* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 91 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sie 13, 2007 12:57 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 16929
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Montaż EQ-6 Syn Scan który rozbierałem do przeglądu i smarowania był od Sky Watchera z zestawu z tubą Newtona 250/1200 tak więc wyciągasz mylne wnioski :wink:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sie 13, 2007 1:02 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Janusz_P. napisał(a):
Montaż EQ-6 Syn Scan który rozbierałem do przeglądu i smarowania był od Sky Watchera z zestawu z tubą Newtona 250/1200 tak więc wyciągasz mylne wnioski :wink:


Mnie tam wszystko jedno czyj ten montaż. Lepiej napisz jakim smarem smarować ślimacznicę.

jakiś czech zrobił to:

http://canon.unas.cz/astro/eq6ss-servis ... servis.htm

smarem Litowym:

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sie 13, 2007 1:23 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 16929
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Łożyska toczne smarujemy oczywiście smarami odpowiednimi do łożysk czyli z grupy ŁT :!:
Ślimacznice i ślimaka smarujemy zaś (palcem lyb drewienkiem, nie śrubokrętem!) smarem teflonowym, białym lub molibdenowym, czarnym 8)
Odpowiedni smar zapewni gładszą prcę podzespołów i zapewni im dłogotrwały żywot podczas ich eksploatacji :idea:

Smar telflonowy z mikrogranulkami teflonu lub molibdenowy z dwusiarczkiem molibdenu absolutnie nie nadaje się do łożysk tocznych, doprowadzi to do ich szybkiego zużycia i skokowej pracy jak po grudzie bo kulki lub wałeczki łożyska będą mielić granulki i przeskakiwać po ich resztkach co jest niedopuszczalne bo doprowadzi do ich szybkiego zużycia bądź całkowitego zatarcia :shock:

PS. Niestety twój post wprowadza ludzi w bład więc czekam na jego poprawę i sprostowanie, każdemu może sie zdażyć błąd ale trzeba się umieć do niego przyznać i go od razu sprostować na co nieukrywam czekamy :roll:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sie 13, 2007 5:39 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Jaki błąd :shock:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Sie 14, 2007 1:45 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Wrz 05, 2006 4:18 pm
Posty: 210
Miejscowość: warszawa
Witam!

To jak to właściwie jest z tymi przekładniami?. Jakiś czas temu użytkowałem EQ6 (czarny, bez guidingu). Miał paskudne prowadzenie, ale ślimak i ślimacznica była z mosiądzu. Te wszystkie szarpnięcia i nieregularności PE wprowadzały przekładnie redukcyjne silników. ( ta wersja miała silniki synchroniczne chyba). Wersje EQ6 PRO mają szlifowany stalowy ślimak. Ślimacznica wygląda na mosiężną ( ale być moze jest z brązu glinowego - ma zbliżony do stali wsp. rozsz. termicznej). To jest moja "organoleptyczna" wiedza. Czy są wobec tego różne wersje wyposażnia montaży?.
Pozdrawiam!

_________________
jest dobrze


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Paź 23, 2007 6:48 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
W sieci znalazłem chyba najlepiej opanowany EQ6:
http://www.astrochris.net/

Tak wygląda PE tego montażu:

Image

i przykładowe zdjęcie M 94:

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 10:45 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 11:01 am
Posty: 367
Szkoda, że autor tego wykresu nie podał czy dane na nim to dane uśrednione czy tzw. 'raw'. Okazuje się, że wielu kolegom udało się w ten sposób 'obniżyć' wartość PE swojego montażu nawet 10 krotnie :-(
Wydaje się, że wykres o takim poziomie wartości PE jak pokazany zawiera jakieś funkcje uśrednienia biorąc pod uwagę choćby fakt seeing-u na podobnym poziomie. Jale, czy możesz podać gdzie znalazłeś ten wykres ?
Przy okazji tej dyskusji mogę pochwalić się, że poznałem dość dokładnie sterownik tego montażu. Okazuje się, że oprócz znanych mi już funkcji sterownik do EQ6 posiada automat w algorytmach sterowania odcinający zasilanie jeśli w kanale nie ma sygnału sterującego przez klka sek. co pozwala na dodatkową oszczędność energii. Oznacza to jednoczesnie, że silnik 'nie trzyma' przekładni w czasie hibernacji ale w napędzie EQ6 nie ma to znaczenia bo działa w nim prawie bezluzowa przekładnia ślimakowa.
L.J.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 11:21 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Gru 29, 2006 8:43 pm
Posty: 2331
Miejscowość: małopolska
Patrząc tylko na wykres gość zmiazdzył dokładnością z tym że u mnie rodzi się pytanie czy to co on przedstawił nie jest przypadkiem guidowanym wynikiem ( oczywiści tez rewelacja). W sprzęcie wymienia kamerke z autoguidingiem. Pytanie też czym obciążył ten montaż - czy aby tym co widać na zdjęciu na podanej stronie ?

Kurcze to tak dobry wynik że aż niewiarygodny szczerze mówiąć
:D

_________________
Tak,Sbig,AP,SW
http://www.astromarcin.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Lis 03, 2007 10:36 am 
Offline

Rejestracja: Wto Wrz 05, 2006 4:18 pm
Posty: 210
Miejscowość: warszawa
O tym oprogramowaniu Star 2000 do kamerek Starlight Express czytałem dość dawno temu w S&T. Okazuje się niezłe, umożliwia self guiding na pojedyńczym czipie, idealne do serii SX7.
Pozdrawiam.
P.S.
W czasie moich prób z przekładniami ciernymi wyszła na jaw cecha oprogramowania sterownika EQ6 Syn Scan. Teraz potwierdził to Leszek. Czyli wszystko jasne. :lol:

_________________
jest dobrze


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 04, 2007 9:07 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Kolejna rozwojowa wersja sprzętu na SW EQ6 wygląda tak:


Image Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 04, 2007 10:05 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:36 pm
Posty: 315
Miejscowość: Elbląg
Jarku czyżby nastąpiła zmiana koncepcji w konfiguracji sprzętu? A co z Twoją 270-tką? :roll:

_________________
http://astronomica.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 04, 2007 12:23 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Krzysztof_K napisał(a):
Jarku czyżby nastąpiła zmiana koncepcji w konfiguracji sprzętu? A co z Twoją 270-tką? :roll:

Postanowiłem podejść do całego tematu bardzo poważnie i długofalowo. Wiąże sie to jednak z poważnymi jak dla mnie nakładami, które muszę rozłożyć w czasie.
Optyka 270- tki ma nowego właściciela.

Prezentowany sprzęt na EQ6 jest w dalszym ciągu sprzętem mobilnym, w tej chwili zaczynam pracę nad wyposażeniem stacjonarnym o dużej nośności oraz obserwatorium.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 04, 2007 12:26 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Paź 20, 2006 6:45 pm
Posty: 1907
Miejscowość: Andrychów
Jale widze że zrujnowałeś się na Soligora.Gratulacje :wink:

_________________
MEADE SN 10",Intes Alter MN56,SW 8" Dual Speed,SW 114/900 eq2,ATM Saturn 6",Uniwersał 6",Dal ZT 15-60x66,EQ5,MEADE LXD 75 GoTo,Zeiss 10x50,Nikon 10x50,TS Marine 15x70,TS 25X100, Canon EOS 350 D,i troche okularów...


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 04, 2007 12:29 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
bolid25 napisał(a):
Jale widze że zrujnowałeś się na Soligora.Gratulacje :wink:


No widzisz, najciekawsze jest to że dosyć sporo osób zaczęło podchodzić do tematu w sposób podobny do mojego. Praktycznie co tydzień, Ktoś informuje mnie o kupnie EQ6 lub HEQ5 oraz prosi o pomoc w podłączeniu za pomocą EQMODa. Widzę , też że sporo osób kompletuje podobną optykę ;).
W ten sposób powstaje cała armia bialutkich montaży :lol:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 04, 2007 1:22 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Lip 29, 2005 12:36 pm
Posty: 315
Miejscowość: Elbląg
JaLe napisał(a):
(...) Praktycznie co tydzień, Ktoś informuje mnie o kupnie EQ6 lub HEQ5 oraz prosi o pomoc w podłączeniu za pomocą EQMODa

Haaa... no widzisz, ja również będę miał do Ciebie trochę pytań, ale to za jakiś czas, bo teraz muszę się wygrzebać z innych spraw... Pierwsze światło z mojego EQ6 mam już za sobą, jednak przed nami dłuuuga zima z długimi wieczorami :wink:

_________________
http://astronomica.pl


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 1:08 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 884
Miejscowość: Jaworzno
Jale dziękuję za link do twojej strony , sporo moich wątpliwości zostało wyjaśnionych a przy okazji znalazłem takie coś:

Total control mounts EQ6 / HEQ5 / Sirius / Atlas (EQMod)

Interface EQ6/Atlas Direct (EQMod) sur port USB Nouveau ! Interface EQ6/Atlas Direct (EQMod) USB New! 45 €

ze strony :
http://www.pierro-astro.com/

czy jest to odpowiednik konwertera który wykonał Leszek ?
kabelek którego używasz działa na porcie szeregowym COM , czy masz takie gniazdo w kompie czy też stosujesz konwerter SERIAL->USB

wydaje mi sie że wygodniejszy w obsłudze będzie kabelek usb
czy brałeś pod uwagę takie rozwiązanie ?

cena tego kabelka z wysyłką to 198zł :?

_________________
FS128 , FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8 = 105kg astro rupieci


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 10:23 am 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 2710
Miejscowość: znikam
Przed przerobka mogles podlaczyc montaz do kompa ? W/gmnie przerobka polegalana dolozeniu ukladu to umozliwiajacego.

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 11:22 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
Max napisał(a):
Jale dziękuję za link do twojej strony , sporo moich wątpliwości zostało wyjaśnionych a przy okazji znalazłem takie coś:

Total control mounts EQ6 / HEQ5 / Sirius / Atlas (EQMod)

Interface EQ6/Atlas Direct (EQMod) sur port USB Nouveau ! Interface EQ6/Atlas Direct (EQMod) USB New! 45 €

ze strony :
http://www.pierro-astro.com/

czy jest to odpowiednik konwertera który wykonał Leszek ?
kabelek którego używasz działa na porcie szeregowym COM , czy masz takie gniazdo w kompie czy też stosujesz konwerter SERIAL->USB

wydaje mi sie że wygodniejszy w obsłudze będzie kabelek usb
czy brałeś pod uwagę takie rozwiązanie ?

cena tego kabelka z wysyłką to 198zł :?


Prawdopodobnie zadziała z USB jednak moje zdanie o samym USB jest jak najgorsze (nie chce tego znać !!!), gdzie mogę to wycofuję się z uSBeków.

Zbyszku, konwerter jest konieczny, gdyż bez niego są zbyt duże różnice napięciowe i sprzęt po prostu nie zadziała.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 2:36 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 884
Miejscowość: Jaworzno
no tak a cóż ja mogę zrobić jak mam same usb?
stosuje 2 konwertery usb-serial (obsługa robo i canona) i nie wiem czy kolejny dla montażu będzie chciał działać :?:

_________________
FS128 , FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8 = 105kg astro rupieci


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 12:26 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
UWAGA !!! Najnowszy soft EQMOD posiada już PECa:

Image

Program posiada możliwość generowania wykresu:

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 4:06 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
OK... ma PECa i ma "baklasz kompensejszon", fajnie....ale czy te paramatery są zapamiętywane czy trzeba je za każdym razem badać i wgrywać przed sesją ? Bo jak trzeba wgywać to oznacza to dodatkowe 20min wyjęte z focenia....

Jakieś doświadczenia z używania tych funkcji ?

Dodane : podobnie jak sprawa wygląda z RA Limit i innymi tego typu paramatrami ... czy są zamamiętywane.... worm phase czy jest zapamiętywane...

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 4:13 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 16929
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Aby były zapamiętywane montaż musiałby posiadać encodery aby znać aktualną fazę obrotu ślimaka bo inaczej to było by bez sensu (czytaj bez układu odniesienia) :idea:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 4:49 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
Janusz_P. napisał(a):
Aby były zapamiętywane montaż musiałby posiadać encodery aby znać aktualną fazę obrotu ślimaka bo inaczej to było by bez sensu (czytaj bez układu odniesienia) :idea:


wcale nie... czytając specyfikację np Losmandy Gemini dowiadujemy się, że worm phase jest ciągle na bierząco wyliczane i zapisywane do EPROMu podczas wyłączania urządzenia. PEC także jest permanentny, zapisywany w pamięci i w zasadzie działający non stop podczas śledzenia.

Enkodery natomiast służą do tego by odkryć położenie montażu kiedy zostanie rozsprzęglony. Dzięki nim teoretycznie nie trzeba robić alignowania GOTO jeśli ręcznie przestawimy montaż. Pozycja ślimaka podczas ruszania rozsprzęglonym montażem natomiast nie zmienia się więc dalej jest realizowane PEC.
Enkodery zatem są jedynie uzupełnieniem GOTO o możliwość ręcznego przestawiania montażu z zachowaniem zaalignowania, natomiast nie mają duzo wspólnego z opcjami dotyczącymi fotografowania i dlatego dodawane są za dopłatą.
Z drugiej strony widziałem gdzieś także enkodery zamontowane na ślimaka, które faktycznie miały zliczać pozycję slimaka.... ale chyba nie stosuje się tego rozwiązania juz ( moge się mylić ).

Podobne rozwiązanie z zapamiętywanym PECem i worm-phase jest w Boxdorferze MTS3 jak i innych rozwiązaniach w droższych systemach GOTO.

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Ostatnio edytowany przez philips, Pon Lis 26, 2007 5:06 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 5:00 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 03, 2007 1:29 am
Posty: 291
Miejscowość: warszawa
Może inaczej zadane pytanie...:

1. wgrywamy sobie do EQMODa PECa...
2. ustawiamy montaż pod koniec sesji w pozycji PARK
3. Wyłączamy EQMODa i montaż. Podczas wyłączania EQMODa zapamiętuje on w TEMPie w windowsach ostatnia znaną pozycję ślimaka
4. My odłaczamy zasilanie od monta aby pozycja slimaka nie zmieniła się kiedy jest on odłączony od EQMODa.
5. Przy ponownym uruchomieniu EQMODa wczytuje on z TEMPa jaka była ostatnia pozycja slimaka z jaką sie on zetknał.
6. Uruchamia PECa na podstawie tej pozycji i UNPARKuje montaż.
7. Działa dalej jakby montaż i EQMOD nigdy wcześniej nie został wyłączony.

Czy tak się dzieje ?

_________________
Stellarvue 80ED | EOS 350Dmod | EM200 | Galeria


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 7:55 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4960
Miejscowość: małopolska
philips napisał(a):
OK... ma PECa i ma "baklasz kompensejszon", fajnie....ale czy te paramatery są zapamiętywane czy trzeba je za każdym razem badać i wgrywać przed sesją ? Bo jak trzeba wgywać to oznacza to dodatkowe 20min wyjęte z focenia....

Jakieś doświadczenia z używania tych funkcji ?
Dodane : podobnie jak sprawa wygląda z RA Limit i innymi tego typu paramatrami ... czy są zamamiętywane.... worm phase czy jest zapamiętywane...

20 minut to naprawdę nie tak dużo, czasami po 3 godzinach udawało mi się zrobić pierwszą fotkę ;)
Po za tym dlaczego, aż 20 jeden obrót ślimaka trwa 480"


Doświadczenia z PECiem nie mam żadnego, gdyż wszystko do guidu wcześniej sprzedałem.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 91 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group