* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
 Temat postu: M42 - (C11-A-XLT, QHY247C) - jedna ekpozycja
PostWysłany: Wto Wrz 17, 2019 9:28 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Cze 10, 2008 1:41 pm
Posty: 172
Miejscowość: Kraków
Załącznik:

Obiekt: M42 (Wielka Mgławica Oriona)
Gwiazdozbiór: Orion
Montaż: NEQ 6 PRO (zmodyfikowany: neq6 belt / eq6 rail)
Teleskop: Celestron C11-A-XLT
Akcesoria: Reduktor ogniskowej 0,72
Filtr: Baader UV-IR-CUT
Kamera: QHY 247C CMOS
- Czas ekspozycji: 1 x 60s (LIGHT FRAME) + 42 x 0.1s (FLAT FRAME)
- Temperatura kamery: -15C
- Inne parametry: Gain (ISO) 1000/4000
Obróbka zdjęcia: PixInsight

Zdjęcie wykonane na koniec sesji 16/17.09.2019, guiding tylko TDM (niestety tu nie wystarczał).
Od razu też pytanie do forumowiczów jak pogodzić TDM (telescope drive master) i guiding PHD2.
Jak mam włączony TDM to PHD2 nie potrafi się skalibrować, ponieważ stwierdza że wystąpił za mały ruch gwiazdy
do kalibracji. Do guiding-u wykorzystuję TS-Optics Guiding Scope 80mm i kamerę QHY5II.

_________________
C11-A XLT, TS Photoline 130, SW BK1309 EQ2 / Korektory / NEQ6-PRO (mod) + TDM / QHY247C, ASI174MM Mini, Canon 60D / ATIK EFW2 i różne dodatki..
Cytuj:
Temu, kto nie zna matematyki, trudno spostrzec głębokie piękno przyrody.

Richard Feynman


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: M42 - (C11-A-XLT, QHY247C) - jedna ekpozycja
PostWysłany: Wto Wrz 17, 2019 9:50 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Gru 08, 2014 8:16 pm
Posty: 970
JanBielanski napisał(a):
[attachment=0]
Jak mam włączony TDM to PHD2 nie potrafi się skalibrować, ponieważ stwierdza że wystąpił za mały ruch gwiazdy
do kalibracji.

Jedyne co mi do głowy przychodzi to jeśli chcesz guiding robić stosując jednocześnie TDM to musisz sygnały korygujące puszczać z portu st4 kamery po kablu do TDM. Masz tak to spięte i tak robisz?

_________________
pozdrawiam
Krzysztof


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: M42 - (C11-A-XLT, QHY247C) - jedna ekpozycja
PostWysłany: Wto Wrz 17, 2019 10:37 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Cze 10, 2008 1:41 pm
Posty: 172
Miejscowość: Kraków
Witam
Przesyłanie sygnału wykonywałem poprzez INDI (EQMod) jak również po kablu bezpośrednio do TDM a następnie
do montażu i w tym problemu wydaje mi się że nie ma (różnic nie zauważyłem).
Problemem jest natomiast procedura kalibracji PHD2, która stwierdza zbyt małe ruchy gwiazd przy włączonym TDM.
Będę musiał poszukać na anglojęzycznych forach jak to rozwiązać (wygląda na to że PHD2 potrzebuje gorszej pracy montażu
niż ta która występuje po włączeniu TDM). Próbowałem zrobić kalibrację PHD2 przy wyłączonym TDM i przeszła, tylko że
wtedy guider i TDM psuły siebie nawzajem.
Samo TDM dużo poprawia, do APO z ogniskową 600mm lub RASA by wystarczyło, ale nie przy C11 i ogniskowej 2016mm (z korektorem).

_________________
C11-A XLT, TS Photoline 130, SW BK1309 EQ2 / Korektory / NEQ6-PRO (mod) + TDM / QHY247C, ASI174MM Mini, Canon 60D / ATIK EFW2 i różne dodatki..
Cytuj:
Temu, kto nie zna matematyki, trudno spostrzec głębokie piękno przyrody.

Richard Feynman


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: M42 - (C11-A-XLT, QHY247C) - jedna ekpozycja
PostWysłany: Wto Wrz 17, 2019 11:20 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Gru 08, 2014 8:16 pm
Posty: 970
Jeśli nie będziesz korzystał z st4 to tdm będzie korygował każdą próbę korekty phd w osi RA.
Niemniej jednak jeśli twierdzisz że różnicy nie ma to rozwiązanie widzę tylko jedno - kontakt z producentem. Polecam, bardzo sympatyczny i kontaktowy gość:
https://www.mda-telescoop.com

_________________
pozdrawiam
Krzysztof


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: M42 - (C11-A-XLT, QHY247C) - jedna ekpozycja
PostWysłany: Wto Wrz 17, 2019 11:35 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Cze 10, 2008 1:41 pm
Posty: 172
Miejscowość: Kraków
kk napisał(a):
Jeśli nie będziesz korzystał z st4 to tdm będzie korygował każdą próbę korekty phd w osi RA.
Niemniej jednak jeśli twierdzisz że różnicy nie ma to rozwiązanie widzę tylko jedno - kontakt z producentem. Polecam, bardzo sympatyczny i kontaktowy gość:
https://www.mda-telescoop.com

Witam
Dziękuję za kontakt, jak tylko pogoda się poprawi spróbuję jeszcze raz przez kabel. Tylko że obecnie jak pisałem utykam na wcześniejszym etapie
PHD najpierw wykonuje kalibrację i jej nie może poprawnie skończyć, gdy mam podłączony TDM. Przeglądam jeszcze dokumentację do PHD2 pod kątem konfiguracji guidingu
(możliwe że coś w konfiguracji PHD2 ma źle ustawione).
Pozdrawiam
Jan

_________________
C11-A XLT, TS Photoline 130, SW BK1309 EQ2 / Korektory / NEQ6-PRO (mod) + TDM / QHY247C, ASI174MM Mini, Canon 60D / ATIK EFW2 i różne dodatki..
Cytuj:
Temu, kto nie zna matematyki, trudno spostrzec głębokie piękno przyrody.

Richard Feynman


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: M42 - (C11-A-XLT, QHY247C) - jedna ekpozycja
PostWysłany: Wto Wrz 17, 2019 12:20 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pon Gru 08, 2014 8:16 pm
Posty: 970
OK ale kalibracja w phd o ile dobrze pamiętam jest za pomocą sygnałów korekt przeprowadzana - muszą iść pośrednio przez tdm (już działający) st4.
Poczytaj na stronie którą podałem, jest tam parę informacji w temacie.

_________________
pozdrawiam
Krzysztof


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: M42 - (C11-A-XLT, QHY247C) - jedna ekpozycja
PostWysłany: Wto Wrz 17, 2019 5:38 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Cze 10, 2008 1:41 pm
Posty: 172
Miejscowość: Kraków
Aha tego nie wiedziałem, dziękuję. Pozdrawiam Jan

_________________
C11-A XLT, TS Photoline 130, SW BK1309 EQ2 / Korektory / NEQ6-PRO (mod) + TDM / QHY247C, ASI174MM Mini, Canon 60D / ATIK EFW2 i różne dodatki..
Cytuj:
Temu, kto nie zna matematyki, trudno spostrzec głębokie piękno przyrody.

Richard Feynman


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: M42 - (C11-A-XLT, QHY247C) - jedna ekpozycja
PostWysłany: Sob Wrz 28, 2019 3:17 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Cze 10, 2008 1:41 pm
Posty: 172
Miejscowość: Kraków
Faktycznie guiding musi iść przez TDM, działająca procedura:
1) Dokonanie wyrównania na trzy gwiazdy (pilot do NEQ6), wyłączony TDM
2) Wyszukanie obiektu do fotografowania i włączenie TDM
3) Wykonanie kalibracji guidingu (przy włączonym TDM)
4) Sesja z guidingiem i TDM.
Przy włączonym sterowaniu poprzez EQMod procedura wygląda podobnie.
Po za tym musiałem zmienić ustawienia guidingu w PHD2 na następujące:
Załącznik:

_________________
C11-A XLT, TS Photoline 130, SW BK1309 EQ2 / Korektory / NEQ6-PRO (mod) + TDM / QHY247C, ASI174MM Mini, Canon 60D / ATIK EFW2 i różne dodatki..
Cytuj:
Temu, kto nie zna matematyki, trudno spostrzec głębokie piękno przyrody.

Richard Feynman


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Mateusz_D, wampum oraz 56 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group