pablo12311 napisał(a):
W związku z plonowaniem budowy montażu jak w temacie mam pytanie dotyczące wielkości przekładni w HEQ5.
Planuję wykorzystać kompletny moduł z tego montażu do budowy własnego ale o większej nośności.
Drugie pytanie to czy można zastąpić przekładnię ślimakową na przekładnię z wykorzystaniem kół na pasy zębate HTD.
Może ktoś pomoże.
Nie wiem czy to dobry pomysł.
Proszę o opinię bardziej doświadczonych ATM-owców.
Pozdrawiam
Paweł
Witam
Ponieważ sam jestem w trakcie budowy a raczej przebudowy montażu, którego opis mam nadzieję niedługo będę mógł na forum opublikować, podpowiem kilka moich przemyśleń, które mam nadzieję przydadzą się Tobie oraz innym.
Nie pamiętam dokładnie jaką średnicę ma ślimacznica w HEQ5, ale chyba coś około 9cm - ta w osi RA.
Oś deklinacji ma chyba nawet mniejszą średnicę.
O ile dobrze rozumię zagadnienie to nośność montażu jest mocno powiązana z siłami występującymi na styku ślimak - ślimacznica oraz z materiałem z jakiego elementy przekładni są wykonane. Używając przekładni z HEQ5 uzyskasz nośność taką jaką ma właśnie ten montaż. Oczywiście można lepiej rozwiązać sprawy związane np z łożyskowaniem osi, dać osie większej średnicy czyli sztywniejsze itp. Być może to trochę poprawi nośność.
Chcesz zwiększać nośność a zatem pewnie chciałbyś wieszać jakiś układ optyczny o większej rozdzielczości.
Zastanów się nad zdobyciem jakiejś porządnej przekładni ślimakowej. Im większa jej średnica tym łatwiej też osiągnąć jej dużą dokładność na etapie produkcji. Przekładnie o większej średnicy i z większą liczbą zębów upraszczają dalszą konstrukcję montażu. Łatwiej na silnikach krokowych uzyskać zarówno prędkość śledzenia z dużą "rozdzielczością" bez stosowania przesadnie dużego podziału elektrycznego kroku jak i relatywnie szybkie skoki go-to - o ile planujesz takie rozwiązanie.
Ok a teraz do rzeczy. Jeśli chciałbyś zastosować przekładnię pasową jako przekładnię pośrednią, polecam koła zębate GT3MR oraz pasy zębate Powergrip GT3 o zaokrąglonych zębach. Dokładność wykonania elementów tego systemu jest wyższa niż HTD.
http://www.ebmia.pl/kola-pasa-szerokosci-c-196_50_66_1205_720_896.htmlNie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie o wyeliminowanie przekładni ślimakowej i zastąpienie jej przekładnią z wykorzystaniem kół na pasy zębate.
Istnieje kilka alternatywnych rozwiązań. Są udane przekładnie główne cierne. Całkiem ciekawym rozwiązaniem jest przekładnia taśmowa poruszana nagwintowanym prętem, gdzie ruch liniowy zamieniany jest poprzez przytwierdzoną do dysku głównego metalową taśmą na ruch obrotowy. Takim układem nie wykonamy jednak pełnego obrotu, bo koniec taśmy powinien być przymocowany do obwodu dysku. W aplikacjach typu wszelkiej maści astrokoziołki nie powinno to stanowić jednak problemu. Jest też parę innych bardziej egzotycznych choć skutecznych rozwiązań.
Ja po wielu przemyśleniach wybrałem jednak klasyczną konstrukcję opartą o ślimacznice.
Pozdrawiam
Adam