* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
 Temat postu: Problem z maximdl ? eqmod ?
PostWysłany: Pią Kwi 19, 2019 9:07 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Maj 22, 2008 11:34 am
Posty: 806
Miejscowość: Katowice-Janów
Czy ktoś z szanownych forumowiczów napotkał taki problem i jest w stanie mi pomóc? Miesiąc temu przyszedł czas na wymianę starego leciwego laptopa, który używany był tylko i wyłącznie do obsługi sprzętu do astrofoto, nabyłem więc w tym celu poleasingowego Della z windowsem 10 pro, dyskiem ssd 250gb , i procesorem i5, którego też mam zamiar używać tylko do astro. Poinstalowałem wszystko co należy to znaczy Maxima, Platformę Ascom, eqmod w wersji 2.00q i katalog GSC wszystko to samo co w starym zestawie, miało być pięknie i ładnie i tak było podczas pierwszego wyjazdu. Kłopoty zaczęły się podczas drugiej próby w boju mianowicie montaż i kamera łączą się i z kamerą problemów nie ma, problemy są z montażem, montaż po wybraniu na maximowej mapie obiektu obraca się w zupełnie inną stronę niż obiekt się znajduje, wygląda to tak jakby mapka maximowa była zupełnie źle zorientowana, bo kursor podczas obrotu przesuwa się po niej prawidłowo i parkuje na zadanym obiekcie, ale w rzeczywistości obiekt znajduje się po zupełnie innej stronie nieba, przykładowo , kazałem mu jechać na księżyc kiedy ten znajdował się tuż nad wschodnim horyzontem a montaż pojechał na południowy zachód, natomiast jak zapodałem betelgeze to pojechał pod horyzont w kierunku północno wschodnim czyli zupełnie na przeciwko, nie wiem już co mam robić, Łukasz zasugerował mi , że mam wywalić eqmoda w wersji 2.00 i zainstalować 1.29 i tak zrobiłem niestety bez efektu. Dodam, że lokalizacja jest prawidłowa ściągana z modułu GPS, podobnie jest jak chcę nim sterować z programy The Sky6, klikam na mapce na księżyc i kursor na niego się przesuwa , ale montaż jedzie w zupełnie innym kierunku, czy mam coś pokićkane w ustawieniach ? bo jestem bliski załamania się i wywaleniem tego na złom, jestem kurde po operacji i dużo siły i zdrowia kosztowało mnie po raz drugi rozstawianie sprzętu a tu kolejna porażka. Mam nadzieję, że ktoś napotkał taki problem i udało mu się go ogarnąć i jest w stanie mi pomóc bo już nie mam pomysłów. Za dwa tygodnie jadę do Zwardonia i chciałbym to ogarnąć, żeby tam nerwów nie tracić, z góry dzięki za pomoc.

_________________
Moje fotki
TS APO 65Q, SW 12" DOBSON,HEQ5 PRO SynScan mod. SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 294MC PRO, Canon EOS 550D ,IDAS LPS P2, UHC-s


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z maximdl ? eqmod ?
PostWysłany: Sob Kwi 20, 2019 6:04 am 
Offline

Rejestracja: Wto Lip 26, 2005 9:05 pm
Posty: 3600
Miejscowość: Łomianki /k Warszawy
Faktycznie działanie EQmoda z różnymi wersjami Windows to często trochę zagadka. Wydaje mi się, że EQmod ma szczególnie słabą komunikację z TheSky6 gdyż zdarza się, że nie można nawet zsynchronizować go na obiekcie z mapy (trzeba próbować kilka razy). W każdym razie, czy synchronizacja przebiegła prawidłowo możesz sobie podejrzeć sprawdzając deklinację danego obiektu i deklinację pokazywaną w EQmodzie. Sprawdzaj też godzinę (LST) jaką wyświetla EQmod, nawet jeśli jest z GPSa to może być różna od tej poprawnej. :wink: Co do podłączenia EQmoda z TheSky6 to pewnie stosujesz Telescope API i później przez ASCOM. Sprawdź więc ustawienia samego ASCOM. Maxima podłączysz do EQmoda poprzez TheSky6, w Maximie wskazujesz jako montaż "The Sky contolled telescope", przynajmniej będzie Ci deklinację gwiazdy do guidowania bezpośrednio "zasysał" z The Sky6.

Ważna jest też synchronizacja na danym obiekcie - rób ją na wschodniej części nieba, często jeśli jest zrobiona na zachodniej (na obiekcie, który przeszedł już południk) to występuje problem z "odwróceniem" deklinacji i montaż po GoTo jedzie w przeciwną stronę niż powinien.

Pozdrawiam,
Dominik


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z maximdl ? eqmod ?
PostWysłany: Sob Kwi 20, 2019 12:12 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Maj 22, 2008 11:34 am
Posty: 806
Miejscowość: Katowice-Janów
Dzięki, dzisiaj popróbuje.

_________________
Moje fotki
TS APO 65Q, SW 12" DOBSON,HEQ5 PRO SynScan mod. SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 294MC PRO, Canon EOS 550D ,IDAS LPS P2, UHC-s


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z maximdl ? eqmod ?
PostWysłany: Nie Kwi 21, 2019 11:30 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Czw Maj 22, 2008 11:34 am
Posty: 806
Miejscowość: Katowice-Janów
Problem rozwiązany, jak się okazało zamieszanie robi moduł gps, wywaliłem i zresetowałem eqmoda i zainstalowałem wersję 1.29a , wszystko działa normalnie po wpięciu do usb modułu gps z niewiadomych przyczyn ( współrzędne pokazuje prawidłowe ) montaż zaczyna głupieć. Po wyjęciu modułu zrobieniu disconnect i ponownie connect wszystko wraca do normalności. Konkretnie to ten gps, nigdy wcześniej nie było z nim problemu a używałem go 10 lat https://allegro.pl/oferta/gps-modul-usb ... witemShare

_________________
Moje fotki
TS APO 65Q, SW 12" DOBSON,HEQ5 PRO SynScan mod. SBIG ST2000XCM, ZWO ASI 294MC PRO, Canon EOS 550D ,IDAS LPS P2, UHC-s


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 38 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group