wfifiak napisał(a):A ja z grypą w łóżeczku. Zazdraszczam panowie. Cholernie żal tych nielicznych, pogodnych nocy...
Pozdrawiam.
Znam ten ból, w sobotę skończyłem chorować.
wfifiak napisał(a):A ja z grypą w łóżeczku. Zazdraszczam panowie. Cholernie żal tych nielicznych, pogodnych nocy...
Pozdrawiam.
anatol1 napisał(a):Chyba pora na Syntę 8"
winio napisał(a):anatol1 napisał(a):Chyba pora na Syntę 8"
Taaa, na Dobsonie![]()
Idealny na ciasny balkon i zaświetlone warszawskie niebo...
Chyba będę po prostu cieszyć się Księżycem, no i dziennymi obserwacjami
Krzysztof_P napisał(a):Obraz Jowisza jest dłuższymi chwilami masakra, tyle detalu, chmurki i chmureczki, cieniutkie i szerokie pasy, ekstra kolory i dobry kontrast obrazu.
Mars jest zdecydowanie najładniejszy jakiego widziałem w tym sezonie. Okular Orto Takahashi 12,5mm i powiększenie 248X. Biała Czapa u góry jest piękna, śnieżno-biała otoczona ciemną strefą, pod nią biegnie ciemna otaczająca ją opaska, poniżej ciemna plama w kształcie jak Afryka do góry nogami...
Mareg napisał(a):Wielkie dzięki Anatolu za podzielenie się z nami wrażeniami z tak udanych obserwacji !
Podczas teleskopowych obserwacji Merkurego i Wenus można próbować używać czerwonego filtru (ja stosuję Baader LongPass 610 nm), który powinien sporo uspokoić obraz, gdyż dłuższe fale światła są mniej zakłócane przez atmosferę.
Oba obiekty są tak jasne, że przyciemnienie obrazu przez filtr jest dodatkową zaletą.
anatol1 napisał(a): (...)
Dzięki za radę, nie mam żadnych filtrów poza pomarańczowymi od radzieckich lornetekmoże by pomogły nawet.
(...)
montaż Skytee2 + ONSTEPX zmotoryzowany
Sprzedam M@rek, 2025.06.19Para nikon nav sw 5mm, nikon nav sw 10mm
Sprzedam KORSARZ, 2023.11.10Nasadka kątowa GSO 2 " dielektryczna
Sprzedam Orion 1967, 2025.05.18[s] Filtry SVBony CLS 1,25" / 2" [nowe]
Sprzedam Marek_N, 2025.06.04ZWO ASI 183 MM Pro - bad column
Sprzedam jolo, 2025.06.17Soczewka Baader Hyperion Zoom 2,25x
Sprzedam Juki89, 2025.06.02