczny skok który potem musi być "nadganiany".... a poniewaź silniki u mnie nie są wystarczająco mocne ( za mały momnet na mój gust ) więc łatwiej jest guidingowi zwolnić prace silników niż ją przyspieszyć - ja staram sie to rekompensować dociązając telepa tak by raczej "hamował" montaż niż go "popychał" ( choć z mizernymi skutkami ). Zastanawia,m się w moim przypadku czy tak też sie nie dzieje z powodu zbyt mocno dociśniętego ślimaka lub jakiś oporów w obracaniu się całej osi RA.... być może u Ciebie występuje podobny problem.

Tak czy inaczej błąd rzędu +2/-5 ze skokami do +/-5 jest raczej marny i nie wiele na tym sie da sfotografować... to daje punktową gwiazdkę dopiero przy ogniskowej 400mm i pixelu 10um (.... a do takiej ogniskowej EQ6 to przerost formy nad treścią )

Wyliczenie dla ogniskowej :
57,3(radiany)*3600(sekundy)*0,01(pixel)/400( ogniskowa) = 5.157 arcsec na pixel

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sie 02, 2007 5:54 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4990
Miejscowość: małopolska
Wiesz wydaje mi sie, że to jednak sprawa softu, bo .....

W Guid Masterze najpierw tzn. przez około 200" głąd jest poniżej 2arcsec wszystko wdziała mi poprawnie potem zaczyna się sypać i błąd narasta systematycznie i nic nie pomaga zmiana ustawień, tak jak gdyby program w oógole nie działał.

Powyższe wyniki uzyskałem w GD i tam to tak działa, mogę bawić się ustawieniami i dalej jest to samo.

Póki co wykonałem zbyt mało prób , by wyciągnąć poprawne wnioski, ale wydaje mi się że to sprawa ustawień pulsguid, bo ten też nie działa. Czyli tak na prawdę to mam pseudo guid, bo nie mogę przejść do fakty7cznych ustawień.


Cóż jestem prekursorem tego rodzaju rozwiązania w Polsce, więc pewnie stąd to wszystko.

Teoretycznie różnica powinna być taka jak na przykładzie:

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sie 02, 2007 10:12 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
To ciekawe o czym piszecie , u mnie występują takie same "piki"
jeśli to sprawa softu to winny będzie GD
trzeba wykonać analogiczne pomiary w GuideDogu i GuideMasterze (pojawiła się nowa wersja)
i wyniki opracować PEAS'em , szkopuł w tym że nie ma konwertera GuideMaster -> PEAS

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sie 02, 2007 10:21 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
Max napisał(a):
To ciekawe o czym piszecie , u mnie występują takie same "piki"
jeśli to sprawa softu to winny będzie GD
trzeba wykonać analogiczne pomiary w GuideDogu i GuideMasterze (pojawiła się nowa wersja)
i wyniki opracować PEAS'em , szkopuł w tym że nie ma konwertera GuideMaster -> PEAS


Udało mi sie jakoś napisać templata dla Guidemaster-> PEAS :

1. Otwieramy PEASa
2. Wciskamy guzik " Input Data"
3. z listy wybieramy " By template"
4. W nowo otwartym okienku wciskamy "New"
5. Wpisujemy nazwę " Guidemaster" a w drugim polu :

. n x y n n n n n n

( kropka-spacja-en-spacja-iks-spacja-igrek-spacja-en-spacja-en-spacja-en-spacja-en-spacja-en-spacja-en )

6. "save"
7. "cancel"
8. Zaznaczamy Guidemaster z listy i "accpet"
9. dalej już normalnie jak przy każdym innym logu...

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sie 02, 2007 10:43 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
Genialne i działa !
dodam tylko że Twój templ pokazuje błędy w osi Ra
dla osi DEC wyglądałby chyba tak:

. n x n y n n n n n

pozdrowienia Max

ps.
a napisałbyś jeszcze templata do GuideDoga?
próbowałem kiedyś ale nigdy nie działał

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sie 03, 2007 12:02 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
Max napisał(a):
dodam tylko że Twój templ pokazuje błędy w osi Ra
dla osi DEC wyglądałby chyba tak:

. n x n y n n n n n


dokładnie... da sie nawet zrobić wykres z samych poprawek guidingujacych w RA i w DEC....

pozdrowienia Max

Max napisał(a):
a napisałbyś jeszcze templata do GuideDoga?
próbowałem kiedyś ale nigdy nie działał


Z tym z tego co pamietam jest gorzej bo tam jest iiny system zapisywania logów.... ale z pomocą przychodzi program który opisałem tu : http://philips.art.pl/goto/forum/viewtopic.php?t=25

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 9:55 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4990
Miejscowość: małopolska
Wcześniej pisałem o braku powtarzalności pomiaru PE. Na tym samym obiekcie tylko w niewielkim odstępie czasu wyglądało to tak:

Image

Skąd się wzięły te dwa duże piki ? Praktycznie zawsze pojawiają się one dopiero po upływie kilkuset sekund, stąd moje przypuszczenia, że wynika to z jakiegoś mojego niedopatrzenia w ustawianiu programu. Guidowana gwiazdka była "przekoszona" względem osi Ra o kilka stopni.
Guiduje ze stosunkowo małą ogniskową, bo tylko 300mm i bardzo korci mnie poeksperymentowanie z większą.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 2:15 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
Yale a czy wykres dotyczy RA czy DEC?
bo widzę że w nagłówku pisze Y Error co sugeruje że analizowana jest deklinacja
a piszesz o przekoszeniu w osi Ra
przerwy pomiędzy "pikami" to najzupełniej poprawny wykres gdzie błąd nigdy nie przekracza 5 arcsec

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 3:23 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4990
Miejscowość: małopolska
To w końcu Y jest Ra czy X bo już się pogubiłem. I w takim razie co pokazuje program Leszka, bo raczej wykres Y pokrywa się z tym co generuje program Leszka ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 5:32 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
http://www.astrochris.net/page.php?pg=79

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 6:11 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
Na temat EQ6 znalazłem jeszcze jedną rzecz... chyba za granicą popularne jest wymienianie silników w EQ6 Synscan. Nie wiem czy konkretnie z powodu PE czy prędkości GOTO... Zajmują sie tym Boxdorfer - http://www.boxdoerfer.de/ oraz AWR Technology - http://www.awrtech.co.uk/ih/ih_eq6.htm. Na pewno jakiś dobry powód jest.

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 8:55 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 885
Miejscowość: Jaworzno
JaLe napisał(a):
To w końcu Y jest Ra czy X bo już się pogubiłem. I w takim razie co pokazuje program Leszka, bo raczej wykres Y pokrywa się z tym co generuje program Leszka ?


znalazłem log z ostatniej sesji , wygląda na to że zarówno peas jak i program Leszka pokazuja dokładnie to samo

Image

Image

Image

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Sie 07, 2007 4:02 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4990
Miejscowość: małopolska
U mnie jednak nie pokazuje tak samo, są różnice.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sie 10, 2007 8:50 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4990
Miejscowość: małopolska
Znalazłem ciekawą stronkę odnośnie konserwacji EQ6

http://canon.unas.cz/astro/eq6ss-servis ... servis.htm

Widoczna ślimacznica wygląda jednak na wykonana z mosiądzu :shock:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sie 13, 2007 11:43 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4990
Miejscowość: małopolska
Postanowiłem jednak podtuningować mój montaż, a właściwie to tylko go oczyścić i przesmarować. W związku z tym chcę zadać pytanie jaki smar zastosować. Słyszałem , że podobno zwykły Łt 40 jest najlepszy.

I jeszcze jedna bardzo istotna sprawa, do tej pory myślałem, że montaże Oriona i SW są takie same i różnią się tylko kolorem. Okazuje się, że jednak różnice są większe.

Janusz rozbierał montaż EQ6 Oriona i ślimacznica była alu w moim SW EQ6 ślimacznica jest z mosiądzu:

Image


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 91 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group