* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
 Temat postu: Jak stakowac drogę mleczna z krajobrazem
PostWysłany: Pon Mar 23, 2020 7:48 am 
Offline

Rejestracja: Pią Sie 31, 2018 1:04 pm
Posty: 45
Miejscowość: Krosno
Chciałbym wykonać drogę mleczna z obiektem ziemskim na pierwszym planie. Mam montaż z napędem ale też statyw. Czego użyć? Czy jeśli zestackuje zdjęcia ze statywu to dss wyrównując je do jednego rozmyje mi pierwszy plan i będę musiał zrobić oddzielny kadr dla ziemi? Jak to później połączyć jeśli obiekt na pierwszym planie będzie zajmował więcej niż powinien przez rozjechanie spowodowane stackowaniem i jedna klatka dla ziemi nie przykryje obiektu że stacku. Jak to się ma odnośnie takiego zdjęcia z montażem?

_________________
Celestron 25x70, Delta Optical Entry 10x50, SW 150/750, Tamron 150-600


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Jak stakowac drogę mleczna z krajobrazem
PostWysłany: Pon Mar 23, 2020 1:23 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 3444
Miejscowość: Wieliczka
Na montażu potrzebujesz naświetlić osobno klatkę z prowadzeniem (dla nieba) i z wyłączonym prowadzeniem dla ziemi. Możesz wykonać również kilka takich klatek i je stackować, ale być może nie będzie to potrzebne, jeśli zastosujesz długi czas i małe ISO. Oczywiście stack da lepszy efekt, ale im więcej czasu zbierasz materiał tym trudniej go połączyć.
W przypadku statywu bez prowadzenia robisz klatki o takim czasie, aby gwiazdy pozostały punktowe (zazwyczaj <= 20s). Potem musisz zrobić dwa stacki - jeden normalny dla nieba, a drugi z wyłączoną opcją alignacji dla ziemi. Dobrze się domyślasz, że na pierwszym stacku ziemia będzie rozmazana, podobnie jak na zdjęciu z montażu.
Niestety DSS nie jest tutaj najlepszym programem i z dłuższym stackami ze statywu radzi sobie średnio - tzn im więcej klatek tym większa część kadru zaczyna się rozjeżdżać i trzeba ją wykadrować. DSS po prostu nie radzi sobie ze zmienną geometrią, jaka pojawia się gdy obiekt rejestruje się w różnych miejscach pola widzenia szerokiego obiektywu. Niemniej do kilku minut materiału jest jeszcze nieźle, a nawet kilkanaście minut można wykorzystać bez dużej straty kadru, także na początek można spróbować. Natomiast używając montażu ten problem znika i DSS porządnie stackuje.
Jeśli chodzi o łączenie materiału, to mając dwa stacki lub zdjęcia nakładasz je na warstwach w PSie (ziemia na górę) i po pierwsze trzeba na warstwie ziemskiej usunąć całe niebo, żeby było widać tam warstwę z niebem. W tym celu można użyć wielokrotnie różdżki lub lassa magnetycznego. Im bardziej skomplikowana jest linia horyzontu tym więcej pracy to wymaga. Można potem modyfikować zaznaczenie, poszerzyć je lub zawęzić i minimalnie rozmyć. Potem usuwasz zaznaczone rozjechane niebo.
Kolejny etap to usunięcie wystającej rozmazanej ziemi spod tej właściwej na górnej warstwie. Do tego celu najlepiej sprawdza się stempel - klonujesz na zepsute obszary kawałki znajdujące się tuż obok (generalnie posiadające podobną kolorystykę, szczególnie gdy operujesz w okolicy jakiejś łuny).

_________________
SW 200/1000, TSAPO65Q, NEQ6, CEM25EC, Atik 383L+, ASI1600MMC, PG Chameleon3, MPCC, IDAS LPS P2, Nagler 9mm, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D80, Nikon D7500, Samyang 135
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Jak stakowac drogę mleczna z krajobrazem
PostWysłany: Pon Mar 23, 2020 2:26 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Sie 31, 2018 1:04 pm
Posty: 45
Miejscowość: Krosno
Ok dzięki MateuszW za obszerny opis. Nie mam PS ale w gimpie będę próbował to zrobić. Właśnie najbardziej mnie nurtowało jak zakryć pojechanie horyzontu np drzewa a wstawić ostre. Będę kombinował. A można by np niebo naświetlić z ISO 1600 a dla ziemi zmniejszyć ISO np do 800 i naświetlić 2x dluzej żeby zmniejszyć szum dla ziemskiego kadru?
I jeszcze jedno. Czy opłaca się np stakowac 2 zdjęcia dla nieba czy względem 1 klatki nie ma to sensu? Chodzi mi o klatki z prowadzeniem.

_________________
Celestron 25x70, Delta Optical Entry 10x50, SW 150/750, Tamron 150-600


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: lagata1 oraz 102 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group