* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
 Temat postu: Obcinanie stożka światła
PostWysłany: Sob Lis 19, 2016 8:31 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Paź 03, 2010 9:59 pm
Posty: 738
Miejscowość: Kraków/Krosno
Właśnie sobie rozrysowałem teleskop i chciałem obliczyć rozmieszczenie bafli, ale z tego co rozumiem to pierwsze będę musiał zmienić tubus, ewentualnie wyciąg. Jednak najpierw chciałem się upewnić czy dobrze widzę, że sam wyciąg obcina ogromną część stożka światła? Jak wpływa to na obraz?


Załączniki:

_________________
Orion XT8, ATM 75/303, parę szkiełek
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obcinanie stożka światła
PostWysłany: Sob Lis 19, 2016 8:39 pm 
Offline

Rejestracja: Pon Sty 24, 2011 3:12 pm
Posty: 823
No tak będzie przy tych obiektywach z lornetek i ATM z nich robionych :?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Obcinanie stożka światła
PostWysłany: Sob Lis 19, 2016 8:44 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Paź 03, 2010 9:59 pm
Posty: 738
Miejscowość: Kraków/Krosno
Jakieś rozwiązanie musi się znaleźć, a szkoda marnować potencjału tego obiektywu bo jest jednym z lepszych jakie miałem. Przy powiększeniu 25x ma naprawdę niewielkie ślady aberracji, a obraz jest ostry jak żyletka (chociaż to moze być skutkiem obcięcia apertury czynnej obiektywu ;))

_________________
Orion XT8, ATM 75/303, parę szkiełek


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obcinanie stożka światła
PostWysłany: Sob Lis 19, 2016 9:50 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Sie 07, 2009 2:10 pm
Posty: 1958
Miejscowość: Bielsko-Biala
Cela i tuba za obiektywem,powinna miec większą srednicę ,tak,jak W SW ED 80,a nie jak w SW ED 100 i SW ED 120.
Z ogniska wyrysuj ostry stożek,do średnicy obiektywu,o wysokości równej ogniskowej.To masz ~stożek główny swiatła.Jeżeli mieści się w wyciągu przy największym koniecznym przesunięciu do obiektywu ,przy wyostrzeniu na dal,to masz całą aperturę czynna.I to jest minimum przelotu.Jeżeli się nie mieści,to skrócic rurę wyciągu,albo zwiększyc przelot(inny wyciąg).
A to co rysujesz od stożka ściętego w płaszczyżnie ogniska,to zależy od diafragmy polowej okularu i decyduje ,czy całe pole jest jednakowo doświetlone.
Przy używaniu nasadek bino,bez barlowa,przeważnie w wyciągu mieści się tylko stożek główny swiatła i też jest cała apertura czynna.
Dobrze,jakby wyciąg miał przelot równy,albo większy,od największej diafragmy polowej,używanych okularów.
Praktycznie:jak wyostrzysz na dal,wyjmiesz okular i popatrzysz przez mały otworek ~3mm,dokładnie na środku redukcji,czyli ~z ogniska,to powinno byc widac cały obiektyw,z lekkim zapasem.
Można przyłożyc przed obiektyw,przeżroczystą linikę plastikową z wyrażną skalą i zmierzyc średnicę czynną obiektywu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Obcinanie stożka światła
PostWysłany: Nie Lis 20, 2016 8:13 am 
Offline

Rejestracja: Pią Sie 07, 2009 2:10 pm
Posty: 1958
Miejscowość: Bielsko-Biala
http://www.telescope-optics.net/eyepiece1.htm


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Obcinanie stożka światła
PostWysłany: Nie Lis 20, 2016 11:34 am 
Offline

Rejestracja: Nie Paź 03, 2010 9:59 pm
Posty: 738
Miejscowość: Kraków/Krosno
Dzięki Franek za rzeczową odpowiedź :) Pomierzyłem wszystko i wyszło mi, że mam na razie niecałe 50 mm apertury czynnej, tak więc muszę się uzbroić w większy tubus i przerobić wyciąg.

_________________
Orion XT8, ATM 75/303, parę szkiełek


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obcinanie stożka światła
PostWysłany: Nie Lis 20, 2016 1:12 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 2817
Miejscowość: znikam
wyciąg 2" masz ? Przeróbka 1,25" na nisko profilowy zniszczy go. 2" tez się uszkodzi jak obetniesz. Lekkie i tanie są z rynku wtórnego z AK od Newtonów, można podstawę wykręcić i do refraktora wkręcić po dorobieniu gwintu .
W/g mnie wypasionym rozwiązaniem jest kupienie wyciągu do RC http://www.astrokrak.pl/wyciagi-okularo ... ow-rc.html , ma pierścień co wkręca się w tubę i jak potrzeba dopiero wyciąg. Można dorobić taki pierścień i w innym telepie ten wyciąg używać, zależnie od potrzeb . Do tego łatwo demontowalny wyciąg osobno można przechowywać .

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Obcinanie stożka światła
PostWysłany: Nie Lis 20, 2016 1:37 pm 
Offline

Rejestracja: Śro Wrz 24, 2014 4:33 pm
Posty: 163
Kamil, sprawa może nie być tak prosta jak się wydaje, pomyśl o tym, że AC będzie się pojawiać sukcesywnie wraz ze wzrostem apertury czynnej. Wyliczyłem Ci na podstawie źrenicy wyjściowej i parametrów obiektywu, że masz aperturę czynną na poziomie około 57mm. Dalsze jej zwiększanie może sprawić, że już przestaniesz uważać ten obiektyw za tak dobry jak uważasz obecnie. Moim skromnym zdaniem, to nie ma większego sensu dokładać ponad 100 złotych aby się utwierdzić w konieczności założenia diafragmy, która ograniczy aperturę czynną. Piszę ten program o którym rozmawialiśmy ostatnio, z braku czasu może mi jeszcze trochę zejść przy nim, będzie liczył takie rzeczy jak odległości ustawienia elementów, wielkości elementów optycznych takich jak lustra wtórne w newtonach oraz czy przeloty są wystarczające. Może wówczas potestujemy go jak wypada w praktyce ;).
Zerknij na facebooka, zobacz czy taki interfejs Ci odpowiada, ułatwi mi to doszlifowanie założeń.


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obcinanie stożka światła
PostWysłany: Nie Lis 20, 2016 2:29 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 17582
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Niestety obiektywy lornetkowe rzadko kiedy pracują całą apreturą w lornetkach z powodu za małych stożków tubusów i z decydowanie za małych pryzmatów dlatego przy tak obciętej aperturze wydaje się że mają mała aberracje, sferyczną i chromatyczną a jak dasz im pełny przelot i brzegowe partie obiektywu wezmą udział w tworzeniu obrazu to aberracje wzrosną w tym przypadku mniej więcej dwukrotnie bo zwykle rosną z kwadratem apertury czynnej soczewkowego obiektywu :arrow: :roll: :|
Tubus pod diafragmy musi być walcowy i co najmniej po 7-10 mm na stronę większy wewnątrz od średnicy czynnej obiektywu, wtedy bedzie gdzie umieścić diafragmy poprawiające znacznie kontrast obrazu :arrow: :idea: 8)

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obcinanie stożka światła
PostWysłany: Wto Lis 22, 2016 11:26 pm 
Offline

Rejestracja: Nie Paź 03, 2010 9:59 pm
Posty: 738
Miejscowość: Kraków/Krosno
No i sobie poradziłem :mrgreen: Wszystko już skręcone (ale nie finalnie), skolimowane i przetestowane. Wyciąg został mocno przerobiony, tak żeby nie obcinał niczego i obiektyw działa już prawie na całych 80 mm ;). W centrum Krakowa, z parteru wśród sodówek nawet bez ubranka na mojego trussa gwiazdy są punktowe, jasne i aberracja jest znikoma. Z okularem 25 mm tworzy genialny i jasny sprzęt do przeglądu nieba :D
Pozostało puścić jeszcze zastrzały po przekątnej i ubrać go w matową tekturę falistą ;)


Załączniki:

_________________
Orion XT8, ATM 75/303, parę szkiełek
Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obcinanie stożka światła
PostWysłany: Czw Lis 24, 2016 2:22 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 17582
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
No to jesteś pionierem :!: bo takiego szkieletowca 80 mm jeszcze nie widziałem :arrow: :shock: 8)

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, MT-800, Santel 180/1800, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-350D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 1 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Obcinanie stożka światła
PostWysłany: Czw Lis 24, 2016 2:36 pm 
Offline

Rejestracja: Pią Sie 07, 2009 2:10 pm
Posty: 1958
Miejscowość: Bielsko-Biala
Strach pomyślec,jak to chinczycy skopiują :(
Lepiej,to opatentuj.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: wampum oraz 19 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group