Posty podczas obserwacji

Szkice, inspiracje, relacje z obserwacji, zlotów i podróży astronomicznych

Krzysztof_P | 08 Cze 2025, 22:18

lulu napisał(a):
Krzysztof_P napisał(a):Coraz mniej ludzi ogląda, przeważnie początkujący miłośnicy Astronomii, potem dość szybko przechodzą na astrofoto. :wink:

Trudno mieć o to do ludzi pretensje, sam poświęcam czas głównie fotografii, mimo że lata temu zaczynałem od wizuala. Ale wówczas nie miałem innej opcji. Trzeba mieć świadomość, że jeśli w jakiejś dziedzinie amatorskiej astronomii dokonała się prawdziwa rewolucja, to jest to właśnie astrofotografia. Od moich młodzieńczych czasów pojawiły się oczywiście znakomite edki i apki, ale to raczej powolna ewolucja niż rewolucja. To co powoduje że człowiek zostawia czasem szczękę na betonie, to jest natomiast astrofoto i przewrót technologiczny o skali rzeczywiście kopernikańskiej, jaki zawdzięczamy fotografii cyfrowej i jej obróbce komputerowej. To jest coś, czego w latach 70-tych czy 80-tych nikt nie przewidywał, nie wydawało się to możliwe. Dzisiejsze zdjęcia z byle rurki potrafią zostawiać daleko w tyle to, co kiedyś widywaliśmy w książkach, a co pochodziło z gigantycznych, profesjonalnych instrumentów. To jest naprawdę coś niewyobrażalnego i nie dziwmy się, że ludzi to ciągnie.

Cześć Łukaszu.
To prawda, sam to teraz widzę na przestrzeni lat.
To co kiedyś było zamieszczone zdjęciem w książce z jakiegoś tam ogromnego teleskopu na Hawajach, teraz na spokojnie robią to jeszcze lepiej miłośnicy Astronomii. Technologia i postęp robią swoje. Z jednej strony to dobrze że tak jest, choć z drugiej strony za dużo na raz też nie jest myślę takie wcale do końca piękne i dobre. Znam ludzi którzy w ogóle praktycznie nie oglądają nieba, tylko zajmują się samą astrofotografią ciekawych obiektów nieba.
Ludzie się zmieniają i Świat się zmienia...Wcale nie koniecznie ja myślę na lepsze...
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

Krzysztof_P | 08 Cze 2025, 22:37

Przemo83 napisał(a):Cześć fajnie się czyta Wasze wpisy. Ja mam dobsona 10" od zeszłej jesieni. Kilka magicznych szkiełek do obserwacji, ogromny niedosyt po każdej udanej i nieudanej obserwacji. Cały czas poszukuję zakręconych pozytywnie visualowców :) z okolic Częstochowy. Tak mnie to wciągnęło, że jeżdże po polach w nocy autem z telepem :) w końcu właściciel albo poszczuję mnie psem albo pogoni z widłami :D . Bywało tak, że wspominałem żonie że jadę max na 2h po czym powrót o 5 rano a na 6 do pracy :) cały czas uczę swoje oczy do obserwacji mgławic i galaktyk. Szkoda tylko, że jeżdżę sam. Pozdrawiam

Cześć.
Zapraszamy na zlot Kudłacze, są z nami też 10" i sporo większe Newtony. Mateusz wspominał że zabrał by swojego 12", F-6.
Może uda mi się namówić kolegę Mirka D. aby wziął w tym roku swojego nowego Niutka 20", F-3,3.
Ponoć świetnie pracuje z TV Paracorr II i w miarę też szerokie pola wypadają w nim Rewelacja z okularami 100*.
Warto przyjechać i pooglądać wszelakim kolegów, dostępnym astro sprzętem niebo.
Jest też duże zbudowane BINO 2X150 ED u Mirka i niebawem zagoszczę u niego na oglądanku nim w Tarnowie.
Może je weżmie na zlot Kudłacze, czas pokaże. To wypadkowa apertura około 210mm Refraktora, ponoć też jest rewelacyjne na Księżycu i Planetach.
Tak czy inaczej wszystkich chętnych zapraszamy w drugiej połowie Sierpnia.
Dokładny termin tegorocznego zlotu, będzie podany w dziale zlotów i spotkań na Kudłaczach.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Bruczi | 09 Cze 2025, 19:32

Przemo83 napisał(a):Cześć fajnie się czyta Wasze wpisy. Ja mam dobsona 10" od zeszłej jesieni. Kilka magicznych szkiełek do obserwacji, ogromny niedosyt po każdej udanej i nieudanej obserwacji. Cały czas poszukuję zakręconych pozytywnie visualowców :) z okolic Częstochowy. Tak mnie to wciągnęło, że jeżdże po polach w nocy autem z telepem :) w końcu właściciel albo poszczuję mnie psem albo pogoni z widłami :D . Bywało tak, że wspominałem żonie że jadę max na 2h po czym powrót o 5 rano a na 6 do pracy :) cały czas uczę swoje oczy do obserwacji mgławic i galaktyk. Szkoda tylko, że jeżdżę sam. Pozdrawiam

Jest trochę jeszcze tych visualowców, jest :D Ja sam mam dobka 10'' od dwóch lat i może nie jestem jakimś bardzo aktywnym obserwatorem, ale gdy mam ciut więcej czasu i dopisuje pogoda to wystawiam tubę na podwórko, albo jadę na jakieś pola. Niestety, wiele osób tutaj z drugiego końca Polski i również jestem samotnikiem - chyba, że uda mi się namówić kogoś z rodzinki to wtedy jest weselej - Fajnie się obserwuje jak można przy okazji pogadać, poopowiadać :)
Chętnie kiedyś wpadłbym na jakiś zlot - marzy mi się to :D Chciałbym popatrzeć przez fantastyczne sprzęty formułowiczów. Mam nadzieje, że będzie mi kiedyś dane wpaść na taki zlocik bo mam mnóstwo pytań do bardziej doświadczonych :)

A z racji, że to wątek postów podczas obserwacji, to dodam tylko, że niestety u mnie przez ostatni - akurat wolny - weekend, bardzo kiepska pogoda na obserwacje :D
Sky-Watcher Dobson 10" ; Hensoldt Wetzlar 8x40

Miejscowość: Grodzisk Wielkopolski

Krzysztof_P | 09 Cze 2025, 20:31

Cześć Bruczi.
Zapraszamy na coroczny zlot wizualowców Kudłacze, będzie cały przekrój wszelakiego sprzętu.
Pooglądasz z nami czym zechcesz. Dowiesz się nowych i ciekawych rzeczy jak i na pewno rozwieje się wiele twoich niepewności czy pytań i rozmyślań związanych z oglądaniem nieba.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

lulu | 09 Cze 2025, 21:13

Panowie, usuwam dyskusję na temat balkonu Krzysztofa, która zamieniła się jak zwykle w personalne poszturchiwania. Wiem, że owalny wątek viewtopic.php?f=93&t=76015 w Hyde Parku nie jest optymalny do dyskusji, ale powstał właśnie dlatego, że wałkowanie tych owali zwykle przestaje szybko być normalną dyskusją, pojawiają się stale te same argumenty, okraszane insynuacjami, pretensjami i personalnymi uwagami. Nie ma żadnego powodu by mnożyć tego typu wykwity w różnych miejscach forum.

Jeśli potrzebny jest dedykowany wątek w regularnej, astronomicznej części forum i są chętni by pokazać tam argumenty, a nie swój stosunek do kolegów - nie ma przeciwwskazań. Starajmy się jednak nie pstrzyć tymi przepychankami przypadkowych, niewinnych wątków.
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

Bruczi | 10 Cze 2025, 02:37

Krzysztof_P napisał(a):Cześć Bruczi.
Zapraszamy na coroczny zlot wizualowców Kudłacze, będzie cały przekrój wszelakiego sprzętu.
Pooglądasz z nami czym zechcesz. Dowiesz się nowych i ciekawych rzeczy jak i na pewno rozwieje się wiele twoich niepewności czy pytań i rozmyślań związanych z oglądaniem nieba.

Dziękuję za zaproszenie ! :) Bardzo bym chciał wpaść, czas pokaże czy będzie to możliwe w tym roku. Jeżeli nie w tym, to może uda się przyszły rok. Może namówię też moją żonę :lol:

Dzisiaj(a w zasadzie to wczoraj bo już późna godzina, a ja na nocce w pracy) miały być obłoki srebrzyste, ktoś zauważył ?
Sky-Watcher Dobson 10" ; Hensoldt Wetzlar 8x40

Miejscowość: Grodzisk Wielkopolski

Krzysztof_P | 10 Cze 2025, 06:58

Cześć.
Oczywiście, Zapraszamy wraz z żonką. :wink:
Pogoda w Krakowie wczoraj nie dopisała.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 14 Cze 2025, 17:39

Witajcie.
Wczoraj pogoda w Krakowie dopisała jak i dzisiaj też planuję oglądać niebo do rana, na razie mam gości w domu, ale od około 23-godzinki zaczynam dzisiejsze oglądanko z domu. :wink:
Kątowa Lorneta 100/550mm okazała się jak na Semi-Apo Triplet, bardzo dobrą optycznie Lornetą.
Wczoraj podzieliłem Epsilonki w Lutni przy powiększeniu około 69X z Plosslami TV 8mm.
Lorneta świetnie pracuje ze wszystkimi parkami okularów jakie posiadam. Wypadkowa Apertura wynosi około D-140mm, Gromada Kulista M13, pięknie już świeci bogato gwiazdami. Fajny myślę jeszcze w miarę mobilny z niej sprzęt. Hantelki M27 wyglądają też superowo, widać pięknie ich kształt. Piękne są też kolory Gwiazdy podwójnej Albireo. Najładniej prezentuje się w Panoptikach TV 19mm i w Plosslach TV 15mm.:wink:
Z Plosslami TV 32mm i z Panopticiami TV 24mm, daje wypadkowe piękne pole widzenia ponad 3* z ładnymi punktowymi gwiazdami prawie do samiutkiej Diafragmy.
Testowałem ją też z innymi parkami okularów: TV Panoptic 19mm, TV Plossle 15mm, TV Plossle 11mm i wspomniane wcześniej trzy pary okularów.
Księżyc też wygląda w tej Lornecie bardzo dobrze, niski poziom AC, jest bardzo dobrze kontrolowany jak również donoszą o tym w swoich Recenzjach użytkownicy tejże Lornety. Vega w Lutni jest bielutka z niewielką domieszką przebłysków koloru niebieskiego, jestem bardzo mile zaskoczony, tak dobrą optycznie Semi-APO Lornetą.
Pięknego Nieba Wszystkim Życzę. :wink:
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 14 Cze 2025, 19:50

Dzisiaj dla odmiany zmieniłem montaż z AZ5 SW na Paralaktyka EQ3-2, będzie gięcie głowy w nietypowym położeniu okularów. :wink:
Mam zamiar testować z Lornetą parki okularów Orto Takahashi: 9mm i 6mm, oraz parką Orto MOP 7mm Canon Optron Japan. Mam też od dzisiaj mini krzesełko astro, do oglądania w Zenicie. Zobaczymy jak się sprawdzi. Astro stołek w najniższym położeniu, był za wysoko.
Stosunkowo małe pola widzenia w okularach Orto i większe powiększenia. Łatwiej będzie śledzić obiekt, prowadząc w jednej osi ręcznie paralaktyka. :wink:
Załączniki
Posty podczas obserwacji: Lorneta i Paralaktyk EQ3-2.jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Krzysztof_P | 16 Cze 2025, 00:08

Witajcie.
W Krakowie nadal piękna pogoda.
Dzisiaj spotkaliśmy się w trzech w Obserwatorium koło Krakowa.
Polecieliśmy po Emkach z Katalogu Messiera, było superowo, pogoda naprawdę nam dopisała.
Ze sprzętu: SCT 14" Celestron, ED-APO APM 152/1200mm i ED 80mm Orion USA.
Pogodnego nieba wszystkim Życzę!!!
Załączniki
Posty podczas obserwacji: Lub3.jpg
Posty podczas obserwacji: Lub2.jpg
Posty podczas obserwacji: Lub1.jpg
Posty podczas obserwacji: Lub4.jpg
Posty podczas obserwacji: Lub5.jpg
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Andrzej.Ch63, winio oraz 10 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie