* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Kwi 13, 2008 12:03 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4999
Miejscowość: małopolska
Max napisał(a):
wybierając prędkość z ustawień 1 2 3 4 klikamy tylko raz !
suwaczkami trzeba przestawić osobno RA i DEC więc niekoniecznie będzie to szybsze


Ale teraz mnie ubawiłeś :lol: :lol: :lol:

Może jak sie spotkamy na Kudłaczach to sprawdzimy co jest szybsze. grzebanie w windowsie czy przesunięcie suwaczka :lol: :lol: :lol:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Kwi 13, 2008 12:33 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 893
Miejscowość: Jaworzno
każdy z nas ma inne upodobania i preferencje - weź to pod uwagę !
modyfikację pliku ini robisz tylko raz !
osobiscie nie nie lubię tych suwaczków i wole korzystać ze zdefiniowanych predkosci bo to jest szybsze , ale powiedzmy jasno : nikt nikogo nie zmusza do dokonywania zmian w eqmod :idea:

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 04, 2008 9:22 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 893
Miejscowość: Jaworzno
EQMOD dla użytkowników pilotów Synscan

Dotychczas połaczenie pilota Synscan i PCodbywało sie za pomocą sterowników Celestron NexStar 5i /8i .
Ja zastosowałem bezpośrednie połączenie za pomocą sterownika EQMOD co do tej pory wymagało usunięcia oryginalnego pilota i zastąpienie go odpowiednim kabelkiem , lub też wlutowania układu scalonego w elektronike pilota


Dzieki grupie EQMOD na yahoo dokonałem bardzo ciekawego odkrycia
otóż po upgrade oprogramowania pilota Synscan do wersji 3.21 (plik SynScanV0321.zip do pobrania z linku na dole) w menu UTILITY pojawiła sie funkcja PC DIRECT MODE , początkowo nie miałem pojęcia jak z niej korzystać ale dzięki grupie dowiedziałem sie iż jest to bezpośrednie połączenie które umożliwia bezpośredni przesył danych z PC do sterownika silników EQ6
zatem wymyślne kabelki do EQMOD'a nie będą chyba juz potrzebne

Sposób postępowania:
1. uruchomić montaż z pilotem Synscan odparkowac , zalignować i włączyć funkcję PC DIRECT MODE
2. podłączyć PC z pilotem za pomocą fabrycznego kabelka
3. odpalić np. CDC i z menu telescope wybrać EQMOD ASCOM EQ5/6
4. spróbować skierować teleskop na jakiś obiekt przy pomocy CDC

Tryb PC DIRECT MODE umożliwia sterowanie teleskopem za pomocą klawiszy pilota oraz pełną funkcjonalność sterownika EQMOD, ale UWAGA ! nie należy zmieniać współczynnika SLEW RATE w pilocie gdyż połączenie z EQMOD urywa sie
poruszę oczywiście ten temat na grupie i zapewne spece od EQMOD'a niebawem naprawią i ten problem

gorąco zachęcam wszystkich uzytkowników wersji Skyscan do pobranie sterownika EQMOD oraz wykonania testów funkcjonalnosci trybu PC DIRECT

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 12:17 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 893
Miejscowość: Jaworzno
jest nowa wersja programu PECpreparator: PecPrep_V125.zip
do pobrania z linku na dole, katalog PEC

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Cze 24, 2008 11:31 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 893
Miejscowość: Jaworzno
nowe wersje programów w zakładce PEC:
PErecorder_1_0_0_15
PecPrep_V127

nowa wersja sterownika EQMOD :
EQASCOM_V114c

jak zawsze do pobrania z linku na dole

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Cze 30, 2008 9:00 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 893
Miejscowość: Jaworzno
Mount Limits nowa funkcja wprowadzona do sterownika EQMOD wersji EQASCOM_V114d

jest też nowy EQTOUR_BETA_V109

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ6 Skyscan & EQMOD
PostWysłany: Pią Sie 15, 2008 10:08 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 893
Miejscowość: Jaworzno
BACKLASH w osi DEC - jak go wyeliminować ?

pierwsza myśl jaka przychodzi do głowy to skasować luzy na ślimaku i przekładni silnika ,jak najbardziej od tego należy zacząć , ale czasem mimo naszych starań nie jest to wystarczające do całkowitego wyeliminowania problemu
tu z pomocą może przyjść opcja BACKLASH w pilocie SynScan
system umożliwia wpisanie wartości dla osi RA i DEC , Ra jak na razie zostawiłem w spokoju natomiast po kilku próbach udało mi sie znaleźć optymalną wartość dla deklinacji
wpisujemy ją w formacie stopnie , minuty , sekundy kątowe
0 00 19 - przy tej wartości podczas kalibracji GuideMaster wykazał mi wartość bliska zera ( z minimalna nadkorektą)
nadmierną korektą raczej sie nie przejmuje gdyż można to skorygować zmniejszając parametr AGGRESSIVNESS

PS
jest kolejna wersja sterownika EQASCOM_V114g
http://www.4shared.com/file/59115464/1b ... Setup.html

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ6 Skyscan & EQMOD
PostWysłany: Pią Sie 15, 2008 11:29 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4999
Miejscowość: małopolska
No, właśnie mi montaż zawsze spieszy zarówno w De jak Ra :|


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: EQ6 Skyscan & EQMOD
PostWysłany: Sob Sie 16, 2008 12:17 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 893
Miejscowość: Jaworzno
mój z kolei zwalnia w RA , ale ustawieniem backlasha tego raczej sie nie skoryguje
w EQMOD trzeba popróbować korekty suwakiem RA Drift

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ6 Skyscan & EQMOD
PostWysłany: Sob Sie 16, 2008 8:51 am 
Offline

Rejestracja: Pią Wrz 09, 2005 8:13 pm
Posty: 4999
Miejscowość: małopolska
Max napisał(a):
mój z kolei zwalnia w RA , ale ustawieniem backlasha tego raczej sie nie skoryguje
w EQMOD trzeba popróbować korekty suwakiem RA Drift

Przeczytałem, że to pomaga. Próbowałem już różnych ustawień i nie widać różnicy.
Zastanawiałem się czy nie zmienić ustawień Custom Track Rate z 15.04157 na inne, ale troszkę boje w tym grzebać :|


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: EQ6 Skyscan & EQMOD
PostWysłany: Pon Wrz 22, 2008 11:13 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 893
Miejscowość: Jaworzno
nowa wersja sterownika EQMOD :
EQASCOM_V115b

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: EQ6 Skyscan & EQMOD
PostWysłany: Sob Lis 08, 2008 6:36 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 15, 2005 1:25 am
Posty: 893
Miejscowość: Jaworzno
jest kolejna wersja sterownika EQASCOM_V115d_Setup.exe

http://sourceforge.net/project/showfile ... _id=182628

_________________
FS60 , St2000 , Taurus 12" , Nagler26 , LVW 13, LVW 8


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group