* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
 Temat postu: Pacman NGC281 w palecie SHO
PostWysłany: Śro Paź 24, 2018 11:53 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Gru 29, 2006 8:43 pm
Posty: 2588
Miejscowość: małopolska
Materiał zbierałem bez wybrzydzania na warunki przeważnie do jakiegoś Księżyca poza OIII bodajże ale wszystko z miasta. Warto odnotować że przy tak małym pixelu ogniskowa 530 pokazuje jak zły może być seeing i jak do tej pory nie widziałem bardzo dobrych warunków. Miejska kula ciepła robi swoje.

FSQ/ASi1600 H S2 O3 24x10min każdy ug

W wersji 'marinae' ;) wygląda tak
Image

_________________
Tak,Sbig,AP,SW
http://www.astromarcin.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pacman NGC281 w palecie SHO
PostWysłany: Śro Paź 24, 2018 7:11 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Cze 21, 2017 3:28 pm
Posty: 134
Miejscowość: Pawęzów
Ładna fotka. Jak Ty to robisz że przy czasach 10 minut nie masz pojaśnień na jednej stronie. Ja tą kamerka takiego zdjęcia nie zrobię.

_________________
SW 200/1000, RC8", TS65q, EQ6-R, ASI1600mmc, ASI178mm, ATIK420L, EFW + filtry (RGB, IRpass, UV, Ha, Hb, SII, OIII, SC, CaK, U)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pacman NGC281 w palecie SHO
PostWysłany: Śro Paź 24, 2018 10:36 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Gru 29, 2006 8:43 pm
Posty: 2588
Miejscowość: małopolska
Jakich pojaśnień ? Nierówności ściągane są flatem. To jest dodatkowo crop bo cały kadr nie był mi tutaj do niczego potrzebny.

_________________
Tak,Sbig,AP,SW
http://www.astromarcin.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pacman NGC281 w palecie SHO
PostWysłany: Śro Paź 24, 2018 11:02 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Cze 21, 2017 3:28 pm
Posty: 134
Miejscowość: Pawęzów
MaPa napisał(a):
Jakich pojaśnień ? Nierówności ściągane są flatem. To jest dodatkowo crop bo cały kadr nie był mi tutaj do niczego potrzebny.


Miałem na myśli ampglow. Moja Asia przy czasach 5 min śnieży na prawej krawędzi kadru a 10 minut to nawet nigdy nie próbowałem. Ponoć dla tego modelu to normalne. Stąd moje zdziwienie. Ale jak zrobiłeś Cropa to skutecznie się tego pozbyłeś. Teraz wszystko jasne. Gratuluję zdjęcia. :)

_________________
SW 200/1000, RC8", TS65q, EQ6-R, ASI1600mmc, ASI178mm, ATIK420L, EFW + filtry (RGB, IRpass, UV, Ha, Hb, SII, OIII, SC, CaK, U)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pacman NGC281 w palecie SHO
PostWysłany: Czw Paź 25, 2018 8:42 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Gru 29, 2006 8:43 pm
Posty: 2588
Miejscowość: małopolska
Dzięki.
Jak tak sobie patrzę to jednak uważam, że draki usuwają tę przypadłość moim przypadku.
Zobacz - tutaj jest praca z całej klatki, kalibrowana oczywiście. Nie miałem problemu z pojaśnieniami.

viewtopic.php?f=4&t=51293

_________________
Tak,Sbig,AP,SW
http://www.astromarcin.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pacman NGC281 w palecie SHO
PostWysłany: Czw Paź 25, 2018 11:28 am 
Offline

Rejestracja: Śro Cze 21, 2017 3:28 pm
Posty: 134
Miejscowość: Pawęzów
MaPa napisał(a):
Dzięki.
Jak tak sobie patrzę to jednak uważam, że draki usuwają tę przypadłość moim przypadku.
Zobacz - tutaj jest praca z całej klatki, kalibrowana oczywiście. Nie miałem problemu z pojaśnieniami.

http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?f=4&t=51293


A możesz pokazać pojedynczą surową klatkę bez darków, biasów i flatów?

_________________
SW 200/1000, RC8", TS65q, EQ6-R, ASI1600mmc, ASI178mm, ATIK420L, EFW + filtry (RGB, IRpass, UV, Ha, Hb, SII, OIII, SC, CaK, U)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Pacman NGC281 w palecie SHO
PostWysłany: Czw Paź 25, 2018 1:22 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Gru 29, 2006 8:43 pm
Posty: 2588
Miejscowość: małopolska
Losowa klatka 1 min ( z satelitą akurat). Proste ddp i jeszcze podjasniłem aby wydobyć ewentualne nierówności tła - bez kalibracji

Załącznik:

_________________
Tak,Sbig,AP,SW
http://www.astromarcin.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Pacman NGC281 w palecie SHO
PostWysłany: Czw Paź 25, 2018 2:53 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Cze 21, 2017 3:28 pm
Posty: 134
Miejscowość: Pawęzów
Dzięki. Wcześniej pisałeś 24x10min więc myślałem że pokażesz klatkę 10 minutową.
Ale tak czy inaczej pojedyncza klatka super. Krawędzie kadru bez zastrzeżeń.

_________________
SW 200/1000, RC8", TS65q, EQ6-R, ASI1600mmc, ASI178mm, ATIK420L, EFW + filtry (RGB, IRpass, UV, Ha, Hb, SII, OIII, SC, CaK, U)


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: zenon-priest oraz 31 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group