* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ] 
 Temat postu: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Pią Lip 13, 2018 9:01 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
Witam Panow

Zlozylem AstroEQ na arduinno wszedzie doplywa prad i powinno dzialac. Niestety zebym sprawdzil czy to funkcjonuje to musze uruchomic EQmod lecz nie moge bo Win10 mowi mi ze musze ascom softwere zainstalowac. Pomocy :(

POZDRAWIAM


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Pią Lip 13, 2018 10:44 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1123
Miejscowość: Zabrze
Dobrze trafiłeś bo właśnie się ukazała najnowsza platforma w wersji 6.4:
https://github.com/ASCOMInitiative/ASCO ... form64.exe

Tutaj najnowszy EQMOD :)

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, QHY183, HEQ5, SAM


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Pią Lip 13, 2018 11:12 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
Hmmm...zobaczymy czy ruszy. A tak wogole istnieje jakis poradnik jak to ustawic bo znalazlem ale obawiam sie ze moze byc stare chociaz nie wiem.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Pią Lip 13, 2018 11:28 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1123
Miejscowość: Zabrze
W platformie ASCOM nic się nie ustawia. Ta najnowsza nie wymaga nawet doinstalowywania NetFrameworków w Windzie.
Są tutoriale do EQMOD na YT ale to jest proste jak drut. Najprościej wchodzisz skrótem Toolbox. Potem też można sobie podpiąć skrypty z folderu EQASCOMa. Widziałem też screeny w kilku wątkach tu na forum i w poradniku na youtube Kolegi AstroJolo do Maxima.

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, QHY183, HEQ5, SAM


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Pią Lip 13, 2018 5:10 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
Problem jest taki ze już ten program sciągłem i próbowałem zainstalować lecz mam taki komunikat "the ascom platform must be insttalled prior to instaling this driver" tylko to zainstalowałem co podałeś w linku i EQMODLX


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Pią Lip 13, 2018 5:20 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1123
Miejscowość: Zabrze
Platforma ASCOM musi być zainstalowana pierwsza, przed sterownikami ASCOM.
Podałem 2 linki. Chodzi o ten pierwszy.

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, QHY183, HEQ5, SAM


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Pią Lip 13, 2018 5:26 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
to by wszystko wyjaśniało :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Pią Lip 13, 2018 7:59 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1123
Miejscowość: Zabrze
Super. Tutaj masz tutoriale EQMODa.

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, QHY183, HEQ5, SAM


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Sob Lip 14, 2018 3:01 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
uruchomiłem EQMODA ale dalej murze szukać jak odpalić to do końca , na razie muszę dosztukować kable RJ telefoniczne na 8 Pinowe do VIXEN MT-1.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Nie Lip 15, 2018 11:31 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
Ehh... pytanie do osób które robiły ASTROEQ na arduino zasilanie z zasilacza wejściowe to 6V czy 12V (na gniazda daje mi właśnie 5,25V) ma być nie wiem co jest nie tak ale mam 6,23V przy czym program mi mówi SkyChart ze nie możne znaleźć silnika RA :( poprawiłem luty i dalej nic możne ktoś podpowie co może być lub miał taki sam problem. Dodam ze silniki mam oryginalne Vixena MT-1. Kable zgodnie ze schematem przerobiłem z RJ11 na 8Pin. Poniżej zdjecia sprzetu


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Nie Lip 15, 2018 12:19 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
A tu błąd z programu


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Nie Lip 15, 2018 3:05 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1123
Miejscowość: Zabrze
Błąd chyba sugeruje, że nie ma współrzędnych miejscówki wpisanych. Podałeś jakieś w EQMODZIE? Trzeba rozwinąć prawe okienko przyciskiem z kluczem i >>>
W CdC też trzeba (te same) współrzędne wpisać - pierwsza ikonka lewego menu ikon - lokalizacja.
Jesteś pewien, że Twoje prowadzenie jest kompatybilne z HEQ5/EQ6?
Na stronie Ascom jest wiele innych sterowników ale EQMOD jest do ww. wymienionych montaży Orion i SW.

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, QHY183, HEQ5, SAM


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Nie Lip 15, 2018 3:17 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
wpisałem koordynaty Krakowa i to samo jeżeli kliknę w tym okienku "USTAW POZYCJE" a jak kliknę u góry tak jak widziałem na tutorialach niektórych to gada mi tak jak poniżej

Tak mi ustawił nazwę ProfileExplorer, zapewne wyjdę na kogoś kto nie ogarnia tego do końca, jeżeli tak to pewnie muszę mocniej przysiąść przy ustawieniu tego. Ale skoro mówiłeś ze samo się ustawia wszystko to skąd ta nazwa skoro przy konfiguratorze AstroEQ jak wpisywałem dane montażu EQ5

druga sprawa boje się ze mam zasilacz 6v z DD-1 ale pracuje taki zasilacz z tymi silnika i hula bardzo dobrze zastanawiam się jeszcze nad jedna rzeczą kiedyś robiłem elektroniczny focuser tez na arduino ale żeby silniki działały musiałem zewrzeć dwa przewody koloru czerwonego tu tego nie zrobiłem ale to będę się martwił później na razie mam tu problem z programem


Załączniki:
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Nie Lip 15, 2018 4:31 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Gru 15, 2012 6:26 pm
Posty: 1123
Miejscowość: Zabrze
Może jest wszystko OK. To już zupełnie inny komunikat.
Wyłącz jeszcze w EQMODzie checkbox "Enable limits" i staraj się robić obrót (i synchronizację) powyżej horyzontu.

_________________
Pozdrawiam.

Columbus 13", TSAPO906, QHY183, HEQ5, SAM


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Nie Lip 15, 2018 5:54 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
niestety nie znalazłem, jutro spróbuje na innym komputerze odpalić może tam zadziała będę widział co i jak na razie to głowie się co jest nie tak z tym sterownikiem.

Spróbuję jeszcze poszukać co znaczy ten komunikat do końca. podejrzewam ze to błachostka pewnie i będzie działać


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Pon Lip 16, 2018 5:03 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
ok w SkyCharts przełączyłem z EQMOD_2 HEQ5/HEQ6 na EQMOD HEQ5/HEQ6 i zaczęło działać program się nie pokazuje błędów. teraz pozostaje kwestia podłączenia tych silników bo docelowo maja być nema 11 lub nema 14 a ja chce przerobić te oryginalne Vixena MT-1, tyle że te silniki posiadają 6 kabli dwa czerwone i pozostałe parami A+, A- i B+,B- jak to teraz ugryźć może ktoś rzuci pomysł


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Pon Lip 16, 2018 8:09 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Sob Lis 03, 2007 7:38 pm
Posty: 936
Miejscowość: Wołomin
Mogę podpisac się pod temat?
Mam problem z instalacją ascom 6.4. Zatrzymuje się na instalacji visual c++ i zawiesza się.
Wersja 6.3 instaluje się bez problemu.

Mam win7 x64, framework 4.5.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Pon Lip 16, 2018 8:40 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
ściągnij visual 6.4 i zainstaluj osobno próbowałeś wtedy program powinien pominąć ten krok i instalować dalej to co ma być to jest porostu wtyczka tak jakby do systemu.

https://support.microsoft.com/pl-pl/hel ... -downloads

stąd możesz pobrać :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Śro Lip 18, 2018 11:35 am 
Offline

Rejestracja: Pon Sty 05, 2015 5:11 pm
Posty: 32
1. MT-1 podłącz do sterowników pomijając kabelki idące do odczepów uzwojeń (może są czerwone nie pamiętam). W gnieździe DIN to są piny 2 i 8 (środkowe).
2. Nie baw się w NEMA 11 czy 14. NEMA-17 z uchwytem (pełno tego na Alle, taki kątownik ze wzmacnianym zgięciem) pasuje idealnie w miejsce na MT-1, tylko nie ma gwintowanego otworu, trzeba dać nakrętkę M6. Do tego zestaw kół i pasków GT2, później podam jaki też idealnie pasuje. Kwestia tylko wyboru i mocowania rodzaju gniazdka na kabel (RJ11, DB9).
PS: zębatki GT2 16 i 48 zębów, pasek 142 mm. Oczywiście zakładam, że skoro MT-1 to montaż Vixen z rodziny GP.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Czw Lip 19, 2018 8:33 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
Tak to montaż Vixen Super Polaris dobra konstrukcja, na paskach?? nie wystarcza te sprzęgła które już mam do silników ??

montaż mi ruszył tyle ze kwestia wolnych obrotów (czyt. prędkość gwiazdowa itp.) nie za bardzo gadał. Niestety tak zaczołem zmieniać kod w arduino, tak ze nie chce dzialac. Zamówiłem nowe czekam.

Co mi się udało uruchomić to jedynie os ra. , dec. stoi w miejscu podejrzewam ze przez to ze mi to wszystko leżało od 2015 roku to mogło gdzieś w szufladzie się zepsuć tak wiec tez sterowniki zamowilem nowe tyle ze nie A4988 tylko DRV8825 ponoć sa lepsze


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Nie Lip 22, 2018 6:09 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 107
Skad wziales taka ladna plytke drukowana - sam zrobiles ? Tez poczynilem astroeq ale na uniwersalnej plytce z gaszczem kabelkow i jakos nie wyszlo ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Nie Lip 22, 2018 8:41 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
sam robiłem, tylko trzeba mieć cierpliwość do tego. Swego czasu była taka płytka na stronie AstroEQ ale zdjęli ja albo nie mogłem znaleźć a co się nie robi dla ATM parę godzin i znalazłem jak chcesz mogę ci podesłać


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Problem z oprogramowaniem EQmod
PostWysłany: Pon Lip 30, 2018 5:31 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Lis 13, 2012 9:39 pm
Posty: 74
Miejscowość: Kraków
dobra, zmiana sterowników z A4988 na DVR 8824 pomogło w małym stopniu niestety coś chyba uwaliłem przy wytrawianiu. Muszę od nowa robić całość niestety :(


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: marek70 oraz 9 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group