* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
 Temat postu: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Sob Lip 25, 2020 9:37 am 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
Witam szanowne grono..;0 proszę was o pomoc bo już nie wiem o co chodzi. Problem polega na tym, że nie mogę nic wyciągnąć z gotowego pliku tiff, jest po prostu bardzo słaby. Zebrałem 48 klatek po 150s, iso 800 canon 600d, obiektyw canon 50mm 1.8stm przymknięty do f4. Na załączonych zdjęciach widać część łabędzia. Pierwsza klatka ma równy w miarę kolor po tym jak aparat zbiera kolejne klatki przybywa koloru czerwonego co widać na ostatniej klatce czemu się tak dzieje???
Załączam również zrzut tifa w photoshop jest to stack tych 48 klatek po 150s i waży 172mb. Proszę podpowiedzcie o co chodzi, bo oglądam piękne zdjęcia gdzie materiału jest znacznie mniej a u mnie przy takiej ilości jest po prostu bardzo słabo może źle stackuje nie wiem już sam.. :? :(


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Sob Lip 25, 2020 12:22 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Wrz 27, 2014 3:02 pm
Posty: 2379
Zapewne zaczynałeś focić gdy niebo było jeszcze nie do końca ciemne, i stąd ten niebieskawy odcień. Potem, w miarę chowania się Słońca pod horyzont, niebieskiego ubywa, a czerwony zaczyna przeważać, zapewne od zanieczyszczenia nieba światłem. Podgląd z DPP na moje oko wygląda prawidłowo. Sprawdź też, jak masz ustawiony balans bieli w aparacie - powinno być Daylight czyli „słoneczko”, a w DSS zaznaczony „Use camera white balance”. Ale to jest detal.
Tak czy siak - chyba po prostu źle wyciągasz materiał. Wrzuć link do tego tiffa i zobaczymy.

_________________
Refraktory: ED 80, Equinox 120 | AZ4
Reflektor: Newton GSO 10"
plus wiaderko szkła do tego :)
Lornetki: Fujinon 10x50, Fujinon 16x70 | żuraw dwulornetkowy


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Sob Lip 25, 2020 1:14 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
Ok spoko wrzucę ten tiff tylko gdzie najlepiej podpowiedz coś??:)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Sob Lip 25, 2020 1:40 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Wrz 27, 2014 3:02 pm
Posty: 2379
Ja używam WeTransfer.com, jest tam opcja żeby podało tylko link do pliku :)
A czego używasz do stackowania? Jeśli Deep Sly Stackre, to jeszcze jest taka możliwość, że niepotrzebnie masz włączoną opcję żeby zastosował wstępne zmiany na surowym pliku tiff. Powinno być zaznaczone „Embed changes but do not apply them” czy jakoś tak :)

_________________
Refraktory: ED 80, Equinox 120 | AZ4
Reflektor: Newton GSO 10"
plus wiaderko szkła do tego :)
Lornetki: Fujinon 10x50, Fujinon 16x70 | żuraw dwulornetkowy


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Sob Lip 25, 2020 2:48 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
Będę miał chwilę to wstawie, tak używam deep sky stacker..


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Nie Lip 26, 2020 10:32 am 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
https://we.tl/t-BoW5JbHJvx Załączam link do pliku;))


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Nie Lip 26, 2020 10:58 am 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
A czy jest normalne to że deep sky stacker wyrzuca mi 32 bitowego tiffa??? Później muszę go konwertować na 16 bit w photoshop czy to jest prawidłowo i czy właśnie przy tej konwersji nie trzeba coś zmieniać w ustawieniach??


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Nie Lip 26, 2020 4:43 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
Tyle z tego wymęczyłem... stack zły+raczkowanie z obróbki= tragedia... :lol: ani koloru nie ma ani nic ciekawe czy to wina niemodyfikowanego aparatu czy jak.. :(


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Nie Lip 26, 2020 6:28 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Wrz 27, 2014 3:02 pm
Posty: 2379
Ja wyciągnąłem tyle:
Załącznik:


Po pierwsze masz przepalone jasne gwiazdy. To wynik wysokiego ISO. Ja uważam to za błąd, ale większośc ludzi tak foci. Ja dla czasu 120s stosuję ISO100 przy f/2.8, i gwiazdy wychodzą nieprzepalone. Ale to jest szczegół.

Po drugie, zdjęcie jest mocno zaświetlone od LP, i na dodatek masz gradient od prawa do lewa. Albo były chmury w czasie sesji, albo takie właśnie masz niebo - zaświetlone sztucznym światłem. Z usuwaniem gradientu nie pomogę, bo się na tym nie znam :)

Gdzie to było focone? W mieście, czy w jakiejś lepszej, ciemniejszej miejscówce?

Po trzecie, możliwe, że - tak jak pisałem - po stackowaniu zapisujesz plik tiff z zastosowaniem wstępnego rozciągania histogramu przez DSS. Powinna być "zaptaszona" opcja "Embed settings but do not apply them", a nie ta druga, wyżej.

Jak chcesz, to możesz też skompresować w jedno archiwum wszystkie RAWy, i wrzucić na WeTransfer, to zestackuję to u siebie, z moimi ustawieniami, i zobaczymy co wyjdzie :)

Po czwarte wreszcie - dobrze ustawiłeś ostrość, i ogólnie fota jest w miarę poprawna, więc jest dla Ciebie nadzieja ;) :mrgreen:

_________________
Refraktory: ED 80, Equinox 120 | AZ4
Reflektor: Newton GSO 10"
plus wiaderko szkła do tego :)
Lornetki: Fujinon 10x50, Fujinon 16x70 | żuraw dwulornetkowy


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Nie Lip 26, 2020 7:33 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 02, 2016 4:11 pm
Posty: 1149
Miejscowość: okolice Szczecina
Myślę że jak masz przepalone gwiazdy czy za duże LP na danej miejscówce i części nieba trzeba po prostu zejść z czasu naświetlania. Trochę też taki ten stack "miętki" :D jakby był przez cirrusy, przejrzyj klatki ręcznie. Co do tiffa to tak, konwersja na 16 bitów jak najbardziej, "method exposure and gamma". Gradient, tutaj można zrobić lekkie DBE ale trzeba uważać żeby nie zniszczyć zdjęcia bo masz szerokie pole i nie trudno to zrobić. I kolejne pytanie czy robiłeś flaty? Nie wiem jak robiłeś że nie ma koloru ale na pewno masz kolory niewyrównane ;)

_________________
Samyang 135/2.0 · Canon 1100Dm · SWSA
Orion Mak 180 · ASI462MC · EQ-500
astroseba.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Pon Lip 27, 2020 9:25 am 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
Dziękuje za wszystkie podpowiedzi..;) zdjęcie było robione u mnie z podwórka, jest to małe miasteczko Pyzdry w Wielkopolsce a bardziej jego obrzeża, LP jest ale nie do przesady teraz w którąś noc widziałem nawet drogę mleczną delikatnie ale była:) nie dawało mi to spokoju więc podszedłem do stacka jeszcze raz tylko z faktu iż ostrość miałem nie ruszoną na obiektywie dorobiłem 50 flatów, normalnie biała szmatka, gumka recepturka i biały ekran od telefonu:))) do tego 50 sztuk bias.:) stack wyszedł ku mojemu zdziwieniu znacznie inny i chyba lepszy, załączam zdjęcia histogramu z Ps, na którym widać że foto jest znacznie ciemniejsze a kanały dla kolorów znacznie węższe.. załączam też to co ja z tego umodziłem i załączam link do tego nowego tifa z prośbą do doświadczonych kolegów żeby pokazali mi że coś można z tego zrobić:)) https://we.tl/t-Fy7YkBYG6f


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Pon Lip 27, 2020 9:45 am 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 02, 2016 4:11 pm
Posty: 1149
Miejscowość: okolice Szczecina
Coś poszło nie tak, wyciąłeś flatem dziurę nad Ameryka ;)

Tutaj masz referencyjną fotkę co gdzie powinno być ciemne https://www.astrobin.com/full/404269/0/

_________________
Samyang 135/2.0 · Canon 1100Dm · SWSA
Orion Mak 180 · ASI462MC · EQ-500
astroseba.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Pon Lip 27, 2020 4:09 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
To ja już nie wiem załączam foto pojedynczej klatki flat i masterflata czy są poprawne??


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Pon Lip 27, 2020 4:22 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 02, 2016 4:11 pm
Posty: 1149
Miejscowość: okolice Szczecina
Widać ten placek który nie powinien się tam znaleźć, chyba telefon? Nie rozkłada się równomiernie oświetlenie. Napisz jak dokładnie robisz, jakie parametry, ostrość na nieskończoność?

_________________
Samyang 135/2.0 · Canon 1100Dm · SWSA
Orion Mak 180 · ASI462MC · EQ-500
astroseba.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Pon Lip 27, 2020 6:07 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
Tak telefon..) ściągłem program za sklepu biały ekran i tyle biała szmatka i tel na obietyw:) ostrość ta sama co na sesji, aparat na automat, akurat ustawił f13 iso 800 i tak pstrykał


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Pon Lip 27, 2020 6:11 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 02, 2016 4:11 pm
Posty: 1149
Miejscowość: okolice Szczecina
To musisz zmienić technikę, żebyś miał równo oświetlone, może monitor i przyciemnij jak możesz żeby wychodziły długie czasy (nie będzie pasów od monitora). Co do parametrów to ustaw F na takie samo jak miałeś podczas sesji, ISO obojętnie ale pewnie lepiej najmniejsze (1 zdanie) i czas tak żeby histogram był około środka nie ucięty z żadnej strony.

Flaty najlepiej robić przed/po sesji żeby mieć ułożenie kurzu też takie same ;)

_________________
Samyang 135/2.0 · Canon 1100Dm · SWSA
Orion Mak 180 · ASI462MC · EQ-500
astroseba.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Pon Lip 27, 2020 6:21 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
dziękuje Sebastian, jak tylko będę miał chwilkę to zaraz działam i spróbuje jak napisałeś tylko co teraz z ostrością jak mam już ruszoną po prostu ustawić na nieskończoność??


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Pon Lip 27, 2020 6:23 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 02, 2016 4:11 pm
Posty: 1149
Miejscowość: okolice Szczecina
Tak, ustaw jak Ci się jakieś gwiazdy pojawią albo na jakimś odległym obiekcie.

_________________
Samyang 135/2.0 · Canon 1100Dm · SWSA
Orion Mak 180 · ASI462MC · EQ-500
astroseba.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Wto Lip 28, 2020 12:18 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
Korzystając z twoich rad Sebastian, zrobiłem jak pisałeś..:) ekran od laptopa, iso 100, f4 jak podczas sesji, histogram na środku uzyskałem przy czasie naświetlania 1/6..) ostrość ustawiłem na odległym maszcie sieci komórkowej;) załączam fotki flata i masterflata który zdecydowanie jest równiejszy i to co ja z tego umęczyłem:)


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Wto Lip 28, 2020 12:34 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 02, 2016 4:11 pm
Posty: 1149
Miejscowość: okolice Szczecina
Zdecydowanie lepszy flat, winieta z rogów usunięta ;) Jeszcze trzeba powalczyć z gradientem od LP. Najlepiej ręcznie przez DBE (jest w Siril i darmowym Pixie) z dobrym doborem punktów żeby nie zniszczyć mgławic. Może być ciężko bo dość dużo tego LP.

_________________
Samyang 135/2.0 · Canon 1100Dm · SWSA
Orion Mak 180 · ASI462MC · EQ-500
astroseba.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Wto Lip 28, 2020 3:35 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
Walczę hahahah:)) mam juz pixa, trochę neta i tyle z tym zrobiłem ale to nie koniec:) załączam foto i pytanie do ciebie czy to idzie w dobrym kierunku?? i prośba czy to całe dbe to jest dynamic backround extraction?? jeżeli tak to jak z tego korzystać karzę zaznaczyć 6 punktów ale o co w tym chodzi całego neta przewierciłem i nic:((


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Wto Lip 28, 2020 4:16 pm 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 02, 2016 4:11 pm
Posty: 1149
Miejscowość: okolice Szczecina
Tak Dynamic Background Extraction, chodzi o to żeby usunąć ten gradient i wyrównać tło.

https://jonrista.com/the-astrophotograp ... xtraction/

_________________
Samyang 135/2.0 · Canon 1100Dm · SWSA
Orion Mak 180 · ASI462MC · EQ-500
astroseba.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Śro Lip 29, 2020 9:34 am 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
Siemka Sebastian do chodżę do tego etapu i wiem tyle z neta że teraz muszę odjąć ten nie chciany sygnał tylko nigdzie nie mam takiej funkcji nie mam pojęcia jak to zrobić program generuje obraz i tyle co z tym teraz zrobić?? dziękuję z góry za podpowiedzi P.S ten tutorial który zapodałeś jest super ale tego tam nie ma??


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Śro Lip 29, 2020 9:42 am 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: Pią Wrz 02, 2016 4:11 pm
Posty: 1149
Miejscowość: okolice Szczecina
Musisz odpalić Pixel Math i odjąć, tutaj masz wyjaśnione dokładnie krok po kroku

http://www.davesastro.co.uk/techniques/ ... _tutorial/

_________________
Samyang 135/2.0 · Canon 1100Dm · SWSA
Orion Mak 180 · ASI462MC · EQ-500
astroseba.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z tiffem i canonem
PostWysłany: Śro Lip 29, 2020 12:03 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Maj 12, 2019 9:42 am
Posty: 103
Miejscowość: Pyzdry
Pierwszy raz spotkałem się z tak szerokim kadrem i mgławicą poza tą w orionie, wiem brak mi doświadczenia ale to jest do naprawienia:)) :lol: to zaświetlenie zrobiłem jak umiałem przez dbe, trochę to jeszcze pomęczyłem w PS, jakimś nasyceniem i to to mi wyszło, wiem że koledzy z forum zrobili by z tego dużo więcej ale i tak jestem dumny z siebie na tym etapie:) dziękuje za pomoc szczególnie Sebastianowi i czekam jeszcze na oceny i rady co można tu jeszcze zrobić:)


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Astronom, Fugitus, Maetrik oraz 30 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group