Mam do sprzedania dobry sprzęt na start przygody z dużymi lornetkami do obserwacji nieba. Świetnie sprawdza się przy gromadach otwartych, dobrze odseparowanych gwiazdach podwójnych, mgławicach (np. Orion), Księżycu, fazach Wenus (choć uczciwie – aberracja chromatyczna może trochę przeszkadzać), a z filtrami ND5 pozwalała także na bezpieczne obserwacje wyraźnych plam słonecznych.
Obraz jest ostry, jeśli dobrze ustawimy lornetkę pod swój rozstaw oczu (złamanie tubusów) i patrzymy osiowo. W lewym okularze przy obserwacjach dziennych obraz traci nieco ostrość na krawędziach przy patrzeniu pod kątem – przy nocnych obserwacjach nie przeszkadza to, wystarczy ustawić wzrok centralnie w osi i nie odchylać go zanadto. Pomaga bliskie przyłożenie oczu do soczewek. To raczej cecha klasy sprzętu, nie wada – kolimacja była potwierdzona przez sklep.
Optyka w idealnym stanie, bez rys. Na zdjęciach mogą być widoczne naturalne drobinki kurzu i ślady po odparowanej wilgoci. Po obserwacjach lornetka była odpowiednio suszona. Czyszczona sporadycznie, delikatnie i wyłącznie odpowiednimi środkami, by nie naruszyć powłok.
W zestawie pełny oryginalny komplet: instrukcja, pasek, pokrowiec, komplet zatyczek, oryginalne pudełko. Zakup: wrzesień 2024, gwarancja 15 miesięcy.
Cena: 400 zł + wysyłka kurierem lub paczkomatem na mój koszt.
Sprzedaję, bo przesiadłem się na wyższą klasę.