Wimmer , Z Twojego opisu wynika że nie jest najgorzej z tym okularem , mam jeszcze pytanie . Czy jest czuły na nie osiowe patrzenie ? Bardzo tego nie cierpię i wolę już przykleić oko

Pozdro ... .
chondryt napisał(a):Cześć !
Wimmer , Z Twojego opisu wynika że nie jest najgorzej z tym okularem , mam jeszcze pytanie . Czy jest czuły na nie osiowe patrzenie ? Bardzo tego nie cierpię i wolę już przykleić oko.
Pozdro ... .
wimmer napisał(a):chondryt napisał(a):Cześć !
Wimmer , Z Twojego opisu wynika że nie jest najgorzej z tym okularem , mam jeszcze pytanie . Czy jest czuły na nie osiowe patrzenie ? Bardzo tego nie cierpię i wolę już przykleić oko.
Pozdro ... .
W ogóle nie jest czuły na nieosiowe patrzenie. Nie występują w nim ani fasolki, ani zaciemnienia pola. Jest bardzo wygodny w prowadzeniu obserwacji.
Mam z tej serii również 3,5mm oraz 5,5mm. I one również są wygodne w obserwacjach. Nawet 3,5mm jest mało podatny na zjawisko nieosiowego patrzenia.
chondryt napisał(a):
Dzięki bardzo .
Pozdro ... .
Marek_N napisał(a):Polecam Angeleyes 22mm 70 stopni 1,25". Mało znana u nas konstrukcja. Na CN jest kilka kontrastujących ze sobą recenzji - w jednym się zgadzająca - wysoki komfort i świetna transmisja (lepsza od np. Naglera T4 22mm)
[...]
Marek_N napisał(a):Polecam Angeleyes 22mm 70 stopni 1,25". Mało znana u nas konstrukcja. Na CN jest kilka kontrastujących ze sobą recenzji - w jednym się zgadzająca - wysoki komfort i świetna transmisja (lepsza od np. Naglera T4 22mm)
Aktualnie używam go w Achromacie f/5 i wnioski mam takie:
- pole widzenia bliskie 70 stopni (raczej tyci mniej) - jest węziej niż SWA(n) 72*, ale szerzej niż LVW 65*
- bardzo komfortowy ER - choć w ciągu dnia lepiej odwinąć muszle oczną (nie dotyka się wtedy rzęsami soczewki), w nocy lepiej z normalnie ułożoną muszlą
- jest to okular typu Ultra Flat - w szybkim achromacie widać krzywiznę pola (jak mniemam obiektywu) - po przeogniskowaniu obraz na krawędzi jest ostry
- własna CA - na CN bardzo narzekają na ten parametr okularu - u mnie jest lepiej niż przyzwoicie (i lepiej niż w 14mm z tej serii) - być może producent (KUO) zmienił coś w konstrukcji
- świetny kontrast, świetna ostrość na osi (lepiej niż w LVW)
- zerowa dystorsja
Z wad:
- jest lekki efekt pojaśnienia brzegowego (mniejszy niż w modelu 14mm) - jest to konsekwencja uzyskania zerowej dystorsji
- muszla oczna mogła by być ze 2-3mm krótsza (soczewka oczna jest umieszczona tyle głębiej w obudowie względem super komfortowego okularu 14mm)
- korekcja jest (relacja z CN) w f/5 nieco słabsza niż w LVW / Panoptic, ale też dużo lepsza niż Hyperion / Pentax 20mm
benek1815 napisał(a):angeleyes z garażu lepszy od naglera.....
lepszy niż lantan lvw....
czy mamy tu możliwość kierować kogoś na badania?
i to nie wzroku? ....
benek1815 napisał(a):porównanie tylko -mnie łapiecie za słówka ...
amatorex napisał(a):Ciekawe jakby wypadł w porównaniu do UFF 24mm
benek1815 napisał(a):dalej łapiecie za słówka -a wiarygodny jest kolega
benek1815 napisał(a):sądzę ,że ten świetny 15 mm z czerwonym paskiem -to jest to samo co
https://deltaoptical.pl/okular-sky-watc ... 15-mm-1-25
albo
https://www.kaufland.pl/product/5121100 ... gLhVvD_BwE
CUDÓW NIE MA -to znaczy są ,ale nie na zawołanie -jak mówił ksiądz w filmie SZATAN z 7 -mej klasy ...
benek napisał(a):angeleyes z garażu lepszy od naglera.....
benek napisał(a):lepszy niż lantan lvw....
montaż Skytee2 + ONSTEPX zmotoryzowany
Sprzedam M@rek, 2025.06.19Para nikon nav sw 5mm, nikon nav sw 10mm
Sprzedam KORSARZ, 2023.11.10Nasadka kątowa GSO 2 " dielektryczna
Sprzedam Orion 1967, 2025.05.18[s] Filtry SVBony CLS 1,25" / 2" [nowe]
Sprzedam Marek_N, 2025.06.04ZWO ASI 183 MM Pro - bad column
Sprzedam jolo, 2025.06.17Soczewka Baader Hyperion Zoom 2,25x
Sprzedam Juki89, 2025.06.02