Ok.
Mam nadzieję, że mogę podsumować dotychczasową formę "Tabeli Wimmera".
"Tabela Wimmera" zyskała swój tytuł niejako samoczynnie i wzięła ją oczywiście od mojego pseudonimu na forum. Pierwsza odsłona została opublikowana ponad 10 lat temu i pierwotnie nazywała się "tabelą obiektów dla małych apertur". Przez lata przechodziła kolejne metamorfozy.
Była też opublikowana w druku, w miesięczniku Astronomia.
"Tabelę Wimmera" w najnowszej formie możecie znaleźć pod tym linkiem. Jest to wersja o najniższej możliwej kompresji grafik, a więc lepsza do wydruku:
http://www.astro-art.pl/wp-content/uplo ... a_v3-2.pdf"Tabela Wimmera" to zamieszczone tutaj, także na innych forach astronomicznych oraz na mojej stronie pliki pdf.
W tym opracowaniu, oprócz obiektów (które nie są moje, i nie można ich uznać za własność), znajduje się przygotowanie graficzne, mapy, grafiki, ikony, teksty, opisy, a także podziały obiektów na trudność i przypisane do nich cechy.
Szczegółowe mapy na stronach od 8 do 43 są wygenerowane w programie Nocny Obserwator autorstwa Pana Janusza Wilanda, który wyraził zgodę na włączenie ich do mojego opracowania.
Lżejszą formę tabeli, z większą kompresją plików jpg (czyli gorszej jakości) znajdziecie pod tym linkiem:
http://www.astro-art.pl/wp-content/uplo ... v3-2_s.pdfTabelę "inwertowaną", a więc z tłami wizualizacji obiektów zamienionymi w białe załączam tutaj. To wersja oszczędzająca tusz w drukarce

Załącznik:
Śmiało pobierajcie, kopiujcie, drukujcie, używajcie i udostępniajcie "Tabelę Wimmera" w
oryginalnej jej formie. Możecie ją rozdawać jak Wam się tylko podoba, pod warunkiem, że zrobicie to tak samo jak ja, a więc za darmo.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować swoje własne opracowanie od podstaw wykorzystując obiekty umieszczone w "Tabeli Wimmera", ponieważ jak już wspomniałem
to nie są moje obiekty. Każdy oczywiście może sobie zrobić dowolne zestawienie swoich własnych obiektów, części, albo większej ich ilości i używać wedle własnego uznania.
Jeśli ktoś chciałby zmienić moją tabelę (czyli jej obecną formę), użyć moich grafik, ikon, tekstów, opisów we własnym opracowaniu, to proszę o kontakt. Jeśli ktoś cytuje, bądź opisuje źródło, to oczywiście nie trzeba.
Dla ułatwienia zamieszczam tutaj obiekty, które wykorzystałem w moim opracowaniu,
w pliku Excela. Już kilka osób pytało o plik xls, więc załączam.
Załącznik:
W bliskiej przyszłości planuję jedynie poprawki "Tabeli Wimmera" mające na celu ustalenie jak najdokładniejszych danych zamieszczonych tam obiektów (jasności, położenie, separacje).
pozdrawiam
Olek