UWAGA! PRÓBY OSZUSTW NA GIEŁDZIE

lulu | 27 Maj 2025, 00:51

W związku z kolejną próbą oszustwa wyłapaną przez nasze forumowe ORMO na Giełdzie, chciałbym prosić o szczególną ostrożność.

CO SIĘ STAŁO?
1. Znaleźliśmy ogłoszenia, w których oferowano produkty zilustrowane zdjęciami wykorzystanymi już na zagranicznych portalach.
2. Rzecz dotyczyła świeżo zarejestrowanych kont.
3. Zapewne jest tylko kwestią czasu, gdy zaczniemy mieć do czynienia z tym co stało się już plagą np. na Astropolis - czyli z hakowaniem kont i podszywaniem się pod wieloletnich użytkowników. Na Astropolis doszło już do kilku bardzo grubych oszustw z wykorzystaniem tego mechanizmu.

NA CO UWAŻAĆ SZCZEGÓLNIE?
- Na świeżo zarejestrowane konta
- Na konta stare, ale od dawna nieużywane, których aktywność odnowiła się głównie na użytek ogłoszenia na Giełdzie
- Na propozycje płatności przelewem, zwł. za granicę - tutaj charakterystyczna będzie próba osłabienia czujności poprzez propozycję PRZESŁANIA SKANU/ZDJĘCIA DOKUMENTU POTWIERDZAJĄCEGO TOŻSAMOŚĆ SPRZEDAJĄCEGO!
- Na stylistykę tekstu wskazującą na możliwość posłużenia się automatycznym translatorem
- Na bardzo korzystną cenę niewynikającą ze stanu przedmiotu

JAK SPRAWDZAĆ WIARYGODNOŚĆ?
- Przeszukać internet w użyciem wyszukiwania obrazem
- POPROSIĆ O DODATKOWE ZDJĘCIE precyzując jego temat (np. prawe pokrętło wyciągu itp.)
- Poprosić o dodatkowe, szczegółowe, nieoczywiste informacje techniczne i ocenić czy sprzedający orientuje się w temacie
- Pytać o możliwość obejrzenia przedmiotu lub odbiór osobisty (wówczas okazuje się często, że miejsce sprzedaży ma znajdować się gdzieś za granicą)

JAK SIĘ ZABEZPIECZYĆ?
- Dokonanie płatności z użyciem karty daje szanse na odzyskanie pieniędzy od banku (nie od sprzedającego) w ramach przysługującego zazwyczaj prawa do roszczenia zwrotnego. Platformy takie jak PayPal mogą oferować własne systemy ochrony kupującego, przy czym w wypadku PayPala nie należy godzić się na sprzedaż bezprowizyjną, z opcją "dla znajomych" - ochrona wówczas nie przysługuje. Zwyczajowo, prowizję pokrywa kupujący, ponieważ są to pieniądze za ochronę jego interesów (trzeba powiększyć odpowiednio kwotę przelewu tak aby po odjęciu prowizji sprzedającemu pozostała umówiona kwota).

Chcę przypomnieć, że Astromaniak nie jest stroną w transakcjach, nie odpowiada za ich przebieg i nie ma żadnych narzędzi pozwalających na odzyskanie straconych pieniędzy. Bądźmy mądrzy przed szkodą!

Bardzo dziękuję ochotnikom, którzy wyłapują i zgłaszają oszustwa - to bezcenna pomoc we wspólnym interesie. Im skuteczniej będziemy to ścigać, tym mniejsza szansa, że Astromaniak stanie się popularnym narzędziem dla oszustów.
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

mrjq | 27 Maj 2025, 11:38

W PayPal, żeby zadziałała ochrona, sprzedający musi wystawić dokument sprzedaży.
Czyli co sprzedaje i za jaką cenę. Bez tego nie mamy żadnej ochrony.
Nawet jak nie prowadzi działalności, może to zrobić. Na to się nie dajcie nabrać, że nie może.
Jak nie może = nie chce.
Takisit

Miejscowość: Polska

lulu | 27 Maj 2025, 12:43

To jakaś nowość dla mnie szczerze mówiąc. Zwykle robię tak, że wybieram normalną płatność z ochroną i dopłacam sprzedającemu odpowiednią kwotę, bo oni odejmą prowizję z tego co do niego trafi. Taki zakup oznaczają mi jako kwalifikujący się do ochrony, bez informacji o konieczności wystawiania jakichś dokumentów przez sprzedającego. Tak przynajmniej było dawniej - zmieniło się, czy czegoś nie dopatrzyłem?
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

mrjq | 27 Maj 2025, 15:21

Zmieniło się, teraz jest tak.
https://www.paypal.com/us/cshelp/articl ... ts-help277
Płatności osobiste

Wybierz „Wysyłanie do znajomego” do codziennej wymiany pieniędzy między Tobą a Twoimi znajomymi i rodziną. Możesz użyć płatności osobistych, gdy wysyłasz pieniądze jako prezent, dzielisz rachunek za lunch, płacisz swoją część kosztów utrzymania lub coś podobnego.

Płatności prywatne nie są objęte Ochroną zakupów PayPal.

https://www.paypal.com/us/cshelp/articl ... s-help1165
Oszustwa związane z zakupami
Jeśli sprzedawca zachęca Cię do wysłania płatności „Przyjaciele i rodzina”, gdy kupujesz towar lub usługę, powinieneś odmówić. Możesz mieć do czynienia z oszustem, który wie, że Twoja płatność nie będzie objęta naszą Ochroną zakupów, jeśli jest to płatność „Przyjaciele i rodzina”.
Ostatnio edytowany przez mrjq, 27 Maj 2025, 15:57, edytowano w sumie 1 raz
Takisit

Miejscowość: Polska

Karol | 27 Maj 2025, 15:38

Czy technicznie jest możliwe wprowadzenie historii logowania do wglądu dla każdego ? Lub chociaż w profilu użytkownika podać ostatnie kilka dat logowań ? Bo teraz nie da się stwierdzić czy dane konto jest "nagle" aktywne czy "normalnie".

Jestem też ciekaw odbioru osobistego. Jako sprzedający ryzykuje fałszywymi banknotami ?

lulu | 27 Maj 2025, 16:28

Nie, nie ma takiego rejestru, logowana jest tyko ostatnia wizyta. Pisząc o sprawdzaniu historii konta miałem na myśli prześledzenie historii wpisów - to jedyny odnotowywany ślad, którym można się posłużyć. Oczywiście nie sposób wykluczyć sytuacji, gdy ktoś po wielu latach odgrzewa konto żeby sprzedać coś na giełdzie - i samo w sobie nie jest to niczym złym. Chodzi tylko o to by w takich wypadkach zachować czujność.
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

astrorys | 27 Maj 2025, 16:54

Sam niedawno odkopałem po latach konto ze względu na giełdę. Co prawda chciałem kupić, a nie sprzedać, ale jak widać można. Mam nadzieję, że o bycie oszustem nikt mnie nie podejrzewa :roll: :lol:

Co do zabezpieczeń, to widzę dwie bezpieczne opcje:
1. Odbiór osobisty - oszust raczej się nie zgodzi. Oczywiście przedmiot trzeba dobrze obejrzeć i ocenić stan. No i w razie czego warto pamiętać o swoim bezpieczeństwie, ale to jak w życiu. Ja sporo rzeczy kupowałem z odbiorem osobistym i nigdy problemów nie miałem.
2. Prośba o wystawienie na OLX z ich wysyłką. Wtedy mamy pakiet ochronny, ale pewnie trzeba będzie trochę dopłacić.

No i oczywiście dla bezpieczeństwa polecam nagrywać wyjmowanie paczek z paczkomatu oraz ich otwieranie. Sam tak zawsze robię zarówno przy odbiorze, jak i przy wysyłce. W razie czego są potem argumenty, a w najgorszym razie materiał dla policji.
No i chyba nigdy bym nie kupił czegokolwiek na giełdzie astromaniaka z zagranicy. To by mi od razu śmierdziało, bo to nie jest międzynarodowe forum.
3 rozmontowane teleskopy, Luneta 100 ED i kilka lornetek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Józefów

lulu | 27 Maj 2025, 21:10

Podobnie jak z odświeżaniem konta, nie ma powodu z góry traktować ofert zza granicy jako oszustwa, tyle że warto zachować większą ostrożność. Wbrew pozorom zdarza się całkiem często że pojawiają się oferty od kolegów krajów sąsiadujących z nami, w takich wypadkach nawet odbiór osobisty nie musi być bardziej kłopotliwy niż w Polsce.

Co do OLX to tam są dość rygorystyczne normy jeśli chodzi o rozmiar przesyłek i o ile nie jest to problem w wypadku akcesoriów, to wysyłka tym sposobem całych instrumentów, zwłaszcza dłuższych nie wchodzi we rachubę.
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Hhhhhh | 28 Maj 2025, 09:11

Nie no, Panowie nie ma co zakładać z góry, że oferty sprzedaży które są poniżej ceny rynku wtórnego to od razu oszustwo. Są perełki na rynku w bardzo dobrej cenie bo zdążają się przeróżne sytuacje w życiu i jest potrzebna gotówka najlepiej na już.
Sam jestem nowym użytkownikiem tego forum, w zasadzie to mało co sie wypowiadam bardziej chyba ze względu na wiedzę większości tematów, ale transakcji kilku dokonałem poprzez te forum czy astropolis i odpukać każda transakcja dobiegła końca pozytywnie zgodnie z opisem i dbałością o zabezpieczenie przesyłki. Wystarczy kilka pytań odnośnie sprzetu który chcę się kupić lub dodatkowe zdjęcie któregoś z elementów którę nie jest widoczne na zdjęciu sprzedającego da dużo informacji. Zakładając także, że sprzedający robił ów zdjęcia zapewne telefonem przed wystawieniem aukcji (jak większość z nas) wystarczy ściągnąć te zdjecia i wejść w ścieżkę źródła zobaczyc czy owe daty pokrywają sie z modelem telefonu/data ich zrobienia, każdy telefon ma swój sposób zapisywania takiej ścieżki, więc jest to też jakiś punkt odniesienia i warto zwrócić czy plik był modyfikowany.
Na co ja jako kupujący zwracałem uwagę to na pewno możliwość odbioru we własnym zakresie, oraz wysyłki z możliwością odbioru za pobraniem. Firmy kurierskie regulują zazwyczaj od 2 do 5 dni roboczych owe transakcje po jej odbiorze, a nie jak kiedyś szło pocztą 14 - 21 dni, więc zakładając, że ktoś chce sprzedać sprzęt, to 3 dni czy 5 nie zrobi mu różnicy, zazwyczaj sama sprzedaż i szukanie osoby chętnej na zakup trwa dłużej, niż przelew kurierski za odbiór przesyłki.
Pozdrawiam
eq2, eq3.2, azeq6gt
asiair, asieaf, szufladka
guidery sw ed50+585mcp, zwo mini+120mm
tuby sw130900 200800+533mcp
svbony48p svbony550
filtry 2" askar c1 i c2, optlong l-extreme, antila alp-t v. golden, uv/ir, uhc.

Miejscowość: Polsza

Dale | 29 Maj 2025, 08:54

Dzięki za zwrócenie uwagi. Faktycznie, włam na czyjeś konto daje sporo na takim forum. Jest o tyle łatwo że po odsianiu standardowych grup:
- handlarze zarabiający na chińczykach (kupują często na promocjach, omijają cło i vat, nie prowadzą działalności, więc są atrakcyjniejsi niż uczciwi sprzedawcy)
- użytkownicy zmieniający sprzęt/szukający własnej drogi (aktywni w różnych tematach, sporo kupują i sprzedają)
- okazjonalne ogłoszenia aktywnych użytkowników
- "skarby niezmierzone" - sprzęt mocno średniej klasy, sprzedawany w cenie hi-endowego - typowi "łowcy jeleni"
Pozostaje niewiele ogłoszeń które mogą budzić podejrzenie, ale jak pisaliście, zawsze można poprosić o zdjęcie, możliwość odbioru osobistego itp. Przy droższym sprzęcie, zwykle jest możliwość poznania udokumentowanej historii sprzętu.
...braki umiejętności nadrabiam entuzjazmem...

szuu | 29 Maj 2025, 13:00

Dale napisał(a):omijają cło i vat, nie prowadzą działalności

a jak się teraz omija vat gdy nawet chińskie sklepy go naliczają przy zakupie? pytam dla znajomego :wink:
Awatar użytkownika

Dale | 29 Maj 2025, 16:58

szuu napisał(a):
Dale napisał(a):omijają cło i vat, nie prowadzą działalności

a jak się teraz omija vat gdy nawet chińskie sklepy go naliczają przy zakupie? pytam dla znajomego :wink:

Sorry, z zasady nie pomagam w oszustwach.
...braki umiejętności nadrabiam entuzjazmem...

lulu | 29 Maj 2025, 23:43

mrjq napisał(a):Zmieniło się, teraz jest tak.
https://www.paypal.com/us/cshelp/articl ... ts-help277

Nic tutaj nie piszą o konieczności wystawiania jakichś dokumentów przez sprzedającego. Skąd ta informacja? Spróbujmy to wyjaśnić, bo to ważne.
pozdrowienia Łukasz
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 111 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie