Po jakimś czasie sprzedałem teleskop koledze z pracy, ale wydłużyłem mu tubę do obserwacji jednoocznych - widać to na zdjęciach. Teraz kolega buduje dom w fajnym miejscu, gdzie ma dość ciemne niebo i będzie kupować newtona, więc refraktor musi znaleźć nowego właściciela (ale to nie jest transakcja grzecznościowa, teleskop sprzedaję ja jako ja

Teleskop daje bardzo dobre obrazy jak na w sumie budżetowy produkt. To jest właśnie dziwne w przypadku tego refraktora i jego większego brata Bressera AC 102/1350 - obiektywy są w porządku, ale cała reszta, czyli cela, tuba, wyciąg, szukacz, obejma do kitu (choć większy z braci ma całkiem dobry heksagonalny wyciąg).
Robiłem kilka dni temu test na Księżycu i gwiazdach. Jednego dnia seeing był bardzo przyzwoity i teleskop wytrzymał na Księżycu power 240x (okular TMB Planetary 5 mm) a obraz był nadal dość jasny i bardzo kontrastowy. Gwiazdy z dyskami Airiego jak z podręcznika. Mam wrażenie, że chwilami dorównywał mojemu Scope Techowi 80/1200 z japońskim sercem pod względem kontrastu i ostrości choć ma nieco większą światłosiłę (F/13.3)
Teleskop, jak widać na zdjęciach "wisi" na montażu typu AZ na porządnym, drewnianym statywie. Montaż to ATM (ale nie mój) zrobiony z grubych profili aluminiowych, jest stabilny i chodzi płynnie, choć nie ma mikroruchów. Nawet przy tak długiej tubie zaskakująco szybko tłumi drgania.
Na zdjęciu wnętrza tuby jest dość jasno, ale dlatego bo musiałem zdjąć obiektyw i oświetlić mocno wnętrze żeby pokazać bafle (w rzeczywistości jest tam czarno jak w pewnym miejscu, które ma tylko brzydkie nazwy

W zestawie teleskop z obejamami, dovetailem i szukaczem, oryginalny bresserowski filtr słoneczny, montaż z półką i pokrowiec.
Cena to 1500 zł plus koszty wysyłki (możliwy oczywiście odbiór osobisty). Preferowana sprzedaż całego zestawu, ewentualnie 850 zł za tubę i 650 zł za montaż. Nowy Bresser AC 90/1200 (sama tuba) kosztuje nieco ponad 1000 zł, mój refraktor jest co prawda używany, ale jak wyżej opisałem tylko obiektyw jest besserowski a reszta jest dużo lepsza.
Zapraszam do zakupów