* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
 Temat postu: Przeróbka EQ3-2 na GoTo ze Stellarium
PostWysłany: Pon Lut 27, 2017 3:00 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lut 21, 2017 11:25 pm
Posty: 8
Miejscowość: Włocławek
Panowie.
Czy ktoś już wykonywał tego rodzaju modyfikacje?
Wiadomo, że możliwa jest modyfikacja napędu dual axis, w celu guidingu.
Czy ktoś wie, czy da się wykorzystać tego rodzaju modyfikacje do sterowania montażem przy użyciu Stellarium?
Może jest jakieś inne rozwiązanie, oprócz dokupowania SynScan — rzecz jasna :)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Przeróbka EQ3-2 na GoTo ze Stellarium
PostWysłany: Pon Lut 27, 2017 5:46 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 16986
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Widzę że jesteś cierpliwy, to piękna cecha w astronomii :idea:
Na pilocie ten tani napęd wydoli prędkość 16x, czy naprawdę chcesz czekać 45 minut zanim napęd ustawi z GoTo teleskop na drugą stronę nieba :arrow: :wink: :mrgreen:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Przeróbka EQ3-2 na GoTo ze Stellarium
PostWysłany: Pon Lut 27, 2017 8:28 pm 
Offline

Rejestracja: Wto Lut 21, 2017 11:25 pm
Posty: 8
Miejscowość: Włocławek
Faktycznie jest to dość duży haczyk.
Wiadomo już dlaczego internet milczy na ten temat :)
Jestem nowy w temacie i tak sobie czysto teoretycznie rozważałem, czy ktoś coś takiego już robił :)
45 mintut to akurat nie aż tak dużo.
Akurat na wychłodzenie tuby ;)
Gorzej jak bym miał ochotę wrócić


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Przeróbka EQ3-2 na GoTo ze Stellarium
PostWysłany: Wto Lut 28, 2017 3:25 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Nie Lis 27, 2011 10:09 pm
Posty: 2889
Miejscowość: Wieliczka
Zestaw z SynScan zawiera inne silniki - szybkie. Ale to drogi zestaw...

Jest inne, tańsze rozwiązanie - AstroEQ. Zobacz tutaj: http://www.forumastronomiczne.pl/index. ... cg4-eq3-2/

_________________
SW CFP 200/800, NEQ6 Pro SynScan, Atik 383L+, PG Chameleon3, MPCC Mk3, IDAS LPS P2, Nagler 26, 9, 3.5mm, Powermate 5x, 2,5x, Nikon D80, Nikon Action VII 12x50 CF
DreamFocuser
Ty też możesz mieć swój motofocuser!


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Pablito, wiechu oraz 20 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group