* Zaloguj się   * Zarejestruj się


Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ] 
 Temat postu: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Nie Maj 06, 2018 6:42 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
Z racji tego , ze juz kilka razy korzystalem z atm--u podpatrzonego u innych , tym razem zamierzam sie pochwalic moim dlubaniem . Jestem dosc leniwym obserwatorem , a lubie obserwowac , postanowilem wiec skonstruowac montaz az z funkcja 1/2 goto ( tylko enkodery na osiach ) , ktory mozna uruchomic w ciagu paru minut - po wyciagnieciu z walizki ma byc od razu gotowy do dzialania.
Zalozenia :
- montaz musi wytrzymac dosc duze obciazenie ( przewaznie bedzie nim meade acf 10" , ale po zmianie slupa bedzie sluzyl dla newtona 16" ) - zastosuje lozyska stozkowe 100 x 55 mm
- obudowa i osie stalowe - scianki 3 mm ( bieznie lozysk 5mm )
- waga ok. 15 kg
- elektronika - system push-go kolegi z forum
- montaz bedzie siedzial na slupie ( zamierzam wykorzystac pomysl z konstrukcji slupa eq6 - zastosuje rure cienkoscienna ok 125 mm ) - umozliwi to wykorzystanie dosc duzego teleskopu na balkonie
- montaz ma byc gotowy na opozycje marsa
Na dzien dzisiejszy wytoczylem juz dwie obudowy i jedna os - azymutalna . Na obudowe wykorzystalem rure 94x102 mm ( scianka 4mm ) i dospawalem dwie mufki - oprawy lozysk . Na osie kupilem rure 44 x 50 mm ( scianka 3 mm ) i naspawalem na konce plaskownik 30 x 3 mm .
Jutro postaram sie wrzucic kilka zdjec tego co juz wystrugalem


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Nie Maj 06, 2018 10:23 pm 
Online

Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 10:00 pm
Posty: 3044
Miejscowość: znikam
https://www.ebay.com/itm/132589828671?_ ... noapp=true
Jakiś duży montaż, ale za bardzo nie wiem jak w "poziomie" się kręci , widłowy i chyba tylko widłowy do dużych Newtonów z prosta pasuje .

_________________

http://zbig.fora.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Nie Cze 17, 2018 12:02 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
Kilka zdjec

[img]
Załącznik:
20180606_174629.jpg
[/img]
wyciecie z blachy 10mm elementow osi i przyspawanie plaskownika do rury 52 mm pod oprawy lozysk


Załączniki:
Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Nie Cze 17, 2018 12:31 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
Pospawanie calosci i na tokarke

[img]
Załącznik:
20180606_183310%20(Copy).jpg
[/img]
[img]
Załącznik:
20180606_180807%20(Copy).jpg
[/img]


Załączniki:
Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Nie Cze 17, 2018 12:45 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
wytoczona os

[img]
Załącznik:
20180606_202135%20(Copy).jpg
[/img]
[img]
Załącznik:
20180606_192903%20(Copy).jpg
[/img]


Załączniki:
Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Nie Cze 17, 2018 1:00 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
Lacznik osi azymutu z wysokoscia . Rure wycialem wstepnie katowka a nastepnie doszlifowalem papierem

[img]
Załącznik:
20180610_143345%20(Copy).jpg
[/img]


Załączniki:
Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Nie Cze 17, 2018 2:48 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
Lacznik przyspawany do osi wysokosci .Wytoczylem tez adapter do polaczenia montazu ze slupem . Adapter przyspawam do osi azymutalnej montazu . Na zdjeciu widoczny enkoder . Jeden enkoder bedzie zamontowany w osi wysokosci ( koniec osi stoczony na 6mm pod sprzeglo elastyczne ) , a drugi bedzie zamontowany w dospawanym laczniku
[img]
Załącznik:
20180610_172951%20(Copy).jpg
[/img]


Załączniki:
Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Pon Cze 18, 2018 7:32 am 
Online

Rejestracja: Nie Paź 03, 2010 9:59 pm
Posty: 1057
Miejscowość: Kraków/Krosno
Wygląda obiecująco, czekam na dalsze efekty ;)

_________________
GSO 300/1200, Bino 70/700 i jedno szkło


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Pon Cze 18, 2018 4:28 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19085
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Zamiast męczyć sie ze spawaniem rur pod kątem użyłbym gotowego trójnika hydraulicznego 2-3" i w nim podtoczył walec pod szalki łożysk :arrow: :idea: :wink:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Wto Cze 19, 2018 6:45 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
Nie wiem Janusz , czy to dobry pomysl . Jakos nie wyobrazam sobie wytoczenie gniazd pod oprawy lozysk w trojniku ( moze byloby to mozliwe na tokarce wazacej kilka ton , a nie 130 kg jak moja ) . Samo polaczenie lacznika azymutu z wysokoscia nie bylo zbyt trudne


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Wto Cze 19, 2018 6:50 pm 
Offline

Rejestracja: Sob Mar 30, 2013 5:48 pm
Posty: 578
krzys
kibicuje Tobie i Twojemu projektowi

zapowiada sie obiecujaco

pozdrawiam


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Śro Cze 20, 2018 7:02 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19085
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Jakieś 20 lat temu zabrałem się za taki projekt montażu z osiami o przekroju 50 mm na 3" trójnikach jako korpusy ale po wytoczeniu obudów i osi dałem sobie spokój z powodu braku elektroniki sterującej i zakupiłem powystawowe EQ-6 które mi służy do tej pory po kilku poprawkach z bardzo dobrym skutkiem.
Tak że teraz mam korpusy, zestawy łożysk, ślimaków i ślimacznic 150 mm tylko brakło weny twórczej na dokończenie dzieła...chyba to wystawię na giełdzie to komuś się przyda...

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Pon Cze 25, 2018 6:43 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
Kolejne zdjecia

Czesci osi azymutu i wysokosci + 2 hamulce .
W dolnej czesci osi azymutu dodalem lacznik do montazu osi enkodera . Enkoder azymutu bedzie umieszczony w obudowie osi wysokosci ( w laczniku ) , a jego os bedzie przechodzila przez cala os azymutu az do dolnej czesci zespawanej z obudowa . W obudowach wywiertalem otwory do wspawania hamulcow
Załącznik:

Załącznik:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Pon Cze 25, 2018 6:47 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
Przyklejone "okladziny" hamulcow . Narazie jest to okleina pcv meblowa . Jezeli sie nie sprawdzi bede musial poszukac teflonu

Załącznik:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Wto Cze 26, 2018 3:03 pm 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Wto Kwi 12, 2005 6:17 pm
Posty: 19085
Miejscowość: 15 km na południe od Krakowa
Nie zapomnij tylko wykonać przelotu i gwintu w osi alfa pod jakąś firmową lunetkę biegunową :arrow: :roll:

_________________
Astropozdrówko Janusz P.

Fujinon 10x50, SCT 6 podręczny, SCT-14" HyperStar, EQ-6, Coronado 60, EOS-6D-mod i takie tam szkiełka do niego od 8 do 4000 mm plus lasery RGB do 2 W :-)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Śro Cze 27, 2018 4:26 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
To bedzie wersja azymutalna , wiec lunetka biegunowa jest zbedna . Enkodery beda sluzyc tylko do systemu dsc - tzw "reczne goto" . System laczy sie bezprzewodowo z programem skysafari na komorke lub tablet . Obok enkodera wysokosci bede chcial upchac 4 ogniwa 18650 , ladowarke do telefonu i byc moze jakis uklad ladujacy ogniwa 18650 - nie musialbym ich wyjmowac do ladowania .


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Czw Lip 12, 2018 8:09 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
Wspawane hamulce + pospawana konstrukcja ramy sluzacej do zamocowania enkodera wysokosci , elektroniki , zasilania i mocowania preta przeciwwagi
Załącznik:

Załącznik:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Czw Lip 12, 2018 8:18 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
Przetoczony wspornik . Zamontowany enkoder azymutu i wspornik enkodera wysokosci
Załącznik:

Załącznik:

Załącznik:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Czw Lip 12, 2018 8:26 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
Siodelko w rozmiarze losmandy . Wykonalem je z alu 240 x 120 x 12 mm . Wszystkie czesci wycialem na pile tarczowej . W innym poscie pytalem sie o kat zacisku szyny ( bez odpowiedzi ) - dla zainteresowanych - wynosi on 60°
Załącznik:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Czw Lip 12, 2018 8:43 pm 
Offline

Rejestracja: Czw Lis 02, 2006 9:59 pm
Posty: 106
Projekt praktycznie ukonczony . Zawieszony acf 10" nie wymaga przeciwwagi . Obciazony montaz porusza sie bardzo plynnie - mysle , ze bez problemu udzwignie 50 kg . Do ukonczenia zostalo
- montaz enkodera wysokosci z elektronika
- zasilanie - 4 ogniwa litowe 18650 z ladowarka
- wyjscie ladowarki mikro usb
- jakas obudowa - plastikowa rura
Załącznik:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Montaz az - wersja pancerna
PostWysłany: Pią Lip 13, 2018 7:45 am 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: Śro Sty 21, 2009 8:57 pm
Posty: 4515
Miejscowość: Oświęcim
Siodełko ma kąt 75 stopni ( 25 stopni od płaszczyzny), trzeba zastosować taki frez palcowy z podanym kątem wygrawerowanym na frezie 75 stopni, wtedy jaskółczy ogon będzie miał kąt 25 stopni. Też wstępnie myślałem że kąt ma 30 stopni , czyli połowa z 60 stopni ale kątomierz warsztatowy pokazał 25 stopni od płaszczyzny siodełka , czyli 90 stopni minus 25 stopni daje nam frez palcowy z kątem 75 stopni. A boki szyny ( blachy al.) należy ukosować na frezarce ustawiając kąt głowicy lub na imadle 25 stopni.
Jak ktoś ma solidną wiertarkę stołową to może samemu wyfrezować sobie niskim kosztem takie siodełko z aluminium ,np. doposażając swój warsztat w imadło krzyżowe.

Ja kupiłem na tej aukcji takie imadło 6 cali i jestem pod wrażeniem jego wykonania w tak niskiej cenie , całe imadło wykonane jest z żelwa.

https://allegro.pl/imadlo-krzyzowe-dwuo ... 67039.html

Tu mniejsza wersja tego imadła 4 cale również za śmieszną kasę.


https://allegro.pl/imadlo-maszynowe-krz ... 10032.html

_________________
TAL 100R ; Celestron Omni 150 XLT;
Nikon 10x50 EX ; Celestron 25x100
Nasadka bino Zeiss


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ] 


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group