Scaiter napisał(a):Hej.
Ja w wraz z kolegą używany takiego mini upsa, który może robić za potężny powerbank, wyjścia 12v do 5 amperów, pojemność i elektronika zabezpieczająca.
https://www.amazon.pl/Shanqiu-bezprzerw ... B0CDP7WFJ8
Bardzo sobie je chwalimy
kk napisał(a):Kwestia co ma tak naprawdę zasilać.
Najprostsza możliwość to po prostu akumulator 12v. Ludzie często używają żelowych kwasiaków (agm) ale z doświadczenia polecam Ci LiFePO4. Kwasiaki są strasznie kapryśne bo tak naprawdę lubią być zawsze naładowane, poza tym trzeba kupić odpowedni - do głębokich cykli a nie rozruchowy. Z litowo jonowmi jest taki problem że nie lubią być ani w pelni naladowane ani rozladowane przez dluzszy czas. Litowo żelazowo fosforanowe (LiFePO4/LFP) nie mają takich bolączek. Poza tym dobrze jest nie używać żadnych przetwornic po drodze bo są na nich niemałe straty a i z tego wzgledu LFP jest najciekawsze bo 12V składa się z 4 ogniw i efektywnie ma 12-14V napięcie. Kwasiak 6 ogniw 11-16v(o ile dobrze pamiętam), a li-ion 3 ogniwa 9-12v lub 4 przy 12-16V.
Z gotowców mam podobnego celestrona ale nieco większego. Do eq5-6 był ok ale z harmonicznym już ma czkawkę przy goto bo za duże chwilowe pobory są.
Raczej używam samoróbek - robisz tak jak Ci pasuje a nie używasz tego co jest. Wydaje mi się że jest to najlepsza opcja jeśli takie zabawy Ci nie straszne.
Para nikon nav sw 5mm, nikon nav sw 10mm
Sprzedam KORSARZ, 2023.11.10Nasadka kątowa GSO 2 " dielektryczna
Sprzedam Orion 1967, 2025.05.18[s] Filtry SVBony CLS 1,25" / 2" [nowe]
Sprzedam Marek_N, 2025.06.04ZWO ASI 183 MM Pro - bad column
Sprzedam jolo, 2025.06.17Soczewka Baader Hyperion Zoom 2,25x
Sprzedam Juki89, 2025.06.02