* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
 Temat postu: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Czw Lis 30, 2017 10:34 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 15, 2012 4:03 pm
Posty: 107
Takie zbiorowe tematy bardziej mi się podobają i ułatwiają przeróżniejsze przeszukiwanie archiwów.
I tak , obiekty tu prezentowane będą cechować się następującymi parametrami :
ADL300 + QSI690 FL 1680.0 mm, 0.45"/Pixel, prowadzone na ASAxDDM85v24

Może tak żeby ładnie otworzyć temat ... zdjęci archiwalne z zeszłego roku , przy spektakularnych warunkach pogodowych.
(prezentowane już na forum)*Teraz karty rozdaje tylko pogoda *seeing.
Załącznik:


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Czw Lis 30, 2017 10:46 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 15, 2012 4:03 pm
Posty: 107
M96 to już aktualna fotografia z dnia 27.11.2017
30x120s L bez klatek kalibracyjnych . * Niestety w tym roku , pogoda znów płata figle. Bazując na 4 poprzednich latach , jest trywialnie mówiąc ,
daleka od doskonałości . Z tego względu używanie tak ekstremalnej konfiguracji przysparza ogrom problemów, lub wręcz wyklucza używanie ją.
Może dla zrozumienia trudności, będę podawał też przybliżone dane atmosferyczne z meteoblue : Seeing arc sec. +-0,95 (czyli kiepsko + indeks 1 i 2 też nie porażał wartościami) *sucho , ale gwiazdki migały * dodam że fotografuję z wysokości 1200m n.p.m.

Załącznik:


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Czw Lis 30, 2017 11:04 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 15, 2012 4:03 pm
Posty: 107
Colimowałem teleskop też przed kilkoma dniami * wydaje mi się to już w miarę ogarnięte . Meteoblue wskazywał wartości w okolicach *+-0,60 arc sec. było nieźle.
A tak prezentowały się wyniki ... uwaga 1x1 7Mb

Załącznik:


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pią Gru 01, 2017 12:10 am 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2865
Miejscowość: Internet
Zdajesz sobie sprawę, że po kilku latach prób kolimacji to jednak niezbyt duże osiągnięcie?

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pią Gru 01, 2017 5:27 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 15, 2012 4:03 pm
Posty: 107
I tak i nie zważywszy na moją dość specyficzną sytuacją . Z drugiej strony Dominik zauważ ,że RC-ki są jednymi z najciężej kolimujących się systemów !
Każda kolimacja amatorska , polega na subiektywnym (na oko), ustawieniu luster. A tu zawsze będzie czegoś brakować .
Przyznam szczerze ,że od czasu jak mi pomagałeś w stawianiu pierwszych kroków w tym procesie - dużo się zmieniło , aczkolwiek dużo jeszcze przede mną.
Między czasie wypróbowałem chyba z 5 systemów kolimacji i dalej nie jestem do końca przekonany do wyników .
Wydaje mi się ,że bez profesjonalnych przyrządów idealnie tego się nie da zrobić samemu.

*****
Chciałem się dopytać czegoś innego ... jak ustawić ostrość przy tej skali ?

Jakimś cudem , jak kolimowałem teleskop i były dobre warunki , udało mi się zrobić 10 krzywych w FM ...

ale niestety przy średniej pogodzie - patrz M96 - FocusMax nie jest w stanie wyostrzyć ...
Próbowałem również z maximem ...

Załącznik:

też nie idzie .
Macie może jakieś rozwiązanie tego problemu ?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Sob Gru 02, 2017 1:31 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2865
Miejscowość: Internet
Naski napisał(a):
I tak i nie zważywszy na moją dość specyficzną sytuacją . Z drugiej strony Dominik zauważ ,że RC-ki są jednymi z najciężej kolimujących się systemów !
Każda kolimacja amatorska , polega na subiektywnym (na oko), ustawieniu luster. A tu zawsze będzie czegoś brakować .
Przyznam szczerze ,że od czasu jak mi pomagałeś w stawianiu pierwszych kroków w tym procesie - dużo się zmieniło , aczkolwiek dużo jeszcze przede mną.
Między czasie wypróbowałem chyba z 5 systemów kolimacji i dalej nie jestem do końca przekonany do wyników .
Wydaje mi się ,że bez profesjonalnych przyrządów idealnie tego się nie da zrobić samemu.


Faktycznie, kolimacja teleskopów RC lub nawet SCT wymaga trochę cierpliwości (RC - trochę więcej :wink: )


Naski napisał(a):
Chciałem się dopytać czegoś innego ... jak ustawić ostrość przy tej skali ?

Jakimś cudem , jak kolimowałem teleskop i były dobre warunki , udało mi się zrobić 10 krzywych w FM ...

ale niestety przy średniej pogodzie - patrz M96 - FocusMax nie jest w stanie wyostrzyć ...
Próbowałem również z maximem ...

też nie idzie .
Macie może jakieś rozwiązanie tego problemu ?


Można zawsze ustawiać ostrość ręcznie, jednak to wymaga wprawy i cierpliwości. Dla kamer o dużych matrycach CCD, z użyciem flattenera lub reduktora ogniskowej, nie należy ostrości ustawiać na gwiazdce w samym centrum kadru. :!: Kiedyś Ci o tym wspominałem.

W zasadzie, lepiej niż zrobi to FocusMax z automatu, ręcznie trudno byłoby ostrość ustawić. FocusMax korzysta z algorytmów pozwalających na unikanie wpływu seeingu przy ustalaniu punktu najlepszej ostrości (korzysta z obrazu rozogniskowanej gwiazdy).

Ale nie wiem czy zauważyłeś, że z MaximDL 6, FocusMax korzysta do ustawiania ostrości z filtra, który jest wybrany dla pre-setu "Focus", i jeśli nie jest to ten sam filtr z jakim zamierzasz fotografować to możesz mieć źle ustawioną ostrość (nie dla tego filtra, który używasz) już od samego początku. :wink:

A tak z ciekawości, czy ten ADL300 nie jest aby "focus and forget"? Jeśli tak to wystarczyłoby ustawić raz ostrość ręcznie i offsety dla poszczególnych filtrów i po kłopocie.

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Gru 04, 2017 12:16 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 15, 2012 4:03 pm
Posty: 107
Cytuj:
Można zawsze ustawiać ostrość ręcznie, jednak to wymaga wprawy i cierpliwości. Dla kamer o dużych matrycach CCD, z użyciem flattenera lub reduktora ogniskowej, nie należy ostrości ustawiać na gwiazdce w samym centrum kadru. :!: Kiedyś Ci o tym wspominałem.

*Zgadzam się z tobą , oczywiście pamiętam i stosuje to do dużej kamery i do AP , ale to chyba nie ten przypadek , bo chip SonyIC814 jest "mikroskopijny"

Cytuj:
W zasadzie, lepiej niż zrobi to FocusMax z automatu, ręcznie trudno byłoby ostrość ustawić. FocusMax korzysta z algorytmów pozwalających na unikanie wpływu seeingu przy ustalaniu punktu najlepszej ostrości (korzysta z obrazu rozogniskowanej gwiazdy).

*Też uważam , że lepiej tego nie zrobię niż FM , problem w tym że on sobie próbuje ustawiać - jedzie w dół i w górę nawet o kilka tysięcy (fli atlas wyciąg), ładnie rozogniskuje gwiazdę - a później wraca do tej samej pozycji , nic nie ustawiając. Dodam że fokusuje na gwiazdach 7 - 10 mag ... bo jak dam jaśniejsze to na czasach kamera wymięka - za krótkie.
A może lepiej by było ustawiać na Binn 2x2 lub 3x3 _? da sie coś takiego zaaplikować do FM ? - byłby mniej podatny na seeing.

Cytuj:
Ale nie wiem czy zauważyłeś, że z MaximDL 6, FocusMax korzysta do ustawiania ostrości z filtra, który jest wybrany dla pre-setu "Focus", i jeśli nie jest to ten sam filtr z jakim zamierzasz fotografować to możesz mieć źle ustawioną ostrość (nie dla tego filtra, który używasz) już od samego początku. :wink:

*wiem znam

Cytuj:
A tak z ciekawości, czy ten ADL300 nie jest aby "focus and forget"? Jeśli tak to wystarczyłoby ustawić raz ostrość ręcznie i offsety dla poszczególnych filtrów i po kłopocie.

*Nie potrafię Ci na to pytanie odpowiedzieć , ale mogę potwierdzić bardzo dużą tolerancję na spadki temperatury .
P.S.
Może znalazłbyś czas któregoś wieczoru Dominik i ze mną zobaczył ustawienia tego FM przez TeamViewer?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Gru 04, 2017 6:43 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2865
Miejscowość: Internet
Macieju, jeśli chodzi o TV to niestety staram się nie używać. Kilka osób kiedyś mnie o to prosiło ale nie mam potrzeby, a wręcz miałbym wstręt, aby "grzebać" w cudzych kompach. :wink:

Jeśli zrobisz dla FM dobre krzywe oraz skorzystasz z gwiazd trochę jaśniejszych niż 7-10 mag (ja korzystam z tych 2-4 mag) to ostrość powinna się ustawiać z automatu perfekcyjnie. Jeśli chodzi o czas do fokusowania w FM to możesz go wstępnie ustawić na na przykład 0,5 sekundy, program i tak go wybierze później automatycznie, aby jasność gwiazdy dopasować do swoich potrzeb.

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Gru 04, 2017 9:44 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Lip 27, 2005 8:28 am
Posty: 1970
Miejscowość: Kraków
Domka na TV nie przekonasz :D :D :D
Parę razy piłem z nim wódkę i tak nic to nie dało, jak się gość uprze to koniec :lol:

_________________
http://www.astrobogdan.pl/


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Gru 04, 2017 10:03 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2865
Miejscowość: Internet
Bogdan J. napisał(a):
Domka na TV nie przekonasz :D :D :D
Parę razy piłem z nim wódkę i tak nic to nie dało, jak się gość uprze to koniec :lol:


Koziorożec. :wink:

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Gru 04, 2017 11:58 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Lis 03, 2007 7:38 pm
Posty: 918
Miejscowość: Wołomin
zobacz sobie moj watek o FM u sasiadow.
gdy go napisalem nie mialem pojecia jak z niego korzystac, pod koniec wsztstko w sumie jest juz jasne.
https://astropolis.pl/topic/53685-focus ... -poczatek/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Gru 11, 2017 11:46 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 15, 2012 4:03 pm
Posty: 107
Tayson - przeczytałem ten wątek , ale nic on do mojego setupu nie wnosi konkretnego .Tam jest więcej teoretyzowania , o uślizgach w wyciągu, ugięciach, pozycji fokuzera itp.Oczywiście to wszystko ma znaczenie , ale ja chyba z tych problemów nie mam .
Jedyne co mnie zaintrygowało to >PI difference=0
Załącznik:


No i po sprawdzeniu u mnie :shock: wygląda to co najmniej nie fajnie ?
Załącznik:

PI difference=0 mam ponad 1300 średnio ... wychodzi że będę musiał zrobić z 1000 krzywych :o .

Po ostatniej sesji , gdzie warunki były naprawdę dobre - nie możność ustawienia ostrości i zdjęcia które otrzymywałem ...
zagotowały mnie :evil: :evil: . Na dużych gwiazdach niby wszystko jest ok - sapjki symetryczne - ale te małe gwiazdki hmmmm.
Tu widać problem > (i nie jest to tylko ostrość)
Załącznik:


No i kolejna kolimacja od zera :shock: - praktyka czyni mistrza :evil: .

Wyniki > wydaje że problem został rozwiązany - chociaż z gwiazdami . Po mimo średnich warunków
fajnie się to zapowiada > 09.12.2017
L 120s B1x1
Załącznik:

Ha 600s B1x1
Załącznik:


Niestety problem z ustawieniem ostrości przez FM lub Maxima , kończy się niepowodzeniem .
Gwiazdy jakie używam to min 7mag ... mam na nich już 0,25s dla L
Ostrość ustawiana ręcznie "na oko" nie napawa optymizmem na przyszłość ... :(


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Gru 11, 2017 5:11 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Lis 03, 2007 7:38 pm
Posty: 918
Miejscowość: Wołomin
Skontaktuj się z Jolo na FA.
Niedawno napisał że potrafi o wiele lepiej i szybciej ręcznie wyostrzyc niz FM. Nie znam szczegółów. Pewnie na PW Ci wszystko opiszę.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Gru 11, 2017 6:14 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2865
Miejscowość: Internet
Wydaje mi się Macieju, patrząc na obraz rozogniskowanej gwiazdy na zrzucie z ekranu poniżej (zaznaczyłem czerwoną strzałką), że problem jest nadal w kolimacji. :? W tego typu teleskopach, jeśli nie jest ona zrobiona idealnie, teleskop może dawać bardzo miękkie obrazy słabszych gwiazd.

Jeśli chodzi o FM to staraj się jednak focusować na jaśniejszych gwiazdach.

Załącznik:


Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Gru 11, 2017 7:46 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 15, 2012 4:03 pm
Posty: 107
Dzieki Tyson , zagadam do Lukasza.!

Cytuj:
Wydaje mi się Macieju, patrząc na obraz rozogniskowanej gwiazdy na zrzucie z ekranu poniżej (zaznaczyłem czerwoną strzałką), że problem jest nadal w kolimacji. :? W tego typu teleskopach, jeśli nie jest ona zrobiona idealnie, teleskop może dawać bardzo miękkie obrazy słabszych gwiazd.

Ten wykres był budowany kilka dni wcześniej 05.12 . po kolimacji 09.12 , sprobowałem jeszcze dodać jedna krzywa , ale niestety nie wyszlo - nie widać tego na wykresie. Oczywiście nie omieszkam tego sprawdzić .

Co do jasności gwiazd, FM nie pozwala mi na zejście do jaśniejszych, bo kamera nie wyrabia .


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Gru 11, 2017 8:02 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2865
Miejscowość: Internet
Naski napisał(a):
Co do jasności gwiazd, FM nie pozwala mi na zejście do jaśniejszych, bo kamera nie wyrabia .


No to problemem jest tutaj kamera lub jej ustawienia (gain lub offset) lub jej współpraca z MaximemDL. :roll:

Ja zazwyczaj robię tak, że do ustawiania ostrości, robię Goto do najbliższej jasnej gwiazdy (3-4 mag) obiektu fotografowanego (wykorzystuję The Sky), potem Focus z FM i po jej ustawieniu wracam Goto do obiektu fotografowanego (w The Sky jest opcja "Slew prior" więc jest to bezbolesne całkowicie).

Widzę też, że masz chyba nowszego FM-xa. Nie znam chyba tej wersji, ale po ustawieniu ostrości ręcznie, spróbuj wybrać opcję dla focusowania "Position" aby punkt startowy był dobry.

W FM, pamiętaj aby nie dodawać V-curve do starszych, tylko ewentualnie po kolimacji zrobić całkowicie nowe a starsze zdezaktywować.

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Gru 11, 2017 9:18 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 15, 2012 4:03 pm
Posty: 107
Dzięki Dominik ,popróbuje.
To, co mam to FM V4.0 , a ustawiam ostrość tak jak opisałeś ty, tylko ze z Maximem.
Gwiazda za jasna tzn - mam kamere z Electronic shutter speeds 100 microseconds. - przy jaśniejszych mam za krotki czas.
Cytuj:
"Position" aby punkt startowy był dobry.
Tez mam tak zrobione-i właśnie wraca mi do tego ustawienia , bo nie może określić lepszej wartości .
Cytuj:
W FM, pamiętaj, aby nie dodawać V-curve do starszych, tylko ewentualnie po kolimacji zrobić całkowicie nowe a starsze zdezaktywować.

Tego nie robiłem - zrobię następnym razem .!
Podzdrawiam


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Gru 11, 2017 9:51 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2865
Miejscowość: Internet
Naski napisał(a):
Gwiazda za jasna tzn - mam kamere z Electronic shutter speeds 100 microseconds. - przy jaśniejszych mam za krotki czas.


Przecież kamery bez mechanicznej migawki mogą mieć super krótkie czasy naświetlania, rzędu 0,001 sek lub jeszcze mniejsze. :roll:

Naski napisał(a):
Tego nie robiłem - zrobię następnym razem .!


Przecież to jest chyba najważniejszy punkt w instrukcji użytkowania FM. :!:

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Czw Gru 21, 2017 2:24 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 15, 2012 4:03 pm
Posty: 107
M82 niestety nadal ostrość jest ustawiana ręcznie .
Załącznik:


crop
Załącznik:


***
Cytuj:
Naski napisał(a):
Gwiazda za jasna tzn - mam kamere z Electronic shutter speeds 100 microseconds. - przy jaśniejszych mam za krotki czas.


Przecież kamery bez mechanicznej migawki mogą mieć super krótkie czasy naświetlania, rzędu 0,001 sek lub jeszcze mniejsze. :roll:


Chyba ten typ tak ma :roll:
Załącznik:


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Czw Gru 21, 2017 6:45 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2865
Miejscowość: Internet
Macieju, z logu wynika, że masz za ustawiony długi minimalny czas ekspozycji. Musisz poszukać gdzie go zmienić na niższy. Niestety nie wiem gzie się to zmienia w FM v4, w FM v3 wygląda to tak:

Załącznik:


Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Wto Gru 26, 2017 3:54 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 15, 2012 4:03 pm
Posty: 107
:wink:
Załącznik:


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Wto Gru 26, 2017 5:58 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Lip 27, 2005 8:28 am
Posty: 1970
Miejscowość: Kraków
Too jest ładne :)

_________________
http://www.astrobogdan.pl/


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Wto Gru 26, 2017 8:08 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2865
Miejscowość: Internet
Bogdan J. napisał(a):
Too jest ładne :)


No bo jest, skala super ale gwiazdki jeszcze nie takie jak powinny. :wink: Prowadzenie czy nadal kolimacja?

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Sty 15, 2018 4:05 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Paź 15, 2012 4:03 pm
Posty: 107
Fokuser opanowany -(jak by ktoś szukał rozwiązania) były dwa problemy , pierwszy to co Dominik napisał i polecił - czyli zmiana czasu w FM , pomogło - teraz mogę fokusować na gwiazdach 5,5 -6,5 mag. Drugie to problemy z atlasem i "złączkologią" - miałem za blisko krawędzi minimum punkt ostrzenia co uniemożliwiało przejście procedury podczas kreślenia krzywych.

A tu już bardzo sympatyczna galaktyka i jej otoczenia, rzadko widywana na forach ze względu na jej rozmiary i odległość > poza tym, że jet to galaktyka spiralna i ma wielkość gwiazdową 12,8 mag nie ma o niej wiele w internecie .
Sfotografowana 13.01.2018 roku 6x900s L B1x1

całość
Załącznik:


Crop 1x1
Załącznik:


Opis
Załącznik:

***
Cytuj:
No bo jest, skala super ale gwiazdki jeszcze nie takie jak powinny. :wink: Prowadzenie czy nadal kolimacja?

Wydaje mi się że to było prowadzenie , teraz przy dłuższy czasach guiduje .
Wcześniej robiłem dużo 60 -120s fotek , teraz wydłużyłem ekspozycje do 600-900s * nie wiem czy lepiej czy gorzej ?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Kilka ekspozycji z ADL300
PostWysłany: Pon Sty 15, 2018 6:06 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 2865
Miejscowość: Internet
Naski napisał(a):
Fokuser opanowany -(jak by ktoś szukał rozwiązania) były dwa problemy , pierwszy to co Dominik napisał i polecił - czyli zmiana czasu w FM , pomogło - teraz mogę fokusować na gwiazdach 5,5 -6,5 mag. Drugie to problemy z atlasem i "złączkologią" - miałem za blisko krawędzi minimum punkt ostrzenia co uniemożliwiało przejście procedury podczas kreślenia krzywych.


Faktycznie złączkologia zawsze może wprowadzać trochę zamieszania. Cieszę się, że udało Ci sie Macieju uruchomić automatyczne fokusowanie z FM. :D

Naski napisał(a):
A tu już bardzo sympatyczna galaktyka i jej otoczenia, rzadko widywana na forach ze względu na jej rozmiary i odległość > poza tym, że jet to galaktyka spiralna i ma wielkość gwiazdową 12,8 mag nie ma o niej wiele w internecie .
Sfotografowana 13.01.2018 roku 6x900s L B1x1


Bardzo fajnie to teraz wygląda. Tylko pogoda i seeing będą Cię ograniczać jak widzę. :wink:

Naski napisał(a):
Wcześniej robiłem dużo 60 -120s fotek , teraz wydłużyłem ekspozycje do 600-900s * nie wiem czy lepiej czy gorzej ?


Wydaje mi się, że jednak lepiej, szczególnie jak trafisz na bardzo dobre warunki seeingowe. :D Zasięg "mag" mocno wzrasta.

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Ergon, Google [Bot] oraz 38 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group