"Szerszy" okular 1,25"

Pavulonix | 06 Cze 2025, 20:50

benek1815 napisał(a):co do okularów jeszcze ...
co innego masz w opisie ,a co innego faktycznie...
svbony to podrzędna firma z przekłamanymi parametrami.
to jeśli tu jest ZONK - to nie wiem jaka desperacja zmusza do kupowania już ewidentnego dziadostwa...
zachwalane SIBONI z czerwonym paskiem mają co najwyżej 65*-a nie 68....

ES 24mm/68st. kosztujący 10 razy tyle co "SIBONI z czerwonym paskiem" ma rzeczywiste pole 64,7st.
Także ten...
A jak się policzy z tangensa wzór na rozmiar kątowy i porówna z oficjalnymi specyfikacjami dowolnego producenta, to już w ogóle można zacząć drapać się po głowie. :wink:

I nikt nie pisze że okulary Svbony są najlepsze.
Ale kosztują po ~80-90zł i w tym kontekście są rewelacyjnym rozwiązaniem dla początkujących.
Zwłaszcza tych z MAK'ami czy długoogniskowymi refraktorami (bo podejrzewam że w F/5 mogą już znacznie niedomagać nawet dość daleko od diafragmy).
W każdym razie na pewno nie są dziadowskie.

Co do okularów to polecam tą stronę (żółte oznaczenie- polecane, niebieskie oznaczenie- niepolecane, bez koloru- pośrednie/to zależy):
https://astro-talks.ru/forum/viewtopic.php?t=1483

Tak, wiem- kacapskie forum.
Ale z tego co się orientuję ten cały Ernest ma dostęp do jakiegoś instytutu w Petersburgu i oni rzeczywiscie mierzą (przynajmniej niektóre) parametry okularów.
Więc jego tabelka wygląda na bardziej obiektywną niż powszechne na forach astronomicznych indywidualne relacje pt. "ten jest ładny, a ten mniej".

mrjq | 06 Cze 2025, 23:14

Rewelacyjne chyba w cenie...
Takisit

Miejscowość: Polska

Marek_N | 07 Cze 2025, 00:12

Pavulonix napisał(a):Tak, wiem- kacapskie forum.

Szukajmy tego co nas łączy (astronomia), a nie dzieli (polityka) :)

A samo forum astro-talks.ru jest bardzo wartościowe merytorycznie, w odróżnieniu od nieco "przegadanego" Cloudy Nights....

Pavulonix napisał(a):ES 24mm/68st. kosztujący 10 razy tyle co "SIBONI z czerwonym paskiem" ma rzeczywiste pole 64,7st.

Takich przypadków jest sporo - kilka z brzegu:
- Morfeusz 17,5mm - 76* - realnie 72*
- LVW 8mm - 65* - realnie 60*
- Hyperion 21mm - 68* - realnie 62*

Bywa i w drugą stronę:
- Meade HD 4,5mm - 60* - realnie 68*

Zresztą cały ten argument o "oszukanym" AFOV, to próba ponownego zawrócenia wątku w jakieś dziwne obszary typu "chińskie więc dziadowskie"
Taurus 270 + platforma | SW 80/400 2" + AZ4 | 20T5 | 13T6 | 8E | ES 4.7 | UHC, OIII 2" | AstroTrac TT320X-AG
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

benek1815 | 08 Cze 2025, 16:20

Skoro tak poruszasz temat ….
Przytoczę odpowiedzi –tak,tak –już jakiś czas temu ,
zainspirowany mądrościami Twoimi -i powoływaniem się na KUO
–po prostu zadałem pytanie i KUO i WO .
jak widzą takie porównania i opisy ,że to TO SAMO .
będzie w skrócie ;
WO –dziękujemy i bla bla bla –
Nasza firma dokłada wszelkich starań ,żeby produkt był najwyższej jakości –wszelkie porównania tego typu czy podpisywanie bez naszej zgody jest naruszeniem prawa i ogólnych międzynarodowych przepisów.
Zainteresujemy się zagadnieniem.
KUO –dziękujemy –bla bla bla
–podkreślamy ,że jako producent –dla każdego ze zlecających mamy osobne standardy ,procedury,technologię i jakość.
Również QC ( kontrola jakości ) ma różne standardy.
Dlatego produkty mogą odbiegać od siebie jakościowo- jak również cena może być bardzo zróżnicowana.

ze swoich ofert na OLX i ALLEGRO -usunąłeś że to to samo ...ciekawe czemu ...
a tu na forum można pisać co ślina na język przyniesie...
a co do hyperiona -pierwszy raz słyszę ,że ma mniej niż 68 *

24 mm był próbowany u mnie w z różnymi i różnych konfiguracjach...
achromaty Sky Watcher 150/1200 , Meade 80/400 , Dai Ichi Kogaku 60/910 + lornetka Bresser Saturn 15x60
Awatar użytkownika

Miejscowość: KRAKÓW

Astronom | 08 Cze 2025, 16:38

Marek_N napisał(a):
Pavulonix napisał(a):Tak, wiem- kacapskie forum.

Szukajmy tego co nas łączy (astronomia), a nie dzieli (polityka) :)

A samo forum astro-talks.ru jest bardzo wartościowe merytorycznie, w odróżnieniu od nieco "przegadanego" Cloudy Nights....

Pavulonix napisał(a):ES 24mm/68st. kosztujący 10 razy tyle co "SIBONI z czerwonym paskiem" ma rzeczywiste pole 64,7st.

Takich przypadków jest sporo - kilka z brzegu:
- Morfeusz 17,5mm - 76* - realnie 72*
- LVW 8mm - 65* - realnie 60*
- Hyperion 21mm - 68* - realnie 62*

Bywa i w drugą stronę:
- Meade HD 4,5mm - 60* - realnie 68*

Zresztą cały ten argument o "oszukanym" AFOV, to próba ponownego zawrócenia wątku w jakieś dziwne obszary typu "chińskie więc dziadowskie"

A gdzieś wyczytałem te bajki że morpheus ma 72° realnie :lol:

Marek_N | 08 Cze 2025, 19:34

benek1815 napisał(a):–już jakiś czas temu ,
zainspirowany mądrościami Twoimi -i powoływaniem się na KUO
–po prostu zadałem pytanie i KUO i WO .
jak widzą takie porównania i opisy ,że to TO SAMO .
będzie w skrócie ;
WO –dziękujemy i bla bla bla –

KUO –dziękujemy –bla bla bla
podkreślamy ,że jako producent –dla każdego ze zlecających mamy osobne standardy ,procedury,technologię i jakość.

LOL
Wklej czytelne screeny tych maili. Chetnie poczytam je w oryginale (również Twoje zapytanie), i przy okazji wyślę je na widniejące tam adresy i zapytam czy taka korespondencja miała miejsce.

Od siebie dodam, że żaden producent (w tym przypadku KUO), nigdy by tak nie odpisał, bo oficjalnie to leci tak - dla każdego zamawiającego mamy:
- najwyższe standardy,
- jednolite procedury,
- najnowszą technologię,
- najwyższą jakość.

Jeśli liczysz, że KUO będzie gloryfikować jednego sprzedawcę ich sprzętu względem drugiego, to naprawdę jesteś "odklejony" :)

benek1815 napisał(a):ze swoich ofert na OLX i ALLEGRO -usunąłeś że to to samo ...ciekawe czemu ...

Primo - tak się wypłakiwałeś na obydwu forach, więc to przeedytowalem, że to wzajemne odpowiedniki. Dalej się będziesz Beniu mazgaił?

Secundo - z tej pary to SV223 jest lepszy (click-lock), więc rzeczywiście szkoda pisać, że to to samo.

benek1815 napisał(a):a co do hyperiona -pierwszy raz słyszę ,że ma mniej niż 68 *
24 mm był próbowany u mnie w z różnymi i różnych konfiguracjach...

Mhm, to super, tylko mowa o wersji 21mm.

astronom napisał(a):A gdzieś wyczytałem te bajki że morpheus ma 72° realnie 

Na każdym forum masz tą bajkę, że Morfeusz 17,5mm jest zdecydowanie najwezszy w serii, reszta ma 76*, z wyjątkiem 4,5mm, który ma 78*
Taurus 270 + platforma | SW 80/400 2" + AZ4 | 20T5 | 13T6 | 8E | ES 4.7 | UHC, OIII 2" | AstroTrac TT320X-AG
Awatar użytkownika

Krzysztof_P | 08 Cze 2025, 22:57

Witajcie.
Najprostszym sposobem sprawdzenia czy występują jakieś różnice w polach własnych okularów jest porównanie pod światło wielkości ich Diafragm.
Co od razu każdy z was zauważy nawet przy różnicy tylko czy około 2*. Ja tak porównałem Pentaxa XW z TV Delosem i to widać od razu bez względu na ogniskową okularu. Tak samo w wizualu, jednak tylko te 2* pola własnego więcej TV Delosa, robią dla mnie osobiście widoczną różnicę.
Po prostu widać że w TV Delos jest szerzej niż w Pentax XW a i przez to dla mnie osobiście odczuwając lepiej.
Posiadam te i te szkiełka, gdyż występują w różnych ogniskowych jak i oferują od siebie widocznie odmienne obrazki.
Delosy są bardziej na biało a z kolei Pentaxy to inny cieplejszy kolorek Księżyca i Gwiazd.
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

mwid1 | 09 Cze 2025, 12:42

Ależ masz zestawienie od Krzysztof_P !
Przy mniejszym budżecie proponowałbym poz. 8 (moim zdaniem Celestron X-cel Lx w ogniskowej 25mm jakościowo jest naprawdę świetny - brałem kiedyś z Aliexpress w dobrych cenach)
Przy nieco większym budżecie brałbym poz. 4 ES 24mm 68 (mam akurat jednego na sprzedaż, tu na forum)
Przy jeszcze większym celowałbym w poz. 5 TV Panoptic 24mm

Krzysztof_P | 09 Cze 2025, 13:22

Ja podałem przykład jak najprościej oszacować wzrokowo, pole własne okularu w stosunku do drugiego szkiełka z pewnym nie oszukanym polem własnym.
Jest jeszcze całkiem dobre szkiełko MEADE SWA S4000 24,5mmz polem własnym 68*, to starsze wydanie ES 68* i MEADE SWA 24mm S5000. Posiadałem je wszystkie, jak i ES 24mm 68*.TV Panoptic 24mm jest zwycięzcą i najlepszym z pośród tych wymienionych szkiełek szkiełkiem.
Tutaj akurat jest w sprzedaży na włoskiej giełdzie:
https://www.astrosell.it/annuncio.php?Id=197404
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Amatorex | 09 Cze 2025, 16:17

Cześć. A co powiecie o uff 24mm? Widzialem sporo pozytywnych opinii

Miejscowość: Włocławek

Krzysztof_P | 09 Cze 2025, 16:22

Ja nie miałem okazji jeszcze korzystać, więc się nie wypowiem. :wink:
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie